Zobacz pełną wersję : Realme Ultra - telefon z możliwością podpięcia obiektywy (koncept)
Taka sytuacja ;)
https://www.facebook.com/share/r/1QJnmP8iMk/
https://petapixel.com/2025/03/04/realmes-ultra-phone-concept-uses-leica-m-mount-lenses/
Pamiętam, że kiedyś Sony miało pomysł na taką jakąś przystawkę do telefonu
https://www.benchmark.pl/aktualnosci/sony-wymienny-modul-aparat-cyfrowy-smartfon.html
do ajfona też można podpiąć obiektywy:
https://reeflexstore.com/collections
zrobili newsa...
bo przeciez nie cos wartego wspomnienia :) porzniety UX smarkfona polaczony z porznietym (dla upierajacych sie, zeby robic zdjecia smarkfonem) gabarytem prawdziwego obiektywu...
przy czym jestem pewny, ze to nie jest ostatnie slowo w tym temacie. na pewno pojawia sie misie jeszcze bardziej odpowiadajace naszym potrzebom. i potem im sie wypisze protokol zniszczenia...
A czy jest do jakiegoś smartfonu przystawka, która struga ołówki? Albo spuszcza wodę w kiblu wykorzystując połączenie przez chmurę?
A czy jest do jakiegoś smartfonu przystawka, która struga ołówki? Albo spuszcza wodę w kiblu wykorzystując połączenie przez chmurę?
Jeśli są strugaczki ładowane przez USB i podłączysz do tego smartfon z funkcją oddawania energii i zaczniesz ładować tę strugaczkę, to można uznać, ze są :mrgreen:
jan pawlak
05-03-2025, 15:48
To normalne w rozwoju technologii.
Gdy "kończyła się" era technologii analogowego zapisu dźwięku na płytach to w droższych wersjach urządzeń cyfrowych był przycisk symulujący/dodający do dźwięku szum igły
jp
Jeśli są strugaczki ładowane przez USB i podłączysz do tego smartfon z funkcją oddawania energii i zaczniesz ładować tę strugaczkę, to można uznać, ze są :mrgreen:
Mało Kolego Bangi, mało. Przy dużej ilości dobrej woli można to uznać za nieśmiałe początki.
Powinna być apka, która komunikuje się z inteligentną strugaczką. Strugaczka musi rozpoznawać kolor kredki lub twardość ołówka oraz jego markę. Jako że napisy na ołówku się ścierają przy intensywnym użytkowaniu, ołówki i kredki będą mieć w sobie nanoczipy z różnymi informacjami. Niektóre firmy (bardziej takie chamskie - to dla jednego Kolegi ;)) dopuszczą struganie tylko w firmowych lub licencjonowanych strugaczkach, wiarygodnie uzasadniając, że tylko firmowa strugaczka zapewnia odpowiednio ostry szpic. Inne zaś będą openstroog. Strugaczka zbierze dane o ilości zestruganego materiału i obliczy związane z tym obciążenie klimatu w postaci śladu węglowego, powodując tym samym wyrzuty sumienia u właściciela ołówka. Dodatkowo zmierzy pozostający odcinek ołówka i w odpowiednim czasie powiadomi użytkownika, że należy udać się do sklepu po nowy lub nawet sama zamówi u autoryzowanego dilera. I wreszcie, w końcu, przekaże te wszystkie dane na serwery polskich, europejskich i amerykańskich firm o trzyliterowym akronimie; oczywiście nie naruszając prywatności.
do ajfona też można podpiąć obiektywy:
https://reeflexstore.com/collections
Robi się z tego całkiem poręczny setup :mrgreen::
https://ymcinema.com/2024/03/21/iphone-15-pro-anamorphic-lens-cinema-camera/
Kolekcjoner
05-03-2025, 18:49
Taka sytuacja ;)
https://www.facebook.com/share/r/1QJnmP8iMk/
https://petapixel.com/2025/03/04/realmes-ultra-phone-concept-uses-leica-m-mount-lenses/
Pamiętam, że kiedyś Sony miało pomysł na taką jakąś przystawkę do telefonu
https://www.benchmark.pl/aktualnosci/sony-wymienny-modul-aparat-cyfrowy-smartfon.html
W Sony to nie pykło bo dokładali cały aparat. Telefon robił tam bodaj tylko za wyświetlacz.
