Zobacz pełną wersję : Sherpa 750 czy 600 ?
Małe pytanko. Czy ktoś z forumowiczów miał / ma może Sherpę 750 i mógłby się pochwalić jak się sprawuje? Stanąłem przed wyborem 600 czy 750 ( cena praktycznie ta sama) i o ile trochę informacji o 600 na forum znalazłem to o tym drugim cicho. Co wybrać? Niestety zmawiam przez Internet i nie mogę "pomacać"
przed kupnem.
Pod 350 z gripem i najcięższa to chyba będzie Sigma 70-300.
???
wiec tak jak u mnie.. 600r przekonalo mnie trzema segmentami nog - wydaje sie to byc stabilniejszym rozwiazaniem niz 4 segmenty w 750..
pozdr.
750 ma 4 segmenty nóg (dzięki temu po złożeniu jest ~10 cm krótszy), oraz przesuw kolumny (pionowej rury) za pomocą mechanizmu zębatkowego napędzanego korbką. W 600 przesuwa się kolumnę ręcznie i blukuje śrubą.
Mogę Ci tylko powiedzieć że mam 600 i nawet nie dopuszczam mysli żeby używać coś mniej stabilnego (przy 300D i Sigmie 70-300) jak Sherpa 600 .
sensitive
30-06-2006, 11:24
Małe pytanko. Czy ktoś z forumowiczów miał / ma może Sherpę 750 i mógłby się pochwalić jak się sprawuje? Stanąłem przed wyborem 600 czy 750 ( cena praktycznie ta sama) i o ile trochę informacji o 600 na forum znalazłem to o tym drugim cicho. Co wybrać? Niestety zmawiam przez Internet i nie mogę "pomacać"
przed kupnem.
???Nie zdawaj się "tylko" na opinię innych decydując o kupnie jednego ze statywów - weź to "jedynie" pod uwagę a nie jako czynnnik decydujący. Co dla jednego jest dobre (np. ergonomia EOS 350D) dla drugiego jest wadą. IMO powinieneś pofatygować się do jakiegos sklepu (nie musisz przecież w nim kupować) i sprawdzić, co dla Ciebie jest poręczniejsze i wygodniejsze w użytkowaniu. Na pewno ze względu na ciężar sprzętu montowanego na 600-tce czy 750-tce nie ma dużych różnic, tak samo przy gabarytach po i przed rozłożeniem. Ważne co dla Ciebie jest istotniejsze. Nie kupuj w ciemno (:!: ) tylko dla tego, że Sherpa jest OK (zaraz po Manfrotto ;) ). Może w Twoim przypadku po "macaniu" Sherpa odpadnie.
Od siebie - mam 600R i jestem zadowolony - choć głowica czasem płata figle i wyraźnie brakuje mi poziomiczki w terenie.
Pozdrawiam, sens...