PDA

Zobacz pełną wersję : Osłona przeciwsłoneczna + filtry UV, polar

Tomasz Urbanowicz
19-07-2006, 13:28
Witam

Czy jest choć trochę negatywny skutek używania osłon przeciwsłonecznych dedykowanych do konkretnego modelu obiektywu do cropa razem z filtrem UV, polarem? Bądź co bądź, osłona wyliczona jest do do "gołego" obiektywu, a chyba każdy dodatek w postaci np. filtrów zaburza dokładne wyliczenie osłony. Co o tym sądzicie?

Zdaję sobie sprawę że jeśli nawet jest jakiś negatywny skutek takiego użycia osłony+filter to będzie on naprawdę minimalny, ale interesuje mnie ta sprawa :)

Sibil
19-07-2006, 13:37
Na pewno mając założoną osłonę nie pokręcisz polarem :) A tak na poważnie to nie słyszałem osobiście o negatywnych skutkach..

szycho
19-07-2006, 14:08
Na pewno mając założoną osłonę nie pokręcisz polarem :)...
Pokręcić można tylko trzeba paluchy troszkę powyginać;)
Mam osłonę na kita z zamontowanym UV - żadnych negatywnych skutków.
Tamron 28-75/UV/Polar + osłona - żadnych negatywnych skutków.

gwozdzt
19-07-2006, 14:14
Stosuję w zasadzie na bieżąco polar wraz z osłoną tulipanową w C24-85 oraz S18-50 i nie zauważyłem negatywnych skutków (poza upierdliwością w uzyciu, o czym juz koledzy wspomnieli).

Tomasz Urbanowicz
19-07-2006, 14:21
Czy stosujecie naraz UV i polar? Proszę się nie śmiać z pytania :)

gwozdzt
19-07-2006, 14:26
Czy stosujecie naraz UV i polar? Proszę się nie śmiać z pytania :)
Plaga jakaś, upał ludziom szkodzi, czy co? ;-)
http://canon-board.info/showpost.php?p=194008&postcount=5

Co byś chciał w ten sposób uzyskać?

Tomasz Urbanowicz
19-07-2006, 14:39
Plaga jakaś, upał ludziom szkodzi, czy co? ;-)
Gorąco jest to fakt :)

Co byś chciał w ten sposób uzyskać?
Może skuteczniejszego pozbycia się promini UV w górach czy nad morzem? Sam nie wiem, dlatego spytałem :)

szycho
19-07-2006, 14:39
albo polar, albo UV;)

Routlaw
19-07-2006, 14:44
zastanawiałem się nad nakręceniem czegoś na polara.. czegos co się łatwiej czyści i co stanowiłoby ochrone dla dość w sumie drogiego polara... ale nie wiem co by to mogło być...

Tomasz Urbanowicz
19-07-2006, 14:46
Może filtr UV? :)

gwozdzt
19-07-2006, 14:48
zastanawiałem się nad nakręceniem czegoś na polara.. czegos co się łatwiej czyści i co stanowiłoby ochrone dla dość w sumie drogiego polara...
Sorry, ale... ROTFL
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://manu.dogomania.pl/emot/rotfl.gif)
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://manu.dogomania.pl/emot/smiech.gif)
http://groups.google.pl/group/pl.rec.foto/msg/6875837043966dfa?

Routlaw
19-07-2006, 15:25
no dobra.. dekielek jest od tego już wstań z tej podłogi... ;)

Sibil
19-07-2006, 15:58
Piękne to jest:

"Widzisz - to tak jak z prezerwatywa. Ja naleze do starej szkoly :),
niektorzy wkladaja tylko w razie koniecznosci, jeszcze inni nosza
caly czas albo zdejmuja tylko do mycia wacka. Ale czy mozna powiedziec
ze ktoras metoda jest najlepsza? :)))"

piast9
19-07-2006, 17:42
Ja filtr UV stosuje często, ale na nos żeby się nie spiekł :)

gietrzy
19-07-2006, 17:48
Ja filtr UV stosuje często, ale na nos żeby się nie spiekł :)
ROTFL

Vitez
19-07-2006, 18:14
A ja nakrecam bez obaw polara na UV.
Bo:
- oba filtry mam B+W MRC a szkielka nienajgorsze wiec o jakosc sie nie obawiam (nie, nie testowalem, ale zdjecia wychodza OK)
- nie chce mi sie odkrecac UV - mocno przykrecony, sporo zachodu i ryzyko pobrudzenia szkla albo filtra

A po co mam UV stale na obiektywach to juz osobny gust, subiektywna decyzja i mowie sio! wojenkom "z filtrem czy bez filtra" :p .

Cyborg
19-07-2006, 18:48
Czy jest choć trochę negatywny skutek używania osłon przeciwsłonecznych dedykowanych do konkretnego modelu obiektywu do cropa razem z filtrem UV, polarem? Bądź co bądź, osłona wyliczona jest do do "gołego" obiektywu, a chyba każdy dodatek w postaci np. filtrów zaburza dokładne wyliczenie osłony. Co o tym sądzicie?
Wszystkie dedykowane osłony na EF, które znam, mocuje się na bagnet na korpusie, a filtry wkręca sie na gwint, który znajdzie się już wewnątrz osłony więc nie mogą w żaden sposób wpływać na jej działanie.

