PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki papier używacie???

Tytus
03-07-2006, 21:25
zamieniłem moją Pixmę 3000 na Epsona RX520
wydruki wychodza naprawdę niezłe, nareszcie nie ma fioletów i zieleń jest zielona, nawet moja seledynowa kurtka p.deszczowa wyszła dokładnie taka jak w rzeczywistości

ale...

wszystko pięknie dopóki używałemoryginalnego papieru, przejście na EMTEC premium photo paper daje już tragiczne efekty, trawa wyszła jakby deszcz nie padał od miesiąca i takie tam...

czyli innymi słowy, czy użytkownicy Epsonów (używający oryginalnego atramentu - za zamienniki już dziękuję ;)) wykombinowali jakiś zamienny papier czy też trzeba trzymać się oryginalnego???

zdraw!

P.S.

za rady typu "tylko Velvet" z góy dziękuję :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

mark_solo
03-07-2006, 21:42
Dla kazdej kombinacji papieru, atramentu dla określonej drukarki należy posiadac profile barwne. W innym przypadku kolory beda nieprawidlowe. Ja uzywam Pixma IP5000 i nieoryginalnych atramentow. Drukuje natomiast na papierze Epson Premium Glossy, gdyz cena jest bardzo atrakcyjna. Oczywiscie kolory bez wlasciwego profilu sa raczej nie do zaakceptowania a zwlaszcza dla zdjec portretowych gdzie bez wlasciwego profilu twarz byla np. zbyt czerwona a szarosci maja odcien zielonkawy.
Kupilem program Profile Prism do tworzenia profili i po ciezkich bojach udalo mi sie opracowac profil dla Epson Premium Glossy. ktory jest akceptowalny. Tzn. praktycznie to co widze na ekranie pokrywa sie z tym co na wydruku.

Janusz Body
03-07-2006, 21:47
...
wszystko pięknie dopóki używałemoryginalnego papieru, przejście na EMTEC premium photo paper daje już tragiczne efekty, trawa wyszła jakby deszcz nie padał od miesiąca i takie tam...
....

Wyjścia masz trzy.

Pierwsze to uzywac dalej oryginałów - pewnie nieakceptowalne :-P

Drugie to zrobić sobie profile dla tego EMTECa czy czegotam chcesz używać - tu bym trochę uważał bo papierów różnistych przerobiłem trochę i niektóre znane firmy mają gównianej jakości papiery, które schną nierówno i wydruki wyglądają jak "psu z gardła"...

Trzecie poszukać papieru dla którego jest wsparcie producenta papieru - profile generyczne - np. Ilford jest naprawde dobry tylko do Twojej drukarki chyba profilu nie ma :-(

http://www.ilford.com/html/us_english/prod_html/galerie/ijprofiles/default.asp

Janusz

Tytus
03-07-2006, 22:01
Wyjścia masz trzy.

Pierwsze to uzywac dalej oryginałów - pewnie nieakceptowalne :-P

wiesz, Epson chyba nie jest taki najdroższy, EMTEC'a miałem jeszcze ze starych zapasów, chciałem go przetrenować i nic z tego nie wyszło, no ale profilami jeszcze się nie bawiłem

Drugie to zrobić sobie profile dla tego EMTECa czy czegotam chcesz używać - tu bym trochę uważał bo papierów różnistych przerobiłem trochę i niektóre znane firmy mają gównianej jakości papiery, które schną nierówno i wydruki wyglądają jak "psu z gardła"...

Trzecie poszukać papieru dla którego jest wsparcie producenta papieru - profile generyczne - np. Ilford jest naprawde dobry tylko do Twojej drukarki chyba profilu nie ma :-(

http://www.ilford.com/html/us_english/prod_html/galerie/ijprofiles/default.asp

Janusz

zobaczę, wejdę w świat profili i trochę poeksperymentuję...
a z programów do tworzenia profili co polecacie?

mark_solo
03-07-2006, 22:06
Ja używałem Profile Prism. Nie jest drogi i wymaga do utworzenia profilu skanera. Zobacz www.ddisoftware.com. Uzywam rowniez programu Qimage do drukowania. Również polecam.

Janusz Body
03-07-2006, 22:14
...
a z programów do tworzenia profili co polecacie?...

