Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Lampa błyskowa do Canon RP

kanionek
21-02-2025, 10:50
Cześć,
mierzę się z tematem zakupu lampy do Canona RP.
Mam starego Metza 58 AF-2 i z info od kolegów z FB wynika, że nie będzie pracował z RP. Więc muszę kupić nową lampę.
Co proponujecie kupić, aby działało i było kompatybilne z RP? Myślę o zakupie maks do 1000pln.
pzdr.

Ligo
24-02-2025, 23:16
Ten Metz ma tryb A, jak Automatyka własna?
Z przodu widać jakby okienko sensora. Jeśli tak, to powinien działać, choć niekoniecznie w trybie TTL.

Leon007
24-02-2025, 23:37
Cześć,
mierzę się z tematem zakupu lampy do Canona RP.
Mam starego Metza 58 AF-2 i z info od kolegów z FB wynika, że nie będzie pracował z RP. Więc muszę kupić nową lampę.
Co proponujecie kupić, aby działało i było kompatybilne z RP? Myślę o zakupie maks do 1000pln.
pzdr.
Masz lampę i aparat? Nie próbowałeś tak po prostu?

Ligo
25-02-2025, 00:14
Sprawdziłem. Ta lampa posiada własną automatykę tyrystorową. Tak więc masz porządną lampę, jakich już dzisiaj nie robią i szanuj ją.:-)
Ona będzie działać z dowolnym aparatem, jeśli tylko będzie przenosił sygnał błysku na centralny styk stopki. Czyli prawie z każdym. Tyrystory Metza dozują światło równie precyzyjnie, jak lampy Nikona.
Przy pracy w trybie A trzeba wstępnie ustawić ISO i przysłonę, na której chcesz pracować, ale to chyba nie jest jakaś wielka niewygoda?

Leon007
25-02-2025, 00:24
Nie będzie działać w trybie TTL? Mam wersję pierwszą tej lampy i działa/działała z każdym aparatem jaki miałem: 40D,7D,5D,5Ds. Jedynie z 5D ma jakieś drobne problemy przy ustawianiu parametrów z menu aparatu, ale w TTLa umie. Wprawdzie to nie bezlustra, ale stopka RP wygląda standardowo.

cybulski
25-02-2025, 06:16
Strobos 60 lub lepiej Strobos V1, wersje pod Canona.
Polecam V1, mi się sprawdza.warto też dokupić dodatkowy aku. Obie mają tez HSS.

Nozanu
25-02-2025, 10:00
Stopka Canona+TTL+HSS i każda lampa będzie działać, a z nową R5II niezależnie od marki każda działa świetnie za sprawą "piorytetu oświetlenia twarzy" i powiązaniu pomiaru światła z punktem AFa. Że o synchronizacji z el.migawką czy z brekingiem nie wspomnę.

kanionek
28-02-2025, 09:00
Cześć,
dziękuję za odpowiedzi.
Porządkując wiedzę. Sytuacja jest taka:
Mam stare body EOS 500D i Metza - tutaj wszystko pod Ettl działa sprawnie. Lampa wysyła czerwoną wiązke/kratkę światła i prawidłowo wyzwala błysk, zdjęcie jest OK.
Mam też nowe body RP i po podłączeniu Metza w Ettl lampa nie wysyła czerwonej wiązki/kratki światła na obiekt. I się nie wyzwala.

Kupiłem teraz nową lampę YONGNUO YN685 II. I tutaj też mam zonka. Co prawda aparat i lampa jakoś współpracują, wyzwala się błysk w ETTL, ale mam wrażenie, że błysk jest zawsze taki sam, o tej samej mocy. Lampa nie wysyła czerwonej wiązki/kratki pomiarowej na obiekt. I to mnie martwi, bowiem odnoszę wrażenie, że nie pobiera info, jak naświetlić zdjęcie. Po podłączeniu do starego body 500D lampa pracuje tak, jak trzeba, czyli jak stary Metz: jest czerwona kratka i prawidłowe naświetlenie.

No i teraz się zastanawiam, czy ja w tym RP albo lampie coś źle ustawiam? Może jest jakiś myk? Jak nie rozkminię temat do poniedziałku, to lampę YN685 odeślę.

Czy mój Metz na stopce Canona (https://www.ceneo.pl/13347889?fto=418541879&se=_DHtkQ6sudxZzjZqVnOv9nfmh46Jrlju&gad_source=1&gclid=CjwKCAiAt4C-BhBcEiwA8Kp0CU2LxknIXuFfx4ZMgmkc6kXlQTawiPEPj6B2HD hErFS-6qPwTBKmAhoCcd8QAvD_BwE)
będzie działać? Ktoś może to sprawdzał?

adawro
28-02-2025, 10:35
Z bezlustrami "R" wszystkie lampy, nawet oryginały Canona, już nie wyświetlają "kratki" wspomagającej AF. Niektóre nowe lampy chyba doświetlają specjalnymi LED-ami podczas AF, ale nie jestem pewien.
Sama praca TTL też jakoś inaczej działa, ale działa.

Mamrot
28-02-2025, 15:10
.....Lampa nie wysyła czerwonej wiązki/kratki pomiarowej na obiekt. I to mnie martwi, bowiem odnoszę wrażenie, że nie pobiera info, jak naświetlić zdjęcie....
Czerwona kratka pomiarowa nie służy (bezpośrednio) do pobierania informacji o mocy błysku.
Ona się uruchamia w lustrzankach wtedy, kiedy jest zbyt ciemno dla prawidłowego działania systemu autofokus.
Dzięki niej można ustawić ostrość nawet w zupełnej ciemności i pośrednio podać informację przez aparat do lampy o odległości od obiektu.
Wysyłanie czerwonej siatki z lampy w przypadku bezluster mija się z celam,
ponieważ za ustawienie ostrości odpowiadają zielone piksele, które czerwonego nie widzą.

Sprawdź czy masz migawkę ustawioną na mechaniczną. Na elektronicznej w większości aparatów lampa się nie wyzwoli.

Bangi
28-02-2025, 15:59
Dokładnie jak piszą poprzednicy. Mam lampy Canona i zarówno z R jak i z R6m2 nie wyświetlają już kratki (to jest normalne). Jak brakuje światła dla AF, to body ma wbudowany "światełko" na wysokości spustu, bliżej obiektywu.
Migawka elektroniczna może być powodem.

https://www.reddit.com/r/canon/comments/14qr5en/why_is_flash_disabled_in_electronic_shutter_on/?tl=pl&rdt=37379