Zobacz pełną wersję : Canon EOS R5 czy R6 Mk. II (przesiadka z 7D Mk. II)
rafealla
13-06-2024, 16:58
Cześć
Czy brak górnego wyświetlacza w normalnym użytkowaniu jest mocno problematyczny jeżeli chidzi o R6 Mk. II. Zawsze go miałem w poprzedniakch DSLR i się do niego przyzwyczaiłem ale zastanawiam się nad R6 MK. II bo rzekomo ma sporo lepszy AF od R5 a nie chce po raz kolejny naciągac budżetu - coś musi na szkłą zostać :-)
Czego jeszcze może mi brakować co jest na EOS 7D Mk. II a nie ma na bezlusterkowym R6 Mk. II ? Przeznaczenie 60% turystyk, 20% portrety w plenerze, 20% fotografia lotnicza.
Rafał
Hubert Multana
13-06-2024, 17:43
Cześć
Czy brak górnego wyświetlacza w normalnym użytkowaniu jest mocno problematyczny jeżeli chidzi o R6 Mk. II. Zawsze go miałem w poprzedniakch DSLR i się do niego przyzwyczaiłem ale zastanawiam się nad R6 MK. II bo rzekomo ma sporo lepszy AF od R5 a nie chce po raz kolejny naciągac budżetu - coś musi na szkłą zostać :-)
Czego jeszcze może mi brakować co jest na EOS 7D Mk. II a nie ma na bezlusterkowym R6 Mk. II ? Przeznaczenie 60% turystyk, 20% portrety w plenerze, 20% fotografia lotnicza.
Rafał
AF w R6 mark II jest lepszy niż w R5 i tu nie ma za bardzo o czym dyskutować.
Natomiast to czy będzie Ci brakować wyświetlacza to już indywidualna kwestia.
Jako posiadacz R (wcześniej 6D i 6D2) miałem swego czasu na testach R6 i R6m2 - braku wyświetlacza w ogóle nie zauważyłem :)
Miałem też na testach R5.
Obrazek z R6 jak dla mnie jest zdecydowanie przyjemniejszy i planuję kupić R6 (nie wiem ile mark), jak spłacę RF 100-500.
Brałbym R6m2 na Twoim miejscu.
Jako posiadacz R (wcześniej 6D i 6D2) miałem swego czasu na testach R6 i R6m2 - braku wyświetlacza w ogóle nie zauważyłem :)
Miałem też na testach R5.
Obrazek z R6 jak dla mnie jest zdecydowanie przyjemniejszy i planuję kupić R6 (nie wiem ile mark), jak spłacę RF 100-500.
Brałbym R6m2 na Twoim miejscu.
Największą wadą dla mnie R6 II jest stały tryb seryjny elektronicznej migawki 30kl/s. Już 20 w R6 I jest za dużo, obróbka potem to koszmar. Może lepszy będzie R5 II
Pieknografia
14-06-2024, 00:21
Największą wadą dla mnie R6 II jest stały tryb seryjny elektronicznej migawki 30kl/s. Już 20 w R6 I jest za dużo, obróbka potem to koszmar. Może lepszy będzie R5 II
Skoro zależy Ci na mniejszej liczbie klatek na sekundę na elektronicznej migawce w R6 II to ustawisz sobie wybraną niższą wartość w menu.
Marek Kowal
14-06-2024, 07:19
jedyną rzeczą którą może Ci zabraknąć to "mm" ogniskowej wynikłe z braku cropa. Brak wyświetlacza zastępuje ekranik w wizjerze. Ja w zasadzie nie używam nawet głównego wyświetlacza.
pozdrawiam.
też się tego obawiałem, w praktyce to w ogóle nie ma znaczenia, wszystkie dane widzisz w wizjerze lub na monitorku
jeśli chodzi o R5 to jest wciąż bdb puszka, tylko na kilka tygodni przed premierą mkII nie widzę żadnych promek..
Makudonarudo
14-06-2024, 10:39
Nie powinien przeszkadzać jego brak. Te informacje możesz mieć w wizjerze/ekraniku.
Poza tym to nie lustrzanka - więc symulację wyglądu zdjęcia masz w czasie rzeczywistym właśnie w wizjerze.
Więc jeszcze przed zrobieniem zdjęcia już wiesz czy będzie niedoświetlone/prześwietlone lub czy zrypałeś balans bieli.
W lustrzance faktycznie trzeba było wszystko sprawdzać bo co innego widziałeś ty a co innego widziała matryca.
Jedyne czego nie pokazuje ekranik/wizjer to czy wystąpił rolling shutter (w R6 mark 1).
