Zobacz pełną wersję : canon r7 i 100-500 mikroregulacja af
Witam, jak przeprowadzić mikroregulację AF R7 i 100-500. Chodzę po menu aparatu i nie mogę znaleźć pozycji do mikroregulacji.
Eberloth
21-05-2024, 17:29
Nie znajdziesz.
totamten
22-05-2024, 07:50
To jak ją przeprowadzić?
Body i obiektyw są nowe czy używane?
To jak ją przeprowadzić?
Nie ma takiej opcji, jedynie serwis. Ale jeśli zestaw Ci nie trafia, to raczej coś (body lub szkło) masz uszkodzone. Generalnie poza jakimiś mniej (lub bardziej, jak kto woli) wiarygodnymi wpisami z netu, nie spotkałem osobiście (osobiście!) nikogo, kto miałby problemy z celnością AF w body z serii R.
Generalnie poza jakimiś mniej (lub bardziej, jak kto woli) wiarygodnymi wpisami z netu, nie spotkałem osobiście (osobiście!) nikogo, kto miałby problemy z celnością AF w body z serii R.
osobiście to słowo klucz - bo na forum mamy takie posty ;) raczej dotyczą szkieł EF na korpusie R7, ale z drugiej strony u mnie szkła EF na R5 działają lepiej (znacznie lepiej) niż na lustrzankach.
osobiście to słowo klucz - bo na forum mamy takie posty ;)
Wiem i dlatego to wyraźnie zaznaczyłem. A co do postów na forum w tym temacie, to 99% z nich jest autorstwa jednej osoby, która jest dla mnie kompletnie niewiarygodna.
raczej dotyczą szkieł EF na korpusie R7, ale z drugiej strony u mnie szkła EF na R5 działają lepiej (znacznie lepiej) niż na lustrzankach.
Zarówno EF, jak i RF, działają u mnie tak samo precyzyjnie. Zarówno na R, jak i na R7 (bo takie body mam). I również nie zetknąłem się osobiście z żadną osobą, u której byłoby inaczej. Nie neguję, że na pewno trafiają się uszkodzone egzemplarze, ale tutaj, jak również napisałem, bez serwisu się nie obędzie.
Nie ma takiej opcji, jedynie serwis. Ale jeśli zestaw Ci nie trafia, to raczej coś (body lub szkło) masz uszkodzone.
To wynika z algorytmów pracy AF w ML Canona - zupełnie innych jak z DSLR. Jak szkło nie trybi z body to jest to usterka a nie powód do mikroregulacji jak za czasów DSLR.
kupione nowe w listopadzie 23
totamten
22-05-2024, 20:27
kupione nowe w listopadzie 23
Było źle od początku, czy w międzyczasie się popsuło? Bez względu, póki na gwarancji to zostaje serwis gwarancyjny.
Jeśli masz jakiś problem to najlepiej odeślij na gwarancję. Zanim wyślesz udokumentuj to sobie zdjęciami. Możesz też ewentualnie tutaj pokazać w czym problem, choć my oczywiście serwisu nie zastąpimy.
Jeżeli już jest na świecie człowiek, który ma problem ze współpracą RF 100-500 z R7, to mi się już nawet odechciewa tego sprawdzać. Miałem mieć okazję przedwczoraj i nie wyszło, nie wiadomo, kiedy wyjdzie, ale po co? Trafiają się- jak widać- albo felerne korpusy R7, albo felerne obiektywy, a jeśli to ma weryfikować serwis na Żytniej, to mi się po prostu rzygać chce, bo trzeba im wysłać i jedno, i drugie, i jakiś czas nie mieć nic konkretnego pod ręką.
popsuło się teraz
A czym się to objawia?