Zobacz pełną wersję : Canon Speedlite EL-10 dziwna premiera
Za https://www.fotopolis.pl/testy/akcesoria/37796-canon-speedlite-el-10-pierwsze-wrazenia
I znowu TO zrobili :mrgreen:
Canon znowu zrywa z tradycją :mrgreen: Speedlite EL-10 dysponuje jedynie nowym cyfrowym mocowaniem, bez styków gorącej stopki. Może więc współpracować jedynie z najnowszymi korpusami EOS R, które pojawiły się po modelu R3 włącznie.
Lampa nie jest więc kompatybilna z EOS-em R, R5, R6 Mark I czy RP.
Powstrzymam się od komentarza, ale i tak od wielu lat siedze w Godoxach vel Quadralite.
Ważne jest, aby dotychasowy użytkownik EOS-ów R, R5, R6 Mark I czy RP nie wtopił bezsensownie 1399 zł na zakup Canon Speedlite EL-10.
16910
Specyfikacja na stronie producenta: https://www.usa.canon.com/shop/p/speedlite-el-10
Hubert Multana
06-06-2024, 12:22
Lampa nie jest więc kompatybilna z EOS-em R, R5, R6 Mark I czy RP.
Powstrzymam się od komentarza, ale i tak od wielu lat siedze w Godoxach vel Quadralite.
R - wycofany ze sprzedzazy
R5 - koncowka produkcji
R6 - wycofany ze sprzedazy
RP - końcówka produkcji
Co do drugiej podkreślonej części to darowałbyś sobie śmieszność, bo cały ten post to negatywny komentarz.
Eberloth
06-06-2024, 12:35
bo cały ten post to negatywny komentarz.
A pisał tu kiedyś pozytywne o Canonie?
Hubert Multana
06-06-2024, 12:41
Nie, ale i tak warto takich prostować, żeby inni nie myśleli, że mówi coś mądrego.
totamten
06-06-2024, 14:41
R - wycofany ze sprzedzazy
R5 - koncowka produkcji
R6 - wycofany ze sprzedazy
RP - końcówka produkcji
Co do drugiej podkreślonej części to darowałbyś sobie śmieszność, bo cały ten post to negatywny komentarz.
Zawsze nabieram wielkiego dystansu do informacji, jak niemiecka gazeta martwi się o upadek gospodarki w Polsce, rosyjska o jej bezpieczeństwo, a Candar o kieszenie użytkowników Canona. Poważnie traktuję tylko jego piękne zdjęcia i osiągnięcia.
Poczekam spokojnie na zapytania dotyczące braku współpracy z EOS-em R, R5, R6 Mark I oraz RP z tą lampą na forum i słowem się nie odezwę. Swoją drogą nieco przewrotne jest to, że Canon zamierza walczyć nowymi stopkami w nowych Speedlitach z użytkownikami aparatów jeszcze produkowanych i sprzedawanych. Dla mnie brzmi to absurdalnie, ale zakładając że statystyczny użytkownik Canona będzie zmieniał aparat co 3/4 lata (daty wypuszczenia na rynek r6 i R5) ma to sens :D
BTW
sądząc po ww. wpisach dyskryminowanie w Canon Speedlite EL-10 wcześniejszych puszek systemu R to zdaniem przedpiszców kolejny objaw miłości producenta do użytkowników systemu. Nie ma bowiem nic fajniejszego jak zakup lampy, która nigdy nie zadziała (ktokolwiek i kiedykolwiek błyskał czymkolwiek wie o czym piszę).
dla tych, którzy nie kojarzą dlaczego "znowu" zapodam oczo-leptycznie, że ta "walka" z użytkownikami systemu trwa od dłuższego czasu.
16911
FlatEric
06-06-2024, 15:42
Ważne jest, aby dotychasowy użytkownik EOS-ów R, R5, R6 Mark I czy RP nie wtopił bezsensownie 1399 zł na zakup Canon Speedlite EL-10.
