Zobacz pełną wersję : problem - może ktoś pomoże
Witam!
Mam pewien problem z jakością zdjęć. Zdjęcia zapisuje w formacie RAW, robione przy 100 ISO, niestety często mam problem z pewnego rodzaju szumami.
1503
1504
Pomóżcie proszę, może udałoby się jakoś rozwiązać mój problem.
Pozdrawiam
Asai
0) jaki obiektyw?
1) masz zalozona oslone przeciwsloneczna?
2) masz zalozony jakis filtr?
aparat canon eos 300D, obiektywy różne, pierwsze zdjęcie zrobione obiektywem FD Canona 135 mm, drugie stadartem Canona 18-55mm, bez filtrów, bez osłon (tzn. 135mm jest z osłoną, ale akurat nie była w użytku). Najdziwniejsze jest to że takie zdjęcia wychodzą czasami w serii, jedno jest ok, a następne nie, potem znowu ok..
jakieś pomysły co jest grane?
przyznam się, że wcześniej kiedy zapisywałam w jpg, nie miałam takich problemów, dopiero od kiedy używam RAW, chociaż nie wiem czy to ma jakiś wpływ
Il fuoco
04-07-2006, 22:14
poszukaj informacji o "bandingu"
poszukałam i ... wydaje się podobne, tylko że na fotach z bandingiem są to głównie poziome pasy, a u mnie jest siatka, tam też piszą o wysokich czułościach np.1600, ja robiłam przy 100. Czy ktoś mi może pomóc i wie jak to zlikwidować?
Il fuoco
04-07-2006, 23:20
zła obróbka w raw. niewolno zbyt dużo wyciągać z rawów bo wtedy pojawia się ta siatka. też tak mam jak poszaleję z ekspozycja i shadows/highlights.
myślę że powinnaś poprawnie naświetlać zdjęcia żeby później nie przeginać podczas wywoływania rawa.
no coz, to są zdjęcia w formacie RAW, nie były jednak w żaden sposób obrabiane, a zdjęcia są poprawnie naświetlone, bo robiłam kilka ujęć i jedne są ok, a następne nie.. i co Ty na to?
no coz, to są zdjęcia w formacie RAW, nie były jednak w żaden sposób obrabiane, a zdjęcia są poprawnie naświetlone, bo robiłam kilka ujęć i jedne są ok, a następne nie.. i co Ty na to?
A w jaki sposob wywolalas RAW?
Prawdopodobnie twoj program do wywolania RAW ma ustawiona automatyczna korekte ekspozycji i jasnosci co powoduje wyciaganie z cieni detali a przez to moze spowodowac rowniez taki efekt.
Ten efekt był od początku? Czy stało się to "nagle". Poza tym może być tak, jak piszą chłopaki.
DoMiNiQuE
05-07-2006, 09:25
podeslij jakiegos przykladowego RAWa, ktorego uwazasz za zaszumionego, bo inaczej to sobie tylko bedziemy nabijac posty zgadywaniem jaka jest przyczyna szumow ;)
aparat canon eos 300D
Po pierwsze nie 300D a Rebel a to duża różnica biorąc pod uwagę specyfikę sprzedaży cyfrówek w Polsce.
Mam podejrzenia, że możesz mieć zwyczajnie aparat ze zwalonej serii.
Tak to jest jak się nie czyta plrfc...
Podeślij mi proszę rawy z tej serii o której piszesz (pierwsze zdjęcie z serii OK, następne już z szumami)
Adres maila wysyłam ci na PW
do viteza - z tego co wiem mój program do wywoływania RAW pokazuje zdjęcia tak jak zostały zrobione, a potem ewentualnie mogę korygować ekspozycję, cienie, jasność itp
do miklo - czy ten efekt był od początku? pojawił się dopiero kiedy zaczęłam zapisywać foty w formacie RAW, a wybiera je losowo, jedne są normalne a inne nie
DoMiNiQuE- wszyscy zainteresowani, poproszę o maile , wtedy wyślę RAWy
DoMiNiQuE
05-07-2006, 10:29
Poprosze na dominique @ poprostu . net
faktycznie, program (do ściągania RAW) automatycznie ustawia większość funkcji.. nie wiedziałam.. korzystam z tego od niedawna:roll:
zwracam wszystkim honor, faktycznie program ustawia w niedoswietlonych zdjeciach ekspozycje na maksa, zeby je wyciagnac
dzieki za pomoc i pozdrawiam serdecznie
Il fuoco
05-07-2006, 11:30
na drugim zdjeciu oryginalnie te liscie sa calkiem zacienione bo slonce tak jarało ze wyszly czarne przez kontrast jaki to jarajace slonce dawalo.
a chcialas zeby bylo widac detale i pojechalas z ekspozycja przy wywolywaniu...
mam racje?
