Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : APACER CD211 czy DigiMate III ?? inny ?

Loram
08-07-2006, 13:12
Witam

Pod koniec sierpnia jadę na urlop do Turcji (7 dni zwiedzania + 7 dni odpoczynek) i potrzbuję jakiś dobry i niezbyt drogi fotobank
Zastanawiam się nad Apacerem CD211 i DigiMate III. Który z nich wybrać?
A moze coś innego w cenie do ok 500 PLN ?
Dysk już mam upatrzony, najprawdopodobniej będzie to 80 GB SAMSUNG MP04H za ok 300 PLN, więc 200 zostaje mi na FotoBank
Naczytałem się o obu na różnych forach i widzę, ze z DigiMate III czasem są problemy, czego nie znalazłem o Apacerze CD211.
Używam kart CompachFlash wiec gdyby był czytnik w Fotobanku to byłoby miło, ale nie musi być.
Najważniejsza jest niezawodność i solidna konstrukcja
Wiem, że za ok 200 PLN raczej nie mogę sie spodziewać podglądu zdjęć na LCD ale nie jest to dla mnie istotne. Acha, koniecznie MUSI CZYTAĆ pliki w formacie RAW

Liczę na Wasze rady i pomoc
Apacer? DigiMate III? Czy coś innego?

dzięki i pozdrawiam
Michał

Bilu
08-07-2006, 13:36
Tez wyjezdzam pod koniec sierpnia, z tym ze do Egiptu. Pozwole sobie podlaczyc sie do Twojej prosby o pomoc w wyborze obudowy OTG.

Rowniez potrzebuje fotobank i rozwazam te same dwa modele ktore podales, a oprocz tego jeszcze:

Welland ME-820U2 PME http://acris.pl/produkt.jsp?pid=8342

Welland ME-600U2 OTG http://acris.pl/produkt.jsp?pid=8339

Nalezy mi przede wszystkim na solidnej obudowie i dzialania z predkoscia Hi - speed USB 2.0

Moze ktos uzywa ktorys z wymienionych modeli i ma ochote podzielic sie informacjami na temat ich dzialania?

Z tego co wiem Apacer ma podglad zawartosci dysku na LCD, ale tylko list plikow, nie zdjec (tak jak pod DOS-em).

nastier
08-07-2006, 14:33
Digimate III nie ma zadnego podgladu plikow, pokazuje jedynie ilosc zajmowanego na dysku miejsca.

uzywam go od kilku miesiecy - problemow nie mam.

fICHU
08-07-2006, 15:05
Digimate III - rowniez mam i przy tej cenie moze jakosc wykonania nie powala ale w komplecie z WD Scorpio 80GB w srodeczku daje rade. Sprzet ostatnio non stop w uzyciu (w tym momencie korzysta kolejny kumpel) i dziala.
Fakt posiadania "paska" postepu tez jest fajna sprawa.
I dziala w doladowywaniu ladowarka od Nokii :]

pozdrawiam.
f.

krecio
08-07-2006, 15:13
To, ze pojawiaja sie czasem informacje o problemach z "D III" spowodowane jest tym, ze jest ten produkt jednym z najbardziej popularnych "w swojej klasie". Problemy te dotycza zreszta jego zgodnosci z niektorymi plytami glownymi. Ja za to slyszalem od sprzedawcy, ze dotyczy to HD jakie sa zamontowane wewnatrz. Wedlug niego bezproblemowo ma dzialc z HD Seagate (co raczej nie dziwi). Mysle, ze cala seria Digimate (II lub III) jest godna polecenia. Wlasnie ze wzgledu na duzy stopien niezawodnosci. Ich czerwcowy brak w sklepach w W-wie chyba o czyms swiadczy....

nastier
08-07-2006, 15:58
I dziala w doladowywaniu ladowarka od Nokii :]

ooo, o tym nie wiedzialem :D zawsze warto wiedziec jesli sie kiedys zapomni podstawowej ladowarki ;)

kane
08-07-2006, 16:25
hmm a Digimate ma dedykowane aku?
jelsi tak jak z jego dostepnoscia?

popmart
08-07-2006, 16:41
Ludzie Digimate II, III kosztuje 130-190 PLN za 2 lata jak aku padnie kupie sobie nowy pewnie za 100-120 Pln skad te rozważania? za stary pewnie i 50 PLN-80PLN odzysskam i będzie to różnica ceny nowej baterii , tak jak teraz robie, stary (choć ma jeszcze aku ok ale jest ogólnie wolny i kiepawy) puszczam za 70-80 nowy kupuje za 140 (DMII) całe 60 różnicy . nie ma co gadać ...

