Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Tak czy Nie - 300D

Tomek26
06-07-2006, 16:57
Witam,

Do sedna sprawy :) Mam mozliwosc kupic Canona 300D + KIT + BG-E1 + 3 x aku. w tym jeden oryginalny Canona. Stan wizualny oceniam na bardzo dobry, zadnych rys na wyswietlaczu, korpusie. Aparat dziala - robi zdjecia :). Goraca stopka bez zadnych rys czyli lampa zewnetrzna nie byla podlaczana. Lustro czyste bez zadnych plamek. Soft ver. 1.1.1. Cena to 1600zł, warto czy dolozyc troszke i wziac D50 :)

Pozdr,

Jac
06-07-2006, 17:05
nie warto ani d50 ani 300D, lustrzanka to ciagle wydatki, po co sie w to pakowac? body jest najtansze

szandor
06-07-2006, 17:14
Moim zdaniem warto dołozyć ~ 400-500 i kupić 350d. Zamieniłem 300d na 350 i jestem z tej operacji bardzo zadowolony. Nie temat różnic nie będę się wypowiadał. Na tym forum jest tego multum.

Kubak82
06-07-2006, 17:17
nie warto ani d50 ani 300D, lustrzanka to ciagle wydatki, po co sie w to pakowac? body jest najtansze

taaa... body ma Cie tylko wprowadzic do tematu pt. wydatki :mrgreen: ..ale jesli naprawde Cie to ciagle i jestes swiadom tego co Cie czeka to moim zdanie warto 8-) .. jesli nie - polecam zaawansowany kompakt..

co do Twojego postu:

Stan wizualny oceniam na bardzo dobry, zadnych rys na wyswietlaczu, korpusie.

no to chyba nie jest najwazniejsze :lol:

Aparat dziala - robi zdjecia :).

to juz cos. + na korzysc aparatu :mrgreen:

Goraca stopka bez zadnych rys czyli lampa zewnetrzna nie byla podlaczana.

eee, bez znaczenia..

Lustro czyste bez zadnych plamek. Soft ver. 1.1.1. Cena to 1600zł, warto czy dolozyc troszke i wziac D50 :)

bebechy sam w koncu zaplamisz i potem bedzie czyszczenie ;-) , soft mozna dowolnie wgrywac wiec tez IMO bez znaczenia.. na + przemawia to, ze albo sprzet byl malo uzywany albo b. zadbany albo.. dobrze przygotowany do sprzedazy :wink:

napisz prosze ew. od kogo kupujesz, czy jest jakas rekojmia, jaki aparat ma przebieg (moze jest Ci to znane) itp.. a cena - jest przecietna - ale ma gripa i to najwiekszy plus tej oferty..

pozdr.

Moim zdaniem warto dołozyć ~ 400-500 i kupić 350d.

to by bylo najlepsze wyjscie choc gdyby potem mialo sie odbic czkawka przy kupnie dobrego szkla to wybralbym chyba 300d i za jakis czas porzadne szklo niz dlugie lato z kitem ;-) .. ale tu wszystko zalezy, ile Tomek26 chce inwestowac w system..

Tomek26
06-07-2006, 17:28
Aparat planuje kupic juz od jakiegos czasu, powaznie sie zastanawialem nad D70s + KIT, moglbym miec go w dobrej cenie ale planuje zakupic samochod wiec kazdy grosz sie przyda. Chyba dam sobie spokoj i na gwiazde zapodam cos konkretnego.

Dzieki i pozdrawiam,

MMM
06-07-2006, 17:33
Nie :)

Richie
06-07-2006, 17:39
Jeśli Nikon to polecam http://forum.nikon.org.pl/ . Tutaj zazwyczaj użytkownicy Canona się udzielają,a ja od niedawna wraz z nimi. Nie oczekuj,ze polecimy Ci Nikona aczkolwiek to także dobry sprzęt. Wypytaj o przebieg tej 300-ki i spróbuj stargowac jeszcze choćby 100zł na kartę bo z twojego opisu wynika ze nie jest dodana do zestawu. Na początek wystarczy a decydujac się na lustrzankę musisz sobie zdawać sprawę ze to studnia bez dna.Oczywiście zależy to od tego czy potrafisz się chamować przed kupnem coraz to lepszej optyki.

Kubak82
06-07-2006, 17:44
pewnie mnie za to na tym forum powiesza ale jesli planujesz tylko body+kit i w perspektywie brak innych szkiel - kup d70s bo ma lepszego kit'a w komplecie.. jesli natomiast chcesz rozmudowac system to IMO zdecydowanie Canon i CMOS 8)

pozdr.

