Zobacz pełną wersję : Canon R6 czy Canon R6mkII.Warto zamienić?
lukasz980
03-06-2025, 12:50
Witam,
pewnie temat już był nie raz poruszany,ale może ktoś podpowie ze swojego doświadczenia w pracy na obu aparatach, czy warto przy obecnej cenie tego drugiego zamienić R6 na R6 II? Oczywiście nie zamierzam filmować, tylko fotografia. Z góry dzięki za fachową podpowiedź.
Pytanie czy jest coś czego brakuje ci w MK I, nie patrząc na specyfikację MK II.
lukasz980
03-06-2025, 16:39
Nie miałęm okazji fotogtafować II wesją, No zastanawiam się czynie będzie lepiej np przy kadrowaniu, w koncu 4mln pxl więcej?
Nie miałęm okazji fotogtafować II wesją, No zastanawiam się czynie będzie lepiej np przy kadrowaniu, w koncu 4mln pxl więcej?
Raptem 9,65% większy liniowo obrazek, ale jednak ;)
lukasz980
03-06-2025, 17:16
Dlatego ciekaw jestem czy ktoś miał do czynienia z oba aparatami i czy nie faktycznie nie ma aż takiej różnicy?
Jesli tylko focisz to wg mnie mały sens. to mala różnica w mpx, jesli zalezy Ci na cropowaniu kup R_pięć z malym przebiegiem.
Wypożycz na weekend i się sam przekonasz. Najprostsza weryfikacja.
Hubert Multana
03-06-2025, 22:37
Mialem dwie sztuki R6 i dwie sztuki R6 mark II. Jeśli chodzi o video (i wartość rynkowa i łatwość przy odsprzedazy) to R6 jest wykastrowany wręcz. Natomiast jeśli chodzi o fotografie to różnicę są, ale nie aż tak diametralne. Przede wszystkim masz nowsza matryce, lepszy AF i więcej FPS w najszybszych trybach (o ile masz obiektywy, które to dźwigną). Czy warto? Odpowiedz jest jedna słuszna - to zależy...
Dlaczego w tym Twoim konkretnym przypadku 4 mln = lepiej? Jestem ciekawy.
Mnie w przypadku R6 II kusi większa ilość klatek na sekundę. Używam R8. Już dwa razy wypożyczyłem R6 II. Do tego trzyma się mi go lepiej.