Zobacz pełną wersję : Zmiana oferty Adobe od 15.01.2025 r.
Jakoś tak cichaczem ten news przeszedł przez forum...
https://www.fotopolis.pl/newsy-sprzetowe/branza/38311-ten-news-was-zaboli-adobe-podnosi-ceny-za-plan-fotograficzny-w-2025-roku-zaplacicie-ponad-100-zl-miesiecznie
No jak to? Przecież duże firmy nie wykorzystują pozycji monopolisty i nie uprawiają chamstwa.
Czytałem już o tym z miesiąc temu. Ale niezbyt rozumiem, co to dla mnie zmieni. Po pierwsze rozliczam się w Euro, nie w USD. Po drugie nie dostałem żadnego powiadomienia od Adobe. Po trzecie na swoim koncie Adobe widzę kolejną, nadchodzącą płatność za luty w dotychczasowej cenie. Po czwarte nie mam możliwości żadnej zmiany formy rozliczania, np. z miesięcznej na roczną. Mogę jedynie anulować subskrypcję lub pozostawić stan obecny bez mian.
Może w Stanach mają inne formy rozliczania i ich tylko to dotyczy? Patrząc po zaprezentowanej tabelce wiele się nie zmieni. Drożeje jedynie subskrypcja miesięczna, reszta zachowuje obecne ceny. W sumie moja subskrypcja ma formę rocznej, tylko z miesięczną płatnością. Ale brak info od Adobe i brak możliwości zmiany czegokolwiek na koncie nie wygląda tak, jakby coś miało się zmienić. Jak w październiku przedłużałem o rok abonament, to nawet nie było opcji zapłaty za rok z góry, a cały czas była mowa o odnowieniu usługi o kolejny rok.
do Polski też pewnie dojdzie
ja mam suba rocznego, początek nowych rozliczeń od kwietnia, zobaczę czy Adobe coś mi zmieni ;)
ja mam suba rocznego
Zakładam, że większość z nas tak ma. Roczny sub z rozliczeniem miesięcznym. U mnie przy przedłużeniu jedyna różnica była taka, że widząc tańszą ofertę dla nowych klientów, niż za przedłużenie, chciałem zrezygnować i kupić subskrypcję na nowe konto, ale jak kliknąłem rezygnację, to Adobe mi zaproponowało przedłużenie w cenie bez zmian - 12,29 Euro, ale 2 miesiące gratis. Zgodziłem się, czyli mam rocznego suba, z miesięczną płatnością, ale płacę tylko za 10 miesięcy. To i tak odrobinkę drożej, niż jak bym wziął suba na nowe konto, ale różnica na tyle marginalna, że nie chciało mi się kombinować i zgodziłem się.
do Polski też pewnie dojdzie
ja mam suba rocznego, początek nowych rozliczeń od kwietnia, zobaczę czy Adobe coś mi zmieni ;)
Ja też w kwietniu ale mam już kwotę 146,7 Euro wypisaną do zapłaty.
Miesiecznie?? właśnie sprawdziłem konto, nie mam żadnej informacji o nadchodzącej zmianie płatności..
Bo to nie jest zmiana dla obecnych. Dla nowych ma nie być dostępny wkrótce "Plan fotograficzny 20 GB"
pawel.guraj
14-01-2025, 10:32
Ja już od dawna siedzę na planie fotograficznym 1TB, więc bez zmian.
p,paw
Marek Kowal
14-01-2025, 10:46
Miesiecznie?? właśnie sprawdziłem konto, nie mam żadnej informacji o nadchodzącej zmianie płatności..
u mnie również
Jakoś tak cichaczem ten news przeszedł przez forum...
https://www.fotopolis.pl/newsy-sprzetowe/branza/38311-ten-news-was-zaboli-adobe-podnosi-ceny-za-plan-fotograficzny-w-2025-roku-zaplacicie-ponad-100-zl-miesiecznie
nic od Adobe nie dostalem.
mam wrazenie, ze pan/pani redaktorzyna ma jakis mocny bulpupy pod adresem Adobe i chetnie skorzystal(a) z okazji, zeby nie zadac podstawowych pytan (czy to EU/PL w ogole dotyczy?) tylko wypluc z siebie troche zalu...
krotko mowiac... linki do fotopolis raczej unikac. g* nie szanujace sie medium...
