Zobacz pełną wersję : Telekonwerter i M42
Witam..
Mam pytanie - czy ktoś używał telekonwertera 1,4x lub 2x np. Canon lub innego producenta (ale dedykowanego do EOSów z AF) z przejściówką i obiektywem z mocowaniem M42, ewentualnie czy jakiś posiadacz obydwu mógłby sprawdzić czy i jak to działa?
Pozdrawiam
Artur Starz
Podejrzewam, że należałoby zalepić styki telekonwertera, co może być nieco kłopotliwe. Jeśli dobrze pamiętam (sprawdzę wieczorem), to podłączenie samego TC zawiesza aparat (przynajmniej 300D)...
Peri Noid
16-07-2006, 13:50
Witam..
Mam pytanie - czy ktoś używał telekonwertera 1,4x lub 2x np. Canon lub innego producenta (ale dedykowanego do EOSów z AF) z przejściówką i obiektywem z mocowaniem M42, ewentualnie czy jakiś posiadacz obydwu mógłby sprawdzić czy i jak to działa?
Ja mam konwerter Soligor 1.7x. Próbowałem do niego w swoim czasie podpiąć przez przejściówkę obiektyw na m42 do EOS-a 300D, ale nie udało mi się zrobić ani jednego zdjęcia - przy próbie wykonania zdjęcia aparat wyświetlał błąd (bodajże 99, ale głowy nie dam i nie mam teraz jak sprawdzić). Nie oznacza to, że nie uda się zrobić fotki z innym konwerterem. Mi się po prostu nie udało.