PDA

Zobacz pełną wersję : Stworzenie periodyku wydawanego przez CB

Strony : [1] 2

Il fuoco
25-06-2006, 17:40
W dyskusji o legitymacji fotoreporterskiej pojawił się pomysł żeby stworzyć stowarzyszenie które miałoby możliwość wydawania gazetki np. w formie pdf co w późniejszym czasie mogłoby doprowadzić do wydawania takich legitek. Dalej sami rozumiecie. Ale głównym celem założenia stowarzyszenia mogłoby się stać właśnie wydawnie gazetki.
Problemem jest to aby zebrać grupę ludzi która zna się na DTP, zna problem od strony prawnej i miałaby ochotę poświęcić swój czas na tworzenie czegoś takiego. Sam bardzo chciałbym żeby coś takiego powstało. Diodak prawdopodobnie też chciałby wziąć udział w czymś takim. Sam niemogę nic.
Nie znam się na prawie, nie znam się na DTP, nie robię dobrych zdjęć - ale wiem że na tym forum są osoby które mogą naprawdę wiele w takich sprawach. Razem mogliby stworzyć periodyk wydawany przez CB. Mogłyby tam być Tips&Tricks, informacje o wygranych Battle'ach,info o plenerach,relacje z imprez itp.
Gdybyście mieli jakieś propozycje a najlepiej chęć wniesienia jakiejś pracy do tego projektu - wpisujcię się proszę.
Wyszło z IDkami, wyszło ze smyczami - dlaczego miałoby teraz nie wyjść?
Wpisujcie pomysły...

Concigliere zaoferował pomoc prawną - czyli jakby co mamy 2 podpisy na statucie - potrzeba 15. 3 to byłby Diodak, mam nadzieję Jac to byłoby 4...

cood
25-06-2006, 17:50
mogę zaoferować swoją pomoc od strony DTP. znam też kilka tanich i dobrych drukarni wiec w razie druku myślę, że też mogłbym pomóc.

a.

adamek
25-06-2006, 17:54
Nie to że chcę Was zniechęcać...
Pomyślcie o jednym. Czy chcecie wydawac coś co jest fajne, czy chcecie wydawać coś aby miec legitki?

Jeśli to pierwsze - będe Wam z boczku chętnie kibicował. :)

Il fuoco
25-06-2006, 17:56
to pierwsze - mnie legitka absolutnie nie jest do niczego potrzebna.
dlatego założyłem nowy wątek.na Cb jest wystarczająco dużo ludzi, którzy wiedzą dużo i potrafią dużo - możnaby tą wiedzę i sztukę usystematyzować i prezentować w publikacji, spotykać się itd.
przecież to jest sama radość tworzenie czegoś takiego i prezentowanie tego innym.
czy gdyby chodziło o stworzenie czegoś fajnego mógłbyś nam pomagać?

Giraff
25-06-2006, 17:58
Problemem jest to aby zebrać grupę ludzi która zna się na DTP...

zakładam, że nie będziemy kupować do tego celu takich kombajnów jak Adobe InDesign czy QuarkXPress, więc możemy się posiłkować oprogramowaniem OpenSource - na potrzeby DTP można skorzystać np.: ze Scribusa (http://www.scribus.net/).

Il fuoco
25-06-2006, 18:00
chodziłoby na początku o tworzenie w pdf'ie...
bo mało kto ma hajs na druk itp.
ale fajnie że są chętni.
proszę pisać do mnie na gg:1061926
dzięki za odzew!

Giraff
25-06-2006, 18:01
Pomyślcie o jednym. Czy chcecie wydawac coś co jest fajne, czy chcecie wydawać coś aby miec legitki?

Zapytałbym również, czy to nie będzie czasem tak, że jak słomiany zapał opadnie, to skończy się czas życia wydawnictwa. Żeby to miało sens, to musi trwać... a żeby mogło trwać -potrzebni są ludzie.

Il fuoco
25-06-2006, 18:09
właśnie wysyłam PW i spisuję kontakty do ludzi którzy mogliby coś pisać co wydanie.
Słomiany zapał to problem.
Ludzie nie wierzą że można coś stworzyć.
Ale dlatego piszę ten wątek i próbuję zebrać ludzi a przynajmniej z nimi pogadać żeby można było naprawdę stworzyć periodyk.
Początki są trudne ale jeśli na początku się nie zaweźmiemy to nic z tego nie będzie...

Jerry99
25-06-2006, 18:12
Do składu periodyku wystarczy macintoshowy Pages... nie trzeba od razu Quarka czy Indesign'a - a każdy Mac defaultowo drukuje do PDF-a.
Dobrze napisał(a) Giraff(a) - aby periodyk przeżył potrzebni są ludzie, którzy napiszą, zrobią fotki, złożą... ;-)
Myślę że można zacząć od kwartalnika... jeśli taki byłby interwał wydawnictwa to mogę się podjąć składu...

Concigliere
25-06-2006, 18:13
Do rozmaitych celów: ułatwia np. spotkania, zloty, warsztaty itp. Jest partnerem dla właścicieli knajp, ośrodków wypoczynkowych. Może być podmiotem zarządzającym prawami autorskimi, składać wnioski, zapytania publiczne i tak dalej. Pod warunkiem, oczywiście, że Forumowicze odczuwają potrzebę tego rodzaju rozszerzenia własnej aktywności. Takie stowarzyszenie może organizować warsztaty fotograficzne, zapraszać znanych magików branżowych, ułatwiać edukację i promować ten rodzaj dewiacji. Rozmawiałem ostatnio z kolegą nt. warsztatów: sam bym swoje córki posłał by się czegoś o fotografii nauczyły, nie idąc od razu na takie studia. Owszem, założenie stowarzyszenia i wydawnictwa wymaga pewnego wysiłku organizacyjnego, ale może się opłacić. Zwłaszcza najmłodszym Kolegom, którzy nie są jeszcze zawaleni obowiązkami zawodowymi. I nie o legitymację chyba tu chodzi. Ja mam legitymację "NCz!" już od 1998 roku i korzystałem z niej może ze 3 razy. Przydaje się w miejscach "na zakazie": położona na desce rozdzielczej na ogół odstrasza blokadziarzy. Jasne, że to lipa, ale działa. Jak do tej pory. Tego typu przedsięwzięcie może ich wypromować u powaznych pracodawców, bo wykażą się nie tylko talentem ale i przedsiębiorczością. Poza tym to zawsze jekieś doświadczenie.