Opłata roczna. Kwota do zapłaty w kwietniu jest już podana u mnie jawnie. To jest ta sama kwota od kilku lat.
A przy okazji mam pytanie - przerabiał ktoś z Was wypowiedzenie umowy i czy dostał lepszą ofertę by pozostać? Jak to wygląda w praktyce? Mi się kończy właśnie pierwszy rok i wolałbym utrzymać cenę.
Tylko proszę nie pisać, że to tylko kilka EUR więcej, tak wiem, że to tylko kilka EUR więcej będzie, ale ja mieszkam w Krakowie i chciałbym te kilka EUR zaoszczędzić :lol:
A przy okazji mam pytanie - przerabiał ktoś z Was wypowiedzenie umowy i czy dostał lepszą ofertę by pozostać? Jak to wygląda w praktyce? Mi się kończy właśnie pierwszy rok i wolałbym utrzymać cenę.
Tylko proszę nie pisać, że to tylko kilka EUR więcej, tak wiem, że to tylko kilka EUR więcej będzie, ale ja mieszkam w Krakowie i chciałbym te kilka EUR zaoszczędzić :lol:
A dlaczego masz zapłacić więcej? :shock:
Masz podaną wyższą cenę na kolejny okres?
A przy okazji mam pytanie - przerabiał ktoś z Was wypowiedzenie umowy i czy dostał lepszą ofertę by pozostać? Jak to wygląda w praktyce?
Przeczytaj, co napisałem na poprzedniej stronie. Jak będziesz miał dalsze pytania, wal na PW. To moje doświadczenia z października.
--- Kolejny post ---
Pierwszy zakup jest zawsze taniej niż przedłużenie. Przy zakupie jest chyba 9,99 (czy jakoś tak), przy przedłużeniu 12,26 (z głowy piszę, mogę się o centy mylić).
ja się rozliczam przez olx z Adobe :oops: :roll:
Przeczytaj, co napisałem na poprzedniej stronie. Jak będziesz miał dalsze pytania, wal na PW. To moje doświadczenia z października.
--- Kolejny post ---
Pierwszy zakup jest zawsze taniej niż przedłużenie. Przy zakupie jest chyba 9,99 (czy jakoś tak), przy przedłużeniu 12,26 (z głowy piszę, mogę się o centy mylić).
Wczoraj mój pierwszy zakup Lightrooma online, 7,99E :)
19227
Wczoraj mój pierwszy zakup Lightrooma online, 7,99E :)
Barawo Ty!
Bo pierwszy rok mam za 9,83 € a potem ma być więcej, 28 lutego mam 11 płatność, więc zbliżam się do końca pierwszego okresu.
ja się rozliczam przez olx z Adobe :oops: :roll:
Ja się rozliczałem przez Turcję, ale jako, że nie podobało mi się ciągłe łączenie VPN przez Turcję to mnie "nakryli"... a właściwie to moją żonę, bo na nią było tureckie konto :oops:
solti - ta propozycja padła na etapem "odklikiwania" rezygnacji czy po jakimś czasie?
solti[/MENTION] - ta propozycja padła na etapem "odklikiwania" rezygnacji czy po jakimś czasie?
Od razu przy próbie zakończenia umowy.
Wracając do "fantastycznego" Adobe, kolejna płatność jaką mi "proponują" to 18,60 EUR przy subskrypcji miesięcznej... szkoda gadać.
Jedyna opcja by ugrać coś taniej to są takie opcje (przy anulowaniu planu - krok 3).
19414
19415
Co ciekawe piszą do support-u nit nie zaoferował takiej oferty nie był w stanie dać nić lepszego.
Tak więc... taka sytuacja.
Witamy w monopolowym. I nie chodzi o butelkę czystej.
