PDA

Zobacz pełną wersję : Przenośny dysk :)

Hubert01
12-07-2006, 17:43
Witam.
Posiadam aparat Canon A75.

Zastanawiałem się czy jest możliwe by nie uzywając czytnika kart, jedynie przez podłączenie do koputera przez USB, pamięć karty CF wykożystać jako przenośny dysk do wszelkiego rodzaju plikków, tak jak na przykład mają Samsungi (co do innych aparatów to nie mam pojęcia).

Jedynie co mogę zrobić to przerzucać wcześniej zrobione zdjęcia (nie zmodyfikowane w żaden sposób)oOprogramowaniem Canona. :confused:

Tomasz Golinski
12-07-2006, 18:16
Ogólnie jest jakiś sposób. Ale szkoda zachodu. Czytniki są tanie.

fICHU
12-07-2006, 18:38
np sandisk robi karty SD ktore sie doslownie lamia. odslaniaja wtedy lacze USB. Gdzies kiedys widzialem przejsciowke z CF na SD :D
Jest to jakies rozwiazanie :P

adamek
12-07-2006, 19:47
hehehe.
ale to taniej chyba pendrive`a kupić...
albo całe stadko pendrive`ów. ;)

Mac
12-07-2006, 19:53
Wszystko można ale po co? To takie wynalzaki, które mają dość wątpliwą przydatność.

Hubert01
12-07-2006, 21:26
No jasne że najlepiej kupić czytnik za pare groszy i po sprawie.

Zastanawia mnie czmu w Canonach nie dali mozliwości przrzucania na karte bezposrednio przez kabel zdjec i wszystkiego co się da. Karty 1GB mozena juz kupic niedrogo, a czesto wpadam do znajomych z aparatem i chciałbym przerzucic pare dupereli z ich kompa.

Przydatność leży raczej we własnej gestii, np sąsiad do mnie cały czas ze swoim małym samsungiem a40 wpada, a to zeby mu jakies programy, sterowniki czy cos innego przeżycic (nie ma biedak napędu FDD:).

I czy to byłby jakiś problem ze strony producetów gdyby coś takiego zrobili?? Co do pen driveów, to oczywiście że można :) (ja sam mam 8,4 GB dysk który przeżył duuuużo) ale chodzio mnie w tym przypadku o aparat.

KuchateK
12-07-2006, 21:53
Canonem za to mozna sterowac z poziomu komputera... Pewnie ten jego maly samsung tego nie ma.

mkwiek
12-07-2006, 22:13
nie rozumiem czemu nie można korzystać z aparatów Canona jak z dysku. Mam Olympusa i normalnie podpinasz poprzez usb i jest widoczny jak dysk. Inna sprawa to prędkość odczytu i zapisu. Dlatego wolałem szybko kupić mały czytnik kart. Wszystko idzie znacznie szybciej.

Alzail
12-07-2006, 22:21
bo dslr canona kosztuje jakies 3-15k :> i raczej dysk przenosny jest tanszy :D

mkwiek
12-07-2006, 23:23
nie chodzi tylko o dslr - jakbyś poczytał trochę wczesniej i uwazniej to byś zapewne się kapnął :)
no chyba że A75 to jakaś nieznana mi lustrzanka

Alzail
12-07-2006, 23:25
wroooc :D

no fakt ;] ale to nie mzienia faktu ze do tego sa inne rzeczy i mi to tam nie przeszkadza. moze canon ma umowe z jakims producentem pendrive`ow ? :D

mkwiek
13-07-2006, 09:37
mi to w sumie też nie przeszkadza - korzystam z pendrive'a. tak tylko ciekawi mnie to, że trzeba mieć zainstalowany soft aby ściągać zdjęcia (i tylko zdjęcia ) z aparatów canona. swoją drogą widziałem kiedyś wtyczkę do Total Commandera służącą do kopiowania zdjęć z canona.