Ja polecam Duty'ego z forum :-) To akurat lepiej zrobi ktoś kto ma do tego sprzęt - samo oprogramowanie + profil skanera to niestety "rozwiązanie zastępcze" zwykle 3 razy droższe od "udania się do specjalisty" :-)

Drukowac można spod PSa - wychodzi całkiem dobrze. Drugi program obsługujący profile to Qimage. Więcej programów nie znam :-)

Janusz

...Nie jest drogi i wymaga do utworzenia profilu skanera. Zobacz www.ddisoftware.com. ....

Za 80 USD to masz ze cztery profile zrobione profesjonalnie i bezboleśnie.

Janusz

Jerry99
03-07-2006, 22:21
Mam Pixmę, używam papieru Epsona... skorzystałem z pomocy Jac'a i jego sprytny kalibrator wygenerował mi profil drukarki z którego korzystam - kolory są OK.

Tytus
03-07-2006, 22:22

Janusz

a kto mi to zrobi???

własnie zakupiłem wiekszą ilość papieru Epsona, będę uskuteczniał lab w domu ;)

zobaczę jakie będą efekty, kupiłem 100szt Epsona Glossy 10x15 za 37zł. do przeżycia moim zdaniem, drugie tyle za atrament i ciągle jeszcze chyba wychodzi to całkiem przyzwoicie cenowo...

Mam Pixmę, używam papieru Epsona... skorzystałem z pomocy Jac'a i jego sprytny kalibrator wygenerował mi profil drukarki z którego korzystam - kolory są OK.

jak te profile w ogóle działają???

Janusz Body
03-07-2006, 22:25
a kto mi to zrobi???

No napisałem Duty - taki nick z forum Canon Board. Napisz do niego na PW.

Janusz

jak te profile w ogóle działają???

http://canon-board.info/showthread.php?t=8520 - cały wątek własciwie tylko o tym .

Janusz

mark_solo
03-07-2006, 22:34

Janusz

Ból jest na początku podczas nauki nowego programu. Następny profil wygeneruję mam nadzieję bez problemów. Oczywiście Twoja uwaga jest słuszna co do ceny. Natomiast ja cenię sobie wygodę. Zainwestowałem w narzędzie, ktore mam nadzieję bedę wykorzystywał.

Jerry99
03-07-2006, 22:36
Jac przyszedł z kalibratorem (GretagMacbeth EyeOne), najpierw monitor - soft wygenerował odpowiedni profil ICC dla systemu (MacOS X),później drukarka - drukuje sie plik kalibracyjny bez jakiejkolwiek kalibracji - potem ręcznie przesuwa się głowicę kalibratora nad wydrukiem - soft coś sobie przelicza i wypluwa profil ICC dla drukarki, który wybiera się przy drukowaniu z szopa.
That's it :)

Janusz Body
03-07-2006, 22:40
....potem ręcznie przesuwa się głowicę kalibratora nad wydrukiem - soft coś sobie przelicza i wypluwa profil ICC dla drukarki, który wybiera się przy drukowaniu z szopa.
That's it :)

I 48 godzin do pełnego wyschnięcia mieszkał u Ciebie :mrgreen: Poważnie wydruk MUSI być dobrze wyschnięty 24 godziny to minimum nawet jak wychodzi "suchy dotykowo" z Pixmy :-)

Pozdrowionka
Janusz

Jerry99
03-07-2006, 22:44
Nie mieszkał :)
Błąd pomiaru tuszu "mokrego" vs "wyschniętego" chyba jest do pominięcia...

mark_solo
03-07-2006, 22:45
Potwierdzam wydruk musi schnac 24 godziny. Tytus wszystko jest bardzo proste. Jac przyjedzie do Ciebie do Brukseli na pare dni i zrobi Ci fajny profil. Bedzie to niestety kosztowalo znacznie drozej niz te 80USD. Jakby mial przyjechac do mnie do Krakowa, to za te 80USD zrobilby moze jeden profil.

Tytus
03-07-2006, 23:19
Potwierdzam wydruk musi schnac 24 godziny. Tytus wszystko jest bardzo proste. Jac przyjedzie do Ciebie do Brukseli na pare dni i zrobi Ci fajny profil. Bedzie to niestety kosztowalo znacznie drozej niz te 80USD. Jakby mial przyjechac do mnie do Krakowa, to za te 80USD zrobilby moze jeden profil.

:mrgreen::mrgreen::mrgreen:

już mi się to podoba :lol::lol::lol:

no zobaczę, póki co widzę, że atrament idzie jak szalony :mrgreen:

ale podoba mi się, że tak precyzyjnie pokazuje jego zużycie...choć samo zużycie już mi się nie podoba:mrgreen:

mark_solo
03-07-2006, 23:39
Nie mieszkał :)
Błąd pomiaru tuszu "mokrego" vs "wyschniętego" chyba jest do pominięcia...