Il fuoco
25-06-2006, 18:17
no i dokładnie o to mi chodzi...
świerzak jeszcze jestem ale mam nadzieję że przez to mam podejście do tematu nie na zasadzie - a na co a po co, tylko podejście na zasadzie - fajnie coś stworzyć - a nuż się uda i będzie fajne zajęcie...

adamek
25-06-2006, 18:34
Dlatego bardzo chętnie Wam będe kibicował - ale z boku.
Może jak zbiore jakiś fajny materiał i Wam będzie odpowiadać - to pewnie go Wam przekaże.
Ale do stałej pracy to ja nie mam zacięcia ani czasu. :)

Il fuoco
25-06-2006, 18:35
założyłem zeszyt i spisuję co się da - nie wiem dlaczego ale jak coś robię to muszę mieć wszystko spisane na papierze:) jakoś łatwiej to wszystko później znaleźć...
więc sprawa wygląda tak:
Gdybyśmy mieli coś robić to myślę że byłoby to wydanie w PDF'ie.
Z Conciglierem jak tylko wrócę do domu czyli we wtorek obgadam sprawy prawne dotyczące tworzenia stowarzyszenia.
Z którymś z moderatorów muszę porozmawiać żeby przypiął ten wątek w hydeparku tak, żeby był łatwo dostępny dla ludzi którzy chcą dodać swój pomysł.
Mamy 2 osoby które zadeklarowały swoją pomoc w DTP.Narazie to cieszy.Bo jak już zdobędziemy materiały to z nimi porozmawiamy.
Najgorzej jest ze stowarzyszeniem.Jest potrzebna siedziba,15 osób i spotkanie na żywo.Podejrzewam że to będzie najtrudniej zorganizować.Ale jakby co to zawsze można przesyłać fizycznie statut do podpisania.
Trzeba się zastanowić ile objętości miałby mieć nasz pierodyk.
Co jaki "period" miałby się ukazywać i jaką miałby mieć treść.
Ja na początek proponuję 10 stron. Mało ale to i tak trudno będzie zapełnić.
Pomysł mam taki że poszczególne działy mogą być powiązane z forum.
Dla przykładu dział - Battle Cage - tutaj opis I Wielkiego turnieju i opis 1szego etapu plus wybrane najlepsze prace - wybrane przez Jaca bo to On się tym zajmuje i jeśli tylko zgodziłby się szrajbnąć tekst na temat Battla to już byłyby 2 strony.
Dział FAQ - czyli pytania i odpowiedzi dla początkujących - na zasadzie - który Canon jest lepszy i rozpatrywanie przy kryterium dSLR,hybryda,małpa...
Dział Porady - po kolei sztuczki z Tips& Tricks - za zgodą autorów.
Dział (nie wiem jaka nazwa) - opisy jak były robione naprawdę fajne zdjęcia - czyli to co pisał m.in. sven, Jarek Jaworski, itd. -za zgodą.

Czekam na pomysły działów plus ewentualne teksty - jak nie zaczniemy to nic z tego nie będzie.
Naraze jest nas 4 lub 5 lub 6 osób z czego 2 podchodzą bardzo poważnie.
Dlatego proszę - jeśli ktoś chce się tym zająć i może poświęcić czas - niech uwierzy że z tego coś może być...
Sami z Conciglierem sobie nie poradzimy.
Pozostaje jeszcze kwestia kto miałby być redaktorem naczelnym.
Ja proponowałbym Hazana bo to jego forum i bez niego nic by nie było...
O ile się zgodzi to byłoby świetnie.

Może jak zbiore jakiś fajny materiał i Wam będzie odpowiadać - to pewnie go Wam przekaże.

dobre i to:)
dziękujemy.możesz zacząć myśleć co chciałbyś pokazać w periodyku.
naprawdę.

Concigliere
25-06-2006, 19:07
Nie da rady załatwić spotkania założycielskiego korespondencyjnie. Sąd wymaga protokołu z zebrania, uchwały o utworzeniu, statutu, listy członków- założycieli etc. Musi być spotkanie.
Art. 12. PrStowU:*Komitet założycielski składa do sądu rejestrowego wniosek o rejestrację wraz ze statutem, listą założycieli, zawierającą imiona i nazwiska, datę i miejsce urodzenia, miejsce zamieszkania oraz własnoręczne podpisy założycieli, protokół z wyboru komitetu założycielskiego, a także informację o adresie tymczasowej siedziby stowarzyszenia.

AGO
25-06-2006, 19:32
pomysl popieram bo jest ciekawy.
Mysle, ze kwartalnik na wstepie to tez cos godnego poparcia - jak bedzie zainteresowanie mozna zawsze przeksztalcic sie w miesiecznik.
Co do formatu to pozostanmy przy PDF bo za free i ogolnie dostepne.
Mysle sobie, ze moze to z gubsza przypominac zaplecze (http://www.zaplecze.com) + dodatkowo jakies ciekawostki i nowosci od canon'a, sigmy, tamrona, i innych co maja w tym systemie cos do powiedzenia. Fotografie (serie) mozna bedzie zglaszac i szacowne grono zatwierdzi lub odrzuci ich publikacje.
W przyszlosci mozna pokusic sie o jakies reklamy (za pieniazki mozna wesprzec hardware i oplacic ewentualne koszty) ... ale to po wydaniu chociaz 2 egzemplarzy.
Jesli chodzi o mnie to sie polecam, pomoge w miare mozliwosci.

Aha pozostaje jeszcze sprawa tytulu ;) moze FotoKanon ... lub - z usmiechem do CH - FotoKanton :D

Il fuoco
25-06-2006, 19:41
alleluja:) coś się rusza.
przydałby się jeszcze dział z testami sprzętu...
narazie materiał w sumie mamy, dlatego że na kilka wydań spokojnie starczy to, co jest na CB - po drobnych korektach.
jutro postaram się powysyłać prośby o zgodę na publikowanie txtów poszczególnych autorów w periodyku.
kwartalnik również mnie wydaje się być dobrym rozwiązaniem.
jak już zmontujemy pierwszą nieoficjalną wersję będzie to znaczyło że pomysł ma możliwość egzystowania i wtedy zajmiemy się stowarzyszeniem.
a ze stowarzyszeniem można połączyć zawsze wyrabianie ID i sprzedaż smyczy - a później reklamy - tak jak mówisz... a kasa pójdzie na forum... piękna i daleka przyszłość ale należy to zrealizować.

AGO - świetnie;) kolejna osoba do pomocy - sorka ale jeszcze tylko zapytam w jakiej kwestii możesz nam zaoferować swoją pomoc?(tak czy inaczej się przyda;) ) - dobra organizacja roboty jest b.ważna w takich "projektach" - (nielubię tego słowa:) ).

Giraff
25-06-2006, 19:50
jeszcze jakaś wybrana jakąś drogą glowowania ("no bo jaką droga głosowania wybierzemy metodę głosowania?" :mrgreen: ) Szacowna Komisja d/s Wyboru Najodpowiedniejszego Zdjęcia na Okładke...

może wywołuję wilka z lasu: ale czy stowarzyszenie jest naprawdę potrzebne ? jego założenie to jedno /i przez machinę papierowo-sądową za jakiś czas się przejdzie/ ale późniejsze jego aktywne, odpowiedzialne i zgodne z oczekiwaniami założycieli "życie" będzie wymagało, raz jeszcze powtórzę: aktywnych działaczy. czy znajdą się takowi, którzy podejdą pod kategorię "odpowiedzialnych" ?

może ograniczyć się narazie do ew. wydawnictwa ? bo juz na takim etapie będzie można obserwować i zaangażowanie czynnika ludzkiego jak i ew. pojawiające się problemy...

bo wydawanie PDF można zawsze zawiesić. "z braku czasu, ludzi, etc".

a odkręcanie stowarzyszenia? no niby też...

nie żebym w Was nie wierzył, co to to nie :) , poprostu mam trochę doświadczenia z tzw. "owczym pędem" i "słomianym zapałem".

Il fuoco
25-06-2006, 20:04
jeszcze jakaś wybrana jakąś drogą glowowania ("no bo jaką droga głosowania wybierzemy metodę głosowania?" :mrgreen: ) Szacowna Komisja d/s Wyboru Najodpowiedniejszego Zdjęcia na Okładke...

może wywołuję wilka z lasu: ale czy stowarzyszenie jest naprawdę potrzebne ? jego założenie to jedno /i przez machinę papierowo-sądową za jakiś czas się przejdzie/ ale późniejsze jego aktywne, odpowiedzialne i zgodne z oczekiwaniami założycieli "życie" będzie wymagało, raz jeszcze powtórzę: aktywnych działaczy. czy znajdą się takowi, którzy podejdą pod kategorię "odpowiedzialnych" ?

może ograniczyć się narazie do ew. wydawnictwa ? bo juz na takim etapie będzie można obserwować i zaangażowanie czynnika ludzkiego jak i ew. pojawiające się problemy...

bo wydawanie PDF można zawsze zawiesić. "z braku czasu, ludzi, etc".

a odkręcanie stowarzyszenia? no niby też...

nie żebym w Was nie wierzył, co to to nie :) , poprostu mam trochę doświadczenia z tzw. "owczym pędem" i "słomianym zapałem".

sam napewno nie założę. jak wyjdzie i jeśli zajdzie potrzeba to będziemy jako stowarzyszenie zbierać pieniądze z reklam na utrzymanie serwera canon-board.info
myślę, że stowarzyszenie może okazać się dobrym pomysłem w takim wypadku.
a okładka?
ja proponuje zrobić battle-cage. zadamy temat, ludzie nadeślą, sonda - wynik - okładka.

AGO
25-06-2006, 20:22
jesli chodzi o tresc to proponuje takie rozwiazania:
a) tematycznie calosc (np. duze miasto w waskim kacie :D)
lub
b) misz-masz czyli wszystkiego po trochu (reporterka, architektura, makro)
moim zdaniem b) jest ciekawsze, a co do okladki to najlepsze foto z numeru (zdaniem wiekszosci oczywiscie, czyli sonda na CB)

Il fuoco: kieruje zawodowo projektami i fotografuje hobbystycznie ;) Moge pomoc na tyle na ile bede mial czas, czyli skrobnac cos od czasu do czasu, opublikowac fotografie ;) jak ktos je poprze, koordynowac prace - w tym tez Jerry99 moze sie wykazac (pozdrawiam), no i podzwonic za ewentualnymi reklamodawcami jak juz ruszy.

Co do ewentualnej tresci to mysle, ze wiele tematow powstaloby jako konkluzja do wywodow uczestnikow.

enter
25-06-2006, 20:37
il fuoco - chętnie się dopiszę do kręgu zainteresowanych współtworzeniem publikacji - chwilowo sesja.

Il fuoco
25-06-2006, 20:39
dobrze pomyślane AGO.
też wydaje mi się, że b) jest spoko.
zachodzi jeszcze pytanie czy to ma być a'la 5klatek i zaplecze plus jakieś testy i info dot. tego co dzieje się na forum plus testy itd - bo chyba jeteśmy najbardziej przywiązującym wagę do sprzętowych kwestii forum fotograficznym w polskim necie i mamy tutaj naprawdę dobrych specjalistów w różnych dziedzinach...

enter - świetnie:) "zgłoszę się" do Ciebie we wtorek wieczorem co i jak.

Od tej pory proszę żeby każdy kto może i chce, pisał w czym może pomóc.
Pomoże to w szybszym dojściu do jakichś ustaleń a także ułatwi pracę wszystkim zainteresowanym. Dzięki z góry;)

gkocur
25-06-2006, 21:02
Ponieważ sam mam jakieś doświadczenie ze stowarzyszeniem, chciałbym zwrócic uwagę na pewną sprawę:
z tego co wiem, stowarzyszenie jako osoba prawna musi prowadzić rozliczenia zgodnie z ustawa o rachunkowości. To oznacza pełna księgowość. Nawet, jeżeli jedynym przepływem finansowym są składki członkowkie.
A pełna księgowość to kosztuje niestety sporo...

Jeżel się mylę niech mnie ktoś poprawi.

Żeby nie było: uwarzam pomysł za super, chciałem tylko zasygnalizować potencjalny problem, żeby w porę się do niego przygotować.

Jac
25-06-2006, 21:21
Witam, wszytko zalezy od tego co sie ustali w tym watku, jesli bedzie to kwartalnik, jesli zbierze sie grupka pewnie kolo 10 osob zdecydowana na dluga wspolprace, jesli beda ciekawe tematy (w szczegolnosci mozna by do kolejnych numerow dodawac lekcje i t&t ze szkoly CB) do tego jakies ciekawe zdjecia, moze reportaze, forumowe relacje z imprez itd... to mysle ze sie uda, fajnie by bylo tez utworzyc jakas zajawke np pod adresem www.canon-board.info/tytulperiodyku - moge zagwarantowc ze Hazan sie na 100% zgodzi bo w koncu to bedzie reklama forum i to calkiem niezla ;-)

Co do PM jakie dostalem, to zebym napisac cos do gazetki na temat I Wielkiego Turnieju, to raczej bedzie mi ciezko ;-), ale moze cos sprobuje zrobic, jesli sie sprawa ruszy...

Narazie nie zakladal bym stowarzyszenia, mysle ze nie jest to niezbedne na tym etapie, warto by bylo sie zastanowic nad
- iloscia ludzi potrzebnych (sklad, artykuly, koordynacja, korekta itp ;-) )
- stalym podzialem obowiazkow (zeby to trwalo jak najdluzej) moze po dwie osoby na poczatek do zadania
- terminami (musza byc przestrzegane!)
- stalymi dzialami w periodyku itp, itd

Concigliere
25-06-2006, 21:32
Do stowarzyszeń ma zastosowanie ROZPORZĄDZENIE MINISTRA FINANSÓW z dnia 15 listopada 2001 r. w sprawie szczególnych zasad rachunkowości dla niektórych jednostek niebędących spółkami handlowymi, nieprowadzących działalności gospodarczej. /Dz.U.01.137.1539/. Póki nie ma działalności gospodarczej- księgowość jest uproszczona. Tyle jest w stanie poprowadzić członek stowarzyszenia- absolwent liceum ekonomicznego.

Il fuoco
25-06-2006, 21:48
Jac - genialnie:) dokladnie to mam na mysli co mówisz!
fajnie byłoby założyć osobne małe miejsce na tematy dot. periodyku. gdzieś na końcu...zaraz po sprawach administracyjnych... tak żeby to miało ręce i nogi...
warto by było to wszystko usystemtyzować.
zgłosiły się 2 osoby do pomocy do DTP.
do kontrolowania całości mogę być m.in. ja - robiłem wiele różnych projektów.
wprawdzie przez LO ale mam ciut doświadczenia z organizacją różnych rzeczy i mogłoby to się przydać - jeśli nikt nie ma nic na przeciwko.mogę też zajmować się kontatkem z różnymi fotograficznymi gazetami, publikacjami etc. - uwierzcie - mam do tego dar :twisted:

terminy najlepiej możliwie krótkie,ale realne - tak żeby była mobilizacja...
wiadomo że to będzie pdf.
chyba kwartalnik.
co do korekty można zapytać np. Viteza - on miał w stopce "bykom stop":D
ze stałych działów ja bym proponował:
temat numeru - jakiś temat zdjęć - zdjęcia 1 konkretnej osoby... raz na 3 miesiące.

dział techniczny z opisem sprzętu

dział z aktualnościami o forum - wkońcu ma to być made by Canon-board

dział z FAQ - dla startujących w fotografii

dział z tips& tricks - dla majsterkowiczów...

no i newsy ze świata fotografii...

swiderski
25-06-2006, 21:52
Ja również oferuję swoją pomoc, ale w sumie nie wiem, czym mógłbym się dokładnie zajmować :) Jestem otwarty na propozycje. Oby tylko nie zabrakło nam zapału. :)

Il fuoco
25-06-2006, 22:07
oby oby. ale myślę że skoro jest odzew i są chętni to coś z tego wyjdzie.
od tego tygodnia który jutro się zaczyna musimy się za to konkretnie i na poważnie wziąć. trzeba zorganizować spotkanie na żywo tych którzy będą chcieli coś konkretnie wnieść do tematu...

swiderski
25-06-2006, 22:44
Nie wiem jak reszta, ale mi do Wawy "średnio" po drodze :) Inną sprawą jest też to, że nie mogę się wyrwać z Gorzowa na więcej niż kilka godzin (praca) :???:

Il fuoco
25-06-2006, 22:59
ja nie wiem czy akurat w wawie.
sam mam do wawy 480km:/ cały dzien jazdy... no ale.
to chyba byłoby dobre wyjscie.
ale jesli wpadnie cos wiecej kasy za pewne roboty to mozliwe ze sprobuje wogole pojezdzic w pare miejsc tak zeby w roznych terminach rozni ludzi mogli sie spotkac, a pozniej razem z nimi zebrac to wszystko w calosc...

