PDA

Zobacz pełną wersję : Canon 350D - Tryb P a doswietlanie flashem

gregor40
19-07-2006, 09:10
Pytanie:
Canon w trybie "malpim" ma mozliwosc doswietlenia sobie sceny blyskiem flasha w celu latwiejszego zlapania ostrosci. Czy jest taka mozliwosc w trybie "P"?

Tak, szukalem w instrukcji - nie znalazlem :(

gwozdzt
19-07-2006, 09:21
Pytanie:
Canon w trybie "malpim" ma mozliwosc doswietlenia sobie sceny blyskiem flasha w celu latwiejszego zlapania ostrosci. Czy jest taka mozliwosc w trybie "P"?
Chyba tak, ale najpierw musisz ręcznie otworzyć lampę przyciskiem, bo w tym trybie sama nie wyskoczy.
Napisałem "chyba" bo nie używam tego, ponieważ ten sposób wspomagania AF doprowadza mnie do szału. Jedyne co dla mnie ma sens to zewnętrzna lampa błyskowa (i to zarówno w zakresie wspomagania AF, jak i błysku głownego).
Ehhh... gdzie te stare dobre kliszaki (EOS 10/100/50) które miały normalne wspomaganie AF:(

Brodi
19-07-2006, 09:26
Pytanie:

Tak, szukalem w instrukcji - nie znalazlem :(

Ja sie tym ostatnio bawiłem i działa znakomicie.

Odplasz lampę z boku przyciskiem a następnie w menu, na drugiej zakładce na drugiej pozycji (chyba) masz Flash exp. settings i suwak - ustawiasz od -2 do +2. Jak chcesz wypełnienia, to poruszasz się od -2 do 0 co 1/3 EV. Świetna sprawa. "Odkryłem" to niedawno, przypadkiem, gdy znudzony zacząłem pstrykać kwiatki na działce :-) I już nie mam "przepalonych zdjęć" jak użyję lampy :)

PS. Nie działa to chyba dla trybów "full auto" czyli tych z obrazkami na pokrętle ;-)

gwozdzt
19-07-2006, 09:29
Odplasz lampę z boku przyciskiem a następnie w menu, na drugiej zakładce na drugiej pozycji (chyba) masz Flash exp. settings i suwak - ustawiasz od -2 do +2. Jak chcesz wypełnienia, to poruszasz się od -2 do 0 co 1/3 EV. Świetna sprawa. "Odkryłem" to niedawno, przypadkiem, gdy znudzony zacząłem pstrykać kwiatki na działce :-) I już nie mam "przepalonych zdjęć" jak użyję lampy :)

Brodi!
"...w celu latwiejszego zlapania ostrosci" !!!:mrgreen:

Tomasz Golinski
19-07-2006, 10:41
Podnieść lampę, ustawić ostrość, zamknąć lampę. Funkcja od wyłączania błysku (w CF) nie działa.

gregor40
20-07-2006, 01:01
Dziękuje za odpowiedzi, ale chyba nie łapię.

1)Tryb "małpka" (zielony kwadracik) - aparat otwiera sobie lampę, strzela flasha kilka razy, łapie ostrość. Jest git (gdyby nie to, że nic nie mogę zmienić).
2)Tryb "p" - otwieram ręcznie lampę - aparat nie strzela błysków żeby sobie pomóc złapać ostrość! Miga lampka potwierdzenia ostrości. Lampa strzela w momencie zrobienia zdjęcia. Scena jest doświetlona ale nie ostra.

Chodzi mi o to, żeby w trybie "p" aparat doświetlił sobie scenę, żeby mógł złapać ostrość...

gwozdzt
20-07-2006, 08:08
2)Tryb "p" - otwieram ręcznie lampę - aparat nie strzela błysków żeby sobie pomóc złapać ostrość!
Sprawdź CF 05: AF-assist beam.
żeby działało to powinno być ustawione 0: Emits

Brodi
20-07-2006, 10:54
Brodi!
"...w celu latwiejszego zlapania ostrosci" !!!:mrgreen:

Mea culpa. Chciałem "błysnąć" tym co odkryłem, a co inni już znali ;-) No i pomóc of coz...

BTW. Jeśli nie masz przedbłysków (te są tylko gdy jest ciemno), to jak ktoś mądrzejszy pisał kiedyś: aparat i tak błyska dwa razy: raz na pomiar, drugi raz leci flesh właściwy. Jeśli się mylę, niech mnie ktoś poprawi :)

gregor40
20-07-2006, 18:31
Hmmm.. pytanie nadal w mocy - co trzeba zrobić, aby aparat przed-błyskał w trybie P (funkcja custom ustawiona na "emits" :) )

tomaj_2
20-07-2006, 20:49
Hmmm.. pytanie nadal w mocy - co trzeba zrobić, aby aparat przed-błyskał w trybie P (funkcja custom ustawiona na "emits" :) )
Troche wymiekam. W 300D w kazdym trybie (nie obrazki i zielony - tam sama sie wlacza) jak jest ciemno lampa (jesli jest podniesiona) blyska aby dopomoc AF. Tak nie jest w 350D ?? Phii a ja chcialem to kupic :lol:

Kazelot
20-07-2006, 20:57
Własnie sprawdziłem u siebie w 350D. Tryb "P", włączone "emits", podnosze lampe no i mam stroboskop do wspomagania AF.
Działa tylko przy słabym świetle zastanym i w [] i P i Av i Tv.
Przy świetle lepszym nie doświetla oraz w "M". Innych programów nie sprawdzałem.

gregor40
21-07-2006, 00:49
Nie wiem czy tak jest zwasze - moze mam cos zle skonfigurowane? Stad pytanie!

gwozdzt
21-07-2006, 07:22
Nie wiem czy tak jest zwasze - moze mam cos zle skonfigurowane? Stad pytanie!
Tyle, że tam już nie ma za bardzo co konfigurować.
CF 05 --> emits i powinno działać. W trybach "obrazkowych" kukułka* powinna wyskoczyć automatycznie, w trybach "literkowych" trzeba ją uwolnić przyciskiem i powinno spawać**

* lampa wbudowana
** wspomaganie AF przy pomocy przedbłysków

gregor40
21-07-2006, 12:11
dziekuje!

Czy jakis posiadacz 350D moze to potwierdzic? Moze moje body swiruje :)

Vitez
21-07-2006, 16:58
Tyle, że tam już nie ma za bardzo co konfigurować.
CF 05 --> emits i powinno działać.

Wydaje mi sie ze CF 05 'emits' dotyczy tylko zewnetrznej lampy i emitowania AF assist beamu z niej. Natomiast kolege meczy to ze mu wbudowana nie zawsze stroboskopuje wspomaganiem ostrosci i tu prawda - zalezy to od ilosci swiatla zastanego. Jesli aparat stwierdzi ze jest w miare jasno to nie wysyla strobo (ani beamu z zewnetrznej lampy).

gwozdzt
21-07-2006, 22:18
Wydaje mi sie ze CF 05 'emits' dotyczy tylko zewnetrznej lampy ....
A mnie się wydaje, że się Tobie tylko wydaje, bo z kolei mnie się wydaje, że tylko wartość "2" dotyczy tylko zewnętrznej lampy :-)
1539

wredniak
22-07-2006, 22:55
Czy jakis posiadacz 350D moze to potwierdzic? Moze moje body swiruje :)

posiadam 350d i jest tak jak pisał Kazelot

(...)Działa tylko przy słabym świetle zastanym i w [] i P i Av i Tv.(...)