Tomasz Urbanowicz
21-07-2006, 14:28
Chodzi mi oto, że osłona czy to tulipanowa czy "doniczka" zaprojektowana jest do "gołego" obiektywu, w którym bądź, co bądź soczewka przednia jest trochę schowana w stosunku do założonego filtra. Czyli: czy może w jakikolwiek choć miminalny sposób działać w postaci lekkiej winiety na założony filtr? Rozważam ten "problem" raczej jako ściśle teoretyczny i zdaje sobie sprawę, że nie ma co przesadzać itp - ot, interesuje mnie to :)

Cyborg
21-07-2006, 15:43
No, toż właśnie o tym piszę. Osłona jest założona na obiektyw w tym samym miejscu czy są filtry czy nie. Przez filtry światło przechodzi prostolinowo, a więc ich obecność nie może spowodować żę osłona nagle zacznie być widoczna przez aparat, czyli winetować.
Przemyśl sprawę przebiegu promieni światła dochodzących do obiektywu. Może rysunek rozjaśni problem?

Tomasz Urbanowicz
21-07-2006, 19:09
No, wiem jak zakłada się osłonkę, ale czy nawet filtr UV który jest "przeźroczysty" jest przeźroczysty w 100%? Na nim też w jakiś sposób załamuje się światło (na każdym styku elementu przeźroczystego o różnej gęstości załamuje się światło (powietrze-filtr)), jak również część tego światła pochłania. Gdyby UV był w 100% przeźroczysty, nieskończenie cieńki to nie byłoby problemu - byłoby tak jak mówisz. Jednak taki nie jest i stąd moje wątpliwości czysto teoretyczne w zasadzie, bo w praktyce pewnie tego się nie zauważy.

EDYCJA:
W moim rozumieniu, stosując filtr UV należałoby użyć osłonki przeciwsłonecznej większej od oryginalnej (nie chodzi o średnicę mocowania :) ).

fotoolek
21-07-2006, 23:28
witam
mam takie pytanie mam objektyw canona 28-90, nakreciłem na niego filtr przeciwsłoneczny i kiedy fotografuje przy 28 do 35, ta osłona mi winetuje i widać ja na fotkach, jak mam sie pozbyć tego problemu, kto mi podpowie

Vitez
23-07-2006, 02:43
Zmienic "filtr przeciwsloneczny" (przerwa na ROTFLa ;) :lol: ) na inny, znaczy krotszy.

Hint: zamiast 'filtr" uzyj slowka "oslona" .

KubaN
09-10-2006, 20:15
witam
mam takie pytanie mam objektyw canona 28-90, nakreciłem na niego filtr przeciwsłoneczny i kiedy fotografuje przy 28 do 35, ta osłona mi winetuje i widać ja na fotkach, jak mam sie pozbyć tego problemu, kto mi podpowie

Wlasnie, chcialem poruszyc ten temat bez zakladania nowego watku. Kupiles aby napewno oslone dedykowana do danego obiektywu?

Poruszam ten temat poniewaz moj znajomy po fachu twierdzi, ze przez oslone powstaje winietka. Dla mnie to kompletna bzdura. Po co Canon mialby dedykowac oslone do danego obiektywu, powiem mocniej - marnowac czas na wymyslanie jej i produkcje, gdyby miala powodowac winietowanie... i po co ludzie kupowali by takie oslonki dedykowane za kupe kasy...

Przedstawie sytuacje na konkretnym przykladzie:

kupilem oslonke Canona dedykowana do mojego obiektywu za 60 zl - jak za kawalek plastiku jest to kupa kasy; nie zauwazylem zadnych sladow winietki. Robiac fotki wspomniany juz znajomy zwrocil mi uwage, zebym zdjal oslone poniewaz powoduje winietke (kiedys mial ten sam obiektyw i ta sama oslone, ja nie zauwazylem winietki przy tym zestawie) sadze ze to kompletna bzdura zdejmowac oslone ktora do czegos sluzy z powodu winietki "jakby to mialo byc jakies cholerne niedopracowanie w plastiku za 60 zl"

Powiedzcie co o tym myslicie i potwierdzcie moje twierdzenie* ze to kompletna bzdura.

*bo tylko na to czekam :twisted:

Vitez
10-10-2006, 02:22
kupilem oslonke Canona dedykowana do mojego obiektywu za 60 zl - jak za kawalek plastiku jest to kupa kasy; nie zauwazylem zadnych sladow winietki. Robiac fotki wspomniany juz znajomy zwrocil mi uwage, zebym zdjal oslone poniewaz powoduje winietke

A moze zastosowac powiedzenie "jeden obraz wart tysiaca slow" ?
Zrob tym obiektywem z dedykowana oslona zdjecia na najszerszym i najwezszym kącie i kaz znajomemu pokazac ta winietke.
Jesli jej nie znajdzie to niech sie wytlumaczy o co mu chodzi bo dowody jak na razie swiadcza przeciw niemu...

KubaN
10-10-2006, 15:08
Sądze, że nic tam nie dojrzy, minimalna ogniskowa to 75mm

mxw
11-10-2006, 17:01
Zrob tym obiektywem z dedykowana oslona zdjecia na najszerszym i najwezszym kącie i kaz znajomemu pokazac ta winietke.
albo raczej na jednym kącie (najlepiej najszerszym) zrób na statywie raz z osłoną i raz bez osłony - i każ znajomemu powiedzieć, na której fotce osłona była założona. :roll:

a potem zrób tak samo dwa zdjęcia, ale ze słońcem padającym z boku na przednią soczewkę (gdy jest bez osłony). i każ znajomemu powiedzieć, która fotka jest lepsza 8)

Vitez
11-10-2006, 18:24
Albo najkrocej powiedz znajomemu ze sie nie zna i niech przestanie sie wymadrzac na tematy w ktorych nie ma racji 8)