1399 złotych za flesz o liczbie przewodniej 20 m? Nie no, bajer po prostu. :roll:
Hubert Multana
06-06-2024, 15:51
1399 złotych za flesz o liczbie przewodniej 20 m? Nie no, bajer po prostu. :roll:
Baterie firm trzecich tez maja większą pojemność niż oryginalne, są tańsze, a jednak działają krócej...
Baterie film trzecich tez maja większą pojemność niż oryginalne, a tańsze, a jednak działają krócej...
Jak widać na załączonym obrazku kolega jeszcze nie ogarnął faktu, że baterie w innych bezlustrach trzymają 2x dłużej a niezależni producenci lamp błyskowych stosują nawet w lampach reporterskich oraz plenerowych akumulatory działające 3 dłużej niż standardowe paluszki AA (Canon Speedlite EL-10 jest zasilania 4 bateriami AA).
Hubert Multana
06-06-2024, 16:05
Mialem na myśli, ze to, ze jakiś jongnuo mówi, ze jego lampa ma większą liczbę przewodnia i jest tańsza to wcale nie musi oznaczać, ze swieci mocniej ;) a to ze akumulatory z ogniwami pracują lepiej niż baterie AA to raczej oczywista sprawa, ale nikt tutaj słowem pretensji o zasilanie bateriami AA nie mial.
FlatEric
06-06-2024, 16:11
Baterie firm trzecich tez maja większą pojemność niż oryginalne, są tańsze, a jednak działają krócej...
Czyli EL-10 ma wprawdzie liczbę przewodnią 20 m, ale świeci jaśniej niż inne lampy o tej samej liczbie przewodniej? To miałeś na myśli? :?
Hubert Multana
06-06-2024, 16:18
Nie, bo nie testowałem wiec nie wiem. Ale nauczony doświadczeniem nie porównuje producentów miedzy soba na podstawie specyfikacji, bo nie każdy mierzy tak samo.
Jeżeli to nowe złącze ma coś dawać nowej "generacji" lamp, to ok. Jeżeli to złącze nie daje zupełnie nic (w co jestem bardziej skłonny uwierzyć), to jeśli nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o...
Jeżeli to nowe złącze ma coś dawać nowej "generacji" lamp, to ok. Jeżeli to złącze nie daje zupełnie nic (w co jestem bardziej skłonny uwierzyć), to jeśli nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o...
To nowe złącze spowoduje, że zrobisz bardziej zaj....e zdjęcia :mrgreen:
To nowe złącze to chyba jest proroctwo, że następne korpusy będą kompatybilne tylko z takimi lampami. Niby do R7 mógłbym podpiąć to WIELKIE G, ale po co, skoro mam 8 innych lamp, które mogę ponadto podpiąć do wszystkiego innego?
Ja bym ją bardziej rozpatrywał pod kątem strobisty. Może pełnić funkcję nadajnika lub odbiornika w zakresie odległości 30 m i pracować na jednym z 15 kanałów w jednej z 5 grup. Pytanie tylko ile błysków na akumulatorach AA może wykonać? (brak o tym wzmianki w opisach techn.). Na akumulatorach AA zapewne 200-300 max. Przykładowo Godox Ving V860 III na jednym akumulatorze może wykonać 480 błysków przy pełnej mocy, no i jest sporo tańszy w zakupie.
FlatEric
07-06-2024, 10:07
Pytanie tylko ile błysków na akumulatorach AA może wykonać? (brak o tym wzmianki w opisach techn.). Na akumulatorach AA zapewne 200-300 max.
Piszą - 210-1400 na bateriach alkalicznych i 260-1700 na akumulatorach NiMH. I trzeba mieć na uwadze, że to jest słaba lampa, o energii błysku 2x mniejszej od dużych fleszy aparatowych, które dla pokrycia 28-35 mm mają liczbę przewodnią w okolicy 35 m.
Ciekawe skądinąd, jak to się ma do rzeczywistości - bo w przypadku EOSów zasilanych bateriami alkalicznymi czy litowymi to nie wiem czy byłem w stanie wykonać na tych bateriach 1/4 deklarowanej liczby zdjęć.