Zobacz pełną wersję : EOS R5 C kabelkologia
Witam Państwa,
proszę o pomoc, bo chyba jestem za stary by to zrozumieć. Dostałem R5C do testów. Jakoś przebolałem, że zasilanie wewnętrzne wpina się w gniazdo sieciowe. Mogę zrozumieć, że nagrywanie zewnętrzne ma być przez HDMI OUT. Ale za diabła nie wiem jakim kablem podłączyć to HDMI OUT do zalecanego dysku z wejściem USB-C 2.0. Google oferuje tylko kable do normalnego dużego HDMI a w kamerze jest jakieś wyjści mini(?). Skąd to wziąć? Gdzie szukać?
Nie śmiejcie się ze mnie tylko pomóżcie proszę!
prędzej odpowiedź dostaniesz na fejsie w grupie canoniarze, tutaj nie kojarzę by ktoś miał tą puszkę
Zewnętrzne nagrywanie to chyba przez np. atomos ninja podłączane kablem HDMI. Co do zasilania wewnętrznego to nie rozumiem pytania
Tak, dziękuję, już doszedłem do tego, że dyski SSD tylko przez Atmosa. Natomiast nie bardzo mogę pogodzić się z tym, że de facto nie ma zasilania innego niż przez akumulator: w moich starych kamerach było zawsze oddzielne gniazdo do zewnętrznego zasilacza. Tu gniazdo sieciowe pełni funkcję wejścia zasilacza i doładowuje akumulator. Jakoś mi to nie pasuje...
Przemek_PC
27-01-2025, 18:25
W Sony np. A7 III też tak jest, że można zasilać z sieci aparat przez USB ale w aparacie musi być akumulator. Można użyć tzw. dummy battery, włożyć zamiast akumulatora i podłączyć do zasilacza sieciowego.
Tu gniazdo sieciowe pełni funkcję wejścia zasilacza i doładowuje akumulator. Jakoś mi to nie pasuje...
Tak się porobiło, że sporo sprzętu zawierającego akumulator ładuje się przez USB-C: smartfony, laptopy, kamery Wi-Fi itd.
Tak się porobiło, że sporo sprzętu zawierającego akumulator ładuje się przez USB-C: smartfony, laptopy, kamery Wi-Fi itd.
Tak się porobiło z powodów "eko"
http://www.energa.pl/zielone-pojecie/technologie/uniwersalna-ladowarka-usb-typu-c-juz-do-konca-2024-roku.html
Można krytykować niektóre pomysły UE, ale akurat z tym się zgodzę. To już dawno powinno być tak rozwiązane IMHO.
Tak się porobiło z powodów "eko"
http://www.energa.pl/zielone-pojecie/technologie/uniwersalna-ladowarka-usb-typu-c-juz-do-konca-2024-roku.html
Można krytykować niektóre pomysły UE, ale akurat z tym się zgodzę. To już dawno powinno być tak rozwiązane IMHO.
Mi to pasuje. Kakofonia wtyków i napięć w zasilaczach to porażka totalna.
Mi to pasuje. Kakofonia wtyków i napięć w zasilaczach to porażka totalna.
dokładnie, dość dawno przeszedłem na usb-c i staram sie nie kupować nic innego - ale stare trzyma się nadal np. oferta powerbanków jest delkatnie nieświeża bez problemu można kupić taki z jednym usb-c, jak się poszuka to z dwoma ale czesto dodatkowo mają ogromne ilości przestarzałych usb-a np. dwa lub cztery - żadnego power deliwery na złączu usb-a nie będzie, to stare złącze, potrzebuję najwyżej jedno albo wcale :mrgreen: - złącz usb-c potrzebowałbym więcej, a oferta mizerna.