AGO
25-06-2006, 23:19
ludzie nie na zywca bo to nigdy sie nie uda :|
Proponuje jakas platformce co wspiera rozmowe w trybie rzeczywistym rozmowe kilku osob a'la IRC
Jesli chodzi o terminy to mysle ze powinny byc dynamiczne dla publicystow z ograniczeniem okolo 2 tygodni przed zlamaniem tekstu ... bo jesli wezmiesz pod uwage, ze ktos chce opublikowac 'COS' to znaczy ze temat jest wypstrykany/istniejacy :D wiec tylko takie warto akceptowac.
Jesli chodz o kontrole projektu, jesli podolasz to powodzenia, jesli nie to pomysl o tych co robia to zawodowo (P.S. jesli nie lubisz slowa 'projekt' to sie przelam bo terazniejszosc przyszlosc nalezy do zarzadzania projektami :D)

Il fuoco
25-06-2006, 23:24
postaram się przełamać.narazie to mam płatne wakacje że tak powiem, ale od wtorku jestem w domu i będę starał się pozarządzać tym projektem a raczej trochę nadać mu tempa.

Silent Planet
25-06-2006, 23:33
Mogę poprowadzic kącik pt. "Jak zostać mordercą..."

:mrgreen:

PS. Ja na poważnie.

AGO
25-06-2006, 23:58
Silent Planet: to nie ta gazetka
... a na powaznie temat plaski i prosty bo w kraju roi sie od debili co jezdza po pijaku, wiec walnij sobie 2,5 setki, wsiadz do samochodu i gaz do dechy ... i pierdyknij w drzewo ... mam nadzieje, ze takich palantow karetka z pawulonem podwozi

Il fuoco
25-06-2006, 23:58
inaczej to nazwiemy:) to będzię kącik "Wojny Systemowe"
i ja nie na poważnie hehe;)

ripek
25-06-2006, 23:59
Do stowarzyszeń ma zastosowanie ROZPORZĄDZENIE MINISTRA FINANSÓW z dnia 15 listopada 2001 r. w sprawie szczególnych zasad rachunkowości dla niektórych jednostek niebędących spółkami handlowymi, nieprowadzących działalności gospodarczej. /Dz.U.01.137.1539/. Póki nie ma działalności gospodarczej- księgowość jest uproszczona. Tyle jest w stanie poprowadzić członek stowarzyszenia- absolwent liceum ekonomicznego.

Nie prościej mieć firmę ? ;) (jak ja i kilka osób na forum)

Il fuoco
26-06-2006, 00:05
może i łatwiej ale czy my będziemy wykonywać jakieś zlecenia, czy będziemy non-stop coś sprzedawać, świadczyć jakieś usługi?raczej nie.
pozatym narazie stowarzyszenie odstawiamy na bok - przynajmniej dopóki nie wyjdzie pierwsza lub kilka pierwszych periodyków?

Vitez
26-06-2006, 00:07
co do korekty można zapytać np. Viteza - on miał w stopce "bykom stop":D

O znalazloby sie i cos dla mnie... bo ja z ksiegowosci czy prawa to niezbyt dobry, ale korekta sie moge z dzika rozkosza zajac :mrgreen: .

Il fuoco
26-06-2006, 00:09
Ty na serio?:) bo wiesz ja tak rzuciłem bo pierwszy mi do głowy przyszedłeś przez tą wielką stopkę.
ale jeśli naprawdę chciałbyś to bardzo by było fajnie:D

cood
26-06-2006, 00:10
naogladalem sie "zaplecza" i sie troche zajaralem pomyslem.
we wtorek jade na urlop, wracam za 2 tygodnie i mam nadzieje, ze po powrocie bede mogl sie wykazac :)

a.

Il fuoco
26-06-2006, 00:15
ja też mam taką nadzieję...

Mac
26-06-2006, 01:13
Mój akces do stowarzyszenia masz.
Na DTP się nie znam ale mój brat to robi, ja mogę doradzać i zarządzać projektami to robię na codzień. Trochę znam się na prawie ale nie na księgowości.
Poza tym pomysł bardzo dobry a Nikoniarze chyba już dość dawno powołali stowarzyszenie i wspiera ich Nikon Polska. Może nasz wsparł by Canon Polska? Może to nierealne ale spróbować można.

Triszer
26-06-2006, 04:31
No Panowie, czekam na pierwszy numer:)
Może tylko kilka uwag:)
Stowarzyszenie fajna sprawa, ale jak tu ktoś wspomniał:) księgowość, zebrania, status itd:)
Firma - to już lepiej - zawsze może wpaść jakieś zlecenie. Ciekawy tylko jestem, kto z posiadających firmę chciałby ryzykować...chyba lepiej skoczyć z mostu…
Wydawanie czegokolwiek w miłej atmoswerze słodkiego pierdzenia nikomu nie służy. Jak nie będzie w tym kasy i kogoś (nazwijmy go SZEFEM) kto będzie ten cały bajzel trzymał za jaja to się zrobi syf i na 10 stron PDFa będzie 10 stron zdjęć z demonstracji X albo 10 stron fotoreportaży pt: „…i znów zima zaskoczyła drogowców…” Chyba w tym celu zrobiliście BATTLE Cage i galerie.

„zachodzi jeszcze pytanie czy to ma być a'la 5klatek i zaplecze plus jakieś testy” – dobre pytanie, trzeba to przemyśleć i wyciągnąć odpowiednie wnioski!!!
„Mysle, ze kwartalnik na wstepie to tez cos godnego poparcia - jak bedzie zainteresowanie mozna zawsze przeksztalcic sie w miesiecznik.” – jasne, przy takiej ilości zdjęć jakie średni posiadacz cyfrówki jest w stanie wyprodukować to można nawet dziennik cyknąć. Mogę Was tylko pocieszyć, że jak nie będzie „Szefa i kasy” to z kwartalnika szybko zrobi się rocznik.
„Pomyślcie o jednym. Czy chcecie wydawac coś co jest fajne, czy chcecie wydawać coś aby miec legitki?” No pomyślcie, pomyślcie:)
No a teraz możecie sobie ponarzekać na mnie:) (może jakiś mały banik dla triszera prowokatora i wywrotowca)
He, zapomniałem o najważniejszym, proponowana tematyka! Jak najbardziej, jestem za, rewelacja!!!!!! Wyjątkowo oryginalna. Może jeszcze mały poradniczek jak ułożyć sprzęcik w torebce i jakiś FAQ. Przygotowałem nawet kilka pytań:
1. Jak zajeździć migawe przez 14 dni?
2. Czy DSLR lepiej absorbuje wodę od kompakta?
3. Jaki obiektyw do zdjęć w piątek i czemu ten a nie inny?
4. Co kupić d20, d30 a może poczekać ze 3 lat, dozbierać i kupić…
A co do Canon Polska to jak w banku już szykują kasiore żeby dryknąć tego PDFa na ładnej kredzie i sru do salonów prasowych.

