PDA

Zobacz pełną wersję : BIOS CANON A-70



bartek
16-02-2004, 04:37
WITAM WSZYSTKICH JESTEM POSADACZEM CANONA A-70
WSZYSTKO BYLO OK TYLKO KIEDY SIE UKAZAL NOWY BIOS
DO APARATU 2.0.0.0 I GO ZAINSTALOWALEM MAM WRAZENIE
ZE APARAT ROBI GORSZE ZDJECIA CZY KTOS MOZE POWIEDZIEC KILKA SLUW
NA TEN TEMAT ? I GDZIE MOGO ZNALESC STARE BIOSY DO CANONKA
WSZELKIE DZIEKI ZA KILKA ZDAN :!:

szfak
16-02-2004, 15:18
podejrzewam ze bedziesz mial z tym problem, mam pare pomyslow jak to rozwiazac.. 1) zamienic sie z kims kto nie update'owal firmware'u 2) pojsc do jakiegos sklepu i zrobic fotke na takich samych ustawieniach na swoim aparacie i na sklepowym.. najlepiej na swoja karte pamieci i w domu sprawdzic czy rzeczywiscie sa gorsze.. wystarczy tylko trafic na uprzejmego sprzedawce :)

Vitez
16-02-2004, 20:47
I wylacz capslocka :evil:
Pisanie duzymi literami uwazane jest za krzyk... niemily krzyk w strone czytajacych/sluchajacych.

bartek
17-02-2004, 02:05
podejrzewam ze bedziesz mial z tym problem, mam pare pomyslow jak to rozwiazac.. 1) zamienic sie z kims kto nie update'owal firmware'u 2) pojsc do jakiegos sklepu i zrobic fotke na takich samych ustawieniach na swoim aparacie i na sklepowym.. najlepiej na swoja karte pamieci i w domu sprawdzic czy rzeczywiscie sa gorsze.. wystarczy tylko trafic na uprzejmego sprzedawce :)



dzieki za rade poczekam jeszcze moze bedzie mial ten bios i sprubuje pujsc do uprzejmowego sprzedawcy :|

Vitez
17-02-2004, 06:27
sprubuje pujsc
Wow, ale combo 8) .
Kolejny hint ode mnie - czepialskiego. Masz na komputerze polskiego Worda? Przed wyslaniem postu wklej tresc do worda i wlacz sprawdzanie pisowni - szybsze to niz slownik ortograficzny :) .
Dlaczego ta wskazowka? Bo powinno byc "spróbuję pójść" , ewentualnie bez polskich liter (ja tak pisze 8) ) : "sprobuje pojsc" .

szfak
18-02-2004, 10:09
śe tżepiarz... niewierz rze som lódzie ze zhozeniami nie pozwalajoncymi na poprawne pisanie?


ps. dziwny cos ten word bo mi popodkreslal wszystkie slowa na czerwono.. chyba chcial zwrocic uwage na to ze sa one bardzo wazne..

Vitez
18-02-2004, 20:03
śe tżepiarz... niewierz rze som lódzie ze zhozeniami nie pozwalajoncymi na poprawne pisanie?
Wlasnie tym ludziom pomaga automatyczne sprawdzanie pisowni i konczy sie wymowka ze "ja mam dysortografie" :P


ps. dziwny cos ten word bo mi popodkreslal wszystkie slowa na czerwono.. chyba chcial zwrocic uwage na to ze sa one bardzo wazne..
Moze masz jezyk do sprawdzania ustawiony na angielski?

bartek
19-02-2004, 05:41
Mr. Vitez:

I can see that you do not have alot to say on the subject of my camera. Your just saying things about autography and if you don't have anything to say about my camera then don't say anything.

I am the owner of the A-70 camera and I am looking for a BIOS to the camera.
If you could help me I will be very grateful. :)

Vitez
19-02-2004, 20:04
W angielskim tez sporo bledow robisz :twisted: .


I am the owner of the A-70 camera and I am looking for a BIOS to the camera.


Jedyne biosy do A70 jakie znam to sa dostepne na stronie Canona. Latwo znalezc: http://www.powershot.com/powershot2/customer/firmware.html
Aha ... i jestes jedynym o ktorym slysze ze narzeka na nowy firmware (tak sie to nazywa, nie BIOS)... wg mnie przewrazliwiony jestes - nowy firmware nie psuje jakosci zdjec.
Dodatkowo - jesli naprawde ci przeszkadza nowy firmware to bez problemu mozesz wrocic do starego - procedura instalacji jest taka sama... tylko nie mam pojecia skad sciagnac stary firmware.

Justyna
10-07-2004, 09:40
Dlaczego chciałeś wymienić firmware. Czy aparat źle działał?
Czy nowe oprogramowania aparatu rzeczywiście wnosi coś
Nowego (uaktywnia niedostępne wcześniej funkcje, powoduje szybsze i stabilniejsze działanie?) Czego się spodziewałeś po nowym firmware?
Jeśli na starym wszystko pięknie działało, a między nowym nie ma żadnych różnic po co uaktualniać?

Vitez
10-07-2004, 23:15
Jeśli na starym wszystko pięknie działało, a między nowym nie ma żadnych różnic po co uaktualniać?

