Zobacz pełną wersję : Ładowarka w 350D i łądowanie zamienników?
swaligora
02-07-2006, 17:50
Witam,
kopałem w instrukcji ale jakoś niemogę się dokopać :/ więc pytam:
Jak ładuję oryginalną baterę z canona to, jak w instrukcji napisali, po ~90 minutach kontrolka przełącza się na zieloną i bateria jest naładowana.
Jak wsadzam, do tej samej ładowarki, zamiennik 2000mAh Cell form Japan :) to kontrolka wpierw jest czerwona (jak przy ładowaniu) a po chwili zaczyna migać na zmianę: czerwono-zielono. Czy to znaczy, że nie ładuje baterii czy też coś jest nie tak z nią ??
EDIT: Dodoam tylko że zamiennik po włożeniu do aparatu działa wyśmienicie (jak na razie) a aparat pokazuje, iż jest naładowany:)
Wrzuc zamiennik do wiadra na smieci...
Dobre! :lol:
PS. a może coś nie styka?
swaligora
02-07-2006, 18:12
No super, ale może tak ktoś bardziej konstruktywnie .. :)
a fe.... EKOLOGIA kolego; na to są specjalne pojemniki:!:
babatunde
02-07-2006, 20:36
Po pierwsze, od wczoraj nie wolno nic wyrzucac, trzeba utylizowac zarowno baterie, monitory, komputery, telewizory itp...
A co do zachowania tego zamiennika, to jest ono dziwne.
Sprobuj rozladowac aku tak by aparat nie dawal znakow zycia.
Jesli dalej tak bedzie to znaczy ze albo cos nie styka bodajze w srodkowym styku bateri, albo jest zepsuta.
Mam dwa oryginaly i zamiennik na ktorym jest napisane ze ma 1700mAh i rzeczywiscie dziala dluzej niz oryginaly, ale objaw ladowarki jest poprawny, to zaczy swieci na zielono. W najgorszym wypadku mozesz uszkodzic ladowarke!
swaligora
03-07-2006, 00:42
No jak na razie to aparat twierdzi, ze aku jest naładowane i nawet kilka fot cyknołem dzisiaj. Zobaczymy faktycznie jak się będzie zachowywał po rozładowaniu.
Używałem zamienników z GP z Assmana i działały z 350D bardzo dobrze, ale nie miałem takich objawów jak piszesz. Generlanie preferuję GP.
Twój przypadek jest ciekawy.
Czy to nowy zamiennik czy tez stalo sie to po jakims czasie?
Objaw na pewno nie jest normalny i swiadczy prawdopodobnie o uszkodzeniu. Masz chyba na niego jakas gwarancje?
Też mam zamienniki i je ładuje w orginalnej ładowarce. Pracuje tak samo jak z orginalnym akku - nie miałem objawów opisanych w pierwszym poście.
Wniosek:
swaligora
03-07-2006, 09:04
No właśnie akku było zakupione w kwietniu i dotychczas żadnych niespodzianek nie robiło :/ w sumie teraz też działa w aparacie - tylko w łądowarce świruje. Poczekam aż się rozładuje i wtedy może mu przejdzie.
Czy ktoś może znalazł opis co to oznacza jak ładowarka miga naprzemiennie? Bo w instrukcji niet takich informacji a na necie też nie znalazłem :( Może to jakaś ochrona przed przeładowaniem albo coś ??
W!
Zwarcie gdzies jest w baterii po prostu.
Zdrowko