Il fuoco
26-06-2006, 09:48
Triszer, człowieku?:) Lewą nogą wstałeś:) Dajże spokój:)A może faktycznie zrobimy temat jaki obiektyw kupić do zdjęć w piątek?:)
hehehe:) dzięki za kubeł zimnej wody na łeb, ale dosyć szybko wyparowała...
a do Canona trzeba będzie podejść już z gotowym kwartalnikiem.
Pozatym czy Tobie przeszkadza że chcemy coś stworzyć?
Bo jeśli tak to przykro mi, jeśli nie to też mi przykro że niepotrzebnie piszesz takie rzeczy.

muflon
26-06-2006, 09:51
No, nareszcie :-D bo juz sie dziwilem, ze nie odzywa sie nikt ze standardowych "Zawodowcuff" ktorzy na kazda wzmianke o ID, legitymacjach itp. zawsze musza wtracic swoje 3 grosze :evil:

Il fuoco
26-06-2006, 10:15
Poza tym pomysł bardzo dobry a Nikoniarze chyba już dość dawno powołali stowarzyszenie i wspiera ich Nikon Polska. Może nasz wsparł by Canon Polska? Może to nierealne ale spróbować można.

spoko Mac, dzięki:D widzę że projekt ma szanse powodzenia bo ludzie naprawdę chcą to stworzyć.jest już nas jakaś grupka :)

co do Canona - dlaczego nierealne?tzn.mało realne. ale ostatnio mój znajomy zadzwonił do prałata Jankowskiego z propozycją wyprodukowania wody pod nazwą Woda Prałata. Prałat chętnie się zgodził, etykiety już są, a znajomy siedzi w gdańsku z prałatem i rozmawia o szczegółach.
a jak nam o tym mówił to wszyscy pod stołem ze śmiechu leżeliśmy i kpiliśmy.
wniosek taki, że jak będziemy mogli zaoferować coś Canonowi, czyli to, że zdjęcia które będziemy przedstawiali w kwartalniku były robione Canonami, i jeżeli roześlemy info o tym że to tworzymy do Chipów i innych gazet, fotopolis itp. itd. to może akurat zechcą pozwolić nam napisać "oficjalne wydanie" czy "wydawane pod patronatem"...
I nie chodzi o kasę. Chcę uniknąć kwestii kasy przynajmniej na początku.

Stowarzyszenie narazie chyba nie jest do końca dobrym pomysłe.Jeśli by to szło tak jak powinno i forum mogło ponieść jakieś korzyści z tytułu wykonywanej przez nas pracy przy tworzeniu kwartalnika, wtedy mogę nawet własne lokum uznać za tymczasową siedzibę stowarzyszenia.

Przepraszam za to co teraz napiszę, ale podobną sytuację miałem na "szkolnym podwórku" gdy robiłem stronę mojego LO, wydawałem ze znajomymi gazetkę,organizowałem kasę na robienie Musicali Chicago,Skrzypka na dachu i Grease - wiele osób którym niepodoba się to co lub/i w jaki sposób coś robię głośno krzyczy że robię bezsensu, że to nie ma prawa wyjść, że to dziecinada, że to żenada, że wogóle za co ja się biorę.
Otóż nie.Jeśli ktoś naprawdę chce mi przeszkadzać lub chce mnie wyprowadzać z równowagi to nie ma to sensu. Bo lubię to, co robię, przykładam się do tego na maksa i bardzo mi się podoba jeśli ktoś chce nam pomóc w tworzeniu kwartalnika.Nie mam teraz na wakacjach zbyt wiele do roboty,mam mnóstwo wolnego czasu, do tej pory w wielu przypadkach nudziłem się - skończyło się rutynowe kucie,wstawanie,stres...
A ja lubię żyć pod stresem.Dodatkowo jeśli ma to być zrobienie gazety naszego forum,nie zamierzam tego odpuścić.
Kilka osób zaoferowało mi naprawdę konkretną pomoc. Mamy już nawet pierwszy szablon graficzny - ale muszę wrócić do domu żeby się tym zająć.
A wracam jutro. Tak więc jeśli drogi potencjalny współtwórco naszej publikacji niepodoba Ci się coś co robię i wiesz że możesz nam wszystkim pomóc w tworzeniu tego projektu napisz proszę konstruktywną krytykę - wyjaśnij co byś inaczej zrobił, jak rozwiązać ten czy inny problem w lepszy sposób. Wtedy staniesz się współtwórcą kwartalnika i będziesz mógł cieszyć się jak dziki osioł gdy już wyjdzie pierwszy numer i zauważysz że Twoje porady pomogły w tworzeniu i zostały użyte.
Natomiast jeżeli chcesz tylko krytykować i podcinać nam skrzydełka - bez pomagania - wybacz ale niebędę przynajmniej ja z Tobą rozmawiał bo jednostronny dialog do niczego nie prowadzi.I podkreślam że to nic osobistego. To takie prewencyjne oświadczenie. Żeby ktoś się później nie zdziwił że nie da rady wywołać małej wojenki... ;)
Jeszcze raz przepraszam za powyższy wywód ale chodzi o to żeby nie było niedomówień.Z mojej strony nie będzie żadnego ścinania się z kimkolwiek.Umiesz zrobić lepiej?Opowiedz nam o tym,pokaż,naucz - mówię serio.Każda pomoc się przyda.
Dziękuję z góry;)

Zaraz będę próbował nawiązać kontakt z ludźmi z Canona.
Trzeba im zapodać temat. Niech o tym myślą...
Wkońcu to będzie dla nich czysta reklama...
A forum jest największe w naszym kraju a napewno z tego co wiem najfajniejsze;)
Panowie - jak my tu na CB coś robimy to nie ma bata we wsi:)
Sorry że się powtarzam ale to mi dodaje skrzydeł;)

cood
26-06-2006, 10:20
ja mysle, ze "kontakt z ludźmi z Canona" warto nawiązać, jak będzie już coś do pokazania.
najlepiej ze dwa-trzy numery, aby pokazać w ten sposób, że to coś cyklicznego i nie skończy sie po jednym razie.
i oczywiście aby przekonać samych siebie, ze tak właśnie będzie.
a.

Triszer
26-06-2006, 10:36
Il fuoko, dopiero teraz wstałem, wtedy jeszcze się nie położyłem:)
muflon, już myślałem, że o mnie zapomniałeś:), ale, żeby mi (i podobnym) od zawodowcóff ubliżać:):)
A to prawda, że na każdą wzmiankę o ID i innych takich cudach dostaje cholery. Mam nadzieję, że mi wybaczysz, jak sobie czasem pobulgocze w tym temacie:)

Il fuoco
26-06-2006, 10:37
ja mysle, ze "kontakt z ludźmi z Canona" warto nawiązać, jak będzie już coś do pokazania.
najlepiej ze dwa-trzy numery, aby pokazać w ten sposób, że to coś cyklicznego i nie skończy sie po jednym razie.
i oczywiście aby przekonać samych siebie, ze tak właśnie będzie.
a.

myślałem żeby ich już pognębić tematem - żeby wiedzieli że coś takiego powstanie. niech myślą że to tylko takie gadanie. a jak zrobimy to wtedy stwierdziliby że jednak traktujemy to na poważnie.

ale chyba faktycznie masz rację. zrobimy pierwszy numer, roześlemy tu i tam i wtedy pogadamy z nimi.w ten sposób odrazu będą wiedzieli o co chodzi.

Il fuoco
26-06-2006, 10:39
Il fuoko, dopiero teraz wstałem, wtedy jeszcze się nie położyłem:)
muflon, już myślałem, że o mnie zapomniałeś:), ale, żeby mi (i podobnym) od zawodowcóff ubliżać:):)
A to prawda, że na każdą wzmiankę o ID i innych takich cudach dostaje cholery. Mam nadzieję, że mi wybaczysz, jak sobie czasem pobulgocze w tym temacie:)

możesz być generalnym mącicielem nastrojów i pomysłów:D dla każdego znajdzie się robota:)
tylko do tej pory nie wiem czy Vitez żartował z tym że chciałby bawić się korektą czy serio on to lubi:P

Triszer
26-06-2006, 12:02
o to musisz zapytać Viteza. mam jeszcze kilka uwag/pytań ale natroluje w nocy, teraz mam inne zajęcie:)

AGO
26-06-2006, 13:12
a proponuje zajac sie meritum ... bo temat zaczyna sie ciagnac jak guma od majtek. Jak cos komus nie pasuje to niech sobie osobny watek zalozy typu "CB gazetka beee". Jesli ma cos do dodania konstruktywnego to niech pisze.
Il fuoco: nie ma sensu pisac o projektach co sie udaly a nikt ich nie wspieral bo nam przestrzeni na posty zabraknie :mrgreen:
Jak juz sie podjeles zarzadzania to rob to zdecydowanie, a nie w stylu "przepraszam ale chcialbym cos powiedziec" ... no i reaguj na konstruktywna krytyke.

Zatem do pracy forumniacy :D

Il fuoco
26-06-2006, 14:12
to było tzw. chińskie ostrzeżenie AGO:)
dlaczego chińskie to już musisz wymyślić sam... :P

AGO
26-06-2006, 14:34
chinskie, polskie czy japonskie ... nie wazne bo liczy sie rezultat w pelni tego slowa znaczeniu: czas, srodki, jakosc i zuzyte zasoby ... reszta to piwo :mrgreen:

Triszer
26-06-2006, 15:26
No dobra Il fuoko, przebrnąłem z trudem przez Twój przydługi wywód. Chcesz konkretów, bardzo proszę. Na początek w punktach, jak coś Cię zainteresuje to możemy rozwinąć. Proszę tylko o potraktowanie użytej nomenklatury z przymrużeniem oka:) (jak i co będzie się nazywało to sprawa wtórna)
1. Redakcja
a) Szef (wydawca) – odpowiedzialny za całokształt strony formalnej i finansowej
b) Kolegium redakcyjne (dobrze gdyby znaleźli się tam ludzie z pojęciem o fotografii::) – określa kryteria i zasady wyboru zdjęć do publikacji (bardzo ważny punkt, chyba, że chcesz mieć plfoto 2 albo inny szatański wynalazek)
2. Dział graficzny
a) Grafik (plastyk) – tworzy projekt
b) Operator – robi swoje… (tu przepraszam wszystkich wielce urażonych operatorów, którzy uważają się za grafików:)
W wielu wydawnictwach ze względu na pozorne oszczędności te funkcje są niestety łączone, efekty są raczej marne…
3. Dział techniczny – budowa i utrzymanie galerii itp.
4. Osoba od PR (i to dobrze gdyby miała pojęcie o tym, co ma robić) chyba nie chcesz, żeby w sprawach „dotacji i wszelkiej maści pomocy” do canona pisało 12 osób i to w stylu „cześć, właśnie kręcimy sobie PDFa, kopsniecie kasiore za banerek”
5. Kto i na jakich zasadach może starać się o umieszczenie fot w periodyku?
Forum jest spore, każdy po 3 fotki? 10 stron to za malo:)
To tak zmontowane na szybko w mojej pustej łepetynie, ale obawiam się, że to nie koniec… Masz pytania, wal śmiało.

Pozdrawiam i życzę sukcesów.

Jac
26-06-2006, 21:54
ON moze i tak ale ze mna moze byc ciezko, na kims sie musze nauczyc panowacnad soba bo "dostaje cholery" jak ktos takie rzeczy pisze :twisted:....

Pisz w temacie i sie pilnuj ;-)

Pozdrawiam i życzę sukcesów.
takie podejscie jest nam potrzebne

Il fuoco
26-06-2006, 22:10
Triszer - Szczerze to nawet podoba mi się Twoje podejście do tematu. Wprowadziłbym do tego kilka zmian.Nomenklatura jest tutaj najmniej ważna. Każdy wie o co chodzi.

1 a)Tutaj jest problem nomenklatury ale nic na to nie poradzę.
Tutaj będę rozmawiał z Hazanem o jego roli w tworzeniu tej publikacji.Oprócz tego ak jak piszę od początku postaram się to wszystko trzymać w garści tak, żeby coś z tego powstało a ludzie się nie rozeszliSam nie jestem w stanie zająć się wszystki, ale z pomocą Concigliera który zna się na stronach prawnych moglibyśmy stanowić swojego rodzaju trzon.Do tego muszę pogadać z Vitezem. On chyba ma konkretną wiedzę nt. finansów. Ale generalnie wolałbym unikać przynajmniej na początku tematu pieniędzy. Publikacja w pdf nie wymaga nakładów.
Co do zakupu serwera postaram się tym zająć razem z kilkoma osobami...
Będzie dobrze.
Mogę również zajmować się dopilnowywaniem terminów, kontaktowaniem ludzi którzy muszą ze sobą współpracować.Będę koordynować wszystko tak, żeby miało ręce i nogi.
Kolegium redakcyjne - moderatorzy. To są ludzie którzy mają pojęcie o fotografii, znają się na niej i robią dobre zdjęcia. Inaczej nie zostaliby moderatorami.Inne propozycję będą rozpatrzane przez kolegium.
ad 2. Tutaj nie będziemy mieli problemów. Już dostałem na maila wstępny projekt szablonu wydania. Osoba która może to stworzyć jest i ma chęci do późniejszej pomocy.
ad 2b) Panowie Graficy również są.W trakcie czytania wątku można zauważyć że są osoby które oferują swoją pomoc w tym zakresie.
ad 3) musimy znaleźć kogoś, kto chciałby stworzyć osobny serwis internetowy.mały ale czytelny.aktualizację newsów plus dodawanie info o nowych wydaniach etc. mogę wziąć na siebie.
ad 4)tym także mogę się zająć bo narazie nie widzę na horyzoncie osób które zaoferowałyby tego rodzaju pomoc - jako PR. ale do czasu gdy nie znajdę kogoś kto będzie chciał się tym zajmować.
5. na zasadzie comiesięcznego battle'a. to raz.
dwa to już na głowie "kolegium" comiesięczny dział z jedną konkretną prezetnacją na jeden konkretny temat.
Od tego będziemy właśnie my.
Tak czy inaczej będą to zdjęcia ludzi z forum.
Jest wystarczająco dużo dobrych fotografów na tym forum żeby zapełnić strony naszego periodyku...

Również pozdrawiam i czekam na dalsze Twoje pomysły...

