Zobacz pełną wersję : Jaka karta graficzna
Witam!
Jestem na etapie kompletowania kompa i pytanie jak w temacie, jaką kartę graficzną polecacie.
Pozdrawiam.
Witam!
Jestem na etapie kompletowania kompa i pytanie jak w temacie, jaką kartę graficzną polecacie.
Pozdrawiam.
Chcesz, żeby Ci ludzie pisali jaką kartę, a samemu nawet nie chciało Ci się napisać z jakich komponentów składasz tego kompa?
Kolejna sprawa: czego wymagasz od tej karty? szybkości i wydajności do gier? jakości obrazu do grafiki?
jestem na etapie kupowania samochodu jaki polecacie? za 100000, 10000, osobowy ciężarowy czy terenowy ;)
do czego ci ta karta ale naprawdę,. będziesz grał czy tylko Fotki etc ? ile ma kosztować pi razy drzwi ?
DoMiNiQuE
07-07-2006, 08:41
A ile chcesz wydac piekny kawalerze? ;-) 150 czy 1500 PLN?
Witam!
Pozdrawiam.
Kup dowolna, najdrozsza na jaka cie stac.
(Jakosc odpowiedzi wprost proporcjonalna do jakosci pytania).
Radeon X1300 256MB = 350zł powinieneś się zmieścić. Najważniejszą rzecza o której musisz pamiętać to duża ilośćpamięci RAM,minimum 1Gb poniżej nie zalecam schodzić.
Do nowych gier ten Radeon to kiszka ......
Przepraszam za totalny brak precyzji. Chodzi mi głównie o jakość obrazu, gry mnie nie interesują, Procesor Pentium 4 506 2.6GHz, 1GB ram. Cena karty max 500zł.
Chodzi mi głównie o jakość obrazu, gry mnie nie interesują,
Czyli do zdjęć bedzie ok.Ja tez zrozumiałem ze nie chodzi o gry no ale.... Podstawa to RAM wiec na tym nie oszczędzaj. Do obróbki grafiki to pewnie lepsza była by jakas bardziej profesjonalna np.Matrox ale do podstawowej obróbki w PS Radeon powinien wystarczyć.
aaa to poszukaj firmowej karty Radeon np takiej o której pisze kolega , MARKOWEJ to ważne np Gigabyte, Asus (nie lubię ich kart) , Sapphire (Ati na resztę świata poza Kanadą bo w kanadzie sprzedają dokładnie te same karty pod marką ATI) itd....
Matrox sratrox .... a kto umarł ten nie żyje (chba że super profi zastosowania wielomonitorowe )
myśle że będzie super (system bez wiatrakowy suilen Pipe)
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=27377 (to nie reklama tylko przykład)
OK. wielkie dzięki Panowie. Komputer będą mi składać w Bino Computers i właśnie zobaczyłem, że mają w ofercie kartę Radeon, o tórej piszecie. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.
DoMiNiQuE
07-07-2006, 10:28
myśle że będzie super (system bez wiatrakowy suilen Pipe)
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=27377 (to nie reklama tylko przykład)
Ja osobiscie odradzam te bezwiatrakowe systemy. Mialem taki system chlodzenia w Radeonie 9800 PRO 256 Sapphire i po dwoch dniach w zamian wsadzilem blok wodny. Nagrzewa sie to pieronstwo tak, ze po dotknieciu radiatora oparzenia pierwszego stopnia gwarantowane. W takie upalne dni z pewnoscia ta karta nie pracowalaby stabilnie. Bez odpowiedniego nadmuchu ani rusz.
A ja mam GF 6600 Asusa, wlasnie bez wiatraka tylko z wielkim radiatorem (nazywa sie Silencer czy jakos tak) i przy obecnych upalach chodzi calymi dniami jak zloto :) Fakt ze nie jest to jakis super-duper chipset z najwyzszej polki - ale i tak 10x lepszy niz potrzeba przy podanych zastosowaniach ("nie do gier"). Jesli chodzi o jakosc obrazu, to przy DVI to jest chyba juz sprawa wtorna.
Ja osobiscie odradzam te bezwiatrakowe systemy. Mialem taki system chlodzenia w Radeonie 9800 PRO 256 Sapphire i po dwoch dniach w zamian wsadzilem blok wodny. Nagrzewa sie to pieronstwo tak, ze po dotknieciu radiatora oparzenia pierwszego stopnia gwarantowane. W takie upalne dni z pewnoscia ta karta nie pracowalaby stabilnie. Bez odpowiedniego nadmuchu ani rusz.
Tylko że R 9800Pro jest BARDZO grzejącą się kartą. R X1300 - nie.
Co do jakości obrazu (rozumiem że chodzi o obrabianie zdjęć) - układ, czyli procesor karty nie ma tu w zasadzie nic do rzeczy. Kluczem jest jakość elementów elektronicznych obrabiających sygnał analogowy. I tu zasada jest taka, że markowi producenci na ogół budują karty z lepszych elementów.
Stare jak świat Ati Rage 128 (karta z końca ubiegłego wieku), ale produkowane jeszcze przez Ati, ma lepszą jakość obrazu niż niejedna nowa karta, popełniona przez jakąś firmę-krzak.
