Zobacz pełną wersję : Robienie zdjęc razem z ustawieniami aparatu -> Canon A60
Witam. Jestem totalnym amatorem jezeli chodzi o fotografie cyfrową a zwlaszcza o żargon typu ISO itp. Chcialem poeksperymentowac z tymi ustawieniami, zmieniajac je a nastepnie pstrykajac, jednak po zaladowaniu kilkudziesieciu zdjec na twardziela ciezko jest odgadnoc jakie ustawienia byly do tego zdjecia wybrane. Czy da sie robic zdjecia razem z tymi ustawieniami co są na wyswietlaczu LCD, ISO, 1/250, f2.8 itd ?
Czesc! Tak jak Ty chcesz to sie nie da. Ale jak chcesz sie dowiedziec z jakimi ustwieniami zdjecie zostalo zrobione oto najprostrzy sposob:
- prawym przyciskiem myszy klikasz na zdjecie--->wlasciwosci--->zakladka Podsumowanie, a tam wybierasz Zaawansowane.
I to wszystko. :)
Pozdrawiam.
Ale jak chcesz sie dowiedziec z jakimi ustwieniami zdjecie zostalo zrobione oto najprostrzy sposob:
- prawym przyciskiem myszy klikasz na zdjecie--->wlasciwosci--->zakladka Podsumowanie, a tam wybierasz Zaawansowane.
I to wszystko. :)
Twoja porada jest uniwersalna czy tez dotyczy specyficznej przegladarki zdjec?
Twoja porada jest uniwersalna czy tez dotyczy specyficznej przegladarki zdjec?
Chodzi o Windowsa jak sądze.
Czy da sie robic zdjecia razem z tymi ustawieniami co są na wyswietlaczu LCD, ISO, 1/250, f2.8 itd ?
Wszytkie zdjecia z cyfrakow przechowuja takie informacji. Potrzebujesz tylko programu ktory w miare ladny sposob Ci to pokaze. Np ACDSee
Tak moja porada jest uniwersalna. Dziala bezposrednio pod windowsem, i pod programami takimi jak ACD czy
Ulead Photp Explorer. Ale najladniej i dokladniej jest to prezentowane w ZoomBrowserze; procedura ta sama.
Pszczola
06-11-2004, 08:29
Tak to na pewno dziala pod Win XP
Pod Windowsem XP naogół z aparatów Canon Axx nie jest wyświetlana wartość ISO,
nawet Adobe Phtotoshop 7.0 ma z tą informacją problem.
Natomiast bez problemu dane te są widoczne np.: pod ZoomBroswerem EX
a ja polecam soft EXIFER. DO kazdej fotki max informacji ... :)
Tak moja porada jest uniwersalna. Dziala bezposrednio pod windowsem, i pod programami takimi jak ACD czy
Ulead Photp Explorer. Ale najladniej i dokladniej jest to prezentowane w ZoomBrowserze; procedura ta sama.
Twoja porada nie dziala:
- w niepolskich wersjach jezykowych windows
- w Windows 98 i ME niezaleznie od wersji jezykowej
- w niepolskich wersjach jezykowych programow do przegladania o ktorych wspominasz
- w starszych wersjach ACDSee (nie podales w ktorych wersjach tak mozna zrobic, zalozenie ze kazdy ma najnowsza jest bledne i przeczy uniwersalnosci)
- w BreezeBrowserze i IrfanView niezaleznie od wersji jezykowej
Ogolnie rzecz biorac... twoja porada jest mocno antyuniwersalna i bardzo nieprecyzyjna, choc rowniez mocno lopatologiczna opierajaca sie na zalozeniu ze kazdy uzywa polskich Windows XP i ZoomBrowsera/nowej (4 i powyzej) wersji ACDSee.
Zalozenie zbyt ograniczone i przez to moze wprowadzac w blad.
Nadal twierdzisz ze jest uniwersalna? Ja bym twoja porade obwarowal dziesiatkami warunkow "jesli... " .
Oczywiscie masz racje. Trudno sie z Twoimi uwagami nie zgodzic.
Zbyt pochopnie przyjalem, ze wszyscy maja XP. Nie sprawdzalem tego na innych wersjach Windowsa.
Moja wina... XP jednak moze miec pewne zalety. (to tak na marginesie)
Zaskoczony jestem tym, ze (z tego co piszesz) funkcja ta dziala w zaleznosci od wersji jezykowej programu.