W Sony to nie pykło bo dokładali cały aparat. Telefon robił tam bodaj tylko za wyświetlacz.
O tym samym pomyślałem. To był aparat w formie obiektywu z matrycą, smartfon robił za wyświetlacz i sterowanie. W sumie ciekawy pomysł, ale rzeczywiście umarł; chyba największą wadą była słaba, niedopracowana komunikacja aparat - telefon.
Wydaje mi się, że tu też długo nie pożyje. Niektórzy na siłę usiłują podłączyć do telefonu wszystko, nawet strugaczkę - zwłaszcza do ajfona. Ale może się mylę, bo jak już są głosy, że bez elektronicznego kierownika nie da się jeździć na rowerze...
Leon007 - po co te kolory? Coś pomyliłem, że podkreślasz czerwienią to słowo?
Bo jest taka możliwość, dla jaj, żadnych ukrytych znaczeń.
Jedynie Twoja ksywa ma znaczenie, bo wymieniając osobę podkreślam, żeby się wyróżniała z tekstu.
Uwierz mi :D.
Zamiast siać głupimi emotkami, ubarwiam wypowiedź bardziej dwuznacznie.
Bo jest taka możliwość, dla jaj, żadnych ukrytych znaczeń.
Jedynie Twoja ksywa ma znaczenie, bo wymieniając osobę podkreślam, żeby się wyróżniała z tekstu.
Uwierz mi :D.
Zamiast siać głupimi emotkami, ubarwiam wypowiedź bardziej dwuznacznie.
Spoko, myślałem, że jakąś gafę z tą strugaczką popełniłem :roll:
Na początku byłem przekonany, że wstawiłeś temat do Hyde Parku, aż się zdziwiłem gdy odkryłem PRAWDĘ.
Od tego M-mount dużo ciekawszy się wydaje Xiaomi Modular Optical System.
Od tego M-mount dużo ciekawszy się wydaje Xiaomi Modular Optical System.
https://www.optyczne.pl/20867-news-Xiaomi_Modular_Optical_System.html
jan pawlak
06-03-2025, 19:18
To jest jakaś dziwna sprawa.
W optyce obliczeniowej do wykonanie jednego zdjęcia wykorzystuje się jednoczesne informacje z 2 lub więcej różnych zestawów obiektyw/matryca (różne ogniskowe, różne powierzchnie matryc)
Dodanie obiektywu do jednego lub więcej aparatów spowoduje znaczne zmianę wyników działania algorymów optyki obliczeniowej, wydaje się że obniżenie mozliwości, które tylko częściowo mogą być skorygowane przez głęboka zmianę oprogramowania.
1. ogniskowa
Dołożenie do obiektywu drugiego obiektywu zmienia ogniskową sumaryczną, na ogół wydłuża
Algorytm musi "być poinformowany" o tej zmianie, bez tego to katastrofa.
2. matryca
Zmiana ogniskowej zmienia obszar aktywnego obrazu na matrycy, albo zmniejsza (a więc mniejsza rozdzialczość obrazu) albo obraz wychodzi poza obszar matrycy, gubimy.obraz
3. jakość
Jakośc zestawu dwu obiektywu jest zdeterminoawa jakości obiektywu "gorszego"
Dołożenie do "gorszego" obiektywu lepszego nie spowoduje że zestaw obiektywu będzie miał lepszą jakość niż obiektyw "gorszy"
jp
nie ważne jak zdjęcia robi i jakie zdjęcia robi - ważne jak wygląda i ma 100 megapikseli jest jak hasselblad - czyli to średni format jest :mrgreen: pomimo że matryczka wielkości paznokcia widzę duże możliwości marketingowe następny obiektyw to będzie tele w kolorze białym bo tylko białe tele robią dobre zdjęcia - wiem bo mam białe tele i moje dwa potrzednie tele też były białe :mrgreen: i wiem że w tele liczy się kolor obudowy i po prostu czarnego bym już nie kupił :mrgreen: i to wiedzą wszyscy nawet ci co nigdy żadnego białego tele nie mieli
W optyce obliczeniowej (...)jp
Wydaje mi się, że bardziej właściwym jest jednak określenie "komputacyjna fotografia" ;)
Co do samego pomysłu to IMHO skończy on tak samo jak dawny pomysł Sony i się nie przyjmie.
