PDA

Zobacz pełną wersję : Konwerter tele do G3



Algier
16-02-2004, 00:11
Tak jak w temacie jaki telekonwerter polecicie, oryginalny canona czy moze jakiejs innej niezaleznej firmy?

Vitez
16-02-2004, 19:54
Zdecydowanie polecam Kenko 2x Telekonwerter. Bardzo ladnie sobie radzil przez rok uzywania 8)
http://www.lensmateonline.com/buy.html

alahari
17-02-2004, 02:23
Zdecydowanie polecam Kenko 2x Telekonwerter. Bardzo ladnie sobie radzil przez rok uzywania 8)
http://www.lensmateonline.com/buy.html
Potwierdzam, jest niezły :)

Oto fota bez telekonwertera (ciemna, bo ciemno było... Widok z okna, kadr oryginalny):
http://upload.miau.pl/1608.jpg

A oto 2 foty z telekonwerterem (troszke wczesniej robione, kolorem sie prosze nie zrażać 8) , kadr oryginalny):
http://upload.miau.pl/1609.jpg
http://upload.miau.pl/1610.jpg

Vitez
17-02-2004, 06:22
Nie tak sie robi testy, nie tak. Alahari... wybierz nieruchomy punkt dosc daleko w ktory celujesz.
Zrob zdjecie ze statywu tego punktu, bez konwertera na max szerokim kacie, nastepnie na max waskim kacie (maksymalny zoom optyczny). I nastepnie kolejne dwa zdjecia tego samego punktu z zalozonym konwerterem i tymi samymi ustawieniami - max szeroki i max waski. Pokaze to jego wade (wspolna dla wszystkich telekonwerterow 0 - ze nie da sie go uzywac przy szerokim kacie bo winietuje, pokaze to rowniez jego zalete - porownanie zdjec przy waskim kacie pokaze ze naprawde 2x powieksza :)

Algier
17-02-2004, 15:59
Dzięki za zainteresowanie tematem.

Idzie w Polsce dostać gdzieś te telekonwertery?
I jaka jest ich przybliżona cena?

alahari
17-02-2004, 16:06
Nie tak sie robi testy, nie tak.
Bo to nie były testy :? Dobrze wiem jak powinny wygladac zdjecia testowe, ale tylko to do porównania miałam na dysku... Jeśli Algier by chciał, mogłabym mu przetestować telekonwerter Kenko- w sposób jaki przytoczyłes :wink:

Algier
17-02-2004, 16:09
Jeżeli masz ochotę to bardzo chętnie. :D

alahari
17-02-2004, 16:39
Ok :) Na kiedy potrzebujesz? Bo nie wiem czy przed weekendem sie wyrobie (ale moze), a taki test najlepiej za dnia robić :roll:

Algier
17-02-2004, 17:06
Bez pośpiechu :)

Vitez
17-02-2004, 22:29
Idzie w Polsce dostać gdzieś te telekonwertery?
I jaka jest ich przybliżona cena?

Wejdz na stronke ktora podalem. Wysylaja bez problemow do Polski. Cena tez tam jest podana.

Algier
18-02-2004, 00:24
Wejdz na stronke ktora podalem. Wysylaja bez problemow do Polski. Cena tez tam jest podana.

Ale z tego co widziałem tam trzeba płacić kartą :(
Na allegro też nie znalazłem konwerterów tej firmy :?

Vitez
18-02-2004, 00:29
Ale z tego co widziałem tam trzeba płacić kartą :(


To az taki wielki problem? Nie znam banku ktory mialby jakies wielkie opory by wydac karte typu Visa Classic czy Maestro ... Sklep jest godny zaufania, przetestowany, mozna bez obaw placic karta. A jak sam nie masz to dogadaj sie z jakims znajomym co ma karte i sie rozliczcie odpowiednio. Wystarczy chciec i pokombinowac, a nie "nie mam karty to nie kupuje" .

alahari
18-02-2004, 00:31
a nie "nie mam karty to nie kupuje" .
Oj Vitez, płacenie kartą przez internet wiąże sie tez z niemałym ryzykiem.. :?

hazan
18-02-2004, 01:43
a nie "nie mam karty to nie kupuje" .
Oj Vitez, płacenie kartą przez internet wiąże sie tez z niemałym ryzykiem.. :?

Pewnie kiedys tak mowili o jezdzie samochodem - nie mowiac juz o lataniu 8)

Vitez
18-02-2004, 04:16
a nie "nie mam karty to nie kupuje" .
Oj Vitez, płacenie kartą przez internet wiąże sie tez z niemałym ryzykiem.. :?

