Zobacz pełną wersję : tamron 28-75 problem
Mam mały problem. Posiadam canona 20D + wspomniany obiektyw. Nie wiem co się dzieje ale czasami przy ustawianiu ostrości tamronik zaczyna kwiczeć. Nie dzieje się tak zawsze ale już kilka razy miałem taką sytuację. Czy mieliście kiedyś podobny problem?
Uszkodzenie mechaniczne spowodowane głównie przypadkowym zatrzymaniem pierścienia AF na obiektywie podczas ostrzenia obiektywu. Jak się rozkwiczy na dobre - do serwisu.
Mam mały problem. Posiadam canona 20D + wspomniany obiektyw. Nie wiem co się dzieje ale czasami przy ustawianiu ostrości tamronik zaczyna kwiczeć.
Upewnij sie ze trzymasz obiektyw za pierscien zooma (blizej body) a nie ostrosci :roll: .
Upewnij sie ze trzymasz obiektyw za pierscien zooma (blizej body) a nie ostrosci :roll: .
oł dżiz....
kombinuję kto to napisał, aż tu nagle patrzę na avatar i oczom nie wierzę :lol: :grin:
Tak trzymać Vitez - w końcu jakiś update w profilu ;)
BTW, masz rację!
oł dżiz....
kombinuję kto to napisał, aż tu nagle patrzę na avatar i oczom nie wierzę :lol: :grin:
Tak trzymać Vitez - w końcu jakiś update w profilu ;)
Sorry z gory za OT:
No tyle razy mi ludzie na zywo wypominali zem niepodobny do avatara to musialem swoja troszke bardziej zaokraglona facjate wrzucic 8) .
Ale rozpoznac nadal mozna po zielonym nicku i customized podpisie :roll: .
Sorry za OT: Woooow, Vitez, nowy avatar :) Stary już mnie doprowadzał do palpitacji serca, a teraz to się chyba zakocham :lol: :lol:
francuz20
03-07-2006, 00:30
A wracając do tematu ,to mam ten sam problem z kwiczeniem . Cichy co można z tym zrobić ?Chyba bendem musiał cię odwiedzić .:)
A wracając do tematu ,to mam ten sam problem z kwiczeniem . Cichy co można z tym zrobić ?Chyba bendem musiał cię odwiedzić .:)
Co wy robicie z tymi szkłami :) Chyba muszę dodawać instrukcję po polsku, żeby nie łapać za pierścień jak kręci się AF, bo jak zębatki raz się zetrą, to potem kwiczy ...
Co wy robicie z tymi szkłami :) Chyba muszę dodawać instrukcję po polsku, żeby nie łapać za pierścień jak kręci się AF, bo jak zębatki raz się zetrą, to potem kwiczy ...
Bo te obiektywy to tandeta "mistrzu".
Śmieję się z tych co głoszą, że kupiłem sobie canona 20d lub 30d i nie mam na dobry obiektyw canona już kasy i szukam coś tańszegooooo i bardzooo dobregooooo. A ty obłożyłeś się tymi tamronami i wciskasz ten siet ludziom mówiąc, że nie ma różnicy między canonem.
A wy kupujecie lustrzanki (korpusy) canona za 5-6k i szukacie obiektywów za 1 tysiaka. Ludzie kupujcie kompakty, jak nie stać was na akcesoria (obiektywy) do lustrzanek. Biorąc pod uwagę wiele argumentów wykonania dobrego zdjęcia, to właśnie obiektyw odgrywa jedną z ważnych funkcji.
Sory "Artex" ale nie chodzi mi konkretnie tylko o ciebie, ale piszę to do wszystkich. Ja sam się już przekonałem, wolę trochę odłożyć i kupić coś lepszego w późniejszym czasie np. Canon 16-35mm f/2.8L niż Tamron 17-50mm i zastanawiać się czy trafiłem w udany model.
Początki są trudne. Droga jest naprawa w serwisie?
Bananas chyba przeginasz. Nikomu niczego nie wciskam. Wady i zalety każdy zna, wolny wybór. Tyle ludzi ma tamrony i poza egzemplarzami mydlanymi na które ludzie narzekają jakiekolwiek usterki zdarzają się bardzo rzadko. Swoją drogą nie wiem, czy zauważyłeś ostatnio coraz więcej tematów na temat uszkodzeń 350d/20d. Też szmelc ??
