PDA

View Full Version : wielkosc wizjera w 350d

fmagik
12-07-2006, 01:44 AM
:oops: zaczyna meczyc mnie wpatrywanie sie w maly wizjer 350d, czy zatem istnieja jakies przystawki, okulary lub jakies przerobki domowej roboty dzieki ktorym wizjer w 350d moglby byc wiekszy .... czy nic sie z tym juz nie da zrobic :(:confused:

gwozdzt
12-07-2006, 07:10 AM
http://www.zigview.co.uk/ :D

fmagik
12-07-2006, 02:02 PM
szkoda ze nie ma mozliwosci podpiecia jakiegos okularu o wiekszej srednicy :(
"gwozdzt" dzieki za przypomnienie ale to znam tylko ze to b. duzy koszt:( i troche niewygodne

enter
12-07-2006, 02:24 PM
szkoda ze nie ma mozliwosci podpiecia jakiegos okularu o wiekszej srednicy :(
"gwozdzt" dzieki za przypomnienie ale to znam tylko ze to b. duzy koszt:( i troche niewygodne

ho ho ho. c350d to nie średni format z kominkiem
zawsze możesz wymienić matówkę na jaśniejszą ceny od 250 - 350

gwozdzt
12-07-2006, 02:31 PM
szkoda ze nie ma mozliwosci podpiecia jakiegos okularu o wiekszej srednicy :(...
Możliwość podpięcia jak najbardziej jest, tylko "okular" trzeba by wykombinować.
Istnieje np. taki "okular"
http://www.foto-net.pl/sklep/pokaz_karte.php?idt=12881
ale on zdaje się będzie miał działanie odwrotne do tego, czego oczekujesz.

piast9
12-07-2006, 03:09 PM
czy zatem istnieja jakies przystawki, okulary lub jakies przerobki domowej roboty dzieki ktorym wizjer w 350d moglby byc wiekszy
Canon Magnifier S
http://www.majid.info/mylos/weblog/2003/07/06-1.html

D.D.
12-07-2006, 03:13 PM
Można użyć "lupki" powiększającej.

Ja z 20 używam na stałe nikonowskiej DK-21m która daje powiększenie 20% (fizycznie nie jest idealnie dopasowana, ale się dobrze trzyma).

Wszyscy producenci mają lupy powiększające do ręcznego ostrzenia ale ich powiększenie wynosi od 2,5x w górę i jest za duże do kadrowania. Obcina co najmniej rogi z pełnego widoku. Dlatego mają one mechanizm szybkiego odchylania na czas kadrowania.

350 ma tak mały wizjer, że można by pokusić się nawet o stałe 2x powiększenie z widocznością całego kadru i wyświetlacza. Zdziwiłem się, gdy po podłączeniu wziernika kątowego Minolty z 2x powiększeniem, było wszystko widać. Było oczywiście ciemniej.

"Fizycznie" do wizjera C pasuje spora ilość dodatków Pentaksa, Minolty i Olympusa. Na pewno Olympus ma dodatkowy okular powiększający nakładany na stałe na wizjer. Przed zakupem należy jednak sprawdzić czy pasuje mechanicznie jak i optycznie.

Jak się ma znajomego optyka można spróbować zrobić coś takiego samemu - poważnym problemem będą zniekształcenia na brzegach kadru i mocowanie fizyczne.

Pozdrawiam,
Darek

Kamil Wolski
10-09-2006, 02:07 AM
Sam własnie się zastanawiam nad takim czymś (z tym że do 300D). D.D. powiedz jak się sprawdza DK-21m przy MF? Duzo pomaga to powiększenie 1.17x ?

Znacie jakieś sklepy internetowe gdzie znajduje się troche tego typu towaru? Ja jedynie widzialem na allegro DK-21m

Interesują mnie "powiększalniki" zakładane na stałe. Chciałbym aby mimo jego obecności można było dobrze kadrować, ale aby również polepszał możliwości ostrzenia MF.

Pozdrawiam i z góry dzieki za odpowiedzi.

sali128
10-09-2006, 09:49 AM
To fakt..wizier jest troche za mały..mogli by zrobić nieco większy...

