Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Kawa przy okazji zdjęć

Przemek_PC
12-12-2024, 16:15
Kawę polecam kupować na Allegro prosto z palarni. Nie wiem co z tą kawą później robisz ale np. do klasycznego espresso jest dużo lepsza od kaw marketowych. Cena bardzo zbliżona 55-65zl za 1kg

Bangi
12-12-2024, 16:34
Kawę polecam kupować na Allegro prosto z palarni. Nie wiem co z tą kawą później robisz ale np. do klasycznego espresso jest dużo lepsza od kaw marketowych. Cena bardzo zbliżona 55-65zl za 1kg

Wiem, też czasami zamawiam :)

becekpl
13-12-2024, 17:37
to może watek KAWArniany?
polecam palarnie https://mastroantonio.pl/, w sumie to jest najlepsza palarnia kawy w Polsce
ale nie wiem czy wiecie ale nasi żółci na twarzy bracia weszli w rynek ekspresów do kawy i rozbili bank
taki AVX Snow za 7 stówek ma prawie wszystko to co miały kolby od 3 k w górę...
nie mówiąc już o akcesoriach na każdą kieszeń

NorthPole
13-12-2024, 17:55
taki AVX Snow za 7 stówek ma prawie wszystko to co miały kolby od 3 k w górę...
Fakt, prawie wszystko. AVX Snow ma np. termoblok:

"Termoblok zapewnia szybkie nagrzewanie się ekspresu oraz utrzymuje stabilną temperaturę podczas parzenia kawy, co jest
kluczowe dla zachowania jej najlepszego smaku.". ;)

Te ekspresy kolbowe za ponad 3k, do których porównujesz tego AVXa, mają zwykle kilo mosiądzu w grupie, który stabilizuje temperaturę i dlatego mogą one robić powtarzalnie dobre espresso. Ale faktycznie, za 7 stów to konkurencja dla prostych maszynek.

Sorry za offtopic, ale espresso to moje drugie hobby ;)

Hubert Multana
13-12-2024, 19:50
Fakt, prawie wszystko. AVX Snow ma np. termoblok:

"Termoblok zapewnia szybkie nagrzewanie się ekspresu oraz utrzymuje stabilną temperaturę podczas parzenia kawy, co jest
kluczowe dla zachowania jej najlepszego smaku.". ;)

Te ekspresy kolbowe za ponad 3k, do których porównujesz tego AVXa, mają zwykle kilo mosiądzu w grupie, który stabilizuje temperaturę i dlatego mogą one robić powtarzalnie dobre espresso. Ale faktycznie, za 7 stów to konkurencja dla prostych maszynek.

Sorry za offtopic, ale espresso to moje drugie hobby ;)
My jestesmy team przelew :D Swoja droga zona jest twarzą chyba największego polskiego sklepu z kawa :D fajny ten AVX, nawet nie wiedziałem ze jest cos takiego. Nawet bym sobie sprawił, ale kurcze wszystkie fajne akcesoria do espresso są pod kolbę 58mm a tu jest malutkie 51mm.

NorthPole
13-12-2024, 20:12
Bo 58mm to pełna klatka wśród ekspresów :D

Ligo
13-12-2024, 20:26
Nie, to tylko rozmiar gwintu.:)

janpur
13-12-2024, 20:34
Bialetti

Hubert Multana
13-12-2024, 20:53
Bo 58mm to pełna klatka wśród ekspresów :D
No wiem ;) ale na początek nie wydam tysięcy, a sklep z którym współpracujemy raczej nas targetuje pod przelew i nie mamy za bardzo pola manewru z espresso :D wiec jak nawet nie wiem czy mi się spodoba takie robienie kawy w domu. Wiem natomiast, ze mega jarają mnie te wszystkie tampery i obrotowe igły wiec jak juz mam kupować ekspres to tylko taki, do którego można takie rzeczy dokupić. Tylko ze no właśnie na 51mm nie ma chyba za bardzo wyboru, albo zle szukam.