Artex - a nie masz gwarancji już ?
Bo te obiektywy to tandeta "mistrzu".
Śmieję się z tych co głoszą, że kupiłem sobie canona 20d lub 30d i nie mam na dobry obiektyw canona już kasy i szukam coś tańszegooooo i bardzooo dobregooooo. A ty obłożyłeś się tymi tamronami i wciskasz ten siet ludziom mówiąc, że nie ma różnicy między canonem.
A wy kupujecie lustrzanki (korpusy) canona za 5-6k i szukacie obiektywów za 1 tysiaka. Ludzie kupujcie kompakty, jak nie stać was na akcesoria (obiektywy) do lustrzanek. Biorąc pod uwagę wiele argumentów wykonania dobrego zdjęcia, to właśnie obiektyw odgrywa jedną z ważnych funkcji.
Sory "Artex" ale nie chodzi mi konkretnie tylko o ciebie, ale piszę to do wszystkich. Ja sam się już przekonałem, wolę trochę odłożyć i kupić coś lepszego w późniejszym czasie np. Canon 16-35mm f/2.8L niż Tamron 17-50mm i zastanawiać się czy trafiłem w udany model.
hmm..to nie rozumiem juz zupelnie twojej stopki :lol:
Canon 20D, Canon 18-55mm, Tamron 28-75mm, Canon 100-400L IS, Canon 580EX, Sandisk 1GB Ultra II, Manfrotto 785B, Remonte switch RS-80N3, Tamrac Expedition 5, B+W, Cokin, Hoya itd. :mrgreen:
Toż przecież napisał, że sam wtopił i że odkłada, na coś lepszego niż kolejny nadchodzący "supermegazajefajny" Tamron 17-50.
Coś w tym jest... Tamron to budżetówka, nie ma co ukrywać :roll: :D
Heh, LOL , nie zauważyłem :) Pewnie trafił na mydło :lol: :lol:
rychu_lhotse
03-07-2006, 09:54
Cichy to porządny sprzedawca a już napewno nikomu nic nie wciska. Nie było żadnych problemów z wymianą Tamrona na inny egzemplarz gdy okazało się ze pierwszy na ogniskowej 28mm i f2,8 z moim body (300D) potrafił się mocno rozjechać (duży FF). Poświęcił jak dla mnie sporo czasu i ostatecznie posiadam egzemplarz który śmiga aż miło w każdym zakresie ogniskowych od pełnej ''dziury''.
Dzięki Cichy.
Tamron 28-75 to nie klasa L,każdy to wie.Nie oczekujmy od niego mega jakości wykonania.Canon w tej cenie nie oferuje ''zooma'' który mogłby choć w niewielkim stopnu dorównać optycznie Tamronowi. Poza tym przy tak dużej produkcji nie ma siły,mają prawo zdarzać się wadliwe sztuki.
Poza tym przy tak dużej produkcji nie ma siły,mają prawo zdarzać się wadliwe sztuki.
Wiadomo, że przy każdej masówce trafiają się w produkcji crapy, ale wtedy jest ludzik w koszulce Quality Control i wypierdziela je do kosza. To że na tym koszu pisze małymi literkami "Wysłać do Polski", to już inna sprawa ;-)
Prawda jest taka, że u Canono kontrola jakości też jest do d..y, bo pewnie marketoidy sobie wykoncypowały, że skoro teraz jest taki boom na cyfrę i ludzie masowo kupują, to pewnie nikt nie będzie zwracał uwagi na takie drobiazgi jak jakość ;-)
Toż przecież napisał, że sam wtopił i że odkłada, na coś lepszego niż kolejny nadchodzący "supermegazajefajny" Tamron 17-50.
