Zobacz pełną wersję : Sklep internetowy bhphotovideo
Czy ktoś z was kupował w tym sklepie kiedyś? Strona https://www.bhphotovideo.com/
Zastanawiam się czy to bezpieczny sklep, jak długo trzeba czekać na przesyłkę i jakie formy płatności akceptują
Kupowałem, kilka lat temu.
Według mnie to renomowany i solidny sklep.
Płaciłem kartą kredytową.
Wysyłka natychmiast po zrealizowaniu płatności. Aparat miałem w krócej niż tydzień.
Cło i transport załatwione jak trzeba.
Przy pierwszym kontakcie chcą czegoś w rodzaju uwierzytelniania, że mają do czynienia z człowiekiem: linka do konta społecznościowego na przykład. Ja podałem im swoje konto na LinkedIn.
Kupowałem, kilka lat temu.
Według mnie to renomowany i solidny sklep.
Płaciłem kartą kredytową.
Wysyłka natychmiast po zrealizowaniu płatności. Aparat miałem w krócej niż tydzień.
Cło i transport załatwione jak trzeba.
Przy pierwszym kontakcie chcą czegoś w rodzaju uwierzytelniania, że mają do czynienia z człowiekiem: linka do konta społecznościowego na przykład. Ja podałem im swoje konto na LinkedIn.
Aha, rozumiem. To cło coś wysokie, prawie 1000 dolców. To tak standardowo wychodzi czy zależy od ceny zakupu?
Przemek_PC
16-09-2024, 15:10
A to jest cło czy VAT w wysokości 23%? Wysyłka do Polski?
Aha, rozumiem. To cło coś wysokie, prawie 1000 dolców. To tak standardowo wychodzi czy zależy od ceny zakupu?
Teraz Ci dokładnie nie odpowiem, bo jestem na wakacjach, ale nie było aż tak źle. Kupowałem korpus 5Ds, W przybliżeniu to było tak: cena podstawowa 1300$, cło, transport itd. jakieś 200$, Wszystko razem to około 1500$.
Musiało być w porządku, bo przesyłałem fakturę do urzędu celnego i nie mieli uwag.
W sklepie w kolejnych krokach w pewnym momencie pokazują się te opłaty.
Teraz Ci dokładnie nie odpowiem, bo jestem na wakacjach, ale nie było aż tak źle. Kupowałem korpus 5Ds, W przybliżeniu to było tak: cena podstawowa 1300$, cło, transport itd. jakieś 200$, Wszystko razem to około 1500$.
Musiało być w porządku, bo przesyłałem fakturę do urzędu celnego i nie mieli uwag.
W sklepie w kolejnych krokach w pewnym momencie pokazują się te opłaty.
Aha, dzięki.
PS. Wygląda na to że taniej jest zamówić prosto u producenta w Europie.
A to jest cło czy VAT w wysokości 23%? Wysyłka do Polski?
Cło na elektronikę jest chyba zerowe.
Musisz zapłacić nasz VAT, czyli 23% od sumy towaru i kosztu przesyłki, plus koszty operacyjne firmy kurierskiej (ze dwa lata temu było to około 80pln).
Jak masz kogoś w NRD to zapłacisz 19% a najlepiej w Luksemburgu 17%.
Jeśli dobrze się orientuję to cło na elektronikę z USA wynosi zero, VAT trzeba będzie zapłacić (23%).
Zakładam, że zdajesz sobie sprawę, iż gwarancja nie będzie działać.
Cło na elektronikę jest chyba zerowe.
Musisz zapłacić nasz VAT, czyli 23% od sumy towaru i kosztu przesyłki, plus koszty operacyjne firmy kurierskiej (ze dwa lata temu było to około 80pln).
Jak masz kogoś w NRD to zapłacisz 19% a najlepiej w Luksemburgu 17%.
Najlepiej w Szwajcarii :)
Najlepiej w Szwajcarii :)
Lepiej w Liechtensteinie a najlepiej w Andorze...
Ktoś wspominał Kajmany?
