PDA

Zobacz pełną wersję : problem - może ktoś pomoże

asai13
04-07-2006, 18:39
Witam!
Mam pewien problem z jakością zdjęć. Zdjęcia zapisuje w formacie RAW, robione przy 100 ISO, niestety często mam problem z pewnego rodzaju szumami.
1503

1504
Pomóżcie proszę, może udałoby się jakoś rozwiązać mój problem.
Pozdrawiam
Asai

Vitez
04-07-2006, 19:39
0) jaki obiektyw?

1) masz zalozona oslone przeciwsloneczna?

2) masz zalozony jakis filtr?

asai13
04-07-2006, 22:02
aparat canon eos 300D, obiektywy różne, pierwsze zdjęcie zrobione obiektywem FD Canona 135 mm, drugie stadartem Canona 18-55mm, bez filtrów, bez osłon (tzn. 135mm jest z osłoną, ale akurat nie była w użytku). Najdziwniejsze jest to że takie zdjęcia wychodzą czasami w serii, jedno jest ok, a następne nie, potem znowu ok..
jakieś pomysły co jest grane?
przyznam się, że wcześniej kiedy zapisywałam w jpg, nie miałam takich problemów, dopiero od kiedy używam RAW, chociaż nie wiem czy to ma jakiś wpływ

Il fuoco
04-07-2006, 22:14
poszukaj informacji o "bandingu"

asai13
04-07-2006, 22:50
poszukałam i ... wydaje się podobne, tylko że na fotach z bandingiem są to głównie poziome pasy, a u mnie jest siatka, tam też piszą o wysokich czułościach np.1600, ja robiłam przy 100. Czy ktoś mi może pomóc i wie jak to zlikwidować?

Il fuoco
04-07-2006, 23:20
zła obróbka w raw. niewolno zbyt dużo wyciągać z rawów bo wtedy pojawia się ta siatka. też tak mam jak poszaleję z ekspozycja i shadows/highlights.

myślę że powinnaś poprawnie naświetlać zdjęcia żeby później nie przeginać podczas wywoływania rawa.

asai13
04-07-2006, 23:34
no coz, to są zdjęcia w formacie RAW, nie były jednak w żaden sposób obrabiane, a zdjęcia są poprawnie naświetlone, bo robiłam kilka ujęć i jedne są ok, a następne nie.. i co Ty na to?

Vitez
05-07-2006, 09:03
no coz, to są zdjęcia w formacie RAW, nie były jednak w żaden sposób obrabiane, a zdjęcia są poprawnie naświetlone, bo robiłam kilka ujęć i jedne są ok, a następne nie.. i co Ty na to?

A w jaki sposob wywolalas RAW?
Prawdopodobnie twoj program do wywolania RAW ma ustawiona automatyczna korekte ekspozycji i jasnosci co powoduje wyciaganie z cieni detali a przez to moze spowodowac rowniez taki efekt.

miklo
05-07-2006, 09:22
Ten efekt był od początku? Czy stało się to "nagle". Poza tym może być tak, jak piszą chłopaki.

DoMiNiQuE
05-07-2006, 09:25
podeslij jakiegos przykladowego RAWa, ktorego uwazasz za zaszumionego, bo inaczej to sobie tylko bedziemy nabijac posty zgadywaniem jaka jest przyczyna szumow ;)

gietrzy
05-07-2006, 09:40
aparat canon eos 300D
Po pierwsze nie 300D a Rebel a to duża różnica biorąc pod uwagę specyfikę sprzedaży cyfrówek w Polsce.
Mam podejrzenia, że możesz mieć zwyczajnie aparat ze zwalonej serii.
Tak to jest jak się nie czyta plrfc...
Podeślij mi proszę rawy z tej serii o której piszesz (pierwsze zdjęcie z serii OK, następne już z szumami)
Adres maila wysyłam ci na PW

asai13
05-07-2006, 10:19
do viteza - z tego co wiem mój program do wywoływania RAW pokazuje zdjęcia tak jak zostały zrobione, a potem ewentualnie mogę korygować ekspozycję, cienie, jasność itp
do miklo - czy ten efekt był od początku? pojawił się dopiero kiedy zaczęłam zapisywać foty w formacie RAW, a wybiera je losowo, jedne są normalne a inne nie
DoMiNiQuE- wszyscy zainteresowani, poproszę o maile , wtedy wyślę RAWy

DoMiNiQuE
05-07-2006, 10:29
Poprosze na dominique @ poprostu . net

asai13
05-07-2006, 11:00
faktycznie, program (do ściągania RAW) automatycznie ustawia większość funkcji.. nie wiedziałam.. korzystam z tego od niedawna:roll:

zwracam wszystkim honor, faktycznie program ustawia w niedoswietlonych zdjeciach ekspozycje na maksa, zeby je wyciagnac
dzieki za pomoc i pozdrawiam serdecznie

Il fuoco
05-07-2006, 11:30
na drugim zdjeciu oryginalnie te liscie sa calkiem zacienione bo slonce tak jarało ze wyszly czarne przez kontrast jaki to jarajace slonce dawalo.
a chcialas zeby bylo widac detale i pojechalas z ekspozycja przy wywolywaniu...
mam racje?