Kolekcjoner
10-09-2006, 01:14 PM
(....)zawsze możesz wymienić matówkę na jaśniejszą ceny od 250 - 350

A gdzie ją można dostać:-)?

Kamil Wolski
10-09-2006, 03:30 PM
http://www.foto-net.pl/sklep/pokaz_karte_dzial.php?&grupa=osprz%EAt%20dedyk.&producent=Canon%20wizjer

Kolekcjoner
10-09-2006, 09:42 PM
http://www.foto-net.pl/sklep/pokaz_karte_dzial.php?&grupa=osprz%EAt%20dedyk.&producent=Canon%20wizjer

To jak rozumiem w sprawie tych matówek. Pytanie czy rzeczywiście są jaśniejsze?

Kamil Wolski
10-09-2006, 10:22 PM
Nie wiem - nie sprawdzalem. Ponoc sa, ale czy warto? Nie jestem wstanie sie wypowiedziec...

Vitez
11-09-2006, 02:33 AM
Nie wiem - nie sprawdzalem. Ponoc sa, ale czy warto? Nie jestem wstanie sie wypowiedziec...

No fajnie... nie sprawdzales a polecasz i to z linkiem. A akurat te co podales w linku to do serii 1 tylko pasuja (+ ew EOS 3 i 5D).

Kamil Wolski
11-09-2006, 11:52 AM
Ktos pytal gdzie dostac? No to wyslalem link gdzie mozna dostac. Proste. Dostac mozna tam gdzie podalem link - ale ten kto chce kupic musi bardziej zglebic temat.

Vitez
11-09-2006, 02:58 PM
Ktos pytal gdzie dostac? No to wyslalem link gdzie mozna dostac. Proste. Dostac mozna tam gdzie podalem link - ale ten kto chce kupic musi bardziej zglebic temat.

Ktos pytal gdzie dostac matowke do 350D a ty dales link do matowek do EOSow 1 i 3 bo to nie ty a kupujacy musi zglebic temat. To bez sensu wiec ze podales zupelnie nieprzydatny pytajacemu link nawet sie nie zastanawiajac ile warta jest twoja "porada" , bo to pytajacego problem czy skorzysta z twojej nic nie wartej porady.
Jak juz chcesz pomagac to naprawde pomagaj a nie nabijaj posty bezuzytecznymi w danym temacie linkami.
Gratuluje "rozsadku" i milego EOT zycze :? .

Kamil Wolski
11-09-2006, 07:54 PM
Kolekcjoner w "cytacie" ktory przytacza nie zaznaczyl ze chodzi o 350D. Teraz dopiero widze, ze cytat ten mozna "rozwinac" - nie spotkalem sie z tym nigdy na innych forach wiec skupilem sie na "matowkach" bez wzgledu na to do ktorego modelu. Uznalem to za pytanie ogolne - gdzie takie rzeczy mozna dostac. Dla przykladu podalem link do sklepu internetowego, aby pokazac ze w takowych rowniez sie znajduja. Proste? Proste! A postow sobie nie nabijam bo niby po co? Co to da? Nic.

Kolekcjoner
11-09-2006, 08:06 PM
Kolekcjoner w "cytacie" ktory przytacza nie zaznaczyl ze chodzi o 350D. Teraz dopiero widze, ze cytat ten mozna "rozwinac" - nie spotkalem sie z tym nigdy na innych forach wiec skupilem sie na "matowkach" bez wzgledu na to do ktorego modelu. Uznalem to za pytanie ogolne - gdzie takie rzeczy mozna dostac. Dla przykladu podalem link do sklepu internetowego, aby pokazac ze w takowych rowniez sie znajduja. Proste? Proste! A postow sobie nie nabijam bo niby po co? Co to da? Nic.

Jak już mnie przywołałeś to wyjaśnię, że wątek jest o 350D i wielkości wizjera i nie uważałem za stosowne przytaczać, że o ten aparat mi chodzi, bo uznałem to za oczywiste:mrgreen:. A temat jest dla mnie interesujący, bo szukam takiej matówki. Co do powiększenia widzianego obrazu to ujdzie.