Zobacz pełną wersję : obiektyw Tokina 28-80 ATX PRO f 2.8
krolik911
03-07-2006, 19:00
chce kupic obiektyw Tokina 28-80 ATX PRO f 2.8 do Canona EOS 20D, ale nigdzie
w Polsce nie moge go dostać. Czy może ktoś wie gdzie mogę go kupić, lub
doradzi mi inny obiektyw o podobnych parametrach. Potrzebuję go do pracy
reporterskiej.dzieki z góry za pomoc
Możesz spytać w foto-raj.pl, wypadł z cennika ale może da się zamówić. Jakbyś mógł zaczekac parę miesięcy... Pod koniec roku pewnie będę się pozbywal swojego. Czekam na wejście Tokiny 16-50 i sprawię sobie albo nią albo Tamrona 17-50 :)
Dlaczego chcesz kupic właśnie ten obiektyw? Bo on taki fajny, mechanicznie nie do zdarcia, ale ma swoje za uszami. Głównie CA i konieczność przymknięcia conajmniej do 4.0 na długim końcu. Bez tego śliczny soft-focus wychodzi. :) Optycznie Tamron 28-75 na dłuższym końcu jest lepszy.
zgadzam sie z piast9. mialem i potwierdzam plusy i minusy. cena nowego tez raczej nie taka mala...
Mysle, ze bedziesz mial kopot najpierw zeby kupic ten obiektyw, a potem zeby go sprzedac.
On jest nieostry przy 2.8 i 4.0, poprawia sie przy 5.6. Szczegolnie problem widoczny w zakresie ogniskowych 50-80. FF/BF z Canonem bardzo prawdopodobne.
Zaleta jest powazny profesjonalny wyglad.
Miałem, oddałem, jestem szczęśliwy...
Rozmawiałem kiedyś z przedstawicielem Tokiny i wg jego opinii przyczyną wycofania ww. obiektywu ze sprzedaży była niepoprawna współpraca z cyfrowymi korpusami Canona, szczególnie z 350D.
On jest nieostry przy 2.8 i 4.0, poprawia sie przy 5.6. Szczegolnie problem widoczny w zakresie ogniskowych 50-80. FF/BF z Canonem bardzo prawdopodobne.
Bez przesady, do 40mm 2.8 jest piękne. Przynajmniej w mojej sztuce. Błedów ostrzenia nie stwierdziłem.
krolik911
04-07-2006, 12:44
dzieki za odpowiedz. w takim razie co innego mogę kupić w zamian. Jakiś jasny,ostry obiektyw w dobrej cenie:)
Odpowiedź padła. Na przykład Tamron 28-75 2.8 lub 17-50 2.8.