Zobacz pełną wersję : jaki monitor
Witam
chyba musze dokupic do mojego LCD jakis inny monitor ewentualnie wymienic panel - bo o ile do WWW i gier to sie on nadaje to sa straszne problemy ze zdjeciami - podajcie moze jakies niedrogie a dobre monitorki CRT lub jakis dobrze oddajacy kolory panel.
ja osobiście używam CRT - Compaq P1210 na kineskopie Mitsubishi Diamotron.
ten i Sony Trinitron to najlepsze w tej klasie kineskopy. Całkowicie płaskie, ostre jak żyleta ze świetnym odwzorowaniem kolorów. Mój ma 22 cale, te na sony mają 21. ogromny monitor - masa 32 kg! Ale naprawdę zachwyca. Polecam. Ceny Diamontronów i Trinitronów na allegro to koło 600 złotych za używki.
Jak dla mnie tylko LCD ale niestety z górnej półki. Sam zbieram na EIZO ColorEdge CE210W :)
A o różnych panelach i testach możesz tu poczytać:
http://www.mva.pl
FOTOGRAF
26-06-2006, 09:53
a moze poszukaj na forum czy nie bylo juz tematow o monitorach?
od groma i ciut ciut bylo tego...:roll:
wiem wiem czytalem jednakze to jest tak, ze miesiac wychodza nowe modele i jakosc LCD tez sie szybko zmienia- w takich sprawach wole na biezaco sie skonsultowac i chyba robie dobrze ze sie pytam - Mnieteq eizo coloredge to jest sporo za drogi jak dla mnie - a cos tanszego?
Ja też chcę kupić monitor LCD 19" ... I nie wiem co kupić ... Taniego i dobrego? Co sądzicie o tym : http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=21395 ... Macie jakiś pomysł? Chodzi o jak najlepse odwzorcowanie kolorów zdjeć ...
Ja też chcę kupić monitor LCD 19" ... I nie wiem co kupić ... Taniego i dobrego? Co sądzicie o tym : http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=21395 ... Macie jakiś pomysł? Chodzi o jak najlepse odwzorcowanie kolorów zdjeć ...
Poszukaj monitora z matrycą MVA(PVA). Ma to znacznie lepsze kolory od TN.
Chodzi o jak najlepse odwzorcowanie kolorów zdjeć ...
a czemu LCD? nie lepiej CRT. Sąniedoścignione jeżeli chodzi o kolory. Wiem, że gabaryty są czasem sprawą najważniejszą. Mój CRT waży ponad 30 kilo, ale nie zamieniłbym go w życiu na żadne LCD.
a nie masz nic na oku? Bo ja sie nie znam na tym sprzęcie ...
A mi siewłaście o miejsce rozchodzi ... Nie mam miejsca na CRT .. A 19" CRT są ogromne :P
A mi siewłaście o miejsce rozchodzi ... Nie mam miejsca na CRT .. A 19" CRT są ogromne :P
ja mam 22" :)
Do wszystkich amatorów fotografów zastanawiających się nad LCD...
Długo zbierałem się do zakupu LCD, podchodziłem do tego typu sprzętu bardzo nieufnie, ale w końcu kupiłem amatorskie Eizo s1910 i... o dziwo! NAPRAWDĘ nadaje się do obróbki zdjęć!!! za ok 2000 ciężko znaleźć coś lepszego...normalnie jak CRT :)
normalnie jak CRT :)
Raczej "prawie jak CRT" ;)
merciful
25-08-2006, 01:23
Ja kupilem tydzien temu Nec Spectraview 1990. To monitor dedykowany do obrobki koloru. Gamut 12 bit. Po skalibrowaniu Eye One i pierwszych zdjeciach z laba (oczywiscie po zaladowaniu profilu ICC) mowie: Ten monitor wart jest kazdych pieniedzy! Genialne odwzorowanie kolorow. :razz:
Dzygit-Dublin
25-08-2006, 08:34
wejdz na www.mva.pl
masz testy i wejdz na forum
do wyboru do kolory i do kieszeni bo to tez chyba wazne
Pozdrawiam Dariusz
Raczej "prawie jak CRT" ;)
prawie robi wielką różnicę
co myślicie o IBM p260 ?? płaska 21" plamka 0.24mm wysokie odświerzanie przy 1600x1200 85hz
Ja kupilem tydzien temu Nec Spectraview 1990. To monitor dedykowany do obrobki koloru. Gamut 12 bit. Po skalibrowaniu Eye One i pierwszych zdjeciach z laba (oczywiscie po zaladowaniu profilu ICC) mowie: Ten monitor wart jest kazdych pieniedzy! Genialne odwzorowanie kolorow. :razz:
Na taki monitor mało kogo stać... :mrgreen:
co myślicie o IBM p260 ?? płaska 21"
Heh mi to na biurko nie wejdzie :P
IBM p260? Pracuję na takim (montaż video i fotografia)- całkiem go sobie chwalę, jest tani, ma fajny ostry obraz. Było troche problemów z ustawieniem kolorów- taki sam model ma kolega obok i u niego nie zapamiętuje po restarcie ustawień, u mnie ok. Oba kupione w komisie.
rekanoga
17-09-2006, 00:45
jezeli CRT to: Mitsubishi Diamond Pro 930SB http://www.warnet2.pl/czytaj.php?typ=monitor&opis=73
Polecam EIZO S2100, mam i twierdzę że był warty, każdej wydanej złotówki.
Mnie ciekawi Eizo S2110, albo większy model Eizo S2410 - z tego, co czytałem, to ta seria jest bardziej dla CADowców. Za to z serii ColorEdge (za te same pieniądze) są jest CE210 (można dostać już za 1200$) i analogiczny CE240.