Hubert01
13-07-2006, 12:20
O ile wiem to soft musisz mieć zainstalowany jedynie przy Win98, przy Xp już nie, po system sam Ci wykrywa aparacik i iniciuje kopiowanie obrazów. Ogólnie Canon jest obecnie troche w tyle, i mam nadzieję że weźmie się wreszcie do roboty. Co prawda obecne i poprzednie modele są jednymi z najlepszych na rynku, ale chyba pora wprowadzić trochę zmian :)

sail0r
13-07-2006, 12:43
a masz mozliwosc przestawiania sposobu komunikacji z komputerem w aparacie? w S45 i innych pokroju 300D mozna zmienic tryb aby system (XP, czy 98 nie wiem) widzial aparat bez sterownikow.. i MOZE? wtedy da sie wrzucic jakies smieci... nie wiem nie probowalem tak tylko glosno mysle ;-)

Hubert01
13-07-2006, 19:13
Oczywiście, że XP może rozpoznać aparat bez starowników i wykryje go jak dysk ale to wszystko, możesz jedynie z niego kopiować i nic pozatym. No coż, szoda że nie ma tego w tych Canonach, mi się bardzo podoba takie rozwiązanie. Idę sobie kupić czytnik. Narazie :)

tadek
13-07-2006, 21:48
ale jak idziesz do kumpla na piwo i przy okazji po jakis sofcik to nie koniecznie trzeba chowac lustzranke za pazuche, wystarczy karta z czytnikiem w kieszeni a poza tym ja mam taki czytnik na wszysyko i nawet jak ktos do mnie w padnie z aparatem na jakies nie wiadomo jakie karty i niedaj boze zapomni kabla to problemu nie ma bo mam czytnik!!!

Vitez
14-07-2006, 01:37
1) Jesli chcesz tylko zgrywac zdjecia z aparatu to wystarczy tryb komunikacji PTP w aparacie i Windows XP

2) Jesli oprocz zgrywania zdjec chcesz korzystac z oprogramowania do obslugi bezposredniej aparatu (np wpisac wlasne dane w aparat, czy zgrywac zdjecia softem Canona, czy np Remote Capture) to nalezy PRZED pierwszym podlaczeniem aparatu zainstalowac sterowniki i oprogramowanie a potem podlaczac aparat w trybie Normal

2a)
Jesli aparat w trybie Normal podlaczymy bez uprzedniej instalacji sterownikow to namieszamy Windowsom (beda probowaly podpiac do aparatu jakies wlasne, niewlasciwe sterowniki) i czeka nas albo grzebanie w rejestrach albo reinstalka Windowsow.

Punkt 2 dotyczy chyba wszystkich Windowsow.

sail0r
14-07-2006, 08:17
2a)
Jesli aparat w trybie Normal podlaczymy bez uprzedniej instalacji sterownikow to namieszamy Windowsom (beda probowaly podpiac do aparatu jakies wlasne, niewlasciwe sterowniki) i czeka nas albo grzebanie w rejestrach albo reinstalka Windowsow.

Punkt 2 dotyczy chyba wszystkich Windowsow.

spokojnie nie jest tak zle.. wiele razy olewalem to zalecenie, dla roznego rodzaju sprzetu, i jakos potem nie grzebalem w rejestrach, nie wspominajac o reinstalce

gregor40
14-07-2006, 09:35
Wystarczy (w 9 przypadkach na 10) odinstalowac sterowniki, ktore Wingroza zainstaluje). Rejestr i nistalki windowasa mozna zostawic w spokoju....

Vitez
15-07-2006, 00:02
spokojnie nie jest tak zle.. wiele razy olewalem to zalecenie, dla roznego rodzaju sprzetu

Ale dla sprzetu Canona czy ogolnie?
Bo ja tylko o Canonach... przejrzyj sobie forum pod katem watkow "komputer nie widzi mojego aparatu" - to sa wlasnie w ok 90% przypadki podlaczenia aparatu w trybie Normal przy pierwszym podlaczeniu bez instalacji z plytki Canona.
Pozostale 10% to uszkodzenia plyty glownej/gniazd usb/kabelka/systemu.