Richie
06-07-2006, 17:56
Jeśli chodzi o jakość KITa 18-55 z Canona 300D lub 350D w porównaniu do D70s z optyką 18-70 to faktycznie wyraźnie przoduje KIT Nikona.Rzecz w tym, ze za te same pieniądze wydane na Nikona D70s+KIT można mieć Canona 300D lub 350D bez KITa ,za to z Tamronem 17-50 f2,8. Ten zestaw bardziej by pasował. Ostatecznie Tomek26 musi sam się zdecydowac w jaki system chce zainwestować.

Vitez
06-07-2006, 17:57
OT... pewnie sam sie ciachne ale P,NMSP:

chamowac? rozmudowac? Az mi sie skojarzylo:

"- Stój! Stój! Cofam to, co powiedziałem! Przestań! Nie rób Niebytu!! - wrzeszczał na całe gardło Klapaucjusz, ale zanim maszyna się zatrzymała, znikły jeszcze graszaki, plukwy, filidrony i zamry. Wtedy dopiero maszyna znieruchomiała. Świat wyglądał wręcz przeraźliwie. Zwłaszcza ucierpiało niebo: widać było na nim ledwo pojedyncze punkciki gwiazd; ani śladu prześlicznych gryzmaków i gwajdolnic, które tak dotąd upiększały nieboskłon!

- Wielkie nieba! - zakrzyknął Klapaucjusz. - A gdzież są kambuzele? Gdzie moje murkwie ulubione? Gdzie pćmy łagodne?!

- Nie ma ich i nigdy już nie będzie - odparła spokojnie maszyna. Wykonałam, a raczej zaczęłam wykonywać to tylko, coś mi kazał..."

;)

Zrodlo (http://lem.pl/polish/opowiadania/opowiadania2.htm)

Goomis
07-07-2006, 22:02
mam 300D od pol roku i juz bym go z checia zmienil. plus jest tylko taki ze kupowalem nowke i jeszcze mam gwarancje. Najlepiej za troszke wieksza kase wziac 10D z gripem. W 300D brak mi al servo i to bardzo!! teraz przez to stracilem kilka zaje....... klatek. 350D jest jak dla mnie za maly. Denerwuje mnie latajacy luzno maly palec :P. Z gripem juz jest w porzadku ale jezeli Tomek jest duzym chlopcem to 350D nie polecam chyba ze to mu nie przeszkada. 10D jest rewelacyjny(z gripem czy bez to juz mala roznica) a za porownywalna kase jezeli sie dobrze zlapie.

MacGyver
11-07-2006, 23:00
Moim zdaniem za te pieniądze warto. Używam 300D od ponad roku i jestem z niego zadowolony. A KIT na początek wystarczy. Z f/8 i w zakresie ogniskowych 18 ~ 35 robi ostrzy całkiem przyzwoicie (na potrzeby amatorskie).

kociu
11-07-2006, 23:48
a moze konikaminolta 5d:>
calkiem dobry aparat a ma przewage w postaci stabilizacji matrycy...
Do iso 800 szumy sa akceptowalne a szybkosc aparatu jest porownywalna z 350d

pst
12-07-2006, 00:13
jesli zaczynasz z lustrzankami ale nie wiesz czy cie wciagnie to kup 300d i kita - sam tak mialem
dylemat czy takie robienie fotek wciągnie czy bedę moze zajeżdżał zielony prostokącik :mrgreen:

wciągneło - dzięki temu że sie zdecydowałem na 300D (rebel) za ~1890 a nie na 350D za 2450 tą różnice mogłem przeznaczyć na 100-300USM i nie żałuje

lepiej zainwestować w obiektywy - body można zmienić 'kiedyś_tam"

Goomis
12-07-2006, 00:58
wciągneło - dzięki temu że sie zdecydowałem na 300D (rebel) za ~1890 a nie na 350D za 2450 tą różnice mogłem przeznaczyć na 100-300USM i nie żałuje

heh za ta różnicę to chyba samą obudowę dostałeś ;)

pst
12-07-2006, 09:23
heh za ta różnicę to chyba samą obudowę dostałeś ;)
zauważ że nie napisałem 'za różnice zakupiłem 100-300' tylko 'mogłem przeznaczyć na 100-300' co, precyzując, oznacza ni mniej ni wiecej jak dołożenie tej róznicy do 100-300
a tak btw kupiłem uzywany za ~750pln 8) - wiem wiem na pewno ma jakies tam pylki w srodku i dosyć luźno chodzi - imho na naukę wystarczy...

Goomis
12-07-2006, 22:55
Ja wlasnie sie przymierzam do sciagniecia nowki z USA. w przeliczeniu wyniesie mnie to okolo 800zl :D (oczywiscie bez cla itp. :P )tyle ze jakos znajomi tak jak zawsze w wakacje przyjezdzali to tak nagle zostaja na miejscu...