Tylko po to by miec najnowszy ;) .
Powody trzy:
1. Onanizm sprzetowy - miec wszystko najlepsze, najnowsze, najdrozsze ;)
2. Paranoja - a nuz ten nowy firmware cos jeszcze poprawia czego producent nie wymienil
3. No bo tak :twisted:

GUja
11-07-2004, 15:38
Vitez - onanista sprzetowym w szczegolnosci canona to jestes ty :P


a ja mam jeszcze takie male pytanie :

matryca w a60 i a70 ma taki sam fizyczny rozmiar ?

Vitez
11-07-2004, 22:44
Vitez - onanista sprzetowym w szczegolnosci canona to jestes ty :P


Naucz sie czytac emotikony i w ten sposob wykrywac dowcipy a nie niepotrzebnie sie probojesz odgryzac :roll: .

Co do wymiarow: www.dpreview.com

Sensor size (A60) 1/2.7 " (5.27 x 3.96 mm) (A70) 1/2.7 " (5.27 x 3.96 mm)

muflon
12-07-2004, 08:11
Your just saying things about autography
Hihi, super :) Przypomniało mi się "W pustyni i w puszczy" :) Szkoda tylko że nie wiem co to jest to autography.

Justyna
12-07-2004, 16:09
Na jakimś forum w Internecie przeczytałam jak ktoś napisał, że matryca w Canonie A70 i w Canonie A60 jest ta sama. Jedynie dostęp do niektórych pikseli został programowo zablokowany (jak to się często spotyka w kartach graficznych i procesorach numerycznych, producent często nie produkuje nowego, tańszego modelu lecz ogranicza dostęp do jego pełnej funkcjonalności po przez odpowiednie oprogramowanie). Czy to jest prawda? Jeżeli wgrać oprogramowanie dostępne dla A70, do A60 czy w tańszym modelu Canona, filmy będą w rozdzielczości 640x480?

GUja
12-07-2004, 23:05
Justi - tez sie nad tym zastanawiam . Chyba trzeba do ruskich napisac o jakis dobry soft :> ... ale po co uaktualniac softa :mrgreen: ...

Vitez
13-07-2004, 00:07
Na jakimś forum w Internecie przeczytałam jak ktoś napisał, że matryca w Canonie A70 i w Canonie A60 jest ta sama. Jedynie dostęp do niektórych pikseli został programowo zablokowany

Matryca fizycznie wielkoscia jest ta sama, natomiast ilosc czujnikow na niej (pikseli) jest wieksza w A70, stad wiecej megapikseli. Rozdzielczosc filmikow ma sie jednak nijak do rozdzielczosci matrycy a tylko wlasnie do software, wiec patrz dalej...


Jeżeli wgrać oprogramowanie dostępne dla A70, do A60 czy w tańszym modelu Canona, filmy będą w rozdzielczości 640x480?

Oryginalny firmware Canona wykrywa na jakim "siedzi" aparacie i nie da sie wgrac do innego. Mozna jedynie liczyc na hacka czyli nieoryginalny firmware tak jak w przypadku 300D .

satriani
01-09-2004, 12:47
z tego co mi wiadomo to upgrade A60 do wersji 2.0.0.0. eliminował kilka błędów, min błąd z zacinaniem się obiektywu, (opinia serwisanta Canona)

[ Dodano: 01-09-2004 ]
natomiast nigdy nie spotkałem się z opinią że pogarszał jakość zdjęć

Justyna
02-09-2004, 10:50
A jak ma się zacinanie obiektywu do oprogramowania? Jeśli obiektyw się tnie to raczej wina mechaniki. Takie jest moje zdanie. Troszkę mnie rozczarował A60. Kiepściutko wypadł w moim teście na ostrzenie, w lekko zaciemnionych miejscach. Robiłam zdjęcia samochodu w garażu za oświetlenie posłużyły dwie żarówki, było dość jasno, ale Canon A60 miał bardzo ogromne trudności ze złapaniem ostrości w tych warunkach, a Sony P73 nie sprawiał najmniejszych kłopotów. Troszkę mnie to zasmuciło. Mimo wszystko nadal cenię sobie swojego Canonka :)

satriani
02-09-2004, 10:55
Widocznie jakoś się ma skoro zacinanie obiektywu posiadało swój kod a upgrade go jakoś omijał.
Cytuję to co usłyszałem od serwisanta.

[ Dodano: 02-09-2004 ]
a może problemy z robieniem zdjęć w ciemnych miejscach przy a60 były spowodowane wielosegmentowym pomiarem światła?

Ja też miałem problem kiedy robiłem zdjęcia z imprez ale zazwyczaj zmiana rodzaju pomiaru dawała lepsze rezultaty.

Vitez
02-09-2004, 21:08
[ Dodano: 02-09-2004 ]
a może problemy z robieniem zdjęć w ciemnych miejscach przy a60 były spowodowane wielosegmentowym pomiarem światła?

Ja też miałem problem kiedy robiłem zdjęcia z imprez ale zazwyczaj zmiana rodzaju pomiaru dawała lepsze rezultaty.

Dobry pomysl. Najlepiej pomiar punktowy, lapac ostrosc na najjasniejsze miejsce kadru a pozniej przekadrowywac :) .
AF powinien byc nieco szybszy, ale niestety zdjecie wyjdzie ciemniejsze...
Aha jedna ogolna zasada dobrego lapania AF - lapac na krawedzie, miejsca wielobarwne i kontrastowe a nie jednolite powierzchnie.
Jesli w tym garaza lapalas Justyno po prostu na bok samochodu to AF rzeczywiscie mogl sie gubic.