PDA

Zobacz pełną wersję : Generatywne AI w Lightroom

pawel.guraj
22-05-2024, 10:54
Od (wczoraj wydanej) wersji 13.3 LR dołączył do grona produktów Adobe wspierających Generative AI na bazie silnika Firefly.
Pojawił się nowy tryb "Remove", który usuwa zaznaczone elementy właśnie z użyciem Firefly.
Pierwsze próby bardzo pozytywne.

p,paw

cauchy
22-05-2024, 13:18
jeśli będzie to działało tak sprawnie i dobrze jak w PSie to możliwe, że PS pójdzie u mnie w odstawkę bo głównie do tego go używam

pawel.guraj
22-05-2024, 13:19
jeśli będzie to działało tak sprawnie i dobrze jak w PSie to możliwe, że PS pójdzie u mnie w odstawkę bo głównie do tego go używam

Mam dokładnie tak samo. U mnie w zasadzie jedynym zastosowaniem PS'a było stemplowanie, które dotychczas w LR działało fatalnie.
Tak jak pisałem - wstępne próby są bardzo, bardzo obiecujące.

p,paw

cauchy
23-05-2024, 12:28
ech nie działa to tak dobrze jak w PS
po usunięciu jest widoczny ślad obwódki obszaru, jak dorzucam do tego generatywne AI i maskowanie efekty są lepsze, tylko trwa to zbyt długo
na razie zostanę z PSem

marfot
23-05-2024, 18:49
Od (wczoraj wydanej) wersji 13.3 LR dołączył do grona produktów Adobe wspierających Generative AI na bazie silnika Firefly.
Pojawił się nowy tryb "Remove", który usuwa zaznaczone elementy właśnie z użyciem Firefly.
Pierwsze próby bardzo pozytywne.

Pierwsze próby, jak dla mnie, są bardzo zachęcające. Bardzo dobre narzędzie.

mxw
24-05-2024, 15:35
Działa całkiem okay, choć faktycznie dość wolno.

Pytanie techniczne: czy LR to robi lokalnie czy konsultuje coś z centralą? :twisted:

marfot
24-05-2024, 17:44
Działa całkiem okay, choć faktycznie dość wolno.

Zazwyczaj usuwam pojedynczy obiekt i ważna jest jakość tej roboty. Tu jest bardzo dobrze. Czas nie jest zniechęcający.

gnd
21-06-2024, 18:10
Pobawiłem się tym chwilę i da się tego używać. Szkoda, że nie można tego generować lokalnie tylko za kredyty. Mam 250 na miesiąc w planie foto.

Jeśli się zaznaczy idealnie przedmiot to zamieni go na inny, a jak zaznaczy się z marginesem to usunie.