I wynika, ze wersje w polskich wersjach jezykowych maja przewage nad niepolskimi wersjami. Ciekawe...
Mam Ulead Photo Explorera 8.0, AcdSeee 4.0trial, ZoomBrowseraEx 4.6 i wszystkie te programy sa w wersajach angielskich. I opcje, o ktorych tu rozmawiamy, dzialaja. Byc moze wynika to z tego, ze dzialaja w srodowisku XP, tego nie wiem.
A czy BreezeBrowser to jest program, ktory zostal dolaczony razem z Twoim 10D? (To jest pewnie jakis odpowiednik ZommBrowsera, ktory dostalem razem z S1.)
To zaskakujace, ze w takim programie nie ma mozliwosci podgladniecia ustawien, w jakich zdjecie zostalo zrobione.
Z tego wniosek, ze czasem warto zainstalowac cos nowszego i przetestowac. "Jesli" oczywiscie, sprzet, finanse lub prawa autorskie pozwola :)
Serdecznie pozdrawiam.
ps. Przyjemna ta Twoja nowa stronka, Vitez. Mnie sie tam stonowane kolory podobaja...
Zaskoczony jestem tym, ze (z tego co piszesz) funkcja ta dziala w zaleznosci od wersji jezykowej programu.
I wynika, ze wersje w polskich wersjach jezykowych maja przewage nad niepolskimi wersjami. Ciekawe...
Mam Ulead Photo Explorera 8.0, AcdSeee 4.0trial, ZoomBrowseraEx 4.6 i wszystkie te programy sa w wersajach angielskich. I opcje, o ktorych tu rozmawiamy, dzialaja. Byc moze wynika to z tego, ze dzialaja w srodowisku XP, tego nie wiem.
Nie zrozumiales.
Po prostu w zaleznosci od wersji jezykowej mamy albo "wlasciwosci" albo "Properties" .
gdy piszesz "kliknij na 'wlasciwosci' " to osoba majaca wersje angielska moze nie wiedziec na co ma kliknac bo u niej pod prawym klawiszem nie pojawi sie nic z napisem 'wlasciwosci' (podobnie 'zaawansowane' vs 'advanced).
Dzialac, dzialaja tak samo niezaleznie od jezyka te opcje podgladu Exif, tylko zrozumienie twojej 'instrukcji czytania exif' zalezy od wersji jezykowej software jakiego dana osoba uzywa = twoja instrukcja dotyczy tylko polskiej wersji jezykowej.
W BreezeBrowserze pojawiaja sie oczywiscie exif - bez zadnego klikania, od razu w oknie ogladania obrazka w ramce po prawej stronie. Uwaga co do BreezeBrowsera dotyczyla tylko tego ze u niego menu jest po angielsku i jakakolwiek instrukcja ogladania exifa napisana wg nazw menu polskich nie bedzie pasowac - bo nazwy opcji do klikniecia nie beda sie zgadzac.
I dodatek: BreezeBrowser to NIE jest programik dolaczany do 10D. To konwerter RAW ktorego uzywam - niezaleznego producetna (www.breezesys.com). Do 10D mam ZoomBrowsera ale nawet go nie zainstalowalem bo jest... kiepski 8) .
... i ponownie masz racje. Jak zawsze...
Jednak, widzisz, kilka osob zrozumiala o co chodzi, bez "lapatologicznego" tlumaczenia. :wink:
I na tym bym zakonczyl.
Dzieki za info na temat BreezBrowsera.
Pozdrawiam raz jeszcze.
ROTFL Vitez, proponuję przetłumaczyć słowo "właściwości" i "zaawansowane" na kilkadziesiąt języków, żeby każdy mógł sobie dopasować do swojej wersji językowej windowsa... :wink:
Wyska! Wyjales mi to z ust... :)
ROTFL Vitez, proponuję przetłumaczyć słowo "właściwości" i "zaawansowane" na kilkadziesiąt języków, żeby każdy mógł sobie dopasować do swojej wersji językowej windowsa... :wink:
Nie od tej strony mi chodzilo. Chodzilo mi tylko o sprecyzowanie ze instrukcja kolegi nie byla uniwersalna, co zreszta udalo nam sie ustalic i na tym nalezy zakonczyc, nie wnikajac w szczegoly odnosnie pojedynczych wyrazow :P