PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki program do zmniejszenia zdjęć na plfoto?

logger
15-07-2006, 17:46
Mam problem z zmniejszaniem zdjęć które chce wystawić na plfoto. Wiadomo że są tam ograniczenia co do wielkości zdjęcia jak i jedo wagi. Problem polega w tym że po zmniejszeniu w Photoshop zdjęcie strasznie traci ja jakości. Uzywam funkcji IMAGE SIZE. Czy jest na to jakaś rada? Może są jakieś inne opcje które nie psują tak jakości?

aptur
15-07-2006, 17:59
Mam problem z zmniejszaniem zdjęć które chce wystawić na plfoto. Wiadomo że są tam ograniczenia co do wielkości zdjęcia jak i jedo wagi. Problem polega w tym że po zmniejszeniu w Photoshop zdjęcie strasznie traci ja jakości. Uzywam funkcji IMAGE SIZE. Czy jest na to jakaś rada? Może są jakieś inne opcje które nie psują tak jakości?

zobacz "save for web"

Richie
15-07-2006, 18:13
Ja zmniejszam w programie w którym przeglądam zdjęcia czyli ACDSee.Otwieram zdjęcie i wciskam ctrl+R. Dla zdjęć w poziomie parametr ''width'' ustawiam na 680pix (program automatycznie ustawi parametr ''height''),dla pionowych parametr ''height'' ustawiam na 600pix (program automatycznie ustawi parametr ''width'').Zmniejszone zdjęcie zapisuję z kompresją ustawioną na 90% i finito.''Waga'' zdjęcia wynosi wtedy ok.115-120kB a rozmiar jest taki jak zakłada regulamin plfoto

leiho
17-07-2006, 16:39
KAZDY program przy kompresji pogoszy jakosc zdjęcia, to normalne - nie mozna zawrzeć takiej informacji jak w pliku 6 MB w pliku 120 kb wymaganym na plfoto, nie ma takiej fizycznej mozliwosci... Mozesz probowac IrfanView, mozesz PS, moze ACDSee, efekt bedzie zawsze podobny, zwłaszcza przy zamianie z pliku RAW na JPEG zauwazysz koszmarną utratę jakosci. Z reguły jednak kiedy pokazesz obraz w trybie full screen (mowiac wprost, czarna dziura dookoła;p) to na monitorze nie bedzie to tragicznie wyglądało. inna sprawa z drukiem, ale to juz inna bajka :)

mganko
17-07-2006, 22:43
ależ to Plfoto wymagające:D