Il fuoco
26-06-2006, 22:12
Od jutra wieczorem Panowie, bierzemy się konkretnie do pracy.
Wracam do domciu... i się zacznie.
Tak więc Ci, którzy zdeklarowali się pomagać niech oczekują na e-mail ode mnie.Będziemy wstępnie ustalać rozkład pracy i myśleć nad tzw. kwestiami fundamentalnymi.

hazan
27-06-2006, 20:20
Wtrącę się (choć trochę puzno)

Najlepiej zastanowić się jaki cel miałby taki periodyk ? – jeśli informacyjny to czemu nie stworzyć serwisu który wspierany był bym przez nasze forum.

Sprawa nr 2 to – co ma za cel zakładanie stowarzyszenia ? – czy ono w czymś pomoże (myślę tutaj o formie prawnej) – ja widzę tylko potencjalne problemy z tym związane.

Tak więc zadaje pytanie – jaki jest cel wydawania periodyku?

Triszer
27-06-2006, 21:54
Odpowiedzi jest jest wiele (jak wielu jest ludzi zaangarzowanych w temat), ktoś ma nadmiar czasu, ktoś inny musi się realizować tffurczo:), ktoś chce się w przyszłości pochwalić, że publikuje gdzieś swoje foty/gnioty. Inny z kolei ma zamiar stworzyć coś fajnego i może nawet komuś się to przyda:)

Goomis
27-06-2006, 22:42
Chciałem się wypowiedzie juz wczoraj, ale cos sie zlego z forum dzialo.
1. Z tego co juz widze to stowarzyszenie narazie odpadlo i w sumie dobrze bo co jak co ale samo stowarzyszenie do niczego nam sie nie przyda. Mozna oczywicie pomyslec o tym pozniej, kiedy bedziemy miel juz za soba kilka numerow i mozliwe nawet wsparcie Canon Polska.
2. Mysle ze gazetka moze byc nawet wydawana co dwa miesiace. Tematów typu FAQ i Tips$Trics mamy juz wystarczajaco na tym forum zeby zapelnic dwumiesieczniki przez dobre dwa lata. Zdjec kazdy tez posiada duzo.(co prawda nie kazde musi byc zdjeciem dobrym i godnym publikacji;)).
3. Okresowy BATTLE z okreslonym tematem bylby świetnym rozwiazaniem. tylko powstaje problem, że do Tomasz Golińskiego doszły by setki zdjec no i co teraz. Myśle, że mógłby byc to BATTLE nie tylko na zdjęcia, ale żeby każdy zdjęcie opisał jak i co i dlaczego właśnie tak a nie inaczej. Wyeliminowało by to zdjęcia typu o fajne i pstryk i dało raczej bardziej profesjonalne podejście do tematu.
4. W każdym numerze można prezentowac co ciekawsze osobistości z tego forum. Napisalo by sie dane ogolne i wypowiedz tego czlowieka w stylu dlaczego fotografia, jak to sie zaczelo, jak do tego podchodzisz etc. No i oczywiscie co ciekawsze kilka fotek jego autorstwa.
5. Sprawy oczywiste czyli testy i porownania sprzetu to tez bardzo przydatna rzecz. Dla ludzi zamierzajacych kupic nowy sprzet.
6. Nowosci na rynku. Wszystko co nowe i przydatne do naszych kochanych Canonow.

Ja osobiście lubie siedziec w PS i moge powkładac wszystko w szablon i zkleic z tego calosc ale to kazdy moze zrobic bo kazdy wie jak to zrobic. Ale jezeli nikt nie bedzie mial czasu ani checi to moge sie tym zajac. Ogólnie pomysł wydawania gazetki jest bardzo fajny. Jezeli bede mogl w czyms pomoc to sluze swoja osoba.

Triszer
27-06-2006, 23:17
Pisz w temacie i sie pilnuj ;-)

Możesz jaśniej:)

Jac
27-06-2006, 23:22
Możesz jaśniej:)
Chodzi o to, ze nie lubie postaw w stylu "nie bo nie", i licze na to ze mimo tego ze cie ID "denerwuje" to z periodykiem bedziesz nam dalej pomagal, chociazby przez krytyke ;-) ale mam nadzieje ze nie tylko. 8)

Ale juz nie robmy OT ;-)

Vitez
28-06-2006, 01:08
Oprócz tego ak jak piszę od początku postaram się to wszystko trzymać w garści tak, żeby coś z tego powstało a ludzie się nie rozeszliSam nie jestem w stanie zająć się wszystki, ale z pomocą Concigliera który zna się na stronach prawnych moglibyśmy stanowić swojego rodzaju trzon.Do tego muszę pogadać z Vitezem. On chyba ma konkretną wiedzę nt. finansów.

Sprawe "korekty" juz opisalem na PW ale ta kwestie musze sprostowac publicznie:
Praca w banku nie rowna sie automatycznie "spec od finansow".
Taka firma jak bank to organizacja tak skomplikowana ze nie wolno robic takich uogolnien, choc niestety wsrod ludzi pokutuja takie stereotypy "o pracuje w banku to mi powie jakie konto zalozyc/lokate/kredyt wziac" :? .
Niestety - finanse to NIE moja dzialka.
Pracuje ogolnie ujmujac jako informatyk a w szczegole ujmujac - zajmuje sie "Problem Management" czyli wykrywaniem, raportowaniem, rozwiazywaniem, opisywaniem i 'sciganiem' (permanentne rozwiazanie by problem sie nie powtorzyl) problemow wystepujacych w aplikacjach i na serwerach bankowych.
Czyli - daleko od finansow.

Encor
28-06-2006, 06:50
Jeśli chcemy tylko wydawać periodyk, wystarczy osobny serwis wspierany przez forum. Jeśli natomiast oprócz tego interesowałyby nas jakieś rzeczy typu, legitka, współpraca z Canon Polska, organizacja jakiś zlotów czy warsztatów, to IMHO jakaś zorganizowana forma jest potrzebna. Być może na początek wystarczyłaby forma stowarzyszenia zwykłego - http://www.prawo.lex.pl/bap/student/Dz.U.2001.79.855.html

hazan
28-06-2006, 09:15
Z zakładaniem stowarzyszenia wiąże się zawsze dużo problemów - kto na prazesa ? dlaczego on, a nie ja, dlaczego składka taka duża, ja się chce wypusać itp.

Stowarzyszenia, fundacje itp nie jedną zwartą grupę już podzieliły.

Jac
28-06-2006, 09:35
Na tym etapie zapomnijcie o stowarzyszeniu - po co komplikowac? bedzie potrzebne to sie zalozy ;-)

Przemoc
28-06-2006, 09:42
Z zakładaniem stowarzyszenia wiąże się zawsze dużo problemów - kto na prazesa ? dlaczego on, a nie ja, dlaczego składka taka duża, ja się chce wypusać itp.

Nie zamierzam (broń boże) gasić zapału zaangażowanych kolegów, ale myślę, że należy rozpocząć od odpowiedzenia sobie na podstawowe pytania:
- co chcemy zrobiś?
- po co ? (by zarabiać pieniądze, realizować swoje marzenia itp.)
- dla kogo ?
- czym chcemy się odróżnić od tego co już istnieje?
- co będzie dla nas sukcesem?
Jak znajdziemy odpowiedzi na te pytania to reszta jest już do zrobienia, CB dysponuje tak dużym potencjałem (ludzie, tematy), że przy odrobinie szczęścia i dobrej woli można stworzyć konkurencję dla wyborczej ;-) .

Aha, podczas poszukiwania sponsorów takie pytania jak powyżej to standard.

Osobiście służę pomocą w zagadnieniach biznesowych i marketingowych.

