Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [Co kupić?] 20D --> kit czy body?

.::SCR::.
14-07-2006, 18:51
Witam!

Przymierzam się do przesiadki na sprzęt cyfrowy i tu pytanie czy 20D to dobry wybór? Początkowo miało być 350D ale drażni mnie ten plastik i małe wymiary:/ Po rozmowie ze znajomym fotografem pracującym w studio o 20D ciekawi mnie fakt jak to wkoncu jest z tą ostrością? Mówił, że aparat u niego w warunkach studyjnych nie doostrza zawsze tak jakby tego chciał natomiast w warunkach normalnych gdzie nie jest ciemno wszystko pracuje super i że jest to nie tylko jego spostrzezenie gdzyz wielu jego znajomych i innych też ma z tym problem. Więc pytanie czy 20D będzie dobrym wyborem czy może Nikon D70(s)?
Sam posiadam Canona EOSa 300 juz 7lat. Dlatego bardziej przemawia do mnie Canon gdyż posiadam już obiektywy (EF28-80 f/3.5-5.6 II, EF 75-300 f/4-5.6 III) i lampe (380EX).

Przejdzmy jednak do sedna czy w przypadku wyboru 20D kupować kita czy kupić body i zostac przy obiektywach które posiadam? Ewentualnie jaki obiektyw zakupić tylko w gre wchodzi oczywiscie ograniczony budżet....?

Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi

KuchateK
14-07-2006, 18:53
Nikonowi z oczywistych wzgledow mowimy NIE! :D

Kup kita. Nastepne przyzwoite szkla w tym zakresie sa duzo duzo drozsze, a 28mm z obcnego obiektywu z racji crop'a bedzie bardzo dlugie na 20D. Nawet jesli uzywal bys tego szkla raz na rok to oplaci sie je miec.

Jesli znajomemu nie doostrza w studio to moze warto zaopatrzyc lampy w nieco mocniejsze piloty? Niestety oko latwiej sobie radzi w ciemnosci jak AF, wiec mozna czasem nie dostrzec ze jest ciemno jak w kopalni :D

towersivy
14-07-2006, 18:54
...... Mówił, że aparat u niego w warunkach studyjnych nie doostrza zawsze tak jakby tego chciał

Nie wiem na jakich szkiełkach znajomy pracuje, ale ja pracowałem cała masa szkieł z 20D w warunkach studyjnych i zawsze w cel tolerancja błedu jakies 5% strzałow.

Na poczatek kup pusze z kitem.

Pozdro

rysib
14-07-2006, 19:57
A w czym jest problem?? Kupując zestaw chyba nie zapłacisz dużo więcej niż za sam korpus. Różnica wynosi chyba jakieś 200 złociszy, a tak jak pisał KuchateK warto mieć ten obiektyw, o wiele bardziej niż go nie mieć.:confused:

arekko
14-07-2006, 19:59
ja jak Kuchatek - NIKONOM mówię nie :)
mailem 300-tke i oba szkła o ktorych piszesz, teraz 350-tke i moim zdaniem zadne z nich sie nie przydało :(, wszystko rozmyte niestety :(
ale najlepiej wyproboj szkla sam - wszyscy narzekają na 17-85 IS, a dla mnie,totalnego amatora, jest w zupełności wystarczające
weź kita - napewno się przyda na początek

Richie
14-07-2006, 21:41
Przejdzmy jednak do sedna czy w przypadku wyboru 20D kupować kita czy kupić body i zostac przy obiektywach które posiadam? Ewentualnie jaki obiektyw zakupić tylko w gre wchodzi oczywiscie ograniczony budżet....?
Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi

Właśnie,jaka kwota wchodziła by w grę?Jeśli było by to ok.4tyś zł. to zdecydowanie warto kupić wersję z KITem (masz standardowy szeroki kąt za śmieszne pieniądze). Jeśli jedna była by to trochę większa kwota(5tyś zł),myślę że warto zastanowić się nad takim rozwiązaniem ; body 20D + Tamron 17-50 f2,8.