Coś w tym jest... Tamron to budżetówka, nie ma co ukrywać :roll: :D
eee, toc On z "Hameryki" jest ;-) .. nic tylko wyrzucic tamrona do kosza i kupic sobie w pierwszym lepszym sklepie cos 2,8 L ze stajni Canona :mrgreen:
a co do budzetówek.. w tej chwili juz prawie wszystko tak jest produkowane.. Canon tez nie jest wyjatkiem.. nie sprzeczam sie, ze jakosc L-ek jest lepsza ale rownie dobrze mozna powiedziec - "nie kupujcie opla bo to badziew - lepiej dolozyc i kupic ferrari" :lol: .. pewnie, tak tez mozna tylko wtedy auta mialby moze 1% ludzkosci.. zdjecia chce robic tez wiecej niz ten 1% i tu jest miejsce dla tamronow, sigm itp. ktore tez maja serie "profi" i odpowiedniki kit'a :smile:
Wracając do problemu kwiczenia Tamrona - odnotowałem 3 takie przypadki. Poszedłem tropem jakiejś trefnej serii - ale nie. Numery seryjne dzieliło kilkaset sztuk. Serwis dał informację, że to uszkodzenie spowodowane przypadkowym trzymaniem pierścienia AF podczas gdzy aparat kręcił ostrością. W żadnym nowym egzemparzu nie stwierdziłem niczego takiego, bo przecież każdy sprawdzam, więc coś w tej diagnozie musi być na rzeczy .. Ale faktem jest, że wczesniej nie było żadnych usterek pomijając wady ostrości.
Przy okazji dowiedziałem się ciekawej rzeczy - na Żytniej NIE AUTORYZUJĄ Tamrona, czyli nie robią napraw w ramach gwarancji tylko za opłatą. No to już chyba upadł mit allegrowych Tamronó z gwarancją 2+2 czy cholera wie jak długo realizowanych w polskim serwisie :-) Według mojej obecnej wiedzy w naszym kraju nie ma w ogóle serwisu Tamrona..
Przy okazji dowiedziałem się ciekawej rzeczy - na Żytniej NIE AUTORYZUJĄ Tamrona, czyli nie robią napraw w ramach gwarancji tylko za opłatą.
Ktoś z żytniej tak ci powiedział? Na stronie e-csi.pl napis "AUTORYZUJEMY FIRMY:" i logo tamron na dole bije po oczach.
Ktoś z żytniej tak ci powiedział? Na stronie e-csi.pl napis "AUTORYZUJEMY FIRMY:" i logo tamron na dole bije po oczach.
Dokładnie to samo im zacytowałem. Zadzwoń i sprawdź.
Uszkodzenie mechaniczne spowodowane głównie przypadkowym zatrzymaniem pierścienia AF na obiektywie podczas ostrzenia obiektywu. Jak się rozkwiczy na dobre - do serwisu.
ha! zawsze zonie przypominam zeby nie lapala za ten waski tylko ten szeroki (jak juz jej daje robic zdjecie 8) )
btw - w instrukcji obiektywu jest zdaje sie o tym napisane i stąd to wiem ...
jak juz kupuje dla mnie droga rzecz to czytam instrukcje zeby sobie samemu kuku nie zrobic
ale niektorzy... aaa po co czytac - montujesz i pstrykasz.... a pozniej serwis :mrgreen:
slawi_3000
03-07-2006, 22:36
Cichy to porządny sprzedawca a już napewno nikomu nic nie wciska.
Mogę tylko potwierdzić, miałem 2 Tammy FF od Cichego, oba tacksharp na pełnym otwarciu od dołu do góry, dzisiaj cieszą się nimi inni ludzie. Za tą cenę nic nawet zbliżonej jakości się nie dostanie. Fakt - na pierścień ostrości troche trzeba uważać, bo kręci, ale to nic nie mówi o solidności budowy. Poliwęglan (podobny do obudowy 350-ki) jest pierwsza klasa i odpowiedniej grubości - to daje słodką wagę Di LD IF-ów, co dla mnie, na przykład, jest już bardzo ważne.
Co do wciskania - jak zobaczyłem ostrość 17-35 sam w te pędy pojechałem po 28-75. Przy kupowaniu pierwszego tammy, owszem, na moją prośbę Cichy dał mi namiar na tani EF 50 1.8. Takie słowa (Bananas: A ty obłożyłeś się tymi tamronami i wciskasz ten siet) są bez podstaw. Jak się ma dSLR, to się mniej więcej wie co się kupuje ze szkła. Ja poszedłem co do sprzętu inną drogą, bo jako amator nie muszę przeliczać relacji inwestycja-zwrot, ale widziałem (i każdy z nas) duże portfolia profesjonalistów robione na tammy.
