PDA

Zobacz pełną wersję : Zła komunikacja Canona 50 1.8 MK I z Body

thejman
17-07-2006, 11:17
Witam
Po wgraniu nowego softu do body 350D 1.0.3. obiektyw wcale nie współpracuje na AF (gdy był stary soft 1.0.1. wszystko było O.K.). Na wyświetlaczu w body pokazany jest tylko czas naświetlania, a wielkosć przesłony jest wyzerowana. Podpinałem do 300D oraz 300V i było to samo. Wysłałem obiektyw do serwisu na Żytnią (zgłaszając uszkodzenie siłniczka), a oni odesłali go twierdząc, że jest dobry. Co o tym sądzicie. Może jakieś inne pomysły. Nie chcę się go pozbywać bo robił do tej pory świetne zdjęcia.

KuchateK
17-07-2006, 14:00
Jak zglosiles uszkodzenie ktorego nie bylo, to nie dziwne ze nic nie naprawili.

Opisz im dokladnie jakie masz problemy i wyslij tym razem puszke i obiektyw.

thejman
17-07-2006, 20:32
Myślałem nad tym, żeby wysłać body i obiektyw. Jednak kiedy podpiąłem go do 300D i do 300V, również zachowywał się tak samo. Coraz bardziej myślę, że to wina softu. Wpadł mi jeszcze jeden pomysł do głowy. Może w sklepie lub kogoś kto ma stary soft w 350D ( pod warunkiem, że ma 1.0.1. ?) poprosić o podpięcie tego obiektywu i sprawdzić. Co o tym sądzicie?

Sorcerer
17-07-2006, 21:25
A nie możesz sam sprawdzić wgrywając z powrotem stary soft? Tylko jaki wpływ ma stary/nowy soft w 350-ce na inne aparaty?

krecio
18-07-2006, 18:05
Mam to szkielko od ponad roku i pracowalo na wszystkich wersjach softu w 350. Absolutnie zadnych problemow nia stwierdzilem. Moze cos na stykach? Sproboj je delikatnie wyczyscic i moze wowczas problem zniknie.

thejman
21-07-2006, 00:29
Styki czyściłem ale pomagało to tylko na początku, potem po paru pstryknięciach znów nie było komunikacji body-obiektyw. No a póżniej to już przestał działać na całego?

Jac
21-07-2006, 00:36
jesli nie ma wyswietlanej przyslony to oznacza to brak kontaktu (czyli styki) i teraz sa dwie mozliwosci
1. body
2. obiektyw

plus trzecia ;)
zestaw (to konkretne body z tym konkretnym obiektywem)

przy zakladaniu obiektywu (wloczone body) (w koncowej fazie dokrecenia) popatrz na wyswietlacz czy moze na chwile sie pokaze wartosc przyslony moze sprobuj lekko docisnac moze to wina uszkodzonego? bagnetu body/obiektyw moze jakies blaszki stykow sie "wklesly"... pewne jest to ze nie kontaktuje, problem jest w znalezieniu przyczyny... moze sprobuj oczyscic styki jakim plynem w stylu izopropanolu albo podobnym ...

jesli sam nie znajdziesz przyczyny to pozostaje raczej tylko zytnia (body+obiektyw)

mi 50/1.8 MKI narazie smiga bez zarzutu

thejman
21-07-2006, 00:45
Jac dzięki za radę. Body napewno jest O.K. bo z innymi obiektywami współpracuje. Dobra spróbuję jeszczę, tak zrobić, jak napisałeś w trzecim wariancie i się odezwę.

thejman
22-07-2006, 20:12
"Podniosłem" trochę do góry blaszki stykowe na obiektywie i go oczyściłem na stykach. Pomogło !!! Zobaczymy na jak długi czas, ale nie chcę zapeszać. Dzięki za pomoc.