Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Filtr do lustrzanki

kkj
10-07-2006, 21:50
Drodzy grupowicze - jaki kupić filtr ma obiektyw do lustrzanki cyfrowej. Na analogu mam na stałe zakręcony skylight (hoya) a co powinno się kręcić na stałe w cyfrze - słyszałem, że UV a czy skylight będzie dobry??

piast9
10-07-2006, 22:08
Po co ten filtr chcesz dawać? Znaczy w jakim celu?

kkj
10-07-2006, 22:12
Chociażby do zabezpieczenia obiektywu i spowodowania aby kolory były odwzorowane poprawnie - niezależnie od pory dnia - Śnieg w zimie przed południem wpada w niebieski a po południu w fiolet (albo na odwrót - nie pamietam)

Kubak82
10-07-2006, 22:12
filtr to filtr - uzywasz go wtedy kiedy trzeba a nie na codzien bo to bez sensu.. a mity o tym co powinno sie wkrecac z cyfre mozesz miedzy bajki wlozyc :roll:

uzywaj filtru odpowiednio do warunkow i zamierzonego efektu a nie "bo chroni obiektyw" lub, "bo tak mi ktos powiedzial".. gdyby te filtry byly niezbedne to producenci montowaliby je na obiektywach "od malenkosci" ;)

piast9
10-07-2006, 22:23
Chociażby do zabezpieczenia obiektywu
Do zabezpieczenia obiektywu najlepszy jest dekielek.

i spowodowania aby kolory były odwzorowane poprawnie - niezależnie od pory dnia - Śnieg w zimie przed południem wpada w niebieski a po południu w fiolet (albo na odwrót - nie pamietam)

W dSLR tę sprawę załatwiasz balansem bieli. Nie wpływając negatywnie na jakość zdjęcia, co filtr w mniejszym lub większym stopniu robi.

MacGyver
11-07-2006, 23:16
Możesz nakręcić i jedno i drugie. Sky daje dość przyjemny efekt w miejscach zacienionych (np zdjecia portretowe w parku), UV na działa tylko wysoko w górach. A soczewkę obiektywu chronić, moim zdaniem, warto jak pstrykasz dużo w plenerach. Przekonałemm się o tym oglądając filtr po dwóch dniach fotografowania na plaży, przy dość silnym wietrze ;-)

lucki
11-07-2006, 23:32
Skylight jest filtrem troszkę ocieplającym. No i chyba poprawia trochę kontrast podobnie jak UV.