Dzięki za wsparcie panie Sławku. No cóż, niektórzy jak czasem coś palną... Nigdy nikomu nic nie wciskam i tego nie robiłem. Wyznaję zasadę "chcesz , to kupuj, nie to nie.." już bodaj od 5 lat, zaczynając jeszcze jako PH w pewnej firmie. Zresztą ci co brali u mnie osobiście wiedzą, że nie wychwalam nic pod niebiosa.. Ostatnio zresztą przewijają się grupki osób testujące szkła u mnie na balkonie podczas gdy ja oglądam mundial :) Dzisiaj co prawda meczu nie było, ale jakiś pan sobie przyszedł i pstrykał ze statywu jakąś gazetę sigmą i tammym. W domu sobie obejrzy i pewnie na coś się zdecyduje, pełna demokracja... Nie wzbraniam się też przed wymianą szkła na inne w miarę możliwości i potrzeby.
Tak trzymać Cichy.Twoja postawa wobec klientów jest jak najbardziej uczciwa,rzekłbym aż nad to. Wiem to dokładnie bo sam u Ciebie kupowałem Tamiego. Postami, w których ktoś pisze ze coś komuś wciskasz zupełnie się nie przejmuj.Zadowoleni klienci i tak wiedzą swoje.
Pozdrawiam
Cichy bez urazy. "Uderz w stół a nożyce się odezwą", pierwszy raz spotykam takiego handlowca, co by nie zależało mu na sprzedaży towaru. Super, że chwalicie "Cichego", ale moja uwaga była podyktowana niektórymi przereklamowanymi sformułowaniami jakie przeczytałem na forum, które napisał "Cichy". W większym interesie sprzedającego, każdego sprzedającego na dłuższą metę jest aby klienci go chwalili, a to że zostali miło obsłużeni, a to że dobry serwis, a to że wymieniono towar na inny itd. W innym przypadku, źle załatwiony klient, opisze takiego "handlowca" na takim forum i będzie po interesie. A co do Tamronów to dalej podtrzymuję swoją uwagę, że to są tanie zamienniki jak np. w samochodach ( orginalna część droższa, ale idzie za nią jakość i żywotność, a zamienniki tańsze ale jakość kiepska i żywotność mniejsza). Może innym to nie przeszkadza, że szkiełko mydli na f/2.8 ale mi tak. Wiem, że zaraz nie którzy napiszą, że za cenę jednego Canona kupią 2,5 Tamrona, tylko żeby nie było tak że ktoś musiał kupić 3 Tamrony, booo by miał pecha... Ja staram się, nie którym uzmysłowić, iź powinni zawsze dobrze się zastanowić co kupują, na jak długo i w jaki sposób będą to wykorzystywali. Zawsze oststeczna decyzja przecież będzie zależała od was, bo jak ktoś fotografuje od święta i do "kotleta" to po jaki czort będzie kupował dobre szkła Canona, to kupi sobie Tamrona czy Sigmę. A najlepiej wogule lustrzanki niech nie kupuje. :lol:
:mrgreen:
Bo jak czytać dobrze nie umiesz to i nie zrozumiesz. :idea:
.
eee, toc On z "Hameryki" jest ;-) .. nic tylko wyrzucic tamrona do kosza i kupic sobie w pierwszym lepszym sklepie cos 2,8 L ze stajni Canona :mrgreen:
a co do budzetówek.. w tej chwili juz prawie wszystko tak jest produkowane.. Canon tez nie jest wyjatkiem.. nie sprzeczam sie, ze jakosc L-ek jest lepsza ale rownie dobrze mozna powiedziec - "nie kupujcie opla bo to badziew - lepiej dolozyc i kupic ferrari" :lol: .. pewnie, tak tez mozna tylko wtedy auta mialby moze 1% ludzkosci.. zdjecia chce robic tez wiecej niz ten 1% i tu jest miejsce dla tamronow, sigm itp. ktore tez maja serie "profi" i odpowiedniki kit'a :smile:
A co myślisz " Leszczu " że w "Hameryce " to darmo dają.
Wiedz jedno, że biedak rozsądny to tandety nie kupuje ...:cool:
Mogę tylko potwierdzić, miałem 2 Tammy FF od Cichego, oba tacksharp na pełnym otwarciu od dołu do góry, dzisiaj cieszą się nimi inni ludzie.
