PDA

Zobacz pełną wersję : Polar i balans bieli - pytanie

mpmdembi
02-07-2006, 14:21
Witam,
Mam dość niemiłe doświadczenie z polarem (Tiffen) i Canonem S1. mianowicie zdjęcia wykonane na AWB z polarem mają trochę nienaturalne kolory. Nie chodzi mi o efekt polara, tylko o zabarwienie.
Jak sobie z tym radzicie? Trudno za każdym razem robić ręcznie balans.
Czy to wina niezbyt dobrej jakości filtra i wystarczy zmienć na porządny filtr to problem zniknie, albo ulegnie ograniczeniu?
Pozdrawiam
Marcin

Janusz Body
02-07-2006, 14:30
Witam,
Mam dość niemiłe doświadczenie z polarem (Tiffen) i Canonem S1. mianowicie zdjęcia wykonane na AWB z polarem mają trochę nienaturalne kolory. Nie chodzi mi o efekt polara, tylko o zabarwienie.
Jak sobie z tym radzicie? Trudno za każdym razem robić ręcznie balans.
Czy to wina niezbyt dobrej jakości filtra i wystarczy zmienć na porządny filtr to problem zniknie, albo ulegnie ograniczeniu?
Pozdrawiam
Marcin

Jakiego masz Tiffena - może "warm" to naturalne, że będzie "ocieplał" zdjęcie. No i polara uzywa się po to żeby mieć nienaturalne kolory ;-)

Tak czy inaczej jakiś WhiBal albo inny "środek zastępczy" zawsze pomocny.

Janusz

mpmdembi
02-07-2006, 14:38
Jakiego masz Tiffena - może "warm" to naturalne, że będzie "ocieplał" zdjęcie. No i polara uzywa się po to żeby mieć nienaturalne kolory ;-)

Tak czy inaczej jakiś WhiBal albo inny "środek zastępczy" zawsze pomocny.

Janusz
Po prostu polar. Ma już swoje lata, ale efekt występował od początku (jeszcze jak go używałem w lustrzance analogowej). Gdyby miał ocielpać, to powinni coś na nim napisać, a poza Tiffen Polar, nie ma tam nic.
Ocieplenie, a i owszem, ale w rozsądnym zakresie, a tu jednak jest zbyt mocne.
Co rozumiesz pod pojęciem innego środka zastępczego - postprocessing?
Pozdrawiam
Marcin

Janusz Body
02-07-2006, 16:13
...Co rozumiesz pod pojęciem innego środka zastępczego - postprocessing?

Kawałek papieru fotograficznego zamiast WhiBal. Papier może być zadrukowany troszeczkę na szaro ale nie koniecznie - w sumie to im jaśniejszy tym lepiej - uwaga: nie każdy papier foto jest dobry bo niektóre mają za dużo warstw odbijających UV.

Postprocessing jest nieunikniony - właściwie każde zdjęcie wymaga jakiejś obróbki post factum. Chodzi o to, ze można to robić tak proponuje to Tapes z WhiBal'em.

Janusz