Ja nawet rozumiem, że subskrypcja itd. że produkt się rozwija, potrzebni są ludzie, kasa, itd. Pudełkowe wersje też przecież nie będą wieczne, że też wymagają aktualizacji, ale taka polityka wku... mnie na maksa, to, że tak to wygląda. że nie ma jakiejś sensownego alternatywnego planu dla amatorów np. opłata od wyeksportowanego zdjęcia :mrgreen:
Świat nie kończy się na adobe. Mnie ta firma wkurzyła nawet na darmowym akrobacie i zmieniłem czytaczkę PDFów na wielokrotnie lżejszą i szybszą.
Pamiętasz historyjkę o drabinie?
cybulski
13-02-2025, 12:53
Ta najtańsza opcja u mnie cały czas pobierają 9.99.
u mnie 12.09 EUR za Photo 20GB. nadal.
Ta najtańsza opcja u mnie cały czas pobierają 9.99.
Ale to piszesz o pakiecie z LR i PS + 20GB?
cybulski
13-02-2025, 14:43
Ale to piszesz o pakiecie z LR i PS + 20GB?
Tak, więcej nie potrzebuje.
Marek Kowal
13-02-2025, 15:35
u mnie 12.09 EUR za Photo 20GB. nadal.
u mnie ta sama kwota do czerwca
U mnie na razie też bez zmian, 12,29 za photo 20GB.
Zmiany dotyczą osób którym się kończy okres promocyjny lub ogólnie okres zobowiązania. bo chyba ogólnie nie było chyba ofert ze zobowiązaniem krótszymi niż rok? Były tylko różne sposoby płatności, z góry, albo miesięcznie, prawda?
Witamy w monopolowym. I nie chodzi o butelkę czystej.
Nie wszyscy monopolisci działają tak samo:
Subskrypcję planu fotograficznego Adobe rozpocząłem w 2017 roku kwotą 146 Euro/rok i dzisiaj płacę 146 Euro/rok za produkt istotnie lepszy.
Cena 1m3 gazu dla mnie wzrosła w tym samym czasie o 49% podczas gdy na rynkach światowych cena zmalała o 7 % a mój dostawca korzystając z parasola "państwa opiekuńczego" wyprawia co chce z ceną.
Ja zmieniłem i niestety płacę tej pazernej korporacji na A :twisted:
Możesz mieć C1 Pro o jakieś 85 Euro/rok drożej niż pakiet Adobe :lol:.
W moim przypadku to nie jest 85 EUR drożej na rok. Przynajmniej wg obecnej subskrypcji jaką wziąłem finalnie. Z tego co widzę, to koszt Pro to 369 EUR.
Qbańczyk
11-03-2025, 23:49
14,98 €/month ?
Wieczysta licencja poniżej 1200 zł, aktualizacje jednak tylko przez pierwszy rok. Ale jak ktoś kupuje teraz aparat i nie ma zamiaru zmieniać body przez kilka lat to taka opcja ma sens. Wg uznania.
14,98 €/month ?
12 z kawałkiem
12 z kawałkiem
Dodam że dużo taniej wychodzi kupować na promocjach abonament roczny (Amazon, Kinguin, G2A).
Na pepper.pl co rusz są jakieś promocje na abonamenty od Adobe w cenie 300zł/rok
Dodam że dużo taniej wychodzi kupować na promocjach abonament roczny (Amazon, Kinguin, G2A).
Na pepper.pl co rusz są jakieś promocje na abonamenty od Adobe w cenie 300zł/rok
Ciekawe czy dalej takie będą, bo przecież niedawno zmienili cennik i w normalnym cenniku nie ma już chociażby takiej opcji jaką mam ja. Jedynym wyjściem było dla mnie w tym momencie było utrzymać dotychczasową ofertę ale z płatnością roczną.
Ciekawe czy dalej takie będą, bo przecież niedawno zmienili cennik i w normalnym cenniku nie ma już chociażby takiej opcji jaką mam ja. Jedynym wyjściem było dla mnie w tym momencie było utrzymać dotychczasową ofertę ale z płatnością roczną.
Będzie, te abonamenty przecież są nadal, zlikwidowane zostały opcje płatności miesięcznych dla pewnych planów :)
Będzie, te abonamenty przecież są nadal, zlikwidowane zostały opcje płatności miesięcznych dla pewnych planów :)
Tak, są, ale już nie takie jak były - zasadniczą zmianą jest to, że nie ma już dla nowych pakietu Planu Fotograficznego z 20 GB przestrzeni, który wcześniej bez promocji kosztował ok. 12,5 EUR/mies., a teraz jest jakże wspaniały Plan Fotograficzny z 1 T na dane za 24,59/mies.