Wydaje mi się, że bardziej właściwym jest jednak określenie "komputacyjna fotografia" ;)
Czy to oznacza, że teraz dziewczyna zamiast mówić "zrób mi zdjęcie" będzie mówić "komputuj mnie"?
Czy to oznacza, że teraz dziewczyna zamiast mówić "zrób mi zdjęcie" będzie mówić "komputuj mnie"?
To zależy czym "robisz" to "zdjęcie" :mrgreen:
Kolekcjoner
07-03-2025, 19:12
W optyce obliczeniowej [...]
Co to jest "optyka obliczeniowa"?
jan pawlak
07-03-2025, 22:12
ok, całościowo, lepiej ma być : fotografia obliczeniowa
jp
PS
Optyka obliczeniowa to część fotografii obliczeniowej, to "wyliczanie" podczas ekspozycji z równoczesnego przebiegu promieni z kilku obiektywów o różnych ogniskowych w smartfonie by uzyskać informacje o przebiegu z odpowiedniego klasycznego obiektywu i tak (z tego "wyliczenia") stworzyć plik wynikowy/zdjęcie.
Informacje z przebiegu jest zbierana z matryc a plik wynikowy tworzony jest w pamieci i stąd zapisywany "na karcie"
Małe "plastikowe" obiektywy a zdjęcie jak z klasycznego obiektywu
Matryce pełnią inną rolę niż w klasycznym aparacie.
Przykładem jest np. matryca 10 Mpix ale zdjęcie "z niej" to 12 Mpix
Eberloth
07-03-2025, 22:44
W optyce obliczeniowej do wykonanie jednego zdjęcia wykorzystuje się jednoczesne informacje z 2 lub więcej różnych zestawów obiektyw/matryca (różne ogniskowe, różne powierzchnie matryc)
Dodanie obiektywu do jednego lub więcej aparatów spowoduje znaczne zmianę wyników działania algorymów optyki obliczeniowej, wydaje się że obniżenie mozliwości, które tylko częściowo mogą być skorygowane przez głęboka zmianę oprogramowania.
1. ogniskowa
Dołożenie do obiektywu drugiego obiektywu zmienia ogniskową sumaryczną, na ogół wydłuża
2. matryca
Zmiana ogniskowej zmienia obszar aktywnego obrazu na matrycy, albo zmniejsza (a więc mniejsza rozdzialczość obrazu) albo obraz wychodzi poza obszar matrycy, gubimy.obraz
3. jakość
Jakośc zestawu dwu obiektywu jest zdeterminoawa jakości obiektywu "gorszego"
Dołożenie do "gorszego" obiektywu lepszego nie spowoduje że zestaw obiektywu będzie miał lepszą jakość niż obiektyw "gorszy"
jp
Czytałem to już gdzieś. Janopedia. Tom XLVI. Strona 59944.
Optyka obliczeniowa to interdyscyplinarna dziedzina nauki, która łączy tradycyjną optykę z metodami obliczeniowymi. Jej głównym celem jest modelowanie, symulacja i analiza zjawisk optycznych za pomocą komputerów.
Oto kilka kluczowych aspektów optyki obliczeniowej:
* Modelowanie zjawisk optycznych:
* Optyka obliczeniowa wykorzystuje modele matematyczne do opisywania zachowania światła w różnych sytuacjach, takich jak propagacja, odbicie, załamanie, dyfrakcja i interferencja.
* Modele te mogą być oparte na równaniach Maxwella, optyce geometrycznej lub innych teoriach optycznych.
* Symulacje komputerowe:
* Dzięki wykorzystaniu komputerów możliwe jest przeprowadzenie symulacji, które pozwalają na przewidywanie i analizowanie zachowania światła w złożonych systemach optycznych.
* Symulacje te mogą obejmować zarówno projektowanie elementów optycznych, jak i analizę danych eksperymentalnych.
* Zastosowania:
* Optyka obliczeniowa znajduje zastosowanie w wielu dziedzinach, takich jak:
* Projektowanie soczewek i układów optycznych
* Mikroskopia i obrazowanie medyczne
* Telekomunikacja optyczna
* Fotografia i grafika komputerowa
* Badania naukowe, w tym fizyka i astronomia.
* Metody obliczeniowe:
* W optyce obliczeniowej stosuje się różnorodne metody obliczeniowe, w tym:
* Metody numeryczne, takie jak metoda elementów skończonych (MES) i metoda różnic skończonych (MDS)
* Metody statystyczne, takie jak metoda Monte Carlo
* Algorytmy optymalizacji
Podsumowując, optyka obliczeniowa jest potężnym narzędziem, które umożliwia badanie i projektowanie zaawansowanych systemów optycznych, wykorzystując moc obliczeniową komputerów.
Kolekcjoner
08-03-2025, 16:35
A bez metafor ;)... jakieś linki?
Panie Kochany! Jakie linki? To jest tak zaawansowana technologia, że nawet fotowoltaikę w zimowy pochmurny dzień wyprzedza. Ci od linków nie zdążyli na ten pociąg i zostali na peronie. Tu wiary trzeba, takiej niezłomnej. Bo inaczej to karawana szczeka, a psy idą dalej. Czy jakoś tak.
Na marginesie napiszę, że AI od Google jak i od Microsoft podobne definicje wypluwa ;) Stamtąd wziąłem pojęcie "komputacyjna fotografia" :mrgreen:
Na marginesie napiszę, że AI od Google jak i od Microsoft podobne definicje wypluwa ;) Stamtąd wziąłem pojęcie "komputacyjna fotografia" :mrgreen:
Nigdy nie neguj AI! Tylko ona wyjaśni wszystko:
Wyrażenie „komputować dziewczynę” jest niejednoznaczne i może mieć różne znaczenia w zależności od kontekstu. Oto kilka możliwych interpretacji:
* W sensie dosłownym (przestarzałym):
* Słowo „komputować” historycznie oznaczało „obliczać” lub „rachować”. W tym kontekście, „komputować dziewczynę” mogłoby odnosić się do próby analizowania lub oceniania jej cech, zachowań lub wartości w sposób systematyczny, niemal matematyczny. Jest to jednak archaiczne i rzadko używane znaczenie.
* W sensie potocznym (negatywnym):
* W dzisiejszym języku potocznym, szczególnie w slangu internetowym, wyrażenie to może być używane w negatywnym kontekście. Może sugerować:
* Traktowanie dziewczyny jako obiektu, a nie podmiotu.
* Próbę manipulowania dziewczyną lub kontrolowania jej.
* Ocenianie dziewczyny w sposób uprzedmiotowiony, np. na podstawie jej wyglądu.
* W kontekście technologicznym (rzadko):
* W bardzo rzadkich przypadkach, w kontekście technologicznym, mogłoby to oznaczać analizowanie danych dotyczących dziewczyny, np. w mediach społecznościowych, w celu wyciągnięcia wniosków na temat jej preferencji lub zachowań.
Ważne jest, aby zwrócić uwagę na kontekst, w którym to wyrażenie jest używane, aby zrozumieć jego dokładne znaczenie.
Przemek_PC
09-03-2025, 13:22
Byłbym ostrożny jeśli chodzi o używanie zwrotu "analizowanie dziewczyny".
Kolekcjoner
09-03-2025, 16:28
Panie Kochany! Jakie linki? [...] Tu wiary trzeba, takiej niezłomnej. Bo inaczej to karawana szczeka, a psy idą dalej. Czy jakoś tak.
Tego się obawiałem niestety ;)...
jan pawlak
09-03-2025, 19:17
Optyka obliczeniowa.
W #23 starałem się przedstawić jak to się dzieje w smartfonie, przejdźmy jednak do co , czyli definicje (wiki)
Fotografia (ang. photography) – zbiór wielu różnych technik, których celem jest zarejestrowanie trwałego, pojedynczego obrazu za pomocą światła.
Na poziomie fotografii (aparatów foto) te różne techniki to optyka, procesy optyczne,
Czyli fotografia klasyczna to optyka + zapis
Fotografia obliczeniowa (ang. computional photography) techniki cyfrowego rejestrowania i przetwarzania obrazu, które wykorzystują obliczenia cyfrowe zamiast procesów optycznych.
Czyli podzbiór fotografii, fotografia obliczeniowa to optyka obliczeniowa + zapis
jp