PDA

Zobacz pełną wersję : problemy w C1 pro 3.52



przemo_21
03-11-2004, 19:34
Witam
Zdecydowałem się na C1 jako obróbkę rawu.

Jednak C1 mam dziwną przypałość przy obracaniu zdjęcia i kadrowaniu i pózniejszym zapisie i otwarciu go w innym programie zdjęcie ma inny format niż w podglądzie.
np: na podlądzie ma 1106x2072 pixeli a po zapisie 1106x 1690 :?:
proszę o rozwikłanie zagadki
Pozdrawiam Przemo

Tytus
04-11-2004, 10:02
Witam
Zdecydowałem się na C1 jako obróbkę rawu.

Jednak C1 mam dziwną przypałość przy obracaniu zdjęcia i kadrowaniu i pózniejszym zapisie i otwarciu go w innym programie zdjęcie ma inny format niż w podglądzie.
np: na podlądzie ma 1106x2072 pixeli a po zapisie 1106x 1690 :?:
proszę o rozwikłanie zagadki
Pozdrawiam Przemo

a ja doszedłem do wniosku, że inne jak PS CS programy do obróbki RAW są jednak tak ograniczone, że szkoda na nie miejsca na dysku, nawet poczatkowych zachwyt DPP szybko u mnie opadł...

EDITED

jedna zaleta tych programów, łatwiej jak w PS robi się obróbkę seryjną, ale znowu, jest na tyle mało opcji, że potem i tak trzeba się z tym ręcznie bawić...

Vitez
04-11-2004, 12:41
jedna zaleta tych programów, łatwiej jak w PS robi się obróbkę seryjną

Obrobka seryjna RAWow? :shock:
Chyba nie po to wymyslono ten format i nie po to sie go uzywa by pozniej dla sterty zdjec ustawic te same parametry i kliknac "Convert All" .
Jedyna mozliwa sytuacja to wtedy gdy ktos po prostu zapomnial przestawic aparat z RAW na JPG np na imprezie u cioci :roll: .

przemo_21
04-11-2004, 12:48
Chyba masz rację
Człowiek goni za autoamtyzacją, szybkością i nowością a nie patrzy na szczegóły - co wiąże się z utratą jakości. :(
Co z tego że c1 pro robi automatycznie np:100 zdjęć jak i tak trzeba je później obrabiać w PS więc lepiej od razu w PS. :|

Jedna rada może będzie taka że C1 służy do wstępnej obróbki na tiffa 16 bit bez żadnych dodatkowych opcji odszumianie wyostrzanie itp. itd.
a potem ten materiał obrabiać już w PS

Pozdrawiam

Tytus
04-11-2004, 14:54
jedna zaleta tych programów, łatwiej jak w PS robi się obróbkę seryjną

Obrobka seryjna RAWow? :shock:
Chyba nie po to wymyslono ten format i nie po to sie go uzywa by pozniej dla sterty zdjec ustawic te same parametry i kliknac "Convert All" .
Jedyna mozliwa sytuacja to wtedy gdy ktos po prostu zapomnial przestawic aparat z RAW na JPG np na imprezie u cioci :roll: .

http://www.photoworkshop.com/canon/dpp/
przejrzyj sobie lekcje 13-21 dla serii takich zdjęć jak te ze ślubu czy portretów spokojnie i bez obawy zastosowałbym obróbkę seryjną...
czym one różnią się od siebie oprócz innej pozy?

szukanie dziury w całym uważam za uprawianie sztuki dla sztuki

[ Dodano: 4 Listopad 2004 ]

Chyba masz rację
Człowiek goni za autoamtyzacją, szybkością i nowością a nie patrzy na szczegóły - co wiąże się z utratą jakości. :(
Co z tego że c1 pro robi automatycznie np:100 zdjęć jak i tak trzeba je później obrabiać w PS więc lepiej od razu w PS. :|

Jedna rada może będzie taka że C1 służy do wstępnej obróbki na tiffa 16 bit bez żadnych dodatkowych opcji odszumianie wyostrzanie itp. itd.
a potem ten materiał obrabiać już w PS

Pozdrawiam

szkoda sobie dla takiego wstępnego obrabiania głowy C1 zawracać
opcję 16 bit PS także ma

ja mówię o takich samych ujęciach robionych seryjnie do których stosuje się seryjną obróbkę
ja to robię w praktyce i wiem, że ułatwia mi to życie, jak ktoś myśli, że tak się nie da to jego sprawa, nikogo na siłę przekonywać nie będę...