Więc nawet jak zrobią promkę to nie sądzę, że za 300 zł/rok.
19697
Chodziło mi o abonamenty roczne, a nie opcje z płatnościami miesięcznymi :)
Adobe przecież podawało jasne że wycofuje je tylko z opcji płatności miesięcznych... Jak pojawi się następna promocja na abonament roczny planu 20GB, dam znać tutaj :)
(Tych rocznych planów nie ma na stronie Adobe, więc uprzedzam żebyś nie pisał że przecież są tylko takie opcje :)
Abonament roczny na LR + PS + 1 T kosztuje 293,58 EUR co daje 24,47 EUR miesięcznie ;)
W zeszłym roku kupowałem na niemieckim Amazonie za 86 euro plan 20gb roczny.
Teraz ponad 146...
Abonament roczny na LR + PS + 1 T kosztuje 293,58 EUR co daje 24,47 EUR miesięcznie ;)
Ale rozumiesz znaczenie słowa "promocja"? :)
Ech...
Ale rozumiesz znaczenie słowa "promocja"? :)
Ech...
Ale rozumiesz, że nie wierzę, że w promocji będzie za 300 PLN rocznie przy obecnych cenach wyjściowych ;)
Z tych 300 PLN zrobi się 600 PLN ;)
Czyli promocją będzie normlana cena z ubiegłych lat - tak to będzie moim zdaniem w tym roku, znając podejście tejże wspaniałej firmy :mrgreen:
Tak uważam, choć życzę wszystkim tych 300 PLN.
Ale rozumiesz, że nie wierzę, że w promocji będzie za 300 PLN rocznie przy obecnych cenach wyjściowych ;)
Z tych 300 PLN zrobi się 600 PLN ;)
Czyli promocją będzie normlana cena z ubiegłych lat - tak to będzie moim zdaniem w tym roku, znając podejście tejże wspaniałej firmy :mrgreen:
Tak uważam, choć życzę wszystkim tych 300 PLN.
Nie dogadamy się, ja o jednym, Ty o drugim :)
Ja cały czas piszę o planie 20GB i tym że można go kupić nadal w abonamencie rocznym i trzeba poczekać na promocję, a Ty wyskakujesz z normalną, niepromocyjną ceną na pakiet 1TB :)
Chyba logiczne że skoro pakiet 20GB w tej chwili kosztuje na Amazon.de niecałe 145 euro, to w promocji będzie taniej...
Zresztą w tym wątku to EOT i tak.
Na niemieckim Amazonie jest roczny kod foto 20gb lr i ps za 96 euro w zestawie z mcafe. Jest też sam lr 1tb za 99.
wujekTom
25-03-2025, 10:03
A może by tak przenieść ten offtop do wątku o Adobe?
A może by tak przenieść ten offtop do wątku o Adobe?
Przeniosłem, już dawno miałem to zrobić, tylko czasu brakowało.
Nie dogadamy się, ja o jednym, Ty o drugim :)
Ja cały czas piszę o planie 20GB i tym że można go kupić nadal w abonamencie rocznym i trzeba poczekać na promocję, a Ty wyskakujesz z normalną, niepromocyjną ceną na pakiet 1TB :)
Chyba logiczne że skoro pakiet 20GB w tej chwili kosztuje na Amazon.de niecałe 145 euro, to w promocji będzie taniej...
Zresztą w tym wątku to EOT i tak.
No ale który konkretnie plan masz na myśli? Podeślij jak możesz linka z Amazon.
Na niemieckim Amazonie jest roczny kod foto 20gb lr i ps za 96 euro w zestawie z mcafe. Jest też sam lr 1tb za 99.
z mcafe kojarzy mi się bardzo agresywny antywir sprzed 20 lat, którego cholernie ciężko było usunąć :lol:
https://www.youtube.com/watch?v=bKgf5PaBzyg
No ale który konkretnie plan masz na myśli? Podeślij jak możesz linka z Amazon.
Aktualnie w promocji - https://www.amazon.de/Adobe-Creative-McAfee-Protection-Aktivierungscode/dp/B0CG7FQ1SK/ref=mp_s_a_1_5?crid=IW7BJDB1Q3WH&dib=eyJ2IjoiMSJ9.sbOiqj8ZHeY2PtTs_TWrWR0Ne9fpGgA_5 xuLLStqf29N34-lW9QKgeqpWuW_4Wk4dUkjk8pfynOrwl9YKJ2XFkfter8oRnUTo DY_CI_6Ug8SEdxowqFvIMyoKcFF--ZPt5iDYIqtDworTRCqkW8as11v2Omyprsyu1lNk1sq8OXR8JRn i6Uwnwr-jZOZSBswmScSAuhAHe3vKCO-egZEjQ.FXs-8LM1OBGAYHYQIfd3tvUiuWAycJvKdSnjuSoOCY8&dib_tag=se&keywords=adobe&qid=1742898127&sprefix=adobe%2Caps%2C110&sr=8-5
--- Kolejny post ---
z mcafe kojarzy mi się bardzo agresywny antywir sprzed 20 lat, którego cholernie ciężko było usunąć :lol:
https://www.youtube.com/watch?v=bKgf5PaBzyg
A kto Ci każe go instalować? :)
Nikt nie kaze, ale jego opcja instalacji jako dodatkowego softu byla tak skrzetnie ukryta gdzieś miedzy agreementami, że ze 2 razy zrobilem ten blad :lol:
Aktualnie w promocji - https://www.amazon.de/Adobe-Creative-McAfee-Protection-Aktivierungscode/dp/B0CG7FQ1SK/ref=mp_s_a_1_5?crid=IW7BJDB1Q3WH&dib=eyJ2IjoiMSJ9.sbOiqj8ZHeY2PtTs_TWrWR0Ne9fpGgA_5 xuLLStqf29N34-lW9QKgeqpWuW_4Wk4dUkjk8pfynOrwl9YKJ2XFkfter8oRnUTo DY_CI_6Ug8SEdxowqFvIMyoKcFF--ZPt5iDYIqtDworTRCqkW8as11v2Omyprsyu1lNk1sq8OXR8JRn i6Uwnwr-jZOZSBswmScSAuhAHe3vKCO-egZEjQ.FXs-8LM1OBGAYHYQIfd3tvUiuWAycJvKdSnjuSoOCY8&dib_tag=se&keywords=adobe&qid=1742898127&sprefix=adobe%2Caps%2C110&sr=8-5
To się dostaje jakiś kod wpisania czy jak to działa?
Nie mogę zamówić. Niby jest ale nie pobiera środków na karty i nie dostaje klucza.
Nikt nie kaze, ale jego opcja instalacji jako dodatkowego softu byla tak skrzetnie ukryta gdzieś miedzy agreementami, że ze 2 razy zrobilem ten blad :lol:
Tu nie ma tego problemu, Pakiet Adobe dostajesz jako klucz do aktywacji na stronie Adobe.
Udało się kupić wczoraj PS + LR 20 GB od polskiego dystrybutora :) PS mi w sumie niepotrzebny, ale wolę go mieć niż 1TB z czego i tak nie korzystam.
Udało się kupić wczoraj PS + LR 20 GB od polskiego dystrybutora :) PS mi w sumie niepotrzebny, ale wolę go mieć niż 1TB z czego i tak nie korzystam.Jaka oferta?
Dołączam się do pytania...
Widzę, że już niedostępne na stronie ...
No i przyszło mi odszczekać swoje...
Sytuacja na dzisiaj:
1. Pakiety "fotograficzne" z 20GB, LrC i Ps, zniknęły w ogóle z oferty sklepów online.
2. Zostały/weszły w zamian pakiety fotograficzne _tylko_ z Lr/LrC albo tylko z Ps-em i 1TB przestrzeni, za ok. 140 EUR (aktualnie promocja 100EUR tylko dla nowych)
3. Pakiet Lr+LrC+Ps z 1TB Clouda kosztuje aktualnie... 250EUR.
4. Udało mi się jeszcze w ubiegłym tygodniu znaleźć jedną polską stronę która sprzedawała stary pakiet 20GB za... 650zł (kiedyś - 450zł z Amazonu bez promocji)
5. Wygląda na to że Adobe zmierza do zmuszenia wszystkich do płacenia min. 600zł rocznie za samego Lr/LrC :(
A teraz ciekawostka - w sobotę TopazLabs, przestawił model zakupu Photo AI na... subskrypcję.
Kiedyś "dożywotnia subskrypcja" (danej wersji) kosztowała 199$, teraz miesięcznie chcą 23$.
Niby ludzie na Fejsie nadal w pojedynczych przypadkach widzą starą ofertę (UK itp) ale większość świata ma już tylko model subskrypcji...
3. Pakiet Lr+LrC+Ps z 1TB Clouda kosztuje aktualnie... 250EUR.
Tak z ciekawości, gdzie znajdujesz pakiety w takiej cenie, bo na oficjalnej jest 294€?
Mnie google nic sensownego nie podpowiada.
Pytam, bo córka potrzebuje cały pakiet Adobe a ceny są promocyjne tylko dla nowych.
Ja zostałem bardzo łagodnie potraktowany bo płaciłem do marca 9,99€ miesięczni za pakiet PS i LR 20G (korzystam tylko z Camera Raw i trochę PS).
Obecnie dali mi propozycję albo 15,12€ miesięcznie albo 119,28 jednorazowo, czyli minimalnie taniej niż poprzednio.
Niestety widać, że rynek AI jako konkurencja trochę miesza w zakresie zapotrzebowania na programy graficzne i ich dochód.
Niestety wszystko będzie znacznie drożej.
19888
Tak z ciekawości, gdzie znajdujesz pakiety w takiej cenie, bo na oficjalnej jest 294€?
Pytam, bo córka potrzebuje cały pakiet Adobe a ceny są promocyjne tylko dla nowych.
Np. na Amazon.de:
Adobe Creative Cloud Photo Subscription with 1TB: Photoshop and Lightroom, 1 Year Licence, PC/Mac Online Code & Download : Amazon.de: Software (https://www.amazon.de/-/en/Adobe-Creative-Cloud-Photo-Subscription/dp/B076JKDNFR/ref=sr_1_5?crid=3J93IXM8QC2YW&dib=eyJ2IjoiMSJ9.r6dw8S2StarDVECOSvg9SOzbSH8ovnWlZ toxIQQZbnfhAepssPhJmK_s__5Q70QFF0qqHL-pG_0IsEN4EJiB0_M7XLqgEMb7oL4kdILzZlG_cx-FynB86bB7Jkw57xQ2uO-IgtN30JaqkyzClqTiokv5QtY2nN-hjNo6RVmMx-F83pYVEFFhHOtrunaIdMjjf-hJzGHDBD6PWEOgFu6QuovWjBOCJnIrlYyNjPjVzjs.M3p950ra obFYW8BUjPUmkrICwLgGJcMFHg9oEmLidvY&dib_tag=se&keywords=adobe%2Blightroom&qid=1745325341&sprefix=adobe%2Blightroom%2Caps%2C98&sr=8-5&th=1)
Ale jak córka uczeń/studentka, to taniej może być ze zniżką educational bezpośrednio z Adobe.
Widzę, że wszystko mocno podrożało i wypada się cieszyć z tego co mam obecnie.
Córka niedawno skończyła studia i współdzieli pełen pakiet z żoną (zniżka dla nauczycieli i wykładowców) za około 36€ miesięcznie.
Ale to nie będzie trwalo wiecznie, dlatego pytam.
Niestety widać, że rynek AI jako konkurencja trochę miesza w zakresie zapotrzebowania na programy graficzne i ich dochód.
Niestety wszystko będzie znacznie drożej.
Myślisz, że będzie znacznie drożej ? W mojej ocenie powinno być dokładnie na odwrót.
Jak widać już jest znacznie drożej w stosunku do tego co było i moim zdaniem będzie dalszy wzrost cen.
Presja konkurencyjna firm technologicznych inwestujących w AI zmusza do większych wydatków na rozwój, kosztem zysków.
Monetyzacja produktów opartych na AI, to też jest żródło dochodu dla firmy i dodatkowy koszt dla użytkownika.
Nasycenie rynku, może ograniczać możliwości wzrostu, czyli wymusi podniesienie cen celem utrzymania tempa wzrostu przychodów.
I też nie bez znaczenia, warunki makroekonomiczne mogą wpłynąć na wydatki konsumentów, czyli ich odpływ.
Jako (pośredni) akcjonariusz firmy Adobe, dbającej o swoich partycypantów, jestem zadowolony z linii obranej przez Partię.
W końcu to część mojego IV filaru.
Będzie drożej bo trzeba jakoś opłacić pracowników z Indii, którzy pracują udając AI, przecież Teslami też sterują z Indii :mrgreen:
pawel.guraj
24-04-2025, 11:27
Ale nawet jakoś im idzie.
Wczorajsza aktualizacja LR dostała tryb rozpoznawania krajobrazu AI (góry, jeziora, woda, architektura, roślinność itp).
Działa na tej samej zasadzie co dotychczas rozpoznawanie "ficzerów" osób. Pierwsze testy bardzo pozytywne.
p,paw
dostalem maila od Adobe (NL), ze przy kolejnej fakturze bedzie juz 18 EUR (netto) zamiast aktualnych 12 EUR za subskrypcje Foto 20GB, ktorej de facto musze sie trzymac, bo gdybym zrezygnowal i chcial nowa, to juz nie bedzie tego wariantu (LR i PS). przy czym zaproponowali, zeby sobie zaplacic z gory za rok, to bedzie kilka miesiecy dluzej po starej cenie...
w sumie jestem zadowolony ze zmiany LR 6.14 na subskrypcje i ta cena 4 kaw miesiecznie za rok nie jest jakos szczegolnie szokujaca. ale tez mam cicha nadzieje, ze to mi da z 5 lat bez kolejnej podwyzki i nawet wtedy nie dalej niz 20 netto...
no nic. pozyjemy, zobaczymy...
Na moim koncie figuruje info, że następna płatność to 147 Euro w kwietniu 2026. Tyle co zawsze.
jan pawlak
04-06-2025, 14:36
Do kompletu całego oprogramowania firmy :
Aplikacja Photoshop ląduje na smartfonach i tabletach z Androidem (na razie za darmo)
jp
PS
Teraz pozostało w subskrybcji Adobe usunąć "wszystko" na Win i zostawić "wszystko" na Androida
Z "zestawu systemu Win" został u mnie na biurku tylko duży monitor
Na moim koncie figuruje info, że następna płatność to 147 Euro w kwietniu 2026. Tyle co zawsze.
Za jaki pakiet?
Na amazon.de jest aktualnie w promocji pakiet fotograficzny na rok z PS, LrC za 700zł
Za jaki pakiet?
Na amazon.de jest aktualnie w promocji pakiet fotograficzny na rok z PS, LrC za 700zł
Plan fotograficzny 20 GB.
Plan fotograficzny 20 GB.
Ja tam widzę pakiet 1TB Lr + LrC za 146 euro lub 1TB Lr + LrC + Ps za 172 euro.
Ja tam widzę pakiet 1TB Lr + LrC za 146 euro lub 1TB Lr + LrC + Ps za 172 euro.
Ja mam ten sam plan fotograficzny od lat w tej samej cenie. Jak coś zmienię to cena będzie jak za nową, inną konfigurację.
Ja mam ten sam plan fotograficzny od lat w tej samej cenie. Jak coś zmienię to cena będzie jak za nową, inną konfigurację.
Ale zmiany nastąpiły w tym roku, nie ma już planu z 20GB, LrC i PS-em.
Ale zmiany nastąpiły w tym roku, nie ma już planu z 20GB, LrC i PS-em.
To jest zmiana oferty dla nowych klientów a nie warunków dla dotychczasowych subskrybentów.
I chodziło mi o cenę i pakiety dostępne na Amazonie, bo kolega wyżej wrzucał ofertę ;) Na plany na Adobe na razie nawet nie patrzę :)