Zobacz pełną wersję : Irlandia
nikczemnik
03-07-2006, 10:49
Witam wszystkich!
15 lipca wyjeżdżam na 3 mies. do Irlandii. Do pracy, ale oczywiście biorę ze sobą aparaturę do robienia zdjęć:-) Mam pytanie: czy ktoś jest zorientowany jak wygląda sprawa kradzieży aparatów? Chodzi mi o to czy np idąc sobie uliczką w Dublinie z aparatem na szyi (lustro) narażam się na niechybną zgubę( moją lub aparatu:-). Czy może to kraj miłych i uczciwych ludzi, którzy w potrzebie poratują kartą, lub akumulatorem?;-).Nie chcę popadać w paranoję, biorę sprzęt żeby zdjęcia robić, a nie żeby leżał w szafie, ale może ktoś był i wie gdzie nie należy się obnosić ze sprzętem?
Pozdrawiam
duzo tam teraz Polakow, roznie moze byc :mrgreen:
nikczemnik
03-07-2006, 11:02
No tak i teog się obawiam...:roll:
TommyTheCat
03-07-2006, 11:04
:)
tu mi sie przypomnialo pytanie nt ryzyka wlaman do samochodu w chorwacji, czlowiek pytal na ile mozna bezpiecznie zostawic samochod na ulicy, dostal odpowiedz:
"im dalej od polski tym bezpieczniej" :)
smutne ale prawdziwe
nikczemnik
03-07-2006, 11:04
Ale może nie będzie tak źle. Przecież Polacy to taki SOLIDARNY naród:-)Cuda się zdarzają( jak mówi jeden z ubezpieczycieli:-)
nikczemnik
03-07-2006, 11:09
No to chyba trzeba wyjechać na Antarktydę:-) Ale tam pewnie jakiś niedźwiedź zeżarłby mojego Canona:-)
Jak będziesz się tak cykorzył, to Cię profilaktycznie obrobi jakiś irlandzki menel. A i tak będzie na polaka. Smutne ale prawdziwe.
TommyTheCat
03-07-2006, 11:24
Ale może nie będzie tak źle. Przecież Polacy to taki SOLIDARNY naród:-)Cuda się zdarzają( jak mówi jeden z ubezpieczycieli:-)
niestety jak to mowia na greenpoincie: "jesli polak ci nie zaszkodzi to juz ci pomogl" :)
nikczemnik
03-07-2006, 11:40
No to muszę to przemyśleć;-) Kurcze niedługo zacznę się zastanawiać czy nie bezpieczniej będzie kiedy pojadę robić foty do Iraku lub Afganistanu:mrgreen:
Dobra ludziska może nie będzie tak źle. Trza byc optymistą:-)
Kurcze niedługo zacznę się zastanawiać czy nie bezpieczniej będzie kiedy pojadę robić foty do Iraku lub Afganistanu:mrgreen:
To wcale nie musi być śmieszne.
Nie mam pewności czy konkretnie w wyżej wymienionych, ale w krajach muzułmańskich kradzież karana jest obcięciem ręki, więc może być bezpieczniej.
To wcale nie musi być śmieszne.
Nie mam pewności czy konkretnie w wyżej wymienionych, ale w krajach muzułmańskich kradzież karana jest obcięciem ręki, więc może być bezpieczniej.
no napewno jesli chodzi o kradziez to tak, natomiast jesli chodzi zasady to czasmi mozna przyplacic cos zyciem ;), co kraj to obyczaj,
Ja bedac w IRL jakies 5 lat temu, nie mialem zadnych tego typu przygod, ale w Dublinie bylem tylko 3 dni a reszte samochodem po wioskach sie szwedalismy. Ludzie na wsiach sa tak sympatyczni i mili ze nawet moglbym im caly swoj dobytak jaki mialem zostawic na przechowanie i jestm pewien ze nic by nie zginelo!, Przejezdzajac przez wioski wlasciwie _wszyscy_ podnosza reke i pozdrawiaja kierowcow - traktujac ich jak swoich ;-) milo sie zwiedzalo a te pozdrowieia od obcyh ludzi do dzis mam w pamieci
nikczemnik
03-07-2006, 13:34
Gdyby w Polsce wprowadzić takie kary to połowa ludzi witałaby się nogami:-)
Ech... mam nadzieję że przywiozę aparat cały i zdrowy a w dodatku myljon fajnych zdjęć:-)