EDIT:
aha, mam:P
no to problem z głowy;)
No to jeszcze mozesz smialo nas ostrzec co to za program by kazdy go sobie odpowiednio ustawil.
Chyba ze to jakas wielka tajemnica? ;)
nie no, tajemnica żadna tylko trochę wstyd ;-) ze taka gapa jestem i sama tego nie rozkminiłam :) , a używałam photoshopa cs2
jeszcze raz wielkie dzieki :D a poza tym odkryłam to wspaniałe forum :-P
pozdrro
a używałam photoshopa cs2
Dokladnie tak podejrzewalem juz pozniej (bo na poczatku brak oslony i odblaski z filtra ale potem przyjrzalem sie w domu na lepszym monitorze ze to nie to) ... bo mi to samo robil zanim nie odkrylem tych ptaszkow 'Auto' przy suwaczkach i wszystkie wylaczylem 8) a nastepnie kliknalem na strzelke w lewo w kolku przy polu wyboru 'Settings' i dalem opcje 'Save New Camera Raw defaults' by nie musiec odklikiwac tych pol Auto przy kazdym RAWie :roll: .
Il fuoco
05-07-2006, 22:32
wystarczy wcisnąć ctl+u :) włączasz/wyłączasz auto ustawienia:)
wystarczy wcisnąć ctl+u :) włączasz/wyłączasz auto ustawienia:)
I naprawde przy kazdym rawie chce ci sie to wciskac?
zacznij od canonowskiego Digital Photo proffesional (raw) - będzie łatwiej a i efekty na poczatku lepsze
Il fuoco
06-07-2006, 13:16
I naprawde przy kazdym rawie chce ci sie to wciskac?
używam rse:P :)
a ten skrót to tak gdyby ktoś lubił mieć włączone auto a czasami wyłączać żeby zobaczyć różnicę itp.
ArturBonoVox
28-11-2007, 21:52
Mam pytanie.
Uzywam do obrobki raw'ow CS2.
Dzis, zupelnie przypadkowo, otworzylem raw'y w DPP dla Canona. I inny swiat. Ostre jak zyleta, szczegoly i wypasik. Jednak po konwersji na TIFF 16bit (w DPP), w czym bym nie otwieral (TIFF'y) juz taki wypas nie jest. W czym rzecz i jak zrobic aby po konwersji, nie wazne czym bede pozniej otwieral TIFF'y, osiagac taki efekt jak na wyjsciu dla RAW'a w DPP?
Lulu1988
13-04-2008, 16:21
Witam,
Proszę oświećcie mnie bo zupełnie się pogubiłem. Dziś pierwszy raz porobiłem fotki w RAWach i mam mały problem. Po przetworzeniu rawa w CS2 zapisuję go jako jpeg, ale kiedy daję podgląd zdjęcia to wygląda jakby nie było ono wogóle obrobione. Otwieram je (jpeg) w PS i jest już dobrze, ale po ponownym zapisaniu sytuacja się powtarza (wychodzą surowe). Tak jakby na podglądzie czy np w PhotoFiltre nie było widać efektów obróbki, a zdjęcia mają dziwny rozmiar 6-6.5mb zamiast 4-5.
A co dziwniejsze. Mam kilka rawow od binganta i one się zapisują normalnie jako jpg, tzn prawie normalnie bo są później jakieś takie lekko 'wyprane' z kolorów w porównaniu z tym co widzę w PS.
Proszę, wytłumaczcie mi w czym tkwi problem i co powinienem zrobić, żeby konwertować 'surowiznę' tak jak trzeba.
p.s. Jestem dość zdesperowany bo kilka zdjęć z dzisiejszego pleneru nawet mi się podoba ;)