Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zaistniec w świecie fotografii!

logger
05-07-2006, 18:01
Witam wszystkich bardzo gorąco. Mój temat może nie pasuje do końca do tej kategorii, ale postanowiłem umieścić go tu ze względu na dużą liczbę czytających. Fotografia interesuje się od kilku lat i chciałbym połączyć przyjemne z pożytecznym. Jestem w trakcie zakupu modelu 350D i pomyślałem sobie, że to może być czas, aby wyjść z ukrycia czterech domowych ścian. Proszę was o kilka dobrych rad jak można zaistnieć w świecie fotografii. Chciałbym startować do gazety lub na początek zająć się fotografią ślubną. Czy powinienem zrobić jakieś kursy, legitymacje itp.

muflon
05-07-2006, 18:04
Czy powinienem zrobić jakieś kursy, legitymacje itp.
Nie, ale powinieneś robić bardzo dobre zdjęcia :) Reszta raczej prędzej czy później przyjdzie sama.

Triszer
05-07-2006, 18:07
Podstawa to forumowe ID i w przyszlości forumowa profesjonalna legitymacja prasowa. Z tymi kwitami masz drogę otwartą do robiennia zdjęć.

LFB
05-07-2006, 18:11
Podstawa to forumowe ID i w przyszlości forumowa profesjonalna legitymacja prasowa. Z tymi kwitami masz drogę otwartą do robiennia zdjęć.
;) ;) ;)

Zielony
05-07-2006, 18:18

A smycz? Zapomniałeś o smyczy forumowej :lol:

Reszta to już tak jak muflon prawi, bo chłopak dobrze prawi...

gawryl
05-07-2006, 18:25
Witam wszystkich bardzo gorąco.(...)Chciałbym startować do gazety lub na początek zająć się fotografią ślubną. Czy powinienem zrobić jakieś kursy, legitymacje itp.
koniecznie trzeba focic karty testowe i dekielki :)

Andee
05-07-2006, 18:28
Oraz posiadac minimum 2-3 L'ki... w podpisie oczywiscie, bez tego ani rusz...

gawryl
05-07-2006, 18:33
Oraz posiadac minimum 2-3 L'ki... w podpisie oczywiscie, bez tego ani rusz...
e tam eLki, teraz to moze miec kazdy (kasiasty!) mieczak. prawdziwego profa poznasz po dodatkowym osprecie: (wymienione juz) smycze, ID, legitki...konta na plfoto.... sznurowadla dla fotoreporterow, budzik i scyzoryk marki canon, plecaki na foto-kanapki-plenerowe, skarpety ostre jak eLka, majtki z czerwonym paskiem itd ;)

Andee
05-07-2006, 18:39
W sumie fakt...

Zielony
05-07-2006, 18:51
Heh, no to pocieszyliście chłopaka... :-D
Pamiętaj! Koko Dżambo i do przodu! :lol:

iczek
05-07-2006, 19:29
A smycz? Zapomniałeś o smyczy forumowej :lol:

Reszta to już tak jak muflon prawi, bo chłopak dobrze prawi...

Mocne :):):):)

Mac
05-07-2006, 19:50
Tyle wymieniliście gadżetów, że nic dodać, no chyba że inteligentną końcówkę podczepioną do spustu migawki ;)

BTW kto wie gdzie kupić budzik Canon'a.

Delorian77
05-07-2006, 19:56
albo przynajmniej ten scyzoryk:P

Triszer
05-07-2006, 21:46
o kurcze, zapomnialem o smyczy i testach BF/FF i jeszcze budzik i scyzoryk:)
Panowie, może zamiast na fotach lepiej zarobimy na gadżetach? jakaś mala produkcja, może kubki, naklejki na samohód albo rower "mam canona" albo coś w tym stylu:)

Tomasz1972
05-07-2006, 21:49
Panowie, może zamiast na fotach lepiej zarobimy na gadżetach? jakaś mala produkcja, może kubki, naklejki na samohód albo rower "mam canona" albo coś w tym stylu:)
A rano na aucie znajdziesz naklejkę : "już nie masz canona" :) :) :)

Triszer
06-07-2006, 00:52
A rano na aucie znajdziesz naklejkę : "już nie masz canona" :) :) :)
a naklejki z tym tekstem będą tańsze:) albo będziemy dawać je gratis:)

Vitez
06-07-2006, 12:49
Mój temat może nie pasuje do końca do tej kategorii, ale postanowiłem umieścić go tu ze względu na dużą liczbę czytających.

To zadna wymowka. Ogromna wiekszosc uzytkownikow korzysta z opcji 'Nowe Posty' zamiast przegladac tylko ulubione podfora. Przenosze tam gdzie powinien byc i nie rob wiecej takich "sztuczek" :?

stratus
07-07-2006, 13:59
No to poradziliście chłopakowi :) Przypuszczam że nasze umiejętności są podobne więc coś Ci poradzę - rób zdjęcia i oby były dobre technicznie bo nie ma szans na zaistnienie.
Co do kursów to oczywiście że tak, to każdemu sie przyda, nawet takiemu który wyssał umiejętności z mlekiem matki :)
Oczywiście nie umniejszam tu całej baterii gadżetów proponowanych przez szanowne grono forumowe - bywają przydatne ale nie zapewnią udanych ujęć.

totus
07-07-2006, 14:05
Oczywiście nie umniejszam tu całej baterii gadżetów proponowanych przez szanowne grono forumowe - bywają przydatne ale nie zapewnią udanych ujęć.

to odwrot ID nie jest szara karta?! :sad:

stratus
07-07-2006, 14:18
to odwrot ID nie jest szara karta?! :sad:

Na swoje ID czekam i mam nadzieję że już niedługo Diodak je roześle :) ale niestety na odwrocie nie jest to szara karta.

JSK
07-07-2006, 14:23
Proszę was o kilka dobrych rad jak można zaistnieć w świecie fotografii.
Jeśli nie masz "parcia" żeby być zawodowym fotografem, to sobie to "zaistnienie" odpuść. Uprawiaj nadal fotografię dla przyjemności. Może chwal się nieco, ale nie za bardzo. Bierz udział w konkursach, zapisz się do jakiejś grupy fotografów. I dużo się ucz, a sukcesy może kiedyś przyjdą, albo nie. Jak nie musisz to nie zaczynaj od fotografii ślubnej. Bo ta dziedzina winna być kolejnym etapem (nie pierwszym). I tyle na razie.