Jako jeden z owych cieszących się ludzi podpisuję się obiema rękami :)
slawi_3000
04-07-2006, 08:37
Ja staram się, nie którym uzmysłowić, iź powinni zawsze dobrze się zastanowić co kupują, na jak długo i w jaki sposób będą to wykorzystywali. Zawsze oststeczna decyzja przecież będzie zależała od was, bo jak ktoś fotografuje od święta i do "kotleta" to po jaki czort będzie kupował dobre szkła Canona, to kupi sobie Tamrona czy Sigmę. A najlepiej wogule lustrzanki niech nie kupuje. :lol:
Nooo, Bananas, widzę, że masz gotowe recepty na to, kto czym powinien robić zdjęcia. A tak w ogóle, to w domu wszyscy zdrowi?
perqsista
04-07-2006, 08:38
Cichy bez urazy. "Uderz w stół a nożyce się odezwą", pierwszy raz spotykam takiego handlowca, co by nie zależało mu na sprzedaży towaru. Super, że chwalicie "Cichego"...
Ale jesteś upierdliwy. Oczekujesz, że Cichy będzie namawiał wszystkich żeby jednak nie kupowali Tamronów? Czy gdzieś napisał, że mu nie zależy na sprzedaży? Poza tym bardzo się bulwersowałeś lipną kontrolą jakości w tanich Tamronach, a jakoś Cię nie bulwersują liczne wpadki w kontroli jakości L-ek np w 24-70.
Zawsze oststeczna decyzja przecież będzie zależała od was, bo jak ktoś fotografuje od święta i do "kotleta" to po jaki czort będzie kupował dobre szkła Canona, to kupi sobie Tamrona czy Sigmę. A najlepiej wogule lustrzanki niech nie kupuje. :lol:
No na szczęście decyzja należy do nas.... Rozumiem, że chcesz zasugerować że budżetowym szkłem (nawet niezłej jakości) nie da się zrobić dobrej fotki. To już wali na odległość trollowaniem. Powiedz o tym JaBlam-owi albo Adamkowi bo biedne chłopaki tkwią w tej głębokiej nieświadomości i walą świetne foty Sigmami.
liquidsound
04-07-2006, 08:49
Bananas po ca ta cala afera?? Nie podoba Ci sie 28-75 to go odsprzedaj, po co narzucasz innym swoje poglady?? Ja zamierzam sobie kupic wlasnie ten obiektyw, l'ek napewno nie kupie bo nie mam na to pieniedzy, foce amatorsko i to w zupelnosci wystarcza. Widocznie jestes az tak pro, ze jakos tamrona Cie nie zadowala, noc coz, znakomita wiekszosc na tym forum to jednak amatorzy, ktorzy pstrykaja bo lubia...no chyba ze po prostu wygladasz bardziej pro ze szklem canona to inna bajka;) nawet jesli Twoje argumenty sa sluszne (czysto hipotetycznie) to nie podnieca Cie swiadomosc ze jestes jedna osoba z niewielkiego grona tych "swiadomych":p swiata nie zbawisz, niech inni tkwia w ciemnocie, ty bedziesz tym lepszym. Swoja droga jakim autem jezdzisz:?:
A co myślisz " Leszczu " że w "Hameryce " to darmo dają.
Wiedz jedno, że biedak rozsądny to tandety nie kupuje ...:cool:
po pierwsze, to zagalopowales sie koles z tym tekstem.. pilnuj klasy (przynajmniej sie staraj) bo choc to anonimowe forum to nie znaczy, ze mozna sie popisywac brakiem kultury :roll: ..
po drugie - uslyszales juz chyba jaka opinie ludzie maja o tym szkle a Ty ciagle idziesz w zaparte.. Twoja sprawa, mysl co chcesz i kupuj sobie same canony - badz szczesliwy i krzyzyk na droge ;-) !!
co do tekstu o tym ze "nie umiem dobrze czytac" - nie podoba Ci sie szklo to je sprzedaj.. tego wlasnie nie rozumiem - ze trzymasz je i smecisz jakie to ono jest tragiczne :roll:
liquidsound
04-07-2006, 09:21
Haha ja moge odkupic (jesli nie egzemplarz mydlo), skoro taki szmelc to dam Ci za nie 400pln:grin:
Bananas wyluzuj :roll: .
Masz prawo miec swoja opinie o Tamronach. Ale nie masz prawa wyrazac jej takimi slowami wobec innych uzytkownikow forum, oraz nie masz powodu akurat Cichego atakowac w taki sposob.
Ludzie kupujcie kompakty, jak nie stać was na akcesoria (obiektywy) do lustrzanek. Biorąc pod uwagę wiele argumentów wykonania dobrego zdjęcia, to właśnie obiektyw odgrywa jedną z ważnych funkcji.