Aku są dostępne zarówno do II, jak i do III (większy problem jest do II)

Loram
08-07-2006, 18:31
No i wszystkie posty o DigiMate III, a nikt nie używa Apacera CD211?
O Wellandzie też nikt nic nie pisze...

popmart
08-07-2006, 18:34
No i wszystkie posty o DigiMate III, a nikt nie używa Apacera CD211?
O Wellandzie też nikt nic nie pisze...

powiem ci że czytnik w samym urządzeniu jest bardzo istotny dla wielu i wierz mi że jest istotny a apacer i welland 600 to tylko obudowy OTG . Większość ludzi preferuje z czytnikiem.

kane
08-07-2006, 18:38
a jeszcze jedno kazdy fotobank zgrywa rawy? czy tylko jpegi?

KrzychK
08-07-2006, 18:39
Witam
[...]
Zastanawiam się nad Apacerem CD211 i DigiMate III. Który z nich wybrać?
[...]
Apacer? DigiMate III? Czy coś innego?

dzięki i pozdrawiam
Michał
Zadam dodatkowe pytanie - pod jaki komp (chipset plyty glownej) bedziesz podpinal (planowany) databank?
Jesli to cos z rodziny VIA to mozesz miec problemy z DM - poszukaj na forum...
sam mam DM III i nie mam problemow (hdd nie WD i komp nie Via) :cool:

Loram
08-07-2006, 18:58
pod jaki komp (chipset plyty glownej) bedziesz podpinal (planowany) databank?

płyta DFI Infinity NFII Ultra
chipset nVidia nForce II
HDD Maxtor 6Y160M0

Dla mnie bardzo istotna jest niezawodoność i odczyt RAW, wbudowany czytnik CF będzie miłym dodatkiem - nie trzeba się pipcyć z kablami
Czy DigiMate III czyta RAW'y ??

KrzychK
08-07-2006, 21:20
Dla mnie bardzo istotna jest niezawodoność i odczyt RAW, wbudowany czytnik CF będzie miłym dodatkiem - nie trzeba się pipcyć z kablami
Czy DigiMate III czyta RAW'y ??

ma wbudowane czytniki, ma wymienna baterie, czyta karty (rawy czy jpg - wszystko jedno).

Broncobilly
08-07-2006, 22:18
Apacer używa baterii od Nokii 3310 (a te są tanie jak barszcz - za 10 zł mozna kupic ) Rawy oczywiście zapisuje

nastier
08-07-2006, 22:53
ma wbudowane czytniki, ma wymienna baterie, czyta karty (rawy czy jpg - wszystko jedno).

no ba,jako dysk przenosny do jakichkolwiek danych jest bardzo dobry ;)

Bilu
10-07-2006, 00:40
Czy Apacer wykorzystuje w pelni USB 2.0 High Speed?
W jakim czasie zrzuca powiedzmy 1 GB danych z karty na dysk?

Loram
20-07-2006, 22:42
Zrobiłem mały teścik mojego nowego DigiMate III z dyskiem Samsung MP0804H 80 GB 5400 RPM 8 MB cache, oto wyniki:

1. kopiowanie z karty 1 GB Pretec Cheetah 80x bezpośrednio do fotobanku 969 MB, 140 plików RAW - czas 7m 47sek
2. kopiowanie z karty 1 GB Pretec Cheetah 80x bezpośrednio do fotobanku 971 MB, 292 pliki JPG - czas 7m 49sek

Wydaje mi się, że czasy są przyzwoite, ale chyba nabędę drugą, taką samą kartę, bo jak coś ciekawego się trafi, to nie będzie na czym cykać.

Zielony
20-07-2006, 23:31
Loram, napisz ile Cię wyszedł cały ten zestaw? I gdzie kupowałeś?
Jak można widzieć ;)

Rozumiem, że to najlepsza opcja w tym przedziale cenowym?
A nie wyjdzie jakoś "na dniach"* DIGIMATE IV?