EDIT:
aha, mam:P
no to problem z głowy;)

Vitez
05-07-2006, 13:03
No to jeszcze mozesz smialo nas ostrzec co to za program by kazdy go sobie odpowiednio ustawil.
Chyba ze to jakas wielka tajemnica? ;)

asai13
05-07-2006, 17:39
nie no, tajemnica żadna tylko trochę wstyd ;-) ze taka gapa jestem i sama tego nie rozkminiłam :) , a używałam photoshopa cs2
jeszcze raz wielkie dzieki :D a poza tym odkryłam to wspaniałe forum :-P
pozdrro

Vitez
05-07-2006, 20:30
a używałam photoshopa cs2

Dokladnie tak podejrzewalem juz pozniej (bo na poczatku brak oslony i odblaski z filtra ale potem przyjrzalem sie w domu na lepszym monitorze ze to nie to) ... bo mi to samo robil zanim nie odkrylem tych ptaszkow 'Auto' przy suwaczkach i wszystkie wylaczylem 8) a nastepnie kliknalem na strzelke w lewo w kolku przy polu wyboru 'Settings' i dalem opcje 'Save New Camera Raw defaults' by nie musiec odklikiwac tych pol Auto przy kazdym RAWie :roll: .

Il fuoco
05-07-2006, 22:32
wystarczy wcisnąć ctl+u :) włączasz/wyłączasz auto ustawienia:)

Vitez
06-07-2006, 07:18
wystarczy wcisnąć ctl+u :) włączasz/wyłączasz auto ustawienia:)

I naprawde przy kazdym rawie chce ci sie to wciskac?

popmart
06-07-2006, 07:39
zacznij od canonowskiego Digital Photo proffesional (raw) - będzie łatwiej a i efekty na poczatku lepsze

Il fuoco
06-07-2006, 13:16
I naprawde przy kazdym rawie chce ci sie to wciskac?
używam rse:P :)

a ten skrót to tak gdyby ktoś lubił mieć włączone auto a czasami wyłączać żeby zobaczyć różnicę itp.

ArturBonoVox
28-11-2007, 21:52
Mam pytanie.

Uzywam do obrobki raw'ow CS2.
Dzis, zupelnie przypadkowo, otworzylem raw'y w DPP dla Canona. I inny swiat. Ostre jak zyleta, szczegoly i wypasik. Jednak po konwersji na TIFF 16bit (w DPP), w czym bym nie otwieral (TIFF'y) juz taki wypas nie jest. W czym rzecz i jak zrobic aby po konwersji, nie wazne czym bede pozniej otwieral TIFF'y, osiagac taki efekt jak na wyjsciu dla RAW'a w DPP?

Lulu1988
13-04-2008, 16:21
Witam,
Proszę oświećcie mnie bo zupełnie się pogubiłem. Dziś pierwszy raz porobiłem fotki w RAWach i mam mały problem. Po przetworzeniu rawa w CS2 zapisuję go jako jpeg, ale kiedy daję podgląd zdjęcia to wygląda jakby nie było ono wogóle obrobione. Otwieram je (jpeg) w PS i jest już dobrze, ale po ponownym zapisaniu sytuacja się powtarza (wychodzą surowe). Tak jakby na podglądzie czy np w PhotoFiltre nie było widać efektów obróbki, a zdjęcia mają dziwny rozmiar 6-6.5mb zamiast 4-5.
A co dziwniejsze. Mam kilka rawow od binganta i one się zapisują normalnie jako jpg, tzn prawie normalnie bo są później jakieś takie lekko 'wyprane' z kolorów w porównaniu z tym co widzę w PS.
Proszę, wytłumaczcie mi w czym tkwi problem i co powinienem zrobić, żeby konwertować 'surowiznę' tak jak trzeba.

p.s. Jestem dość zdesperowany bo kilka zdjęć z dzisiejszego pleneru nawet mi się podoba ;)