Więc zawsze w nowym secie oświetleniowym(lub jak się zmieni) warto sprawdzić foty w serii aby ewentualnie przełączyć się na migawkę mechaniczną.
Jedyne czego nie pokazuje ekranik/wizjer to czy wystąpił rolling shutter (w R6 mark 1).
Więc zawsze w nowym secie oświetleniowym(lub jak się zmieni) warto sprawdzić foty w serii aby ewentualnie przełączyć się na migawkę mechaniczną.
Wystarczy "półmechaniczna".
Makudonarudo
14-06-2024, 11:19
Tzn aby doprecyzować - ekranik pokaże rolling shutter przy podglądzie zrobionego zdjęcia.
A przy robieniu - nie pokazuje.
Wolę dopisać bo wiem że są tacy którzy co zdjęcie muszą zobaczyć jak wyszło.
Ja wszystkie podglądy mam wyłączone, a ręcznie podglądam od czasu do czasu - głównie aby zweryfikować ten rolling shutter.
A jak wiele osób ma włączone wyświetlenie zdjęcia po zrobieniu - to od razu zobaczy RS.
--- Kolejny post ---
Wystarczy "półmechaniczna".
Będę musiał potestować.
Na razie w dwóch miejscach rolling był tak dokuczliwy że musiałem zmienić migawkę.
Raz dałem też wsparcie opcją - "bez migotania" czy jakoś tak. Bo nawet na mechanicznej nie było idealnie.
Skoro zależy Ci na mniejszej liczbie klatek na sekundę na elektronicznej migawce w R6 II to ustawisz sobie wybraną niższą wartość w menu.
Nie ma takiej opcji.
Wyświetlacz w R5 jest zbędny. Ot taki ozdobnik. Największa bolączka to brak migawki elektronicznej na czasach dłuższych niż 0,5 sekundy. Eos R nie miał takich ograniczeń
Pieknografia
15-06-2024, 18:31
Nie ma takiej opcji.
Nozanu, dlaczego twierdzisz, że nie ma? W moim Canonie R6 Mark II jest taka "opcja". Dokładnie mam do wyboru 3 opcje prędkości na elektronicznej migawce.
Pieknografia
15-06-2024, 19:34
Wyświetlacz w R5 jest zbędny. Ot taki ozdobnik. Największa bolączka to brak migawki elektronicznej na czasach dłuższych niż 0,5 sekundy. Eos R nie miał takich ograniczeń
To także bolączka modelu R6. R6 Mark II już nie ma takich ograniczeń.
To także bolączka modelu R6. R6 Mark II już nie ma takich ograniczeń.
Hmmm... Może pora sprzedać R5?
RobertoM
17-06-2024, 10:09
Czy w tych body typu r6ii, r5 można wyłączyć stabilizację matrycy?
wlprzemek
21-06-2024, 19:43
W R6 Mk II można
Pieknografia
30-06-2024, 08:26
Czy w tych body typu r6ii, r5 można wyłączyć stabilizację matrycy?
Tak, ale wyłącznie w przypadku gdy korzystasz z obiektywu ze stabilizacją. W przypadku obiektywów bez stabilizacji wyłączenie IBIS nie jest możliwe.
Tak, ale wyłącznie w przypadku gdy korzystasz z obiektywu ze stabilizacją. W przypadku obiektywów bez stabilizacji wyłączenie IBIS nie jest możliwe.
To nie tak.
W R5 można wyłączyć IBIS przy obiektywie bez stabilizacji.
Przy obiektywie z IS można wyłączyć kompletną stabilizację (IBIS+IS). Selektywnie się nie da.
RobertoM
30-06-2024, 14:43
To trochę kiepsko. Stabilizacja Canona w body jak patrzę na video to strasznie pływa w rogach. Chyba już lepiej r8 i stabilizacja w szkle a najlepiej mały gimbal pod to body.
Bzdury piszesz. Można wyłączyć oczywiście. Pierwsze menu chyba 7 zakładka, pierwsze u góry stabilizacja obiektywu włącz/wyłącz....
--- Kolejny post ---
Jeśli nie potrzebujesz dużej matrycy do czegoś konkretnego (reklamy wielkoformatowe) to bierz R62 bez zastanowienia, ekran górny do niczego kompletnie potrzebny nie jest.
Gdyby ktoś szukał R6mkII, świetna cena w cyfrowe.pl:
https://www.cyfrowe.pl/swiatlosila2024?utm_source=tradetracker&utm_campaign=afiliacje&utm_medium=12&utm_term=171763