Forma prawna (stowarzyszenie, firma, itp.) to sprawa aktualnie absolutnie drugorzędna, przydzie na to czas.

snowboarder
29-06-2006, 16:42
Mnie sie wydaje, ze takie gazetki to mialy sens 10-20 lat temu...
Teraz wystarczyloby co miesiac-dwa wypuscic numer
"gazetki internetowej", w ktorej moglaby byc jedna lekcja
z dzialu Kuby, kilka nowosci typu turniej lub zlot, jakies rady i tips,
opisy fajnych miejsc na plenery itd...
Po co drukowac? Link na glownej stronie forum do gazetki
bylby znacznie lepszy. I ja tez moglbym czytac ;-)
Latwiej tez byloby partycypowac w tworzeniu tych kolejnych
numerow na odleglosc.

Goomis
29-06-2006, 16:52
heh snow jezeli dobrze mi sie wydaje to juz wczesniej stanelo na wersji PDF ;)

snowboarder
29-06-2006, 17:19
Oops, sorry, w takim razie moze warto update'owac
pierwszy post z info o aktualnym stanie rzeczy...

Pszczola
29-06-2006, 17:42

BTW. W przypadku Prezesa stowarzyszenia to, o ile dobrze pamietam, odpowiada on calym swoim majatkiem za poczynania stowarzyszenia.

pazurek
29-06-2006, 17:48
Ja sie zastanawiam, czy zorganizowanie sie forumowiczow wlasnie w celu wydawania takiej gazetki nie moglo by miec na celu finansowe wspomozenie forum. Szczegolnie biorac pod uwage ostatnie problemy...

Chociazby najprostrza forma, gazetka jako "cegielka", wplacasz jakas kwote i dostajesz mailem PDF. Dodatkowo, powiedzmy, podpisany twoim nickiem. Z podziekowaniami od CB. Czy cos.

Jac
29-06-2006, 17:56
no niewiem czy to juz niepodchodzi pod dzialalnosc gospodarcza ;-) i wydawanie gazety ISBN chyba konieczy

Goomis
29-06-2006, 18:45
Jezeli mielibysmy sprzedawac gazetke to chyba trzeba miec jednak dzialalnosc bo trzeba by bylo sie z fiskusem rozliczac. Chyba ze zrobic to w taki sposob ze wplacasz kase na strone w tytule podajesz mail i dostajesz gazetke ze specjalnymi podziekowaniami w prezencie?? ;) Bo finansowanie forum nie wymaga prowadzenia dzialalnosci.

Mac
29-06-2006, 19:34
Widzę, że temat się rozwadnia i dochodzą dywagacje na tematy różne. Stowarzyszenie porządkuje wiele spraw formalnie i jeśli ma to być coś na dłużej to warto to poważnie przemyśleć i podjąć odważne decyzje.
Dobrze jednak aby spotkali się Ci, którzy naprawdę chcą stworzyć ten periodyk bo chyba wirtualnie dalej będzie trudno to zrealizować.

hazan
29-06-2006, 21:40
Widzę, że temat się rozwadnia i dochodzą dywagacje na tematy różne. Stowarzyszenie porządkuje wiele spraw formalnie i jeśli ma to być coś na dłużej to warto to poważnie przemyśleć i podjąć odważne decyzje.
Dobrze jednak aby spotkali się Ci, którzy naprawdę chcą stworzyć ten periodyk bo chyba wirtualnie dalej będzie trudno to zrealizować.

Podejmowanie szybkich decyzji nie jest wcale "odwagą" - zadam ci dwa kilka przykładowych pytań które burzą ład i porządek stowarzyszenia w wielu społecznościach (podkreślam że są to przykłady)

Dlaczego ktoś inny trzyma kasę nie ja? dlaczego ktoś ma być szefem stowarzyszenia nie ja?, dlaczego ja nie jestem w stowarzyszeniu?, dlaczego kowalski wpłacił mniej niż ja ?, dlaczego w tym roku jak nie mogłem być na imprezie to dalej muszę płacić tyle samo ?, X znowu nawalił więc ja mam więcej roboty itp.

Nie bardo rozumiem po co tworzyć coś z czym są problemy tylko po to aby wydać gazetkę w PDF ?

Myślę że można jeszcze przemyśleć stworzenie serwisu internetowego przy forum - zalet jest wiele , materiały są dostępne dla wszystkich, można zrobić np: płatną prenumeratę dla gości (może coś się na serwer uzbiera), można publikować ciekawe artykuły z większą częstotliwością itp.

Zaibatsu
29-06-2006, 21:58
Podejmowanie szybkich decyzji nie jest wcale "odwagą" - zadam ci dwa kilka przykładowych pytań które burzą ład i porządek stowarzyszenia w wielu społecznościach (podkreślam że są to przykłady)

Dlaczego ktoś inny trzyma kasę nie ja? dlaczego ktoś ma być szefem stowarzyszenia nie ja?, dlaczego ja nie jestem w stowarzyszeniu?, dlaczego kowalski wpłacił mniej niż ja ?, dlaczego w tym roku jak nie mogłem być na imprezie to dalej muszę płacić tyle samo ?, X znowu nawalił więc ja mam więcej roboty itp.

Nie bardo rozumiem po co tworzyć coś z czym są problemy tylko po to aby wydać gazetkę w PDF ?

Myślę że można jeszcze przemyśleć stworzenie serwisu internetowego przy forum - zalet jest wiele , materiały są dostępne dla wszystkich, można zrobić np: płatną prenumeratę dla gości (może coś się na serwer uzbiera), można publikować ciekawe artykuły z większą częstotliwością itp.

Rozsądne :) i bardziej prawdopodobne niż pisemko :)

babatunde
29-06-2006, 23:56
Tak przejrzalem ten temat, wydaje mi się że nie warto porywać się od razu na "wielką wodę".
Stworzyć coś w pdf'ie na początku darmowe.
Opis sprzętu, technika, galeria fotek, pomoc dla początkujących w tym techniki obróbki itp...
Jak to wyjdzie i będzie zaintersowanie, będzie to można sprawdzić przez statystykę pobrań, wtedy będzie można rozważyć możliwość zamieszczania większych artykułów, tłumaczeń itp i wprowadzenie dostępności przez opłatę np. sms'em. A jak sprawdzi się tak na 100% i nie spadnie zapał tworzących publikacje, można sprawdzić się poprzez wydrukowanie numeru. Wiadomo nie od dziś, że wprowadzenie nowego tytułu wiąże się z walką i dużymi kosztami. Dlatego proponowałbym zostawić to na koniec. Ja ze swojej strony mogę zaoferować pomoc przy tworzeniu.

Jac
30-06-2006, 00:01
No fajnie sie wszysy rozgadali ( wtym ja tez ;-) ) ale powiedzcie mi po co pdf z t&t i galeriami jak jest forum :mrgreen: po co kopiowac byty? znacznie wiecej mam na CB niz w pdf'ie - jaki bedzie sens powielania forum w pdfie?

Rozumiem ze moze to byc rodzaj esencji, ale taka esencje to by sie przdalo zrobic FAQ z linkami do odpowiednich watkow a nie pdfa ;-)

Wytlumaczcie mi co znajde w pdfie czego nie ma na forum?

babatunde
30-06-2006, 00:08
A nie uwazasz ze na poczatek, dla zachecenia i zareklamowania forum?
Poza tym, moze jest to moja opinia, pdf ktory mozesz sobie wydrukowac, czy po prostu miec na dysku jest dla niektorