PDA

Zobacz pełną wersję : AF Mode - Bardzo wazne pytanie!!(G6)



Najemnik
30-10-2004, 16:23
Witam
Posiadam Canona G6 od 2 dni i mam takie pytanie na temat AF mode.
W opcji tej moge wybrac 1 z trybow:
Continous - Ciagle nastawy ostrosci, lub

Single - ustawienie ostrosci dopiero po nacisnieciu spustu migawki do polowy.

Intersuje mnie ten 1 tryb. Niekiedy jak naciskam spust migawki aparat robi odrazu fotke, a niekiedy czeka i slychac jakis taki dziwny dzwiek jakby nastawial ostrosc, sam juz niewiem. Prosze napiszcie mi, czy to normalne zachowanie przy tego typu trybie pracy.

Dwa razy probowalem przytrzymac dluzej spust wtedy walil odrazu zdjecie (Nie wiem czy tak mozna robic na dluzsa mete?)
Troche mnie to niepokoi, ale moze dlatego, ze jestem laikiem a instrukacja to tez jest tak niekiedy napisana ze szkoda gadac. Pozatym jak bede chcial walnac zdjecie jakiegos szybko poruszajacego sie obiektu to tez nie wiem czy uda sie wychwycic dana akcje skoro musze 2 razy naciska podobnie jak w trybie Single:cry: (Chodzi caly czas o tryb AUTO)

Prosze o odpwiedz

NimnuL
31-10-2004, 08:31
Ehhh no tak, jest sledzący AF w tym aparacie, jednak czasem mozna trafic na moment kiedy aparat nastawia ostrosc (wtedy zdjecie wykona dluzszej chwili) ... a jesli trafisz na moment kiedy aparatma ustawiona ostrosc to zdjecie wykona prawie od razu. . .

Jednak do szybko poruszajacych sie obiektów polecam MF, ten aparat ma duza GO wiec mozna ustawic tak mniej wiecej, na oko ... ale nie rob w Auto, ten aparat nie powinien byc uzywany a Auto. . .

Vitez
31-10-2004, 10:21
Dwa razy probowalem przytrzymac dluzej spust wtedy walil odrazu zdjecie (Nie wiem czy tak mozna robic na dluzsa mete?)

Wg mnie zbyt mocno przyciskasz spust. Pocwicz "półwciśnięcie" - dociskaj delikatnie tylko spust w trybie Continuous i trzymaj tak wcisniety delikatnie do polowy i trzymajac poruszaj aparatem - bedziesz ciagle slyszal przestawianie ostrosci bo aparat tak wtedy dziala ze ciagle nastawia ostrosc na to co mu podejdzie pod punkt lapania ostrosci (ramka na LCD, ktorej polozenie mozna zmienic), gdy nastawi ci ostrosc na to co bedziesz chcial w tym trybie ciaglym (np cos ci wejdzie w ten punkt ostrosci albo nakierujesz go na interesujacy cie obiekt) to wtedy dopiero dociskasz z polowy do konca.

Najemnik
31-10-2004, 10:39
Dzieki za odpowiedz ale 3mac spust do polowy wcisniety to raczej tak sie robi w trybie single ale sproboje. Pozatym nie wiesz czy mozna zrobic tak ze odrazu naciskam spust i przytrzymuje go nieco dluzej tak wczoraj robilem i walil zazwyczaj odrazu fotke ale nie wiem czy tak mozna, pozatym jaki tryb mi plecacie Continous czy Single? :)

kane
31-10-2004, 11:31
Continuos zzera mocniej baterie... poniewaz niezaleznie czy chcesz zrobic zdjecie czy tylko trzymasz go wlaczony ustawia ostrosc... :)

Pozdroo

Najemnik
31-10-2004, 13:10
wlasnie probowalem i faktycznie pokazuje sie 1 lub 2 ramki nie wiem dlaczego 2-ie ale mniejsza z tym :) Powiedz mi tylko czy moge za pomoca kursorow sobie najezdzac na dany element ramka na LCD czy musze obracac aparatem? Nie chce mi sie teraz wlanczac aparatu :P
thx all

NimnuL
31-10-2004, 17:00
Tryb ciągły czy tam śledzenie autofocusa (rozne sa tego nazwy) niewiele wnosi do robienia zdjec... na pewno powoduje szybsze zuzycie akumulatorow ... i samego mechanizmu AF, a poprawia jedynie to, ze na LCD masz zawsze ostro. Jesli jednak chcesz robic zdjecia niemal natychmiast to ustawiaj MF. . .


A ramke AF mozna dowolnie przesuwac.

Vitez
31-10-2004, 19:59
Dzieki za odpowiedz ale 3mac spust do polowy wcisniety to raczej tak sie robi w trybie single ale sproboje. Pozatym nie wiesz czy mozna zrobic tak ze odrazu naciskam spust i przytrzymuje go nieco dluzej tak wczoraj robilem i walil zazwyczaj odrazu fotke ale nie wiem czy tak mozna, pozatym jaki tryb mi plecacie Continous czy Single? :)

1. Polecam Single. Continuous jest za wolny w kompaktach cyfrowych (dlugo trwalo zanim sie w 10D przekonalem ze moge bez obaw uzywac trybu ciaglego - przyzwyczailem sie w G3 ze jest za wolny i o nim zapomnialem ;) ).
2. Przytrzymanie do polowy stosuje sie w obu trybach, z tym ze w Single po wcisnieciu spustu do polowy zlapie ci ostrosc i bedzie ci tam trzymal gdzie na poczatku zlapal niezaleznie od ruszania aparatem, natomiast w Continuous bedzie ci lapal ciagle ostrosc na nowo - w zaleznosci gdzie wycelujesz. taka miedzy nimi prosta roznica, gdy np sledzisz jakis poruszajacy sie obiekt aparatem to tryb ciagly jest potrzebny bo inaczej zlapie ci ostrosc nie tam gdzie trzeba.
3. Wcisniecie spustu do konca w obu trybach AF spowoduje po prostu zrobienie zdjecia.

