Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Problem z aktualizacją oprogramowania R5m2.

Jago
03-03-2025, 22:21
W aparacie R5m2 mam firmware Ver.1.0.1. Z strony Canona dla mojej wersji oprogramowania komputera pobrałem nową aktualizację Ver.1.0.2. i wyodrębniłem plik R5210200.FIR Plik ten zainstalowałem na karcie pamięci (szybciej ją sformatowałem w aparacie i komputerze). Po włożeniu karty do aparatu i przejściu do zakładki Firmware po próbie aktualizacji oprogramowania w obiektywie pojawia mi się komunikat: "Firmware starszy niż wersja 1.0.1. jest na karcie pamięci. Usuń stare pliki przy użyciu ostatniej wersji". Jest też aktywny przycisk OK. Po jego naciśnięciu wracam z powrotem do zakładki w której jest możliwość aktualizacji oprogramowania. Ponowna próba aktualizacji kończy się wynikiem jaki przed chwilą opisałem. Z wcześniejszymi aparatami postępowałem w ten sam sposób i nigdy nie miałem tego rodzaju kłopotów. W czym jest problem ?

mkamelg
04-03-2025, 00:48
Problem jest w tym, że masz włożone do aparatu dwie karty pamięci. W aparacie masz mieć włożoną tylko kartę pamięci z wgranym na nią plikiem R5210200.FIR.

Jago
04-03-2025, 00:56
Dziękuję za poradę. Na tylko jednej włożonej karcie aktualizacja się powiodła. Ciężko mi było na to wpaść, gdyż jak miałem R6 to pomimo dwóch włożonych kart aktualizacja się udawała. Widać w R5m2 jest inaczej. Jeszcze raz dziękuję za pomoc.

adawro
04-03-2025, 14:43
Ciekawe, czy nowszy firmware jest już bez takiego błędu i przy następnej aktualizacji już nie trzeba będzie wyjmować drugiej karty.

Nozanu
05-03-2025, 07:13
Ciekawe, czy nowszy firmware jest już bez takiego błędu i przy następnej aktualizacji już nie trzeba będzie wyjmować drugiej karty.

Jaki błąd?.
Funkcja wyboru karty "zapis/odtwarzanie" jest od zawsze i można zaznaczyć która karta ma być priorytetowa.

Jago
05-03-2025, 10:59
Tylko jak widać nie zawsze tak jest w wszystkich modelach. W R6 (jak już szybciej wspomniałem) aktualizacja odbywała się przy dwóch włożonych kartach niezależnie od tego na której z tych kart był zapisany plik FIR.

Nozanu
05-03-2025, 19:17
Tylko jak widać nie zawsze tak jest w wszystkich modelach. W R6 (jak już szybciej wspomniałem) aktualizacja odbywała się przy dwóch włożonych kartach niezależnie od tego na której z tych kart był zapisany plik FIR.

R6 ma dokładnie takie same opcje do wyboru priorytetu karty jak R5II. To niezbędne opcje jeśli są założone obie karty a wybór automatyczny komuś nie odpowiada.
Więc w twoim przypadku to było raczej kwestią przypadku że zadziałało. Ja w R6 wyjmowałem do aktualizacji drugą kartę aby zadziałało.

arkosol
05-03-2025, 21:24
Mam R6 i R6mk2. Nigdy nie musiałem wyjmować drugiej karty do aktualizacji.