*na przestrzeni najbliższych tygodni/miesięcy

Loram
20-07-2006, 23:50
Rozumiem, że to najlepsza opcja w tym przedziale cenowym?

DigiMate III kupiłem w I.M.M.-FOTO na Zamenhofa za 189,99 a dysk w siriusie na Kościuszki za 295 czyli razem 484,99 co nam daje cenę z allegro z dyskami 40GB, a nie 80GB. Wystarczy trochę poszukać i pokombinować.
Nie mam pojęcia czy i kiedy wyjdzie DigiMate IV :???:
Ten zestaw, który sobie wybrałem moim zdaniem jest bardzo dobry i dla mnie w zupełności wystarczający, a przede wszystkim za rozsądne pieniądze

KrzychK
21-07-2006, 07:50
Jak można widzieć ;)

Co prawda Loram juz odpowiedzial, ale...

ja bralem z http://www.acris.pl/produkt.jsp?pid=10290
i sa za 179 zl (same DM III) a hdd w komputroniku w Wawie

Pozdrowka

ps. DM doszedl szubciutko, solidnie zapakowany - wybralem "przesylka kurierem".

Zielony
21-07-2006, 12:57
Co prawda nie spieszy mi się z databankiem, więc być może zaczekam na DIGIMATE IV ;) Zapewne tak będzie :roll:
Najbardziej się martwię, że kupię jakiś HDD do tego i nie będzie to działać dobrze - nie jestem zorientowany w tej sprawie; który HDD i dlaczego?

KrzychK, w linku który podałeś jest oferta DMIII wraz z dyskiem 80GB za 489zł - czemu nie wziąłeś tego? Z TOSHIBĄ coś nie tak? Znalazłeś taniej?

KrzychK
21-07-2006, 14:10
Najbardziej się martwię, że kupię jakiś HDD do tego i nie będzie to działać dobrze - nie jestem zorientowany w tej sprawie; który HDD i dlaczego?

KrzychK, w linku który podałeś jest oferta DMIII wraz z dyskiem 80GB za 489zł - czemu nie wziąłeś tego? Z TOSHIBĄ coś nie tak? Znalazłeś taniej?

Popierwsze na poczatku mialem malutki 9 GB do "zabaw", jednak potem kupilem 80 GB Toshiba za 337 zl z 3letnia gwarancja (ten pierwszy byl zbyt maly)
jak kupujesz u nich to na stronce pisza o rocznej gw. na zestaw. Ja zaplacilem 20 zl wiecej i mialem 3 lata gw. Dodatkowo akurat wtedy atutem byla platnosc (w komputroniku) karta kredytowa ;)

Sporo czytalem na temat wspolpracy DM III z hdd i wyszlo, ze Toshiba spoko, bralem 80 GB i pieknie dziala. Radze unikac WD'ka - owszem sa przypadki, ze dziala - ale sporo ludzi pisalo o problemach.

Bilu
27-07-2006, 14:15
Pytania do posiadaczy Digimate III: co mozna zobaczyc na wyswietlaczu LCD? Czy jest tam informacja o ilosci zgranych plikow?

Pytam, gdyz zastanawiam sie skad miec pewnosc, ze zostaly zgrane wszystkie pliki z karty. Czy zdazylo sie komus kiedykolwiek, zeby Digimate III pominal jakis plik na karcie?

nastier
27-07-2006, 20:30
LCD pokazuje:
typ karty
proces zgrywania plikow w %
wolne miejsce na dysku

u mnie nie zdarzylo sie, zeby cos pominal.

jajurek
27-07-2006, 22:22
Cześć!

Na temat, który dysk jest odpowiedni, wydaje mi się, że odpowiada wątek:
http://canon-board.info/showthread.php?t=11621

Sam jestem użytkownikiem DigimateIII. Myślałem przez jakiś czas o Apacerze, ale wyobraźmy sobie, że mam kilka aparatów różnych firm ( a miałem również Minoltę i Olympusa) i do każdego z nich muszę nosić jeszcze kabel łączący aparat z obudową. To chyba bardzo niewygodne. DigimateIII służy mi również jako przenośny dysk twardy, umożliwia transmisję w obie strony.