PDA

Zobacz pełną wersję : Canon 10-22 i cokin p

kwiatas
08-07-2006, 10:30
Witam,

Przy ogniskowych 10-12mm holder cokin p jest widoczny w kadrze. Wyczytalem gdzies ze mozna sprobowac obciac ostatni slot z holdera co moze spowodowac ze nie bedzie widoczny. Czy ktos to moze zrobil?Pytam bo nie chce zaczac kroic nie upewniwszy sie ze to cos pomoze. Bo jesli takie domowy zabiegi nie dadza rezultatow to czy jednynym rozwiazaniem jest przejscie na lee lub na cokin x??

towersivy
08-07-2006, 11:00
Witam,

Przy ogniskowych 10-12mm holder cokin p jest widoczny w kadrze. Wyczytalem gdzies ze mozna sprobowac obciac ostatni slot z holdera co moze spowodowac ze nie bedzie widoczny. Czy ktos to moze zrobil?Pytam bo nie chce zaczac kroic nie upewniwszy sie ze to cos pomoze. Bo jesli takie domowy zabiegi nie dadza rezultatow to czy jednynym rozwiazaniem jest przejscie na lee lub na cokin x??

Pomaga, przez jakis czas miałem tak z 17-40 i 5D kat widzenia prawie identyczny wiec w twoim wypadku powinno dac identyczny efekt. Ale pomysl nad Lee ja zainwestowałem i naprawde nie załuje.

Pozdro

kwiatas
08-07-2006, 11:15
Pomaga

Pozdro
czyli tniemy ostatni slot i powinno byc dobrze?
Lee jest strasznie drogi i do tego jeszcze polar 105 mm to zabija cenowo

towersivy
08-07-2006, 12:29
Tak, piszac dosadniej ja go poprosto spiłowałem troszke to trwało ale wyszło bardzo dokładnie. Lee niestety zabija ale ja stosuje tylko szare polowki i 2 połowki barwne (tabaczke i sunset) wiec az tak bardzo mnie to finansowo nie zjadło choc i tak wyszło ponad 1tys.....brrrrr ale jak to zona stwierdziła jesli stac nas na 5tke to sprzedaj prowizorke i kup konkret :smile:

akustyk
06-03-2007, 13:48
wklejam tutaj, bo moderacja zamknela http://www.canon-board.info/showthread.php?t=20205 :)

no wlasni mam pytanie

cokin P 77mm , szara polowka ogniskowa 17mm w 5d

bedzie wineta lub jakies nieprzyjemne przygody czy dziala to dobrze ?

musi byc przy 17mm. co najwyzej w kadrach pionowych moze nie byc (ale bez urazy dla sympatykow takich zdjec - 17mm w pionie to durnawe efekciarstwo, nie do normalnego uzytku :) )

kwestia, czy da sie tak zrobic, zeby od 20mm w gore nie bylo (w kadrach poziomych, oczywiscie)

nie testowalem zestawienia 5D + 17-40, ale z tego co wiem winietowanie zalezy glownie od kata widzenia. w 10D + 12-24 uzywam obcietego o jeden slot uchwytu Cokina i przy najszerszym kacie (z grubsza ten kat widzenia odpowiadajacy 20mm FF-a) w poziomym kadrze nie ma najmniejszego sladu holdera dopoki jest prosto nalozony. przy nieco wiekszym obrocie (na oko tak juz 15 st.) wchodzi w rogi.

przy czym uzywam holdera wciskanego na gwint oslony przeciwslonecznej. bez pierscienia. po zalozeniu pierscienia jest znacznie gorzej.

mysle, ze bezpiecznie mozesz przyjac, ze od 24mm holder ulozony "na sztorc" nie bedzie Ci winietowal. ponizej tego... proponuje holder reczny. kciuk i palec wskazujacy :)

Niedzwiedz
06-03-2007, 13:53
ok fajnie w d200 mam 12mm i spilowanego holdera i na 12mm (jakies 18mm ) nic nie ma :)

Allensteiner
06-03-2007, 21:51
jakby ktoś nie miał pilnika to widziałem na allegro holdery do szerokiego kąta, ale przyjmują tylko jeden filtr :(

akustyk
06-03-2007, 22:04
jakby ktoś nie miał pilnika to widziałem na allegro holdery do szerokiego kąta, ale przyjmują tylko jeden filtr :(

i kosztuja w czorta pieniedzy. zwazywszy na to, ze pewnie i tak ten sam plastik to nie widze uzasadnienia dla kupowania takiego uchwytu. pomijam, ze dwa filtry jednak czasem trzeba zalozyc

JackC
06-03-2007, 22:19
W szaleństwie zakupów kupiłem kiedyś oryginalny holder szerokokątny Cokina.
Jak go używam razem z C10-22 to lekkie winetowanie pojawia się w pobliżu ogniskowej 14 mm. Natomiast przy 12 jest już silne.

Także oryginalny nie jest taki superr ;)

Allensteiner
06-03-2007, 22:23
yyy
Właśnie sprawdziłem, kosztuje tyle co zwykły holder, tyle, że bez pierścienia do mocowania czyli około 64 zł.
Oczywiście to ten sam szajs-plastik pewnie, tylko trochę go mniej ;)
Też myślę, że 1 filtr to malizną śmierdzi.

jacab1
06-03-2007, 22:27
Mam holder szerokokątny i przy 10 mm jest minimalna winetka łatwo do usunięcia w PSie... jest to oczywiście mocowanie na jeden filtr... czasem brakuje drugiego mocowania.

konradl
10-03-2007, 12:32
Mam holder szerokokątny i przy 10 mm jest minimalna winetka łatwo do usunięcia w PSie... jest to oczywiście mocowanie na jeden filtr... czasem brakuje drugiego mocowania.

A jak to mocujesz do tego obiektywu? Przez pierscien 77mm->cokin?

Kubak82
07-04-2007, 14:34
ja mocuje przez pierscien i efekty sa TAKIE (http://canon-board.info/showpost.php?p=302957&postcount=29) 8-)

petryczk
06-06-2007, 19:28
A czy ktos z Was probawal tego wiekszego systemu Z-PRO? Zbieram sie do przesiadki na 30D ale mam 10-22 Canona i zastanawiam sie jaki bedzie efekt (holder jest na 3 filtry z tego co wiem (oryginalny). pozdro
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

To znaczy Z-PRO? Myslalem ze on ma wiecej mocowan?

Krzychu
06-06-2007, 19:59
A czy ktos z Was probawal tego wiekszego systemu Z-PRO? Zbieram sie do przesiadki na 30D ale mam 10-22 Canona i zastanawiam sie jaki bedzie efekt (holder jest na 3 filtry z tego co wiem (oryginalny). pozdro
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

To znaczy Z-PRO? Myslalem ze on ma wiecej mocowan?

Nie - jest holder szerokokątny do systemu P różniący się od zwykłego liczbą szufladek właśnie. Z-Pro jest chyba dramatycznie drogie i mi osobiście trudno byłoby wydać tyle kasy na plastikowe szybki o dość marnej jakości...

petryczk
27-06-2007, 18:39
nie jest tak zle - w zestaiwe z trzema szarymi polowkami dalem 380 zlotych (130 dolcow). Problem mam tylko z polarem bo drogi pieronsko jest a jescze nie moge sie wywiedziec czy jest to okragly czy 4-katny (tak wyglada an zdjeciach)...wiec nie bardzo rozumiem jak tym krecic...

siudym
20-02-2009, 13:31
Temat stary, ale nie chcac zakladac nowego ten bedzie najodpowiedniejszy do zadania tego pytania:

Niedlugo bede mial Canona 10-22 i raczej dokupie do niego jakis filtr ochronny, bedzie nim uzywana przeze mnie juz w 2 szklach HOYA HMC. Czy ktos moze mi powiedziec, czy filtr bedzie w jakikolwiek sposob winietowal w 10mm? W innych szklach jest ok, jednak to bardzo szeroki zoom i do tego pod EF-S wiec tym bardziej jest szansa na winietke.
HOYA HMC bedzie ok, czy myslec nad zakupem czegos w wersji "SLIM" ?

mjs27
20-02-2009, 13:37
Używam hoya hmc super i nie zauważyłem winietowania (poza tym, które sam obiektyw wprowadza;)).

siudym
20-02-2009, 13:42
Ok wlasnie o to chodzilo :) A tak wogole, masz Super HMC ale bez dopisku Pro1 (dla pewnosci) ??

mjs27
20-02-2009, 16:52
Tak:)

kisman
20-02-2009, 17:25
Czy może ktoś pokazać jakiś sampel z FF + 17-40 @ 17mm?
z wide holderem lub zwykłym po ścięciu na jeden slot ?

mabok
24-02-2009, 13:09
Dołączam się do prośby.

christof
26-02-2009, 18:02
Ja jeszcze w sprawie holderów i Canona 10-22. Bardziej polecacie kupić zwykły holder + spiłować jeden slot (wtedy zostają dwa sloty na filtry, tak?), czy jednak wziąć tą wersję wide i zadowolić się jednym slotem? Jeszcze nie robiłem w ogóle tego typu zdjęć, dlatego nie wiem jak istotna jest możliwość posiadania dwóch. Aha - w którym przypadku winieta (w sensie pojawienie się plastiku na brzegach) będzie większa, bo z tego co widziałem w tym wątku to dla wersji slim minimalna, a dla spiłowanej to nie wiem.
Dzięki!

adamskladak
26-02-2009, 19:17
Ja jeszcze w sprawie holderów i Canona 10-22. Bardziej polecacie kupić zwykły holder + spiłować jeden slot (wtedy zostają dwa sloty na filtry, tak?), czy jednak wziąć tą wersję wide i zadowolić się jednym slotem? Jeszcze nie robiłem w ogóle tego typu zdjęć, dlatego nie wiem jak istotna jest możliwość posiadania dwóch. Aha - w którym przypadku winieta (w sensie pojawienie się plastiku na brzegach) będzie większa, bo z tego co widziałem w tym wątku to dla wersji slim minimalna, a dla spiłowanej to nie wiem.
Dzięki!

a ja za to mysle o kupnie cokin z-pro w ktorym w "holderze" mozna przykrecac sloty ,a drugi plus to taki ze mozna wrzucic fitry od lee (100x100)
tylko cena fitrow jest duzo wyzsza niz w wersji p
i zastanawiam sie czy wrato-ktos ma mozew??

pozdrowienia

JackC
26-02-2009, 20:11
Posiadam kompendium standardowe jednoslotowe LEE oraz kompendium uniwersalne 2 slotowe LEE.

W standardowym kompendium - osłona przeciwsłoneczna jest zintegrowana z holderem na filtry i nie da się dodawać kolejnych uchwytów, czy też zmieniać szerokości filtra. Na pełnej klatce ze zwykłymi pierścieniami winietuje od ogniskowej ~ 26-27 mm, natomiast z pierścieniem szerokokątnym od około 22 mm.

W kompendium uniwesalnym - holder na filtry można rozkręcać, dodawać lub zdejmować nowe uchwyty, zmieniać ich szerokość. Można też zamontować pierścień na nakręcany filtr polaryzacyjny 105 mm. Ponieważ uniwersalne jest szersze w stosunku do standardowego - nie ma większego problemu z winietowaniem ( poniżej 17 mm nie sprawdzałem, gdyż nie mam takiego obiektywu ).
A zresztą przy ultraszerokokątnych można zawsze zdemontować jeden uchwyt oraz zastosować pierścień szerokokątny.

Generalnie - bardzo przyjemne je się używa.

christof
27-02-2009, 12:24
A gdzie w Polsce można się zaopatrzyć w tego typu sprzęt? Na allegro nie widzę, a ze stron to tylko tu raysfoto.pl coś znalazłem, no i dla tych co w UK (akurat dla mnie nie) www.jessops.com Myślę jednak, że wolałbym na początek tańszy sprzęt, żeby sprawdzić czy mi to odpowiada w ogóle, więc wrócę do mojego pytania (slim vs spiłowany) i "winieta" - odpowie ktoś?
Dzięki!

JackC
01-03-2009, 15:39
... Wrócę do mojego pytania (slim vs spiłowany) i "winieta" - odpowie ktoś?

Miałem śmieszny przypadek z holderami do Cokin P. Winietowanie na oryginalnym uchwycie szerokątnym prod. Cokin było większe aniżeli na zwykłym ze spiłowanymi slotami :shock: Po bliższych oględzianach okazało się, że w szerokokątnym uchwycie jedyny slot na filtr był wklejony wyżej aniżeli w przypadku zwykłego uchwytu. Także zwykła tania podróbka okazała się dużo lepsza !
I jeszcze jedno - po odcięciu slotów - warto na uchwycie zeszlifować resztki przeciętego slota - zyskuje się dzięki temu jeszcze milimetr lub dwa na ogniskowej przy której nie wystapi winietka.

APP
01-03-2009, 15:54
Dalsze dociekania nt. systemu LEE i Cokin Z-Pro, a zwłaszcza ich dostępności, proponuję przenieść TUTAJ (http://canon-board.info/showthread.php?t=44211) (dodatkowo właśnie postuluję poszerzenie tytułu wskazywanego wątku -łatwiej to będzie potem odkopać ;) ).

christof
17-03-2009, 12:32
Wrócę jeszcze do tematu: Cokin P i 10-22, ale tym razem jeszcze dodam jeden element: filtr polaryzacyjny... W takiej kombinacji co najlepiej zrobić? Czy kupić ten systemowy z Cokina? Czy moze filtr normalny, nakręcany (fajnie, bo zawsze można używać bez holdera) - ale z gwintem żeby wkręcić jeszcze holder w razie czego? Nie wiem jak znowu to wtedy wpłynie na "winietowanie". Macie jakieś doświadczenia z takim zestawem?

akustyk
17-03-2009, 12:37
Wrócę jeszcze do tematu: Cokin P i 10-22, ale tym razem jeszcze dodam jeden element: filtr polaryzacyjny... W takiej kombinacji co najlepiej zrobić? Czy kupić ten systemowy z Cokina? Czy moze filtr normalny, nakręcany (fajnie, bo zawsze można używać bez holdera) - ale z gwintem żeby wkręcić jeszcze holder w razie czego? Nie wiem jak znowu to wtedy wpłynie na "winietowanie". Macie jakieś doświadczenia z takim zestawem?

podstawowe pytanie: dlaczego uwazasz, ze musisz uzywac na raz polara i filtrow Cokina (jak sie domyslam: polowek)?

mam i polary nakrecane i ten do Cokina. bardzo rzadko mi sie zdarza tego uzywac razem. napewno za rzadko, zeby polecac komus bawienie sie w takie kombinacje.

kup sobie normalny polar nakrecany, a jak juz bedziesz mial to niewytlumaczalne parcie na uzycie do tego jeszcze polowki, to sobie ja trzymajac w rece przylozysz do filtra.

christof
17-03-2009, 13:05
podstawowe pytanie: dlaczego uwazasz, ze musisz uzywac na raz polara i filtrow Cokina (jak sie domyslam: polowek)?

Tak połówek, ale faktycznie tylko teoretyzuje (chodzi o to, że nie mam polara na ten obiektyw, a myślałem od razu też z połączeniem tego z Cokinem), pewnie sam się przekonam i możliwe, że nie odczuje zupełnie takiej potrzeby.
Dzięki.

christof
15-03-2010, 14:18
Napisałem w sekcji "Co?Gdzie? Za ile?", ale moża to miejsce jest bardziej właściwe. Moje pytanie brzmi: Czy ktoś z was używa Cokina Z-Pro z Canonem 10-22 i może potwierdzić, że nie ma żadnej winiety. Ja używam tego P ze spiłowanymi wszystkimi slotami, ale dalej widać po po bokach fragmenty plastiku, przeszkadza to i często wolę przykładać filtr ręką... Widzę, że na allegro można kupić holder do Z i rozważam czy nie kupić.

lucas_g
11-03-2014, 16:43
Napisałem w sekcji "Co?Gdzie? Za ile?", ale moża to miejsce jest bardziej właściwe. Moje pytanie brzmi: Czy ktoś z was używa Cokina Z-Pro z Canonem 10-22 i może potwierdzić, że nie ma żadnej winiety. Ja używam tego P ze spiłowanymi wszystkimi slotami, ale dalej widać po po bokach fragmenty plastiku, przeszkadza to i często wolę przykładać filtr ręką... Widzę, że na allegro można kupić holder do Z i rozważam czy nie kupić.

Odgrzewam stary wątek, gdyż noszę się z zamiarem kupna 10-22 i potrzebne mi będą do niego filtry. W związku z tym, że nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi w kwestii winietowania tego szkła na 10mm z filtrami Cokin P, uprzejmie proszę osoby mające to szkło o opinię, ewentualnie zdjęcia. Chodzi mi głównie o to, czy obiektyw na 10mm winietuje z holderem Cokin P, nawet obciętym?? Jeśli winietuje, to może lepiej kupić filtry w większym rozmiarze czyli holder Cokin-Z + np. Hitechy w rozmiarze 100mm. Będę wdzięczny za kilka słów w temacie.

marfot
11-03-2014, 17:03
Obcięty do jednej szufladki holder Cokin P nie winietuje z C10-22. To pewne.
Dopiero jeżeli wkręcimy jakikolwiek filtr (również slim) to winietuje.

lucas_g
11-03-2014, 19:20
Obcięty do jednej szufladki holder Cokin P nie winietuje z C10-22. To pewne.
Dopiero jeżeli wkręcimy jakikolwiek filtr (również slim) to winietuje.

O takie info mi chodziło. Dzięki.