Body
http://www.allegro.pl/item114399505_nowy_canon_eos_20d_super_cena_.html
Tamron
http://www.allegro.pl/item115287311_negatyw_tamron_17_50_2_8_nowka_od_ci chego_.html

15-07-2006, 12:40
mailem 300-tke i oba szkła o ktorych piszesz, teraz 350-tke i moim zdaniem zadne z nich sie nie przydało :(, wszystko rozmyte niestety :(

Własnie jak sie to ma z tymi obiektywami czy wogole będzie z nich jakis użytek:( ??

Richie
15-07-2006, 13:16
Użytek bedziesz miał z tele, choć nie ma on takiej ostrości co liderzy tej klasy cenowej (Sigma 70-300 DG APO i Canon 100-300 4,5-5,6 USM).Co do Canona 28-80 to podejrzewam ze opytcznie bedzie gorszy od 18-55 nie mówiąc już o Tamronie 17-50 f2,8. Do tego dochodzi zbyt wąska po cropie ogniskowa na krótkim końcu wiec jeśli Twój budżet jest ograniczony bierz body + 18-55,na początek wystarczy.

leiho
17-07-2006, 16:50
SCR, : 350 D i 20D to jest ten sam aparat z kosmetycznymi zmianami. Jezeli nie jestes zawodowym fotografem, nie wyciagniesz z 20D NIC wiecej czego nie mozesz uzyskac w 350D.

A plastik w 350 D, fakt. Mnie bardziej wkurza jego rozmiar, malenstwo takie :)

Zreszta, nie wtrącam się, ale jezeli juz masz kupować, to kup 30D, tez ma niewiele zmian, ale jednak .... MOIM zdaniem, 20D to DZIŚ najgorszy wybór - ani to 30D z poprawionymi bajerami, cenowo drozsze od 350D o wiele bardziej. Jezeli przyjrzysz się ofertom, 20D zniknał kompletnie z rynku. Kiedys ogłoszenia o 20D był wszedzie, dzisiaj zastapione zostały przez 30D. to jest gra marketingowa Canona, nie ma się co oszukiwac :)

pozdr.

17-07-2006, 17:42
Tylko pytanie czy do tych bajerów w 30D opłaca sie dopłacać? W 350D drażni mnie brak tego pokretła, rozmiary nawet z gripem i ten plasik.... Jedynie co mnie martwi to jak bedzie wygladała sprawa z tą ostroscią BF/FF...
Fakt faktem aparat nie jest dla mnie tylko dla mojego ojca i jego to najbardziej drażni i tak jakby w jego imieniu tu pisze, a zdjęcia robi juz od 30lat i to nie na zasadzie byle jak i ma o tym pojęcie.

KuchateK
17-07-2006, 18:16
Leiho, dziwne rzeczy piszesz. Fakt ze na papierze wielu osobm wydaje sie, ze to kosmetyka, ale w praktyce wyglada to nieco inaczej i nie trzeba tu zawodowcow zeby docenic lepsza ergonomie. Kosmetyka to jest pomiedzy 20D a 30D.

A to ze 20D znika z rynku to nie gierki Canona tylko naturalne zastepowanie (co 18 miesiecy) starszych modeli nowszymi. W sierpniu to samo nastapi 350D, ktore zostanie zastapione nowszym modelem.

leiho
18-07-2006, 09:55
eetam na papierze. Sam mam 350 D, wolałbym 20D mimo tej "kosmetyki" ale nie okłamujmy sie - to są zmiany niewielkie, zadna rewolucja, by w czasach gdy ja kupowałem 350 D przepłacac ponad 1000 za 20D (teraz pewnie roznica jest sporo mniejsza, nie sledze cen itd.).

TOKIN
18-07-2006, 11:32
Nie chcąc tworzyć osobnego wątku zapytam tutaj. Gdzie można nabyć tego 20d z polską gwarancja producenta (i najlepiej żeby z FVAT) w dobrej cenie. Sklep CYFROMAN wspominany tutaj wcześniej już wysprzedał całą pulę a zreszta tam gwarancja była chyba sklepowa?
Więc gdzie?

Może ja nie widzę jakiejś interesującej aukcji na allegro - takiej coby spełniała wszystkie moje warunki?

Pozdrawki TOKIN(ka)