Przemek_PC
16-09-2024, 16:41
Moge napisać jak wyglądał zakup na Aliexpress miesiąc temu bo od ubiegłego roku zaszły ważne zmiany. Cena przedmiotu na Ali 860zl (zawiera 23% VAT). W momencie zakupu cena spadła w okolice 710zl (odjęto VAT) i tyle zapłaciłem. Kiedy paczka była już w Polsce zadzwoniła do mnie pani z poczty i poprosiła a mail w celu przesłania dalszych instrukcji (była też opcja listu poleconego ale wybrałem mail bo szybciej). Po otrzymaniu maila ze względu na to, że wartość przedmiotu przekraczała 150 EUR musiałem osobiście udać się na dowolną pocztę i złożyć pełnomocnictwo poczcie do odprawy celnej przesyłki. Musiałem też wypełnić przesłaną w pdf deklarację celną oraz załączyć dokument potwierdzający wartość przedmiotu i koszt przesyłki (w moim przypadku zero). Po wysłaniu mailem dokumentów otrzymałem za dwa dni potwierdzenie ich otrzymania i przesyłka trafiła na cło. Oprócz 23% VAT doliczono 8.50zl a całość zapłaciłem listonoszowi przy odbiorze przesyłki. W przypadku przesyłki firmą kurierską może być inaczej.
Ktoś wspominał Kajmany?
Tia. Najlepiej na całym świecie.
Ktoś wspominał Kajmany?
Szwajcaria jest bliżej niż Luksemburg...;)
Mogę się założyć że statystycznie Polak ma dużo więcej znajomych w Szwajcarii, niż w Luksemburgu.
djtermoz
16-09-2024, 19:36
Czy ktoś z was kupował w tym sklepie kiedyś? Strona https://www.bhphotovideo.com/
Zastanawiam się czy to bezpieczny sklep, jak długo trzeba czekać na przesyłkę i jakie formy płatności akceptują
Kupowałem wielokrotnie i nadal kupuję. Bardzo bezpieczny, wysyłają bardzo szybko i przyjmują zwroty bez problemów (wiem, bo przerobiłem). Czasem zamawiam coś w niedzielę i we wtorek mam paczkę pod drzwiami. No ale ja mam ten sklep praktycznie "pod nosem". Pamiętaj, że gdybyś zamawiał do Polski to (1) gwarancja będzie bezużyteczna i (2) zasilacz/ładowarka będzie z amerykańską wtyczką. No i jeszcze, że w sobotę nie pracują bo jest Szabas.
Kupowałem wielokrotnie i nadal kupuję. Bardzo bezpieczny, wysyłają bardzo szybko i przyjmują zwroty bez problemów (wiem, bo przerobiłem). Czasem zamawiam coś w niedzielę i we wtorek mam paczkę pod drzwiami. No ale ja mam ten sklep praktycznie "pod nosem". Pamiętaj, że gdybyś zamawiał do Polski to (1) gwarancja będzie bezużyteczna i (2) zasilacz/ładowarka będzie z amerykańską wtyczką. No i jeszcze, że w sobotę nie pracują bo jest Szabas.
Dzięki za info. Tak jak pisałem wcześniej już to przeliczyłem i taniej jednak mi wyjdzie kupić na stronie producenta w Europie.
Dzięki za info. Tak jak pisałem wcześniej już to przeliczyłem i taniej jednak mi wyjdzie kupić na stronie producenta w Europie.
Najczęściej tak wychodzi przy takich zakupach na odległość.
Bangi A dla zakupów w Niemczech jak to wygląda? Obowiązuje gwarancja europejska, a co z VAT-em i czy są jeszcze jakieś opłaty, marże?
Bangi A dla zakupów w Niemczech jak to wygląda? Obowiązuje gwarancja europejska, a co z VAT-em i czy są jeszcze jakieś opłaty, marże?
W ramach UE jest swoboda wymiany usług i towarów - możesz kupić w DE i generalnie nikomu nic do tego. Tak samo jak Niemiec kupi w PL.
W Niemczech jak w Polsce - potwierdzam Bangi'ego. Kupowałem wiele razy różne rzeczy, bezpośrednio i przez eBay.
Dzięki Wam za informację.
...czyli powinna być taka cena jak podaje sklep plus koszt wysyłki kurierem.
...czyli powinna być taka cena jak podaje sklep plus koszt wysyłki kurierem.
Jeżeli sklep podaje cenę dla wysyłki do Polski to podaje również VAT 23%.
Ceny przy wysyłce do różnych krajów powinny być różne w zależności od VAT.
Kupując w kilku różnych sklepach w Niemczech tak miałem.
A sorry teraz dopiero zobaczyłem że to jest sklep w Austrii ale to chyba niczego nie zmienia.