Czy Ty potrafisz wogóle ocenić obiektyw?
Jeżeli u Ciebie wyznacznikiem jakości obiektywu jest cena to sorry. Może nie masz problemu z jakością robionych zdjęć przez Tamrona ale tylko że on jest za tani i mało prestiżowy :(
Nie jeden siedzący w temacie po uszy pozytywnie wyraża sie o Tamronie a Ty nie mozesz tego zaakceptować. A czy trafiłeś dobry egzemplarz to Twój problem, tak wybrałeś to tak masz. Ja kupiłem Tamrony 28-75 i 17-50 u sprzedawcy co za mnie sprawdził i są super ostre. Dlaczego tak nie zrobiłeś? Nie marudź i kup sobie L-ki
P.S. Jak chcesz namiary na tego sprzedawcę to Ci dam ;)
Jeżeli uważacie, że szkła canona to badziewie, to czemu sami je używacie i wydaliście tyle kasy na nie jak można kupić by było ich tańsze odpowiedniki. A może i korpusy Canona to też lipa, ha ciekawe?
Uważacie, że canon jest drogi ale nikt nie patrzy tego skąd firma bierze kasę na nowe technologie, na reklamę, dystrybucję i serwis (jest to jeden z najważniejszych działów dla klienta, czy szybko usuną ci usterkę, czy szybko wymienią na nowy sprzęt, itd.) A my Polacy to byśmy chcieli dobry towar, ale żeby był jeszcze może za darmo, co?
To nie Canon jest drogi to My w Polsce za mało zarabiamy.
To oni wdrażają nowinki, a reszta je małpuje.
Tak samo jest w innych elektronicznych branżach, czy to w procesorach, czy w telewizorach.
Pisząc, iź L-ki to dla fachurów, to jest nie prawda, jeżeli zarabiał byś dobre w Polsce pieniądze i byś robił zdjęcia na jakimś tam poziomie, to napewno wybrał byś Canona. To nie chodzi o jakiś szpan, bo i tak większość ludzi są w tej dzidzinie laikami i widząc Cię nawet z najgorszą lustranką cyfrową i badziewnym obiektywem to już mówią łałłłłłł..
p.s. A jeszcze jedno na forum jest chyba dział kupię - sprzedam więc tam się reklamujcie.:p
Jeżeli uważacie, że szkła canona to badziewie, to czemu sami je używacie i wydaliście tyle kasy na nie jak można kupić by było ich tańsze odpowiedniki. A może i korpusy Canona to też lipa, ha ciekawe?
napisz, gdzie to wyczytales bo jakos nie widze, by ktokolwiek tak napisal.. jedni ich uzywaja inni nie tylko ze nie zawsze Ci pierwsi z takim uporem najezdzaja na konkurencje :roll: .. co do odpowiednikow - popatrz na stopki roznych userow na tym forum :roll:
Uważacie, że canon jest drogi ale nikt nie patrzy tego skąd firma bierze kasę na nowe technologie, na reklamę, dystrybucję i serwis (jest to jeden z najważniejszych działów dla klienta, czy szybko usuną ci usterkę, czy szybko wymienią na nowy sprzęt, itd.) ?
wpisz sobie "Żytnia" do wyszykiwarki :lol:
rozumiem, ze tylko Canon inwestuje w "technologie, reklamę, dystrybucję i serwis" .. hmm, ciekawa uwaga.. inni to nawet ogloszen nie daja w prasie foto a ich szkla to jeszcze manuale :lol:
Pisząc, iź L-ki to dla fachurów, to jest nie prawda, jeżeli zarabiał byś dobre w Polsce pieniądze i byś robił zdjęcia na jakimś tam poziomie, to napewno wybrał byś Canona. To nie chodzi o jakiś szpan, bo i tak większość ludzi są w tej dzidzinie laikami i widząc Cię nawet z najgorszą lustranką cyfrową i badziewnym obiektywem to już mówią łałłłłłł..
a moze po prostu ludzie maja inne wydatki niz L-ki?? wziales to pod uwage, ze nie zawsze fotografia jest na pierwszy miejscu?? ktos woli poslac dziecko do lepszej szkoly, ktos pojechac na urlop na drugi koniec swiata.. a jesli w fotografii wystarcza mu inne szkla to mam rozumiec, ze cyt. "LESZCZU" z niego :roll: :?: