Zobacz pełną wersję : Synchronizacja na 2 kurtyne
Witam
czy w Eosie 50e ustawienie synchronizacji lampy błyskowej na drugą kurtyne
działa tez z zewnetrzną lampą (420 ex) czy tylko z wbudowaną lampa
(tak jak jest to napisane w instrukcji)
i nie ma możliwości ustawienia 420 sti na drugie zamknięcie migawki?
Witam
czy w Eosie 50e ustawienie synchronizacji lampy błyskowej na drugą kurtyne
działa tez z zewnetrzną lampą (420 ex) czy tylko z wbudowaną lampa
(tak jak jest to napisane w instrukcji)
i nie ma możliwości ustawienia 420 sti na drugie zamknięcie migawki?
Działa również z zewnętrzną.
aleksandra1215
24-11-2008, 23:10
gdzie ustawia sie w canonie 40d synchronizacje z druga kurtyna?
menu --> custom functions --> funkcja nr 15 wartosc na 1 (2nd curtain costam)
przynajmniej tak jest u mnie w 30D, wiec w 40D pewnie tak samo albo podobnie
przed rozpoczeciec pracy z JAKIMKOLWIEK sprzetem naprawde warto przeczytac instrukcje... ona nie gryzie!
a co to jest druga kurtyna? (sory za OT)
a co to jest druga kurtyna? (sory za OT)
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=druga+kurtyna&btnG=Szukaj+w+Google&lr=
pierwszy!!! link:
http://www.fotoporadnik.pl/synchronizacja-lampy-blyskowe.html
piszczal
02-12-2008, 18:53
gdzie ustawia sie w canonie 40d synchronizacje z druga kurtyna?
nie ma tej opcji w 40D przy lampie 420, niestety
Z tego co wiem to tylko z 580 da sie kombinowac...pozdr..
MacGyver
02-12-2008, 19:53
Z tego co wiem to tylko z 580 da sie kombinowac...pozdr..
Dokladnie to z 580EX II oraz z 430EX II. Ze starszymi niestety nie (co jest o tyle bez znaczenia ze poza 380EX i 420EX mozna sobie ustawic na lampie)
to jak, wie ktoś może gdzie można to wylookać w 40D, w sensie wyzwalanie na drugą kurtynę?;]
MacGyver
12-03-2009, 19:57
to jak, wie ktoś może gdzie można to wylookać w 40D, w sensie wyzwalanie na drugą kurtynę?;]
menu --> custom functions --> funkcja nr 15 wartosc na 1 (2nd curtain costam)
przynajmniej tak jest u mnie w 30D, wiec w 40D pewnie tak samo albo podobnie
przed rozpoczeciec pracy z JAKIMKOLWIEK sprzetem naprawde warto przeczytac instrukcje... ona nie gryzie!
ech....
http://rapidshare.com/files/77492503/Canon_40D_manual_PL.pdf
Zapewne na stronie 103 instrukcji obsługi. A dokładnie szósta zakładka (druga żółta), sterowanie lampą, nastawy lampy zewnętrznej. Jak już poprzednicy pisali - to działa z lampami 580EX II i 430EX II (a także z wbudowaną).
A wie ktoś może jak by zrobić by lampa (430EX), podłączona kostką i kablem PC była wyzwalana na druga lamelkę j/w w 40D?;] Bo o to mi chodzi, bo jak wyzwalać w lampie, w sensie z TTL to wiem, ale na kablu PC to już nie wiem;]
wg mnie coś jest nie tak, bo w 30D na wbydowanej lampie błyskowej jeślii ustawimy drugą kurtynę to działają obydwie na raz... czyli pierwsza zaraz po otwarciu migawki a druga chwilę przed zamknieciem NIGDY zaś do sama druga pomimo tego, że wybrana jest opcja tylko druga. kude co z tym zrobić???
krzysztofr
16-03-2009, 23:00
Ten pierwszy błysk to pomiar e-ttl, jest on wyzwalany przed otwarciem migawki.
no dobra to jak go wyłączyć:)
nie da się wyłączyć błysku pomiarowego ;) chyba że lampe zewnętrzną ustawisz na manual to masz tylko jeden błysk
qrde, wlasnie zauważylem, że niestety tak jest... w EX430 wersja 1 działa ładnie i błyska mi na drugą kurtynę a jak juz zdejmę zewnetrzną lampę pojawia się błysk pomiarowy i to na dodatek w MANUALNYM trybie! ... totalny bezsens. moze powinniśmy to gdzieś zgłosić....
czy oby na pewno nie da się wyłączyć tego przedbłysku??
...jak juz zdejmę zewnetrzną lampę pojawia się błysk pomiarowy...
Lampa wykonuje błysk pomiarowy pomimo iż nie ma połączenia z korpusem?
nie nie lampa wewnetrzna zawsze daje błysk pomiarowy gdy jest na 2giej kurtynie, czyli de facto błyska 2x a jak założę zewnętrzną lampę na sanki przy tych samych ustawieniach to zewnętrzna błyska tylko raz czyli tak jak powinno byc
Ordynator
18-03-2009, 13:22
a tak naprawdę to dlaczego chcesz wyłączyć błysk pomiarowy?
aby móc wyzwolić lampę wbudowaną tylko i wyłącznie na drugą kurtynę,
dodatkowo wyłączenie pomiarowego błysku umożliwi mi również poprawne wyzwolenie fotoceli za pomocą build-in lamp;)
Ordynator
18-03-2009, 14:00
O ile mi wiadomo to błysk pomiarowy jest wyzwalana tuż przed otwarciem migawki wiec nie będzie on miał wpływu na wygląd zdjęcia.....natomiast na fotocelach się nie znam więc nie wypowiadam się w tym temacie :)
krzysztofr
18-03-2009, 14:29
Lampa wbudowana nie ma trybu manualnego, więc musi błyskać dwa razy.
Żeby lampa wbudowana błysnęła jeden raz, trzeba zablokować jej ekspozycję (FEL). Zbyt wygodne to nie jest, ale działa :)
Ok z FEL działa, ale to nie jest praktyczne rozwiązanie... a szkoda..
a co do przedbłyski to niestety jest rownież rejestrowany...:(
Ordynator
18-03-2009, 17:10
A mówimy o lampie zewnętrznej czy wbudowanej bo z ciekawości pobawiłem się zewnętrzną lampa i na zdjęciu nie widzę żeby przedbłysk był w jakiś sposób rejestrowany.
...ciekawości pobawiłem się zewnętrzną lampa i na zdjęciu nie widzę żeby przedbłysk był w jakiś sposób rejestrowany.
Zgadza się. Błysk "właściwy" następuje na tyle szybko po błysku pomiarowym iż oba błyski tworzą de facto jeden błysk.
Ordynator
18-03-2009, 17:31
Tak to się zgadza, ale gdy ustawiam lampę zewnętrzna na druga kurtyne to błyska dwa razy (pierwszy to przedbłysk a drugi to błysk właściwy ustawiony na drugą kurtynę) i nie widać żeby przedbłysk był rejestrowany w przeciwieństwie do tego co napisał radioel. Wiec skąd pomysł, że przedbłysk jest rejestrowany?
krzysztofr
18-03-2009, 17:40
Chyba chodziło o to, że fotocela rejestruje przedbłysk.
Ordynator
18-03-2009, 17:44
No to już wszystko jasne i się nie czepiam więcej. ;)
odświeżę temat szybkim pytankiem:
Czy lampa canon 430ex pierwsza wersja posiada opcję błysku na drugą kurtynę?
W zestawie z canonem 60d (w menu aparatu mam taką opcję)
Czy lampa canon 430ex pierwsza wersja posiada opcję błysku na drugą kurtynę?
W zestawie z canonem 60d (w menu aparatu mam taką opcję)
Wydaje mi się, że możesz to sprawdzić; ustaw w menu aparatu ww. opcję, czas migawki np. na 3 sek i zrób zdjęcie. Zauważysz czy lampa błysnęła przy zamknięciu migawki (czy tylko przy otwarciu).
Nie wiem jak to powinno wyglądać ze strony technicznej, u mnie w opcji na 2 kurtynę (580exII z xxd) są dwa błyski, jeden przy otwarciu migawki, drugi przy jej zamknięciu, jeżeli ustawię błysk na 1 kurtynę, to błysk jest tylko przy otwarciu migawki...
Pozdro ;)
Wydaje mi się, że możesz to sprawdzić; ustaw w menu aparatu ww. opcję, czas migawki np. na 3 sek i zrób zdjęcie. Zauważysz czy lampa błysnęła przy zamknięciu migawki (czy tylko przy otwarciu).
Nie wiem jak to powinno wyglądać ze strony technicznej, u mnie w opcji na 2 kurtynę (580exII z xxd) są dwa błyski, jeden przy otwarciu migawki, drugi przy jej zamknięciu, jeżeli ustawię błysk na 1 kurtynę, to błysk jest tylko przy otwarciu migawki...
Pozdro ;)
Stary, sorry ale nawet nie wiesz o czym piszesz. Strzelasz w ttl'u a tam zawsze sa dwa blyski. Pierwszy pomiarowy i ten wlasciwy.
W manualu flash strzela tak jak jest ustawiony na 1 lub 2 kurtyne.