Pewnie kiedys tak mowili o jezdzie samochodem - nie mowiac juz o lataniu 8)

I o robieniu zdjec cyfrowka :mrgreen:

Alahari: bez naiwnosci prosze. Napisalem ze to sklep sprawdzony. Wszystkie karty maja ubezpieczenie na zakupy internetowe, dodatkowo taki specjalny dodatkowy numerek na karcie jeszcze bardziej ubezpiecza. Placenie karta owszem - BYLO niebezpieczne... pare lat temu, gdy banki nie braly odpowiedzialnosci a transfer danych nie byl kodowany SSLem.

Uwierz mi - informatyk pracujacy w banku ci to mowi, wiec chyba wiem co mowie 8)

alahari
18-02-2004, 22:04
Uwierz mi - informatyk pracujacy w banku ci to mowi, wiec chyba wiem co mowie 8)
Ok, ok- wierze 8) Znajomy miał kiedyś problemy , stąd nieufność...

Vitez
18-02-2004, 22:30
Znajomy miał kiedyś problemy , stąd nieufność...

A kiedy to bylo?

alahari
19-02-2004, 13:03
Nie wiem, nie mój znajomy :wink: Podpytam...

Vitez
19-02-2004, 20:39
Znajomy miał kiedyś problemy

Nie wiem, nie mój znajomy

Kobieca precyzja wypowiedzi :twisted:

alahari
19-02-2004, 20:41
:lol: No a co 8)

mroczny
22-02-2004, 17:35
Witam, ja przeglądałem ostatnio testy na fotogeni i zgodnie z opinią większości poleciłbym dla bardziej zamożnych konwerterki firmy raynox, tele - 1850 PRO, tydatek rzędu ponad 700 PLN ale za to bardzo dobra konstrukcja, wysokajakość niskie zniekształcenia, prawie null aberacji i winietowania. Sprzęt na poziomie. Aletrnatywą niskiego kosztu są konwertery firmy King, które przekraczają cenowo 200 PLN, sprzęt dostępny na naszym rynku od ręki choćby w www.foto-tip.pl można pooglądać testy na serwisie http://www.fotogenia.info/index.php?text=artykul
!!!POZDRAWIAM!!!

Algier
22-02-2004, 21:22
Dzięki mroczny

Vitez
22-02-2004, 21:52
konwerterki firmy raynox, tele - 1850 PRO, tydatek rzędu ponad 700 PLN ale za to bardzo dobra konstrukcja, wysokajakość niskie zniekształcenia, prawie null aberacji i winietowania.
Jedynie ten brak winietowania moze kusic... pozostale cechy posiadaja rowniez polecane przeze mnie i alahari Kenko 2x , za ok 400zl.


Aletrnatywą niskiego kosztu są konwertery firmy King, które przekraczają cenowo 200 PLN
I mnoznik 1.4x zamiast 2x . Chyba sie nie oplaca.

mroczny
22-02-2004, 22:01
Opłacy czy nie, zależy od oczekiwań, w kingach da się ustrojstwo rozkręcić i wyjąć część makro, taki bajer dla zachęcenia do zakupu, ale w/g mnie mało atrokcyjny w porównaniu do jakości fotek :mrgreen:

mroczny
23-02-2004, 09:31
konwerterki firmy raynox, tele - 1850 PRO, tydatek rzędu ponad 700 PLN ale za to bardzo dobra konstrukcja, wysokajakość niskie zniekształcenia, prawie null aberacji i winietowania.
Jedynie ten brak winietowania moze kusic... pozostale cechy posiadaja rowniez polecane przeze mnie i alahari Kenko 2x , za ok 400zl.


Aletrnatywą niskiego kosztu są konwertery firmy King, które przekraczają cenowo 200 PLN
I mnoznik 1.4x zamiast 2x . Chyba sie nie oplaca.
Vitez, a co powiesz na te propozycje, jak się one z G3 zachowują?
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=21657835
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=21657679

Vitez
24-02-2004, 07:49
Vitez, a co powiesz na te propozycje, jak się one z G3 zachowują?
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=21657835
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=21657679

Dokladnie o tych mowie - sam taki mialem i bardzo ladnie dziala, moge polecic. Tylko cena zastanawia - podejrzewam ze jest uzywany, zdjecie niedokladne (dobre zdjecie soczewki na sprzedaz powinno byc od przodu) i opis dosc lakoniczny. Nie zdziwilbym sie gdyby okazal sie uszkodzony/porysowany :? (za taka cene).
Dla porownania cena nowego ze strony dystrybutora www.lensmateonline.com :
Kenko KNT-20 2X 52mm $77.95

Edit: zauwazylem ze na aukcji jest model LD-20T a nie KNT-20 - jedyna roznica jaka znalazlem to to ze LD-20T ma 1.85x a nie 2x , nie wiem jaka ma srednice ani jak sprawuje sie z G3.

mroczny
24-02-2004, 16:34
No nic, ryzykował nie będę, pozostanę przy Raynoxach :mrgreen: