PDA

Zobacz pełną wersję : problem z 6d i sigmą 35 1.4

mwitek
18-02-2025, 10:57
Cześć

niestety ale mój egzemplarz sigmy szaleje.

Zaraz po zakupie zauważyłem, że AF trafia jak chce.

Zestaw został skalibrowany w serwisie. Po kalibracji na jednej imprezie sigma trafiała w punkt, byłem zachwycony. Na kolejnej zaczęła już wariować, a po ostatnim weekendzie mam połowię zdjęć nie trafionych.

Od kalibracji zrobione może z 2-3 tysiące zdjęć.

Serwis przy kalibracji dodał notkę, że aparat wykazuje losowe problemy z ustawieniem ostrości. Teraz kobieta z którą rozmawiałem stwierdziła, że skoro serwis tak napisał, to jeśli uznają, że to jednak wina body to mi odeślą sprzęt i mam się bujać. Bo oni rekomendują sprawdzenie modułu af w body przy kolejnych problemach z celnością. Tyle, że z żadnym innym obiektywem aparat nie ma problemów. zdarzają się nietrafione zdjęcia ale w granicach normy. A tu przy sigmie to jest kosmos.

Będę z tym walczył, ale obawiam się, że trafiłem kiepski egzemplarz a serwis będzie się wykręcał.

Mam jeszcze 2giego 6D i najpierw chyba sprawdzę na nim jak ta sigma się zachowuje, żeby mieć punkt odniesienia. Na razie używałem tylko na tym skalibrowanym "lepszym" w moim mmniemaniu body.

Niemniej jednak, macie doświadczenia z serwisem sigmy? Jak to ugryźć? Żytnia twierdzi, żę moduł af w 6D się nie psuje, mogą go ewnentualnie skalibrować do wzorca.

Drugie pytanie błache, właśnie z tym 2gim 6D. Ostatnio odpadło kółko z opisami trybów, ta metalowa nakładka. Czym to przykleić? ( W internetach widzę, ż e superglue :D )

solti
18-02-2025, 11:43
Z obiektywami firm trzecich niestety tak czasem bywa. Sigma nigdy nie miała licencji na protokół EF a jedynie robiła szkła na zasadzie inżynierii wstecznej i nie są one w 100% kompatybilne. Za czasów, jak miałem 7D2 chciałem do niego kupić Sigmę EF 18-38/1.8. Testowałem 3 nowe egzemplarze i jeden wystawowy ze sklepu i żaden powtarzalnie nie trafiał w punkt. Czasem trafiały, czasem był front a czasem back focus - kompletnie losowo. Nawet pracownik Centrum Sigmy stwierdził, że przy tak losowym rozrzucie, ciężko mówić o jakiejkolwiek kalibracji, bo jak kalibrować, skoro za każdym razem wyniki są inne. Problemem podobno była nowa generacja AF w body Canona, której Sigma jeszcze nie miała rozpracowanej. Niestety z tego powodu musiałem zrezygnować z zakupu i kupiłem wtedy EF-S 18-55/2.8 Canona, który chodził prawidłowo i powtarzalnie na moim body, zresztą tak jak wszystkie inne szkła (za wyjątkiem Canona EF 50/1.4 - ten wymagał bardzo dużej kalibracji). Podobno jakiś czas później Sigma rozwiązała ten problem aktualizacją firmware tego obiektywu, ale nie dane mi już było sprawdzić tego osobiście, gdyż już wyleczyłem się z zakupu tego szkła. Być może w twoim przypadku jest podobnie. To nowe szkło, czy kilkuletni egzemplarz? Jeśli kilkuletni, może wystarczy zaktualizować oprogramowanie układowe obiektywu?

mwitek
18-02-2025, 11:54
To nowe szkło. Mam 5 lat gwarancji, wiec kalibracje będą za free ale nie chciałbym co kilka miesięcy wysyłać sprzętu. Czytałem owszem, że z AF może być gorzej niż na szkłach canona. Jasne, ale kurde nie aż tak. Zwłaszcza, żę zaraz po kalibracji sprawowała się świetnie. Ale niestety jej przeszło :/ Czytałem również, żę ludziom się sprawdzają te sigmy z 6D. Dlatego obawiam się, że ten egzemplarz jest kiepski i nie wiem jak z tego wybrnąć. Reklamacje do skutku może.

Eberloth
18-02-2025, 12:27
Dlatego obawiam się, że ten egzemplarz jest kiepski i nie wiem jak z tego wybrnąć. Reklamacje do skutku może.

Skutek może być marny. W trybie LV sprawdzałeś? Pożycz i podepnij tę Sigmę do dowolnego bezlusterkowca. Sprawdź % trafionych zdjęć i powtarzalność układu. Wtedy ocenisz, czy to kiepski egzemplarz.

Streng
18-02-2025, 12:31
I tu się mylisz ;)
Masz prawo odstąpić od umowy, zwrócić produkt i odzyskać kasę już w przypadku drugiej reklamacji na ten sam produkt.
https://business.trustedshops.pl/blog/ile-razy-sprzedawca-moze-naprawiac-rzecz/

mwitek
18-02-2025, 12:41
Pierwszego zgłoszenia nie przyjęli jako reklamacji tylko standardową procedurą kalibracji. Teraz złożę reklamację. Znam ten przepis ale boję się, żę skoro już szukają "furtki" w postaci losowego nietrafiania AF body to reklamację mi odrzucą na tej podstawie.

Niemniej jednak wyślę co tam chcą i jak to mówi król, zobaczymy, czas pokaże.

Bangi
18-02-2025, 14:00
Pierwszego zgłoszenia nie przyjęli jako reklamacji tylko standardową procedurą kalibracji. Teraz złożę reklamację. Znam ten przepis ale boję się, żę skoro już szukają "furtki" w postaci losowego nietrafiania AF body to reklamację mi odrzucą na tej podstawie.

Niemniej jednak wyślę co tam chcą i jak to mówi król, zobaczymy, czas pokaże.

Ale to dobrze udokumentuj przypadek - jeśli problem występuje na innych body (zrób przykładowe foty opisz dokładnie), to problem jest szkła i IMHO sprawa powinna być rozstrzygnięta na Twoją korzyść.
Jeśli problem występuje tylko na tym jednym body to problem jest bardziej złożony...

Najważniejsze to dobrze udokumentować problem - robisz RAWy i opisujesz. Załączasz też RAWy z innymi szkłami, z którymi problemów nie ma.

Kiedyś miałem Sigmę 150-600 Sports, nie przygadała mi do gustu, sprzedałem znajomemu, jemu tez nie przypadała - wysłał ją na kalibrację, stwierdzili, że nie da się skalibrować i oddali kasę, tak też się zdarza.

Ja osobiście nie widziałem narzekać na serwis Sigmy.

Nozanu
18-02-2025, 14:05
Życzę powodzenia. Problem z Sigmami nie jest niczym nowym więc wszelkiej maści serwisy nieźle już się okopały przed takimi zgłoszeniami.

mwitek
18-02-2025, 14:19
Ale to dobrze udokumentuj przypadek - jeśli problem występuje na innych body (zrób przykładowe foty opisz dokładnie), to problem jest szkła i IMHO sprawa powinna być rozstrzygnięta na Twoją korzyść.
Jeśli problem występuje tylko na tym jednym body to problem jest bardziej złożony...

Najważniejsze to dobrze udokumentować problem - robisz RAWy i opisujesz. Załączasz też RAWy z innymi szkłami, z którymi problemów nie ma.

Kiedyś miałem Sigmę 150-600 Sports, nie przygadała mi do gustu, sprzedałem znajomemu, jemu tez nie przypadała - wysłał ją na kalibrację, stwierdzili, że nie da się skalibrować i oddali kasę, tak też się zdarza.

Ja osobiście nie widziałem narzekać na serwis Sigmy.

Tak, wyślę im RAWy te nietrafione, tak jak prosili. Nie zakładam złych intencji Sigmy, ale obawiam się ponieważ ta sytuacja mnie nieco stresuje, Szarpnąłem się na nowe szkło i więcej mam z jego powodu kłopotów niż pożytku. Więc jedyne co czuje to rozczarowanie. Dobrze, że nie sprzedałem starego canona 35 2.0 bo z nim nie mam problemu na tej puszce.

Niestety nie robiłem zdjęć jednym i drugim na tej samej imprezie żeby wysłać sigmie zdjęcia porównawcze. A znając życie w domowych warunkach takiej rzeźni z nietrafionymi zdj nie będzie.

Biorę oczywiście pod uwagę czynnik ludzi i błąd przy przekadrowaniu, ale nieostre mam zdjęcia gdzie obiekt był bezpośrednio w centralnym punkcie. No cholera mnie wzięła jak przeglądałem foty z tej imprezy.

cybulski
18-02-2025, 16:05
Najprostszym rozwiązaniem jest zmiana body np na Canona R plus przejściówka. Problemy znikną. Przy lustrach 6D i 5dmk4 nawet nie ryzykowałem tych Sigm, szkoda nerwów. 35 to chyba najstarszy Art z najgorszym autofokusem w artach.

cauchy
18-02-2025, 16:19
powodzenia, albo chociaż zwrotu kasy
to kolejny raz gdy słyszę o kłopotach tego obiektywu, i jak bym polował na 35 to jednak na EF mk II

cybulski
18-02-2025, 17:03
Na bezlustrze sigmy są ok.

becekpl
18-02-2025, 18:04
Zaraz po zakupie zauważyłem, że AF trafia jak chce.

)

jestem tu od wielu lat, i to jest jest najczęstsza uwaga dot. jakiekolwiek obiektywu Sigmy
nic sie nie zmieniło
ja przez te lata przerobiłem dwa szkła i potwierdzam
trafia jak chce
:mrgreen:

cybulski
18-02-2025, 18:14
Na bezlustrach też?

Eberloth
18-02-2025, 18:51
Mam 3 jasne Arty, 35, 85 i 135mm. To naprawdę trafia w punkt zarówno na R jak i R10. Lata temu rozstałem się niestety z Artem 50mm właśnie przez problem AF z 6D. Próbowałem kalibrować nawet dokiem, bez szans.

mystek
19-02-2025, 11:23
Mam Arta 50mm i 135mm. 50mm używam na R6mk2, natomiast 135mm używałem na R i używam na R6mk2. AF bezbłędny w obu przypadkach.

mwitek
20-02-2025, 10:55
Nie chciałbym przez obiektyw zmieniać puszki. Zwłaszcza że skompletowałem sobie zestaw który mi odpowiada a przez te sigmę która miała być wisienka na torcie zapanował chaos. Pewnie będę się rozglądał za r albo r6, chociaż jak na szybko spojrzałem to nowego tylko r8 pod względem ceny. I kolejny dylemat czy uzywke r cz r6 a może nowy r8. Ehhh to niekończącą się przygoda.

cauchy
20-02-2025, 11:20
używka R6, zdecydowanie

cybulski
20-02-2025, 11:27
Używane Rki są tanie, ok 3tys.Nie trzeba się pozbywać 6D. Zobaczysz jak jest i później zdecydujesz.
Ja po zakupie Rki sprzedałem 6D i 5dmk4. Tak to wygląda.

Przejściówkę EF-RF polecam oryginalną Canona z regulowanym pierścieniem.

R8 nie polecam, inne baterie. Rka ma te same co lustro 6d.

Qbańczyk
20-02-2025, 15:08
Nie chciałbym przez obiektyw zmieniać puszki. Zwłaszcza że skompletowałem sobie zestaw który mi odpowiada a przez te sigmę która miała być wisienka na torcie zapanował chaos. Pewnie będę się rozglądał za r albo r6, chociaż jak na szybko spojrzałem to nowego tylko r8 pod względem ceny. I kolejny dylemat czy uzywke r cz r6 a może nowy r8. Ehhh to niekończącą się przygoda.

Ten sam dylemat mam ja. Też posiadając 6D. Najbliżej mi do używanego R6 mkI ale czekam jeszcze na premierę R6 mkIII która podobno niebawem i łudzę się że używki R6 mk I mocno pójdą w dół

cauchy
20-02-2025, 16:02
na 90% nie zaprezentują mkIII teraz na CP+, najwcześniej w marcu, choć byłoby to dziwne
nie powiem że bym nie chciał, tylko ostatnie przecieki tego modelu oddalają w czasie premierę

Bangi
20-02-2025, 16:43
Ja kiedyś miałem 6d, potem 6d2, potem R i obecnie R6m2.
Ogólnie R6 czy R6m2 subiektywnie dawały podobny obrazek jak 6d, ale R również jest OK.
Pizę to w kontekście tego, że można rozważy również używane R zamiast któreś 6, ale to oczywiście na marginesie całej dyskusji.

cauchy
20-02-2025, 17:01
na korzyść R przemawia niższa cena i większa rozdziałka
natomiast wszystko inne, na czele z użytkowaniem jest na korzyść R6

Bangi
20-02-2025, 21:46
na korzyść R przemawia niższa cena i większa rozdziałka
natomiast wszystko inne, na czele z użytkowaniem jest na korzyść R6

Pełna zgoda.

Bangi
22-02-2025, 17:45
Kwestie łatwości uszkodzenia matrycy przeniosłem jednak do innego wątku - zapraszam https://www.canon-board.info/threads/122001-Czy-tak-%C5%82atwo-uszkodzi%C4%87-matryc%C4%99-w-bezlustrach-%28laser-z-Volvo%29