Zobacz pełną wersję : 5d matówki a sprawa polska
Ponieważ gdzieś mi wsiorbało ee-d udałem sie do BH na zakupy (na marginesie: 1dsmk2 dla tego kto kupi to w polskim sklepie) Złożyłem zamówienie i z nudów przeglądam ofertę. O proszę jest coś ciekawego:
https://canon-board.info/imgimported/2006/07/402219-1.jpg
źródło (http://www.bhphotovideo.com/images/largeimages/402219.jpg)
Tylko cena odrobine zaporowa: 119 $ + koszty przesłania +cło +vat.
Czy ktoś już eksperymentował z przerobieniem standardowej matówki ?
W sumie korci mnie taka modyfikacja :) A kwadraty luuubię, oj lubię 8)
Taniej wyjdzie zakup dwóch mat. st. i ich modyfikacja.
Teoretycznie wystarczy:
-precyzja
-dobry pisak spirytusowy
Może ktoś ma inny pomysł ?
ps: http://www.bhphotovideo.com/bnh/controller/home;jsessionid=G7KZQJhlyy!860139930?O=productlist&A=details&Q=&sku=402219&is=REG&addedTroughType=categoryNavigation
djtermoz
17-07-2006, 15:52
Pisak raczej odradzam bo nie pokryjesz matowki tak dobrze zeby cale swiatlo stlumic. Juz lepiej gdy zrobisz sobie maske z tasmy samoprzylepnej i zamalujesz reszte odpowiednia farbka.
A swoja droga to malo przyjemna taka zabawa bo kazde zdjecie bedziesz musial i tak na kompie przycinac do kwadratu. Zeby tak aparat sam potrafil kwadraty robic to byloby fajnie...
Pisak spirytusowy, maskowanie + farbki? Chyba koledzy racza zartowac, nawet nie patrzac na fakt ze tusz czy farba rozplynie sie po matowanej laserowo powierzchni...
Linia nie moze miec grubosci wiekszej niz 0.03mm... bo inaczej wplynie na pomiar swiatla i bedzie wygladac jak zapalka lezaca na matowce.
UPS...
Nie zerknalem na fotki... Chodzi o format kadru a nie siatke na matowce. Najlepiej zakleic brzegi dobrze docietymi paskami z czarnej folii samoprzylepnej, matowej. W zadnym przypadku pisak czy farba...
Nie zapomnij zalepić tak samo matrycy!
Skąd potem będziesz wiedział, który dokładnie kwadrat widziałeś jak kadrowałeś?
hehehehehe dowcipniś :D :mrgreen::twisted:
A moze w serwisie... skoro jest cos takiego jak mapowanie bad/hot pikseli to moze daloby sie cos odwrotnego - zamapowanie tak by piksele tylko na okreslonym obszarze dzialaly :roll: .
Pewnie wprowadzą taką opcję w 9d. I do tego 2 przyciski direct print. O mlu nikt nie słyszał ;) Rozmawiałem dziś z jednym technikiem, on proponuje silne zmatowienie nieuzywanej części szkiełka. Pozakwadratowe czesci bylyby silnie zblurowane w efekcie.
hehehehehe dowcipniś
Ależ całkiem serio mówię. Po co robić kwadrat podczas samego kadrowania, skoro potem nie masz pewności, z którego dokładnie kawałka prostokąta ów kwadrat wyciąć?
Rozmawiałem dziś z jednym technikiem, on proponuje silne zmatowienie nieuzywanej części szkiełka. Pozakwadratowe czesci bylyby silnie zblurowane w efekcie.
Czy matówka może być bardziej matowa?