Nie jest do pominiecia. Atrament schnie przynajmniej godzinie i w trakcie schnięcia kolory się trochę zmieniają. Zaleca się jednak, aby profile byly wykonywane po kilku godzinach.

Janusz Body
04-07-2006, 09:40

Wot tiechnika, ponimajesz... a o poczcie to zapomniał. W USA mają większe odległości i www.drycreekphoto.com - profil wysyła się też pocztą tyle, że elektroniczną. Wydruk i tak musi schnąć więc jak się wysezonuje w kopercie to strata czasu żadna. List "priorytetowy" kosztuje coś około 2 PLN więc wzrost kosztów faktycznie kolosalny :mrgreen:

Jerry99: Błąd pomiędzy tuszem wyschniętym i świeżym MOŻE być spory. Nie musi ale właśnie może. Współczesne tusze są właśnie tak robione, żeby były "dotykowo suche" bardzo szybko ale potem "dojrzewają" powoli. Zrób test śliny (jak niżej) :-)

Tytus: A "test śliny" jak Ci wychodzi? (Poślinionym palcem po fotce) - u mnie sporo papierów odpadło z tego powodu - papiery Ilforda z serii classic odpadają. Seria "smooth" jest wręcz rewelacyjna - niestety trochę droższe od konkurencji ale "smooth pearl" wart jest pieniędzy, które trzeba za niego zapłacić. Powłoki mikroceramiczne (takie mikro-lejki) zasysają atrament - efekty rewelacyjne. :-) Ja swoje kupuję tutaj http://www.czarno-biale.pl/ - bez jeżdzenia do Warszawy - też używam poczty :-) W sklepie nie wszystko mają na stronach ale telefon wystarczy - nie musisz jechać ;-)

Pozdrawiam serdecznie,
Janusz

EDIT: Dry Creek poleca Ilforda Smooth Pearl jako "the best" z kategori "lustre" do Epsonów: "Ilford Smooth Pearl: Another excellent performer that also requires prompt framing for protection from the elements. Has the best hand-feel and highest contrast range of the lustre papers"

popmart
04-07-2006, 09:51
Tylko Photo Paper Pro Canona i to nie ze snobizmu .... drukarki canona skalibrowane są pod ten papier( nasiąkliwość połyski itd) choć korzystałem z różnych ten jest absolutnie najlepszy i nie dam sobie wmówić że jest inaczej ... sprawdzałem rozmiary A4, ok 60 pln za 15 kartek w detalu (ja załatwiam sobie za ok 45) A3+ max do mojej drukarki ok 140 za 10 kartek ja załatwiam za ok 110-120........ Polecam choćby do sprawdzenia i przekonania się ....

Janusz Body
04-07-2006, 09:53
Tylko Photo Paper Pro Canona i to nie ze snobizmu .... drukarki canona skalibrowane są pod ten papier( nasiakliwość połyski itd) choć kożystałem z różnyk ten jest absolutnie najlepszy i nie dam sobie wmówić że jest inaczej ... sprawdzałem rozmiay A4, ok 60 pln za 15 kartek w detalu (ja zalatwiam sobie za ok 45) A3+ max do mojej drukarki ok 140 za 10 katrtek ja zalatiwm za ok 110-120........ Polecam choćby do sprawdzenia i przekonania się ....

Tytus pytał o drukarkę EPSONa :-) Sróbuj Ilforda Smooth Pearl (nawet na profilach generycznych) to szybko o Canonie zapomnisz :-)

Janusz

popmart
04-07-2006, 09:58
nie mam zamiarupróbować Bo mam A3+ i9100 i jest to rozsądne ze względu na jakość i koszta materiałów eksp i maksymalny wydruk.

a ile ten ilford kosztuje 2x więcej i tuszre dla przydrogiego epsona 3x więcej ?

mark_solo
04-07-2006, 10:00
Oczywiście co do poczty masz rację. Jak mogłem o tym nie pomyśleć. Mimo to wolę profile robione osobiście. Dla mnie większa wygoda. Mogę je w każdej chwili skorygować za pomocą edytora profili.
Mam natomiast inne pytanie. Czy testowałeś profile zrobione przez Jac-a na obrazkach testowych, tzn. takich zawierających tablice podobne do G-M oraz inne tego typu wzorki. Ja też myślałem na początku, że profil, który zrobiłem jest dobry, dopóki nie wydrukowałem sobie takiego testowego obrazka. Okazało się wtedy, że trzeba wprowadzić drobne korekty. Nie twierdzę, że urządzenie i metoda Jac-a jest gorsza. Po prostu jestem ciekawy na ile jest precyzyjna.

Co do papierów Ilforda też potwierdzam, że są bardzo dobre jak również profile Ilforda dla mojej drukarki.

Janusz Body
04-07-2006, 10:04
...Czy testowałeś profile zrobione przez Jac-a na obrazkach testowych...

Moje profile robił Duty :-)

Janusz

nie mam zamiarupróbować ...

Nie ma to jak samozadowolenie :mrgreen:

Janusz

mark_solo
04-07-2006, 10:09
Moje profile robił Duty :-)

Janusz

A z jakości profilu jesteś zadowolony? Chodzi mi o moje pytanie z poprzedniego postu.
Jeżeli chodzi o program, którego używam na pewno nie jest tak profesjonalny jak Eye One. Natomiast ile człowiek ma zabawy jak robi profil. Było to dla mnie na pewno bardzo pouczające.

Janusz Body
04-07-2006, 10:37
A z jakości profilu jesteś zadowolony? Chodzi mi o moje pytanie z poprzedniego postu.
Jeżeli chodzi o program, którego używam na pewno nie jest tak profesjonalny jak Eye One. Natomiast ile człowiek ma zabawy jak robi profil. Było to dla mnie na pewno bardzo pouczające.

Duty robił mi w sumie chyba 6 czy 7 profili na różne papiery - wszystkie bezbłędne :-) Oczywiście jest możliwość dostosowania profilu do idywidualnych gustów czy potrzeb. Niektóre papiery mają silniejsze warstwy odbłyskowe UV (zdaje się, ze EMTEC właśnie) i mogą wymagać dopracowania według upodobań. To w sumie jest proste i po wysłaniu dwóch kartek z planszami testowymi może odbywac się już pzrez telefon czy maila.

Kartki z wydrukami do profilu wysyłałem pocztą :-)

W sumie to ten programik za 80 USD w porównaniu z pełnym oprzyrządowaniem specjalistycznym to i tak jest jak za darmo. Eye-One plus oprogramowanie to zdaje się coś ponad 15 tysięcy PLN więc zakup ma sens jedynie dla zakładu usługowego. Pytałeś o precyzję więc odpowiedź nasuwa się sama - precyzja jest adekwatna do proporcji cenowych urządzeń ;-)

W Twoim programie bardzo dużo zależy od profilu skanera i tych wszystkich "pośrednich" rzeczy na które nie masz wpływu. Każdy taki "pośrednik" będzie wprowadzał nieprzewidywalny błąd więc musisz wykonać kilka prób. Zauważ, że krytyczny jest dobrej jakości skaner - bo uczestniczy w procesie kalibracji. Tu rodzi się natychmiast pytanie - a skaner masz skalibrowany. To się kalibruje TAK SAMO jak drukarkę. Nieskalibrowany skaner i cały proces jest o "kant ****"...

Zgadzam, się całkowicie co do "zabawy" i edukacyjnych walorów + przyjemności robienia tego samemu. :-)

Janusz

EDIT: Profile robi się też "pod wystawę" - tj. jeśli Twoje zdjęcia będą oglądane na wystawie o pewnym rodzaju oswietlenia to można (nawet trzeba) je wydrukować tak, zeby w tym oświetleniu wyglądały poprawnie.

mark_solo
04-07-2006, 11:00
Mam stary skaner HP 4470c. Do kalibracji drukarki nie ma potrzeby kalibracji skanera. Należy w oprogramowaniu skanera ustawić gamma=1 i dobrac saturation tak, aby jak najmniej prostokącików z obrazu testowego (jest ich ok.9000) miało clipping. Jakość skanera odgrywa kluczową rolę, a zwłaszcza kolor światła. Zaczynałem od 1000 błędnych prostokącików, a skończyłem na 5. Oprogramowanie ma również możliwośc kalibracji skanera oraz aparatu.

Janusz Body
04-07-2006, 11:45
Mam stary skaner HP 4470c. Do kalibracji drukarki nie ma potrzeby kalibracji skanera. Należy w oprogramowaniu skanera ustawić gamma=1 i dobrac saturation tak, aby jak najmniej prostokącików z obrazu testowego (jest ich ok.9000) miało clipping. Jakość skanera odgrywa kluczową rolę, a zwłaszcza kolor światła. Zaczynałem od 1000 błędnych prostokącików, a skończyłem na 5. Oprogramowanie ma również możliwośc kalibracji skanera oraz aparatu.

Hmmmm... no nie wiem bo nie używam. Na ich stronach stoi:
# Requires a good scanner
# Can actually be less accurate if using a poor quality scanner or not following proper procedures

Gamma=1 to coś trochę innego z barwami nie ma nic wspólnego. To "wzmocnienie" sygnału. Output = Input (do potęgi) Gamma (input normalizowany do przedziału <0, 1>) Bardziej chodzi o to, że sposób "widzenia" oczu i przyrządów. To dłuższy temat...

Nie zgodzę się z tym co piszesz :-) Sam sobie przeczysz - naprawde (bez urazy please). "Jakość skanera odgrywa kluczową rolę, a zwłaszcza kolor światła" Nie ma szans na otrzymanie poprawnego profilu BEZ kalibracji skanera. Barwa światła skanera (jak sam piszesz) ma kluczowe znaczenie. Ty NIE WIESZ jaka ona jest BEZ kalibracji. W skanerze masz dwa elementy kluczowe tj. źródło światła i fotocele. Fotocela ma charkterystyke liniową (stąd gamma=1.0) dla luminancji (też z drobnymi fluktuacjami) ale barwę "widzi" bardzo różnie i jest to nawet "egzemplarzo-zależne". Masz profile generyczne do aparatu, (wprowadzają poprawke na różnice odbioru barw przez matrycę) a i tak czasem trzeba "kalibrować" zdjęcia z użyciem tablicy Gregtaga (QPCard o którym pisał mirhon też jest, nieco ułomnym, kalibratorem barw dla aparatu). Ze skanerem jest tak samo. Nawet gorzej bo wpływ mają DWA elementy.

Pozdrawiam,
Janusz

mark_solo
04-07-2006, 12:39
Gamma w oprogramowaniu skanera wpływa na clipping w światłach i cieniach dla skanowanych prostokącików. Oprogramowanie odrzuca wtedy takie prostokąciki jako błedne. Tzn. sąsiednie prostokąciki są wtedy traktowane jako identyczne. Barwa światła skanera powoduje zafarb (światło nie jest idealnie białe). W moim przypadku szare kolory miały zafarb zielony. W edytorze profilu można to oczywiście łatwo skorygować. Zaobserwowałem jednak, że ilość zielonego dla jasno szarego jest inna niż ciemnoszarego. Myślę, że jest to spowodowane tym, że nie udało mi się poprawnie zeskanować przy gamma=1, tylko gamma=1.3, stąd nieliniowość. Wniosek, musi być lepszy skaner. I z tym się oczywiście zgadzam. Oprogramowanie umożliwia korekcję oddzielnie dla jasno i ciemnoszarych kolorów, więc udało się to jakoś skorygować, ale nie do końca.
W/g producenta oprogramowania do kalibracji drukarki nie jest potrzebny profil skanera. Nawet nie ma go gdzie użyć. Zaleca się użycie innego oprogramowania do skanera, a nie HP Precision Scan. Czyli np. VueScan i skanowanie w trybie raw scan.

Janusz Body
04-07-2006, 12:58
Gamma w oprogramowaniu skanera wpływa na clipping w światłach i cieniach dla skanowanych prostokącików.

Ano wpływa :-) to wynika z istoty funkcji gamma. Nasze oczy widzą swiat bardzo inaczej niż elementy śwaitłoczułe :-)

W moim przypadku szare kolory miały zafarb zielony. W edytorze profilu można to oczywiście łatwo skorygować. Zaobserwowałem jednak, że ilość zielonego dla jasno szarego jest inna niż ciemnoszarego. Myślę, że jest to spowodowane tym, że nie udało mi się poprawnie zeskanować przy gamma=1, tylko gamma=1.3, stąd nieliniowość. Wniosek, musi być lepszy skaner. ....... skanowanie w trybie raw scan.

No właśnie. To jest dokładnie miejsce gdzie dokonujesz "semi-kalibracji" skanera, żeby zmniejszyć niedokładności metody. Podkreślam "zmniejszyć" a nie wyeliminować. Nie mam tego programu więc trudno mi dyskutować ale wygląda mi to podobnie do kalibracji monitora programem Adobe Gamma. Czyli lepsze niż nic ale dalekie od doskonałości.

Chyba odbiegamy od wątku "dużo za bardzo" - ewentualnie pisz na PW :-)

Janusz