Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Magia matrycy CCD

Shadow
11-09-2024, 13:09
Ostatnio w sieci pojawił się pewien trend wykreowany zapewne przez różnej maści jutuberów i influencerów jakoby stare aparaty z matrycami CCD dawały cudowne kolory i niespotykany dziś zakres dynamiczny. Z ciekawości zacząłem przeglądać moje stare fotografie z kompaktu Olympusa C740UZ. Poniżej kilka z nich. Czy widzicie tu piękne kolory i ogromną rozpiętość tonalną?

18122

18123

18124

robertskc7
11-09-2024, 13:34
A to nie jest tak, że ten trend polega na tym, że sobie fajne laski nie stroniące od botoxu i permantnych makeupów zaczęły robić fotki zamiast iphonem to małpkami z wyskakującą lampą? Chyba że trendy pomyliłem :)

Shadow
11-09-2024, 13:44
Pewnie też mają swój udział w tej modzie :)

Mamrot
11-09-2024, 13:55
Czy widzicie tu piękne kolory

Kolory są jak kobiety:
a: wszystkie są piękne, tylko po niektórych tego nie widać (cyt.Marii Czubaszek).
b: wszystkie są piękne, tylko czasem alkoholu zabraknie.

akustyk
12-09-2024, 08:56
a: wszystkie są piękne, tylko po niektórych tego nie widać (cyt.Marii Czubaszek).

i tej wersji sie trzymajmy. cytat jest w sedno!

Przemek_PC
12-09-2024, 09:34
Miło wspominam matrycę CCD w kamerze Canona XH-A1. Błyski fleszy nie robiły sieczki z obrazu.

Shadow
12-09-2024, 20:37
Miło wspominam matrycę CCD w kamerze Canona XH-A1. Błyski fleszy nie robiły sieczki z obrazu.

Czyżby kolega robił śluby tak jak ja? Miałem identyczną.

Przemek_PC
12-09-2024, 21:08
Od tej kamery zaczęła się moja przygoda ze ślubami i ogólnie z zarabianiem na filmowaniu. Była też krótko Sony FX1 z CCD a po niej już kamery z CMOS Sony Z5 i Canon XF100. Z5 mam do dziś i czasem jeszcze z niej korzystam ale już nie na ślubach.

atsf
12-09-2024, 22:21
Kolory są jak kobiety:
b: wszystkie są piękne, tylko czasem alkoholu zabraknie.

No to zdrowie pięknych pań! Może jeszcze przyjdą...

Shadow
13-09-2024, 09:29
Od tej kamery zaczęła się moja przygoda ze ślubami i ogólnie z zarabianiem na filmowaniu. Była też krótko Sony FX1 z CCD a po niej już kamery z CMOS Sony Z5 i Canon XF100. Z5 mam do dziś i czasem jeszcze z niej korzystam ale już nie na ślubach.

Tak ta kamera Canona to był niezły wypas na tamte czasy. Świetne były te profile obrazowe, które można było sobie tworzyć.

adawro
13-09-2024, 14:51
To jest taka "magia" jak w przypadku innych sprzętów typu VINTAGE lub raczej wzorowanych na VINTAGE.
Nieźle podsumowuje to Jared Polin https://www.youtube.com/watch?v=opjCw3HEqbA
Wielu fotografów z branży instagramowej lub modowej ma ułatwione zadanie bo zamiast kombinować filtrami obniżającymi kontrast i ostrość oraz dających efekt spranych kolorów i aberracji chromatycznej wystarczy po prostu cyknąć fotkę starym amatorskim sprzętem i voila! Podziw całej branży mają gwarantowany.

mystek
13-09-2024, 15:10
#Adawro - a nie jest trochę tak, że fotografia jest tak zaawansowana, obiektywy tak ostre, niemal zero wad, że właśnie człowiek zatęsknił za tymi wadami? Kiedyś w PS ukrywałeś wady, a teraz się je tworzy.

PS: "wady" w cudzysłowie, tj te aktualne w PS.

Leon007
13-09-2024, 17:11
CCD to nie jedt żaden vintage, jeśli chodzi o jakość obrazowania są lepsze od CMOSów. Oczywiście porównujemy współczesne wyroby, a nie stare z nowymi.
CCD są ciągle używane w astronomii, mikroskopii, pomiarach i innych takich, gdzie można zastosować właściwą konstrukcję i obróbkę, nie patrząc na cenę.
CMOSy są tańsze i łatwiejsze w produkcji, więc są dla takich leszczy jak my, wybitni użytkownicy zaawansowanych aparacików cyfrowych.

Shadow
14-09-2024, 10:56
@Leon007 (https://www.canon-board.info/member.php?u=27765) CCD w mikroskopach chirurgicznych mnie nie interesują tylko w aparatach fotograficznych a jak widać coś w nowych modelach ich brak.