PDA

Zobacz pełną wersję : Canon Camera Connect wymaga Canon ID od połowy 2025

Bangi
17-12-2024, 12:52
Taka informacja mi wyskoczyła kilka dni temu podczas uruchamiania Camera Connect.

https://app.ssw.imaging-saas.canon/app/en/canon-id.html

Może dla niektórych to istotne.

mirror
17-12-2024, 13:44
wydaje się że akurat mam canon id ale po co przy logowaniu? chcą coś sprzedawać dodatkowo? czy będzie AI na subskrypcję? taki tekst piosenki mi sie przypomniał nadal aktualnej "ale w koło jest wesoło ..." - ja używam aplikacji jako wężyka jak zapomnę wężyka i bedę używał do GPSa (czasem nawet używam) - jest doskonała w tym temacie (w końcu coś jest dorobione) spełnia moje wszystkie potrzeby.
Upgrajdy sa ważne no moze bym jakoś przetrzymał ten canon id jakby nasza ulubiona firma dała z siebie coś - clog2 w r5 jak nie było tak nie ma, implementacja hires to jakiś śmiech jest, jest jeszcze sporo tematów do poprawy :mrgreen: a tu zaczynamy od śledzenia zamiast skupić się na konkretach.

solti
17-12-2024, 15:06
Chciałem nawet sobie ten Canon ID założyć, ale okazało się, że na telefonie z androidem to nie takie proste... Otóż do założenia ID (a nawet do zalogowania, jeśli już go mamy) apka Canona wymaga aplikacji Chrome, której nie używam i nawet nie mam na telefonie. Wobec powyższego okazuje się, że bez instalacji Chrome nie da się zalogować do Camera Connect, a na razie jakoś nie uśmiecha mi się ładować na telefon kolejnych śmieci tylko po to, żeby uszczęśliwić Canona.

pawel.guraj
17-12-2024, 17:47
Ja mam CanonID już od kilku lat.

Jak nie wiadomo o co chodzi to pewnie chodzi o kasę. Skoro Canon zaczął oferować dodatkowe funkcjonalności płatne (vel. ramki portretowe w nowych R-kach APS-C) to może planuje wydawać kolejne, nie wymagające oddania sprzętu do serwisu ale jakiejś aktywacji poprzez konto i aplikację.
Nie zdziwiłbym się gdyby w body opartych na najwnoszje generacji systemu operacyjnego taka funkcjonalność już by była w firmware.

p,paw

mirror
17-12-2024, 20:46
Ja mam CanonID już od kilku lat.

Jak nie wiadomo o co chodzi to pewnie chodzi o kasę. Skoro Canon zaczął oferować dodatkowe funkcjonalności płatne (vel. ramki portretowe w nowych R-kach APS-C) to może planuje wydawać kolejne, nie wymagające oddania sprzętu do serwisu ale jakiejś aktywacji poprzez konto i aplikację.
Nie zdziwiłbym się gdyby w body opartych na najwnoszje generacji systemu operacyjnego taka funkcjonalność już by była w firmware.

p,paw

żeby tylko nie wyszło że musimy zapłacić za hardware czy go użyjemy czy nie i dodatkowo za odblokowanie i najlepiej w abonamencie - na taki "interes" to niestety nie bedę miał ochoty, moze coś potrzebnego bym kupił ale zasadniczo stoję na stanowisku że to i tak mi się należy i nie bedę kupował czegoś za coś już zapłaciłem - mam strasznie roszczeniową postawę :mrgreen:

pawel.guraj
17-12-2024, 20:47
żeby tylko nie wyszło że musimy zapłacić za hardware czy go użyjemy czy nie i dodatkowo za odblokowanie i najlepiej w abonamencie - na taki "interes" to niestety nie bedę miał ochoty, moze coś potzrebnego bym kupił ale zasadniczo stoję na stanowisku że to i tak mi się należy i nie bedę kupował czegoś za coś już zapłaciłem - mam strasznie roszczeniową postawę :mrgreen:

Będzie Ci coraz ciężej żyć w dzisiejszym świecie...

p,paw

mirror
17-12-2024, 20:54
Będzie Ci coraz ciężej żyć w dzisiejszym świecie...

p,paw

albo światu ze mną ;) zasadniczo staram się kupować to czego potrzebuję i to co uważam za sensowny upgrejd np. po 6D kupiłem R5 bo te pośrednie stadia rozwojowe jakoś mnie nie przekonały - dopiero R5 spełnił moje amatorskie wymagania ;)