PDA

Zobacz pełną wersję : Telekonwerter i M42

arturs
16-07-2006, 10:45
Witam..
Mam pytanie - czy ktoś używał telekonwertera 1,4x lub 2x np. Canon lub innego producenta (ale dedykowanego do EOSów z AF) z przejściówką i obiektywem z mocowaniem M42, ewentualnie czy jakiś posiadacz obydwu mógłby sprawdzić czy i jak to działa?

Pozdrawiam
Artur Starz

jotes25
16-07-2006, 12:00
Podejrzewam, że należałoby zalepić styki telekonwertera, co może być nieco kłopotliwe. Jeśli dobrze pamiętam (sprawdzę wieczorem), to podłączenie samego TC zawiesza aparat (przynajmniej 300D)...

Peri Noid
16-07-2006, 13:50
Witam..
Mam pytanie - czy ktoś używał telekonwertera 1,4x lub 2x np. Canon lub innego producenta (ale dedykowanego do EOSów z AF) z przejściówką i obiektywem z mocowaniem M42, ewentualnie czy jakiś posiadacz obydwu mógłby sprawdzić czy i jak to działa?
Ja mam konwerter Soligor 1.7x. Próbowałem do niego w swoim czasie podpiąć przez przejściówkę obiektyw na m42 do EOS-a 300D, ale nie udało mi się zrobić ani jednego zdjęcia - przy próbie wykonania zdjęcia aparat wyświetlał błąd (bodajże 99, ale głowy nie dam i nie mam teraz jak sprawdzić). Nie oznacza to, że nie uda się zrobić fotki z innym konwerterem. Mi się po prostu nie udało.