4. I wazna wskazowka zanim zaczniesz zadawac kolejne pytania - przeczytaj moze najpierw instrukcje? (pytanie o przesuwanie ramki na LCD wskazuje na braki w tym kierunku). Jak nie masz polskiej do G6 to pszukaj polskiej do G3 czy G5 - roznia sie kilkoma funkcjami ale podstawowe mozliwosci maja te same (np wspomniane przesuwanie ramki AF).

NimnuL
31-10-2004, 21:57
Vitez, nie zupełnie, nie jest prawdą to co napisales w punkcie 2.
Niezaleznie czy bedzie to single czy continuos, AF blokowany jest na stale w momencie wcisniecia spustu do polowy. Roznica polega na tym, ze teoretycznie w trybie continuos aparat szybciej zlapie ostrosc, bo w zasadzie ma ja juz ustawiona (lapie na biezaco) ... druga zaleta jest tez stala ostrosc obiektow na LCD ... generalnie ja z tego kompletnie nie korzystam . . .

Najemnik
01-11-2004, 07:15
3. Wcisniecie spustu do konca w obu trybach AF spowoduje po prostu zrobienie zdjecia.

w trybie Continous zazwyczaj jak wciskam do konca to wogle nie robi fotki juz pisalem ze wyglada to jakby caly czas lapal ostrosc. Chyba ze 3majc go nieruchomo nie porsuze aparatem to wtedy odrazu zrobi zdjecie jak dla mnie, troche za dlugo to trwa. A na manualu jechac to nie znam sie jeszcze na tych wszystkich parametrach takze narazie musze jechac na Auto.

Co do instrukcji to faktyczni masz racje nie przeczytalem calej ale i tak mam w jezyku angielskim takze ze zrozumieniem opisanych niektorych elementow jest problem poniewaz nie znam jezyka technicznego, pozatym i tak jestem zoltodziobem jeszcze w tych wszystkich zagadnieniah dlatego wlasnie skierowalem do was te pytania :D
Pozdrawiam i dizekuje za pomoc :wink:

Vitez
01-11-2004, 11:34
Vitez, nie zupełnie, nie jest prawdą to co napisales w punkcie 2.
Niezaleznie czy bedzie to single czy continuos, AF blokowany jest na stale w momencie wcisniecia spustu do polowy.

Ano namieszalem, bardzo dawno temu korzystalem z tego w G3. Rzeczywiscie lapie na biezaco, bez wciskania niczego a przy wcisnieciu do polowy blokuje ostrosc i ekspozycje.

[ Dodano: Pon Lis 01, 2004 11:36 am ]

w trybie Continous zazwyczaj jak wciskam do konca to wogle nie robi fotki juz pisalem ze wyglada to jakby caly czas lapal ostrosc. Chyba ze 3majc go nieruchomo nie porsuze aparatem to wtedy odrazu zrobi zdjecie jak dla mnie, troche za dlugo to trwa.

To musisz najpierw wcisnac do polowy - by zablokowac ostrosc w danym miejscu, czyli by przestal probowac lapac ostrosc, a dopiero potem docisnac do konca.
To ogolna WAZNA zasada robienia KAZDYM kompaktem cyfrowym zdjecia - najpierw docisnac do polowy i chwilke przytrzymac, dopiero potem docisnac do konca.

Najemnik
01-11-2004, 21:33
Dzisija zauwazylem ze przy wylaczonej lampie robi zdjecia odrazu po jednokrotnym nacisnieciu spustu

NimnuL
01-11-2004, 22:03
Najemnik, no tak, bo jesli masz wlaczona lampe to aparat wykonuje dwa błyski, pierwszy testowy na podstawie ktorego sprawdza co znajduje sie na scenie (czy nie ma materialow refleksyjnych itd) po to by nie przepalic zdjecia .. drugi błysk jest zasadniczy i rozswietla zdjecie ... to wszystko.

Najemnik
02-11-2004, 11:40
jesli chcialbym zrobic zdjecie szybko poruszajacego sie obiektu to ktory z tych dwoch trybow polecacie? Wiem ze najlpeoj na manualnych ale ja sie jeszcze na tym nie znam.
A co do ramek jak przytrzymuje do polowy spust to wyskakuja czasami mi nawet 2 lub 3 ramki. Od czego zalezy ilosc pojawiajacych sie ramek?

NimnuL
02-11-2004, 12:12
Priorytet przysłony, dzieki czemu uzyskasz kontrole nad GO ... jednak zwracaj uwage na czas ekspozycji by obiekt nie był poruszony (jesli tego nie chcesz). Najgorszym wyjsziem jest auto lub P.

Vitez
02-11-2004, 14:24
Najemnik: przeczytaj ty w koncu instrukcje co? :roll: