PDA

Zobacz pełną wersję : Jak działa monopod Manfrotto 334B?

krzysp
13-07-2006, 18:22
Witam wszystkich.
Poszukuję monopodu, który pozwoli mi na podparcie sprzętu podczas robienia zdjęć makro.
Posiadam monopod 679B, jednak brakuje mi w nim możliwości szybkiej zmiany jego wysokości (bez konieczności wykorzystania obu rąk). Na monopodzie podpięty jest korpus 10d, z przerobionym mieszkiem a'la Arkadiusz stopa, z obiektywem Canon 100/2,8 macro oraz lampą MT-24EX. Waży to razem około 3,5 kilo. Nie planuję wykorzystania głowicy, chyba że się do niej przekonam. Chyba że wykorzystam posiadaną głowicę kulową 222 (joystick).

W związku z tym mam pytanie.

W jakim zakresie odbywa się regulacja automatyczna monopodu 334B, przy pomocy spustu w rękojeści? W opisach zawarte są informacje, które wskazują że tylko część zakresu zmiany wysokości monopodu regulowana jest przy pomocy spustu, a reszta przy pomocy samozaciskowych (przez obrót) nóg.

Niestety nie mam możliwości sprawdzenia tego w sklepie, gdyż mieszkam w małym mieście gdzie za praktycznie każdy sprowadzony produkt trzeba zapłacić zaliczkę... tzn w Gdyni. Przerabiałem to w przypadku toreb Lowepro.

Z góry dziękuję za pomoc.

Rpoto
13-07-2006, 20:56
Bez głowicy.
Płynna regulacja jedną ręką 72-116cm(bez rozłożenia nogi-twist).
Najniższe położenie 67cm(po zatrzaśnięciu - dł. transportowa).
Do podanych wartości(+-0,5cm).

dickory dare
26-11-2007, 16:56
odświeżam wątek.
wysuwanie monopodu poprzez spust bardzo mi odpowiada. czy są odpowiedniki MF 334B innych producentów czy tylko MF oferuje takie rozwiązanie? co do łapania luzów, w przeszukanych przeze mnie wątkach nikt nic o takowych nie pisał. pisał natomiast Vitez, że monopod sprawował się świetnie. czy ktoś jeszcze przez rok czasu nabył doświadczeń z tym modelem monopodu?

cena nie zachwyca:
eukasa 244+14zł (choć obecnie brak w magazynie :? )
foto net 319zł odbiór osobisty <- jutro postaram się tam podjechać i przetestować kijek

Focus604
26-11-2007, 17:22
Może nie do końca na temat ale zanim kupisz to radzę się zastanowić Nie wiem czy już masz jakieś doświadczenie z monopodem przy fotografii
makro,ale moim zdaniem to jest raczej zły wybór.
Wyszedłem tylko raz z monopodem na takie zdjęcia i więcej już go nie brałem.
Nie utrzymasz ostrości. Nawet w dobrych warunkach trudno zrobić ostre zdjęcie.
Piszę tu o fotografii owadów i dużych zbliżeń.

dickory dare
26-11-2007, 19:43
akurat fotografia makro mnie nie interesuje. zresztą do niej lepszy statyw

Nemeo
05-01-2008, 02:18
Czy ktoś używa monopod Manfrotto 334B z tele, chętnie poznałbym opinię na ten temat.

robgr85
05-01-2008, 04:10
Niestety nie mam możliwości sprawdzenia tego w sklepie, gdyż mieszkam w małym mieście gdzie za praktycznie każdy sprowadzony produkt trzeba zapłacić zaliczkę... tzn w Gdyni. Przerabiałem to w przypadku toreb Lowepro.

Z góry dziękuję za pomoc.

a pytałeś w foto-net z brodwina?

Pozdr.

schabu
05-01-2008, 11:02
ja przez jakiś czas używałem z 70-200/4 - głównie w kościele:)
i gorąco polecam ten monopod - mam velbonke, która jest też dosyć dobrym monopodem - ale szybkość wysuwania manfrotty jest genialna. zwłaszcza w kościele, gdzie nikt nie zwraca uwagi, bo nie muszę machać tym kijem żeby go wydłużyc. w szybkich akcjach jest on niezastąpiony.

dickory dare
05-01-2008, 11:58
a pytałeś w foto-net z brodwina?.

akurat oglądałam egzemplarz w foto-necie. i o ile samo wysuwanie przez spust działa znakomicie przy dźwięku wysuwanej szabli, o tyle pozostałe części które wysuwa się przez skręcenie albo były nie wyrobione, albo się zacinały. sam pan Zdrowak musiał przyłożyć ręki, żeby rozkręcić :D