Z drugiej strony sam mam kartę firmy Galaxy (słyszał ktoś :D)) na 7600GT, monitor CRT Iyama 22", pracuje w rozdzielczości 1280x1024 i jakość obrazu jest bardzo dobra. Czyli - można trafić dobrego no-name (ja sobie mogłem przetestować przed zakupem ;)).
Sapphire - potwierdzam, dobra jakość obrazu.
BTW - co ten wątek robi na tym forum :D ?
dowolna współczesna jak najtańsza :)
za to co zostanie dołóż i kup dobry monitor
pozdrawiam
dowolna współczesna jak najtańsza :)
za to co zostanie dołóż i kup dobry monitor
pozdrawiam
O, i pan/pani Jadeit ma słusznego. Jeśli nie grasz, nie parasz się CAD/CAM grfiką 3D to karty powyżej 500 zl nie ma sensu kupować bo za pół roki i tak będzie o połowę tańsza.
A wogóle to co to za pytania na forum o Canonie? :twisted: Kup kartę Canon!!! :twisted:
Tak! I monitor Canon! Najlepiej 2,5"LCD. I trzymaj się z dala od żółto-czarnych wynalazków :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Jeszcze raz serdecznie dziękuję za odpowiedzi związane z tematem. Dlaczego to pytanie zadałem tutaj?, dlatego że większość forumowiczów obrabia zdięcia w PSie i ma duże doświadczenie(również odnośnie sprzętu komputerowego)
Pozdrawiam.
Jeszcze raz serdecznie dziękuję za odpowiedzi związane z tematem. Dlaczego to pytanie zadałem tutaj?, dlatego że większość forumowiczów obrabia zdięcia w PSie i ma duże doświadczenie(również odnośnie sprzętu komputerowego)
Pozdrawiam.
Karta grafiki nie ma aż takiego wpływu na szybkość i obróbkę 2D jak szybki dysk, szybki procek i duża ilość szybkiego ramu. Polecam co najmniej 2GB.
Od kiedy w pracy przesiadłem się na procesor dwurdzeniowy i 2GB ram, od razu wszystko zaczęło śmigać i mogę równocześnie pracować w 3D studio i photoshopie.
do grafiki 2d postaw zdecydowanie na ilość ramu i szybkość dysku. Każda operacja jest trzymana w ramie lub pliku tymczasowym na dysku. Ja do 2d z powodzeniem stosowałem Prolinka GeForce 2!!! I byłem zadowolony. Dopiero wejście w 3d wymusiło u mnie zmianę na MSI FX5600, a i tak to nie jest szczyt techniki. Zmodowałem ją tylko softem od Quadro aby lepiej chodziła w CAD. Róznice i tak nie są dla mnie widoczne. Ważne abyś kupił coś firmowego, a nie jakieś badziewie.
p_lar - ja mam 1GB i ................ już mi za mało :) także też polecę co najmniej 2GB!
No dobra, a jak nie będę pracować w studio 3D tylko w photoshopie to 1GB ram wystarczy i reszta gratów, o których pisałem wcześniej?
to zależy jak duże i jak ile plików obrabiasz naraz. Każdy plik będzie trzymany w ramie a jeżeli mu ramu zabraknie to w pliku tymczasowym na dysku. Do tego historie operacji itp.
ja kiedyś słyszałem, że ktoś potrafił obrabiać pliki ważące 400Mb na kompie z 512 MB ramu. dla mnie to masakra :) Windows XP bierze dużo, jeżeli ktoś ma programy działające w tle to też mu zżerają ram. do tego jakieś wodotryski itp. Sama przeglądarka internetowa mi zżera prawie 100MB (używam Opery, nie wiem jak inne). Muszę ją wyłączać przy cadzie.
ale ja mam obecnie własnie 1GB i sobie radzę :) także powinno Ci wystarczyć. zawsze można dokupić.
stdanielo
07-07-2006, 13:54
ja w zeszlym tygodniu kupilem za 418zl Radeona x1600pro i doskonale sie spisuje w grach i w aplikacjach typu PS ale w tym to sie kazda karta dobrze spisze nawet zintegrowana
Karta o której mówisz to inna generacja inne mikro inna temperatura ogólnie dość wyżyłowany układ a 1600 w wersji pro to karta na 1/2 gwizdka technologicznego 0.09m ok 500Mhz a ja nigdy z silentami na kartach nowoczesnych nie sprzed 4 lat jak 9800Pro (chipset) nie miałem problemów chyba że ktoś źle złoży i tak się często zdarzało.
Karty polecam markowe np Gigabyte bo mają zalutowane lepsze elementy typu RAMDAC i sam RAM itp i mają lepiej wykonane płytki !!!!
No dobra, a jak nie będę pracować w studio 3D tylko w photoshopie to 1GB ram wystarczy i reszta gratów, o których pisałem wcześniej?
Raczej tak. Zależy co będziesz obrabiał tym 1GB. Do obróbki amatorskiej fotek starczy. W domu mam 1,5GB i mało mi, ale czasem lubię pograć :wink: . W pracy przy 2gb mam na razie w miarę komfort, ale przy multitaskingu już nie jest wesoło. Pracowałem czasem ze skanami map o boku ok 10tys. pikseli i trochę się męczył. Wogóle na zachodnim forum o grafice spotkałem się z czymś że XP ma problemy z wykorzystaniem ramu powyżej 3GB w niektórych aplikacjach. :confused: Ale w problem nie wnikałem jako że mnie on nie dotyczy. Być moze to tzw. "urban legend".
A ja odgrzeje temat bo trochę czasu minęło. Czy obecnie jest jakaś firma która produkuje naprawdę dobre jakościowo karty do 2D dobrze wpółpracujące zarówno z LCD i CRT. I nie zgodzę się z opinią że każda karta nadaje się do 2D. Miałem kiedyś starego asusa i byłem z niego zadowolony teraz mam jakieś galaxy i obraz jest z lekka zamazany. Mam monitor z wejściami rgb na bnc ale nie mam pojęcia do jakich kart to się wpina ?
Chciałbym odgrzać temat.
Podpowiedzcie mi proszę jaką kartę na dzień dzisiejszy do nowego składanego komputera?
Chcę aby karta ta wykorzystałą maksymalnie PS 5, w przyszłości PS 6, oraz Capture One 7.
Komputer będzie miał Intel Core i7-3770K i 16 Gb RAMu. Podobno ten procesor ma niezłą kartę ale czy będzie opymalna pod te programy graficzne? Na pewno nie potrzebuje karty pod gry.
savage67
13-11-2012, 21:04
Chciałbym odgrzać temat.
To się nazywa archeologia :)
Podpowiedzcie mi proszę jaką kartę na dzień dzisiejszy do nowego składanego komputera?
Chcę aby karta ta wykorzystałą maksymalnie PS 5, w przyszłości PS 6, oraz Capture One 7.
Komputer będzie miał Intel Core i7-3770K i 16 Gb RAMu. Podobno ten procesor ma niezłą kartę ale czy będzie opymalna pod te programy graficzne? Na pewno nie potrzebuje karty pod gry.
W zupełności do powyższych wystarczającą.
jacek_73
13-11-2012, 21:28
...
Wynika to z pkt3 regulaminu forum :evil:
Niepotrzebnie nie chciałem zakładać nowego wątku...
W zupełności do powyższych wystarczającą.
Czy ta karta w procesorze ma te CUDA cokolwiek to znaczy ? :)
savage67
13-11-2012, 23:20
No raczej nie ma. Te CUDA to tylko nVidia robi :) A czy one , znaczy te CUDA coś dają ? Raczej nie, chyba, że coś się zmieniło. Sam Adobe implementuje bardziej OpenGL (http://helpx.adobe.com/photoshop/kb/gpu-opengl-features-preferences-photoshop.html) a nvidia się też chwali swoimi kartami (http://www.nvidia.pl/object/adobe_photoshop_pl.html) . Ogólnie czytając różne wypowiedzi zdania są podzielone.
A jaką dobrą kartę DDR2 polecicie pod CS3, z pasywnym chłodzeniem, z rozdzielczością 2560x1440 w DVI, celem tylko grafika i praca ze zdjęciami? (procesor Core2Duo E8400 3GHZ). CS3 współpracuje lepiej z konkretnymi rodzajami kart?
kurczeblade
05-12-2012, 22:14
Jakiś czas temu, myślałem że mi karta grafiki przyśpieszy photoshopa, kupiłem, wymieniłem i nic to nie dało w procesach photoshopa, ale dziś jestem zadowolony bo w najnowszego hitmana mogę spokojnie grać na wysokich detalach :) ale na ultra już się tnie : 0
videored
05-12-2012, 23:40
Do savage67 CUDA to bardzo dobra technologia tylko trzeba wiedzieć jaki program ją wyk. np. Adobe Premiere CS6 ma silnik CUDA a Adobe After Effects nie - do aftera lepiej kupić dobry procek niż kartę np. i72600k i nigdy nie xeon ponieważ to procek do serwerów (sam robiłem test dwóch komputerów z tą samą konfiguracją i w After z i7 miał 50% szybszy czas renderu od xeona). Cuda do filmów z canonów 7/5D widocznie przyśpiesza postprodukcje w Adobe Premiere.
NVIDIA Quadro i Adobe Premiere Pro CS5 (http://www.nvidia.pl/object/adobe_PremiereproCS5_pl.html)
Ludzie... praktycznie każda nowa karta graficzna będzie dobra pod programy typu CS, PS, itp... sęk w tym by lepiej kupić dysk SSD (pod system) + RAM... dużo RAMu ;)
ja korzystam z laptopa ~ok. 7lat ma... i grafika daje radę... brakuje trochę ramu i wolnego na dysku C ;) i to jest odczuwalne przy nowym LR4. Przy obecnych podzespołach to raczej zbędny temat.... Jak ktoś wcześniej pisał ile się ma kasy taką się kupuje.. są ważniejsze rzeczy na które warto zwrócić uwagę...