Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : EOS R5 C kabelkologia

Grzes_S
25-01-2025, 14:21
Witam Państwa,
proszę o pomoc, bo chyba jestem za stary by to zrozumieć. Dostałem R5C do testów. Jakoś przebolałem, że zasilanie wewnętrzne wpina się w gniazdo sieciowe. Mogę zrozumieć, że nagrywanie zewnętrzne ma być przez HDMI OUT. Ale za diabła nie wiem jakim kablem podłączyć to HDMI OUT do zalecanego dysku z wejściem USB-C 2.0. Google oferuje tylko kable do normalnego dużego HDMI a w kamerze jest jakieś wyjści mini(?). Skąd to wziąć? Gdzie szukać?
Nie śmiejcie się ze mnie tylko pomóżcie proszę!

cauchy
25-01-2025, 14:24
prędzej odpowiedź dostaniesz na fejsie w grupie canoniarze, tutaj nie kojarzę by ktoś miał tą puszkę

Grzes_S
25-01-2025, 14:28
Dziękuję. Spróbuję!

adawro
25-01-2025, 19:28
Zewnętrzne nagrywanie to chyba przez np. atomos ninja podłączane kablem HDMI. Co do zasilania wewnętrznego to nie rozumiem pytania

Grzes_S
26-01-2025, 22:45
Tak, dziękuję, już doszedłem do tego, że dyski SSD tylko przez Atmosa. Natomiast nie bardzo mogę pogodzić się z tym, że de facto nie ma zasilania innego niż przez akumulator: w moich starych kamerach było zawsze oddzielne gniazdo do zewnętrznego zasilacza. Tu gniazdo sieciowe pełni funkcję wejścia zasilacza i doładowuje akumulator. Jakoś mi to nie pasuje...

Przemek_PC
27-01-2025, 18:25
W Sony np. A7 III też tak jest, że można zasilać z sieci aparat przez USB ale w aparacie musi być akumulator. Można użyć tzw. dummy battery, włożyć zamiast akumulatora i podłączyć do zasilacza sieciowego.

marfot
27-01-2025, 21:33
Tu gniazdo sieciowe pełni funkcję wejścia zasilacza i doładowuje akumulator. Jakoś mi to nie pasuje...

Tak się porobiło, że sporo sprzętu zawierającego akumulator ładuje się przez USB-C: smartfony, laptopy, kamery Wi-Fi itd.

Bangi
28-01-2025, 00:04
Tak się porobiło, że sporo sprzętu zawierającego akumulator ładuje się przez USB-C: smartfony, laptopy, kamery Wi-Fi itd.

Tak się porobiło z powodów "eko"

http://www.energa.pl/zielone-pojecie/technologie/uniwersalna-ladowarka-usb-typu-c-juz-do-konca-2024-roku.html

Można krytykować niektóre pomysły UE, ale akurat z tym się zgodzę. To już dawno powinno być tak rozwiązane IMHO.

marfot
28-01-2025, 00:54
Tak się porobiło z powodów "eko"

http://www.energa.pl/zielone-pojecie/technologie/uniwersalna-ladowarka-usb-typu-c-juz-do-konca-2024-roku.html

Można krytykować niektóre pomysły UE, ale akurat z tym się zgodzę. To już dawno powinno być tak rozwiązane IMHO.

Mi to pasuje. Kakofonia wtyków i napięć w zasilaczach to porażka totalna.

mirror
28-01-2025, 09:46
Mi to pasuje. Kakofonia wtyków i napięć w zasilaczach to porażka totalna.

dokładnie, dość dawno przeszedłem na usb-c i staram sie nie kupować nic innego - ale stare trzyma się nadal np. oferta powerbanków jest delkatnie nieświeża bez problemu można kupić taki z jednym usb-c, jak się poszuka to z dwoma ale czesto dodatkowo mają ogromne ilości przestarzałych usb-a np. dwa lub cztery - żadnego power deliwery na złączu usb-a nie będzie, to stare złącze, potrzebuję najwyżej jedno albo wcale :mrgreen: - złącz usb-c potrzebowałbym więcej, a oferta mizerna.