Zobacz pełną wersję : sigma4less.com, testy jakości i sigma 70-200 f/2.8
dentharg
10-07-2006, 12:16
Cześć!
Czy ktoś z Was kupował coś w ww. sklepie, tj. sigma4less.com?
Myślę o zakupie nowej Sigmy 70-200mm f/2.8 EX DG MACRO i z przesyłką ze Stanów wychodzi ponad 700 pln taniej, niż na Allegro (jeśli cła nie doliczą).
I problem jest taki, czy oni jakoś sprawdzają ten sprzęt (BF/FF znany w Sigmach)? Bo jak się trafi z BF/FF to czy wyregulują mi tą sigmę w kraju, czy muszę odsyłać?
z przesyłką ze Stanów wychodzi ponad 700 pln taniej, niż na Allegro (jeśli cła nie doliczą).
Nadzieja swoich dzieci nie lubi - chyba tak to leciało
Clo to betka, bo jest niskie (okolo 5%), wyzszy jest VAT (22%) ktory tez Ci nalicza...
Masz na oko 5-10% szans na unikniecie naliczenia podatkow celnych, wiem to z doswiadczenia...
Zapomnialem dodac ze jezeli przesla Ci ta UPS'em to poczekasz tydzien na dojscie paczki z USA i tydzien na zalatwienie formalnosci celnych jezeli trafisz na mila obsluge w polskim UPS. Jezeli paczke wysla USPS (wbrew pozorom to zupelnie inna firma) to poczekasz 7-21 dni na dotarcie paczki do Polski oraz okolo 14 do 30 dni na odprawe celna jezeli ktokolwiek zainteresuje sie Twoja przesylka w oddziale celnym poczty polskiej...
dentharg
10-07-2006, 12:29
Hmm.. kolega "słał sobie" statkiem. Tam ponoć prawdopodobieństwo uniknięcia podaktów, cła jest dużo wyższe. Niemniej jednak Sigma to loteria...
Statkiem transport do Polski trwa okolo 1.5 do 2, czasem nawet 3 miesiecy...
Hmm.. kolega "słał sobie" statkiem.
Ok ale tobie będzie słał sklep jeśli dobrze zrozumiałem. Z fakturą, w pudełku...
Poza tym takie szkło kupować Za Wodą to wyczyn godny kamikadze. Jak sam wiesz/piszesz, że AF to loteria - dosłownie. W Polsce kupisz masz możliwość darmowego przeczipowania a czy gwarancje Sigmy USA honorują w Polsce, hmm? Musisz zadzwonić do Sigma-pl
Nigdy nie czekałem dłużej niż 5 tygodni. Zależy od agencji Za Wodą :)
[...]
Nigdy nie czekałem dłużej niż 5 tygodni. Zależy od agencji Za Wodą :)
Zalezy glownie od kasy jaka wydasz na transport....
P.S. Dengharg, sprobuj tego linka:
http://stores.ebay.co.uk/DigitalRev-Photography-Shop_Sigma-Lenses
Ja kupuje u nich wszystko z AF, obsluga perfekt, przez maila musisz dogadac wczesniej mozliwosc "pominiecia" cla a raczej VAT'u...
było o kupowaniu sprzętu w USA dokładnie w tips&tricks (#02)
KuchateK
12-07-2006, 13:48
Czym ty to slales ze tyle szlo?
Paczki morskie ida do wlasciciela w miesiac, 5 tygodni to juz dlugo.