mystek
13-12-2024, 22:55
Kurde, co do "najlepszej palarni w Polsce" to się już naczytałem i co człowiek, to opinia, także to przyjmuję z lekkim dystansem. Swoją drogą osobiście nigdy nie kupuję dwa razy tej samej kawy tylko za każdym razem inną. Od lat piję kawę z prostego ekspresu, tj Saeco Xsmall Hd-coś tam i szczerze mówiąc żadna z kaw nie zrobiła na mnie jakiegoś wow-wrażenia. Owszem, każda jest jakaś inna, ale mimo wszystko "taka sama". Generalnie kupuję kawy w przedziale 50-120zł za 1kg powiedzmy i jedyna, jaką zapamiętałem to "Brazylia Mogiana" (coś takiego https://nostrocafe.pl/Kawa-Ziarnista-1KG-BRAZYLIA-MOGIANA-Swiezo-Palona-p121?gad_source=1&gclid=Cj0KCQiA0--6BhCBARIsADYqyL8VYPFDG8VIvHV5RM7418VL7WTu57jtj7oL_ IWYUzQYccLcnKWaJTQaAnZCEALw_wcB choć można kupić to taniej, naturalnie niż w tym linku). Była całkiem spoko, ale oczywiście bez "wow" :)...

Może to "nieznajstwo", albo coś w ten deseń, ale mam wrażenie, że większe znaczenie na smak kawy ma ekspres do kawy niż sama kawa :). W pracy mamy ekspres DeLonghi Primadonna Elite i on robi inną kawę niż ten mój taniuśki, tj ma bardziej wyrazisty smak ta kawa, jest taka jakby gęstsza, bardziej kremowa. Od paru miesięcy próbuję "wczuć" się w smak kawy, ale nie wychodzi mi to jakoś :D .

NorthPole
13-12-2024, 23:20
Wątek, jak zwykle zresztą, poszedł w swoim kierunku, więc co tam...

mam wrażenie, że większe znaczenie na smak kawy ma ekspres do kawy niż sama kawa :)

Jest w tym trochę prawdy. Żeby poczuć coś więcej w kawie, to oprócz dobrej kawy (ziaren), potrzebny jest jeszcze porządny ekspres (albo jakieś inne cudo do parzenia, ale na tym się nie znam) i przede wszystkim młynek. Dobry ekspres i młynek zapewniają powtarzalność i możliwość wprowadzania drobnych korekt podczas parzenia. Oczywiście trochę wprawy też jest wskazane. Dobra kawa (ziarno), to świeża kawa. Większość marketowych mieszanek to stare ziarna drugiej albo trzeciej kategorii ;) I nie istotna jest tutaj data przydatności czy nawet data palenia, tylko to, że ziarenka zanim trafiły do pieca i potem do torebki, już zdążyły się odleżeć w magazynach. Nie chcę dalej tego rozwijać, ale w skrócie, nie warto kupować kawy na promocji...

becekpl
14-12-2024, 01:09
ja sobie taki kupiłem, 58 mm E61
https://www.ceneo.pl/173804570?se=pVBMwlkFDd2lUEzCWQUN3TB0yKBbuXIO&msclkid=3166449b1d6e136e85c623c7a36268b0
przejście z poprzedniego Ascaso Basic na AVX EM1 to jak zamiana Canona R na Canona R6:mrgreen:

Ligo
14-12-2024, 01:17
Czarna magia... A jeśli kupuję sobie kawę drobno mieloną i zalewam wrzątkiem w szklance, to czy to tak, jakbym focił Zenitem E?;)

cybulski
14-12-2024, 07:24
Czarna magia... A jeśli kupuję sobie kawę drobno mieloną i zalewam wrzątkiem w szklance, to czy to tak, jakbym focił Zenitem E?;)

Bluźnierca :D

Leon007
14-12-2024, 10:58
A po turecku, taka w tygielku, to jak Linhof Precision.

cybulski
14-12-2024, 11:12
A po turecku, taka w tygielku, to jak Linhof Precision.

W tureckim tygielku to już prawilnie. Turecka kawa do takiego parzenia jest bardzo drobno mielona.

Przemek_PC
14-12-2024, 13:30
Czarna magia... A jeśli kupuję sobie kawę drobno mieloną i zalewam wrzątkiem w szklance, to czy to tak, jakbym focił Zenitem E?;)To jak oddanie cz-b kliszy do labu i odebranie odbitek "po jednej z dobrych" zamiast zrobić to samo w domowej ciemni. No chyba że kawa jest na Twoje życzenie mielona i parzysz ją natychmiast po zmieleniu.

cybulski
14-12-2024, 13:49
Najgorzej jak ktoś robi analogiem i oddaje do wywołania i skanowania, i potem tylko cyfra. Hybryda cyfrowo analogowa to już lepiej samsungiem i nie robić się na nie wiadomo kogo :D

Przemek_PC
14-12-2024, 14:57
Czy ja wiem? Tak właśnie powstają kinowe filmy. Nie wszystkie oczywiście.

cybulski
14-12-2024, 15:07
Od analogowych zabaw jest dzisiaj wiele narzędzi, a choćby dehancer (https://www.dehancer.com/features) pracuje też w DaVinci.

Przemek_PC
14-12-2024, 15:28
Nie wiedzieli że można prościej i taniej? Mark Knopfler nagrywając płytę "Tracker" wykorzystał prawdziwą taśmę magnetofonową podczas nagrań a nie jej symulację w postprodukcji, mimo że nagrania zostały zrealizowane w domenie cyfrowej.

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20241214/817be14330c4a9ff151a1c57aec6ce08.jpg

Bangi
14-12-2024, 18:57
Przeniosłem tutaj wątek kawowy, tu bardziej pasuje niż tam.

becekpl
14-12-2024, 19:30
dziękujemy
:p

Ligo
14-12-2024, 20:35
No chyba że kawa jest na Twoje życzenie mielona i parzysz ją natychmiast po zmieleniu.
Prawie tak jest. I kawa też prawie turecka.;)

19014

--- Kolejny post ---

To jest kawa produkowana na lokalny rynek specjalnie dla kawoszy zalewających ją wrzątkiem w szklance.;)

tomfoot
14-12-2024, 20:42
Kawa tylkoz dripa. Jak nie ma dripa to parzona. Jak z ekspresu, to z ekspresu - tyle, że przypominam, że ekspres do kawy ze średniej półki cenowej to tak licząc lekko 20 kPln. Bo te wszystkie siemensy, krupsy i inne delonghi to mniej więcej tak jak tanie kompakciki do fotografii.

Przemek_PC
14-12-2024, 21:14
Bzdura.

NorthPole
14-12-2024, 21:27
Jak z ekspresu, to z ekspresu - tyle, że przypominam, że ekspres do kawy ze średniej półki cenowej to tak licząc lekko 20 kPln.

Jeśli mówimy o takim budżecie, to może Speedster (https://keesvanderwesten.com/speedster/). Rodzaj wykończenia można dobrać, każdy jest robiony pod konkretne zamówienie :) ale 20k PLN chyba nie wystarczyłoby.

tomfoot
14-12-2024, 21:38
Kawa z tzw. ekspresu jest u nas popularna. Tyle, że trzeba pamiętać, że równie popularna jest u nas kawa z orlenu, czy starbucksa. Na tym tle faktycznie takie siemensy za 5 kPln to cuda robią. Oczywiście dla tych, którzy nie pili nigdy prawdziwej kawy (choćby właśnie tej w Turcji parzonej w piasku).

cybulski
15-12-2024, 10:06
Nie przekładamy narzędzi ponad przyjemności :D

becekpl
15-12-2024, 10:43
Jak z ekspresu, to z ekspresu - tyle, że przypominam, że ekspres do kawy ze średniej półki cenowej to tak licząc lekko 20 kPln. Bo te wszystkie siemensy, krupsy i inne delonghi to mniej więcej tak jak tanie kompakciki do fotografii.
zdania są podzielone

na rynku jest wiele firm oferujących sprzęt do robienia ekspresso za całkiem normalne pieniądze, nie mam na myśli Delonghi czy Krupsa
nawet chińczyki już to potrafią:D

Leon007
15-12-2024, 11:03
Nie przekładamy narzędzi ponad przyjemności :D

Jak nie, to forum sprzętowe.

WinSho
15-12-2024, 14:32
Apropo kawy i jej zaparzania to ja już dawno poszedłem w stronę wygody i w domu używamy automatu Jura. Wcześniej miałem ekspres kolbowy i sam sobie parzyłem kawę oraz spieniałem mleko ale cóż kobieta chciała szybciej i wygodniej zmieniliśmy na Jurę i tak już zostało. Piankę wolę zdecydowanie sam robić bo żaden automat tak mleka nie spieni ale samo espresso powiedzmy, że jest podobne.

Co do kawy to polecam lokalne palarnie i jednak świeże ziarna. Ktoś wcześniej wspomniał, że palarania mastroantonio jest najlepsza w Polsce...absolutna bzdura. Miałem i jest dobra jak wiele innych.

kmeg
20-12-2024, 18:02
Kawa tylkoz dripa. Jak nie ma dripa to parzona. Jak z ekspresu, to z ekspresu - tyle, że przypominam, że ekspres do kawy ze średniej półki cenowej to tak licząc lekko 20 kPln. Bo te wszystkie siemensy, krupsy i inne delonghi to mniej więcej tak jak tanie kompakciki do fotografii.Akurat ekspres jest dość mało ważny. Liczy się młynek... I powtarzalność mielenia i gramatury/ubicia. I nawet bardzo dobre modele nie kosztują 20k. Za 5k są bardzo dobre młynki plus ekspresy. Reszta to umiejętności.

Leon007
20-12-2024, 21:28
Kwestia jakości wody nie została nawet dotknięta.

BuRton
21-12-2024, 11:31
Święta prawda. Woda w przyrządzaniu kawy tak samo ważna jak w ważeniu piwa :D

mirror
21-12-2024, 16:57

nic dziwnego to forum sprzętowe jest :mrgreen:

jan pawlak
21-12-2024, 21:05
nic dziwnego to forum sprzętowe jest :mrgreen:

Pewno wielu z nas przy okazji zdjęć słucha muzyki.
Jakie słuchawki najlepsze ?

jp

WinSho
21-12-2024, 21:28

jp

Najlepsze to są te od S25 Ultra :mrgreen:

Na poważnie najlepsze słuchawki to Sennheiser HE 1

tomfoot
21-12-2024, 21:31

jp

Żadne. Słuchawki wpływają na utratę słuchu. Nie warto - wystarczy, że użytkownicy smartfonów i bezlusterkowców tracą wzrok. Po co jeszcze degradować słuch?

Lepiej napić się kawy. Nawet z marketowego ekspresu.

Bangi
21-12-2024, 21:32
Najlepsze to są te od S25 Ultra :mrgreen:

Na poważnie najlepsze słuchawki to Sennheiser HE 1

https://youtu.be/IbYwCm-ShIU?si=9l9nED0wO_sKYNM2

WinSho
21-12-2024, 21:42
https://youtu.be/IbYwCm-ShIU?si=9l9nED0wO_sKYNM2

Tak jest, jedyne 300 tys. PLN.

jan pawlak
21-12-2024, 21:47
Wygoda i przyjemność słuchania to :
- słuchwaki nauszne
- słuchawki "douszne"
- słuchawki/głośniki naramienne ?

jp

Bangi
21-12-2024, 22:37
- słuchwaki nauszne
- słuchawki "douszne"

jp

Kto co lubi. Jak w życiu.

mirror
21-12-2024, 23:00

jp

obawiam sie że dla facetów w moim wieku każde są bardzo podobne, ale oczywiście mam takie lepsiejsze (z fikuśnie plecionym srebrnym kabelkiem z taką zbalansowaną wtyczką :evil: kabelki to mam nawet dwa różne :evil:) i wmawiam sobie że słyszę więcej niż na tych za 100zł słuchając to hi res audio z jakościa kilkukrotnie większą niż CD :evil: ale przynajmniej słuchawki są super wygodne to jest ich niewątpliwa zaleta :mrgreen: audio to znacznie większe voodoo jest niż zdjęcia

z obrazem jest inaczej - nie pomogą hdry jak brak kadru, nie pomoże obróbka jak obrabiający nie wie co zrobić (wie tylko jak zrobić, a i to nie bardzo) i zasadniczo jest wtedy bez znaczenia czym to zdjęcie zrobiono R1 czy telefonem - i to niestety widać niezaleznie czy ktoś nosi okulary czy akurat ich zapomniał

cybulski
22-12-2024, 07:52
- słuchwaki nauszne
- słuchawki "douszne"

jp

Do Maca mam podłączone kablem stare Sony MDR-1R.
Mam też 3 pary na BT:
JBL Tour One M2,
Bose QC35 II i
SoundCore Space Q45

Podałem w kolejności jak je oceniam, Sony najlepsze chyba.
Soundcory mimo, że najtańsze to całkiem dobrze dają radę.

cybulski
22-12-2024, 08:28
Soundcore też podpięte pod maca, gdy nie chce aby kabel ograniczał. Pozostałe na BT zabieram często na wyjazdy, do samochodu, pod telefon. Muzy słucham z Apple Music, Tidala. Playlisty synchronizuje przez TuneMyMysic. TIDAL jest na streamerze Eversolo A8 ale tam to tylko głośniki Monitor Audio Silver 500 7G, pod Denonem PMA 1500ae.

becekpl
22-12-2024, 10:43
ja używam Panasonic RP-HTX80BE-R, wygrały z konkurencja nie jakością dźwięku tylko pojemnością aku, ładuje raz na miesiąc

janpur
22-12-2024, 10:48
O filiżance warto pamiętać.

jan pawlak
22-12-2024, 11:56
Od dawna w domu to duże nauszne i gdy pojawiły się smarfony to "poza domem" douszne.

Do obu sytuacji się przyzwyczaiłem ale tak na prawdę oba sposoby noszenia słuchawek są mało komfotrowe.
Zaletą i wadą to całkowite odcięcie od otoczenia.
W domu np. pies jest przedłużeniem dzwonka do drzwi ale bywało że musiałem czekając "na coś" słuchać muzyki tylko ze słuchawką w jednym uchu.

Postanowiłem sprawdzić nowy (dla mnie) typ słuchawki naramienne (HT-A7N)
Zaletą i wadą to brak odcięcie od otoczenia.
Gdy ustawi się niską głośność w słuchawkach to można normalnie rozmawiać z otoczeniem a "w tle" słuchać muzykę
Gdy ustawi się normalną głośność w słuchawkach to przy normalnie ustawionej głośności TV jest słyszale TV praktycznie w przerwach pomiędzy utworami i gdy piano a dźwięk za słuchawek około metra od słuchawek jest bardzo cichy.
Zaskoczyło mnie to że trzeba trzymać głowę w miarę prosto (ta sama odległość czubka nosa od obu głośników), przekręcenie głowy to zmiana głośności.

Nie wrócę już do nausznych, syn się ucieszy.

jp

tomfoot
22-12-2024, 19:28
Super. Murzyni w Harlemie nie będą już musieli dźwigać boomboxów na ramieniu.

mazeno
22-12-2024, 20:22
- słuchwaki nauszne
- słuchawki "douszne"
- słuchawki/głośniki naramienne

https://researcher.manipal.edu/en/publications/a-comparative-analysis-of-bacterial-growth-with-earphone-use

nie moge teraz znalezc, ale kiedys czytalem artykul opisujacy badania, ktore wskazywaly, ze ilosc bakterii w ciagu minuty uzywania sluchawek dousznych wzrasta ok. 700-krotnie.
tak, 700-krotnie.
(nausznych sporo mniej, ale tez niemalo.)
tak ze tak.

cybulski
22-12-2024, 21:24
Mało tego, badania mówią że ludzie słuchający ileś czasu dziennie na słuchawkach tracą dużo szybciej słuch, niż słuchający głośno na głośnikach.
Pewnie to dlatego Żona mi zawsze twierdzi, że nie słyszę co ona mówi do mnie ważnego.

Przemek_PC
22-12-2024, 21:42
Rozmawia dwóch facetow:
- Wiesz, żona powiedziała mi, że mam trzy wady
- Jakie?
- Że jej nie słucham i coś tam jeszcze mówiła.

Ja ma przewodowe Beyery DT770 Pro w wersji 32 omy. Słuchawki zamknięte z prostym przewodem długości 1.2m zakończonym małym jack-iem. Słuchawki idealnie sprawdzają się podczas nagrań wideo, podczas montażu filmów a i muzyki można na nich posłuchać choć należą do tych mocno demaskujących wszelkie niedoróbki dźwięku.

Leon007
22-12-2024, 23:26
https://researcher.manipal.edu/en/publications/a-comparative-analysis-of-bacterial-growth-with-earphone-use

nie moge teraz znalezc, ale kiedys czytalem artykul opisujacy badania, ktore wskazywaly, ze ilosc bakterii w ciagu minuty uzywania sluchawek dousznych wzrasta ok. 700-krotnie.
tak, 700-krotnie.
(nausznych sporo mniej, ale tez niemalo.)
tak ze tak.

Teraz jest modne dbać o swój mikrobiom.

Przemek_PC
23-12-2024, 00:45
Ale jelitowy a nie uszny.

Ligo
23-12-2024, 01:25
Nie ma śmiacia z uszami. Ja sobie narobiłem kłopotów z uchem z bzdurnego powodu klimy w służbowym aucie. To się ciągnie już wiele lat i na lepsze nie idzie...

becekpl
24-12-2024, 13:22
miesiąc czasu już używam chińczyka i jestem bardzo zadowolony
jeśli ktoś rozważa kupno nowego ekspresu to AVX jest godny uwagi
co do ziarna to jak ktoś lubi włoskie palenie, to w mediaexpert jest promka kawy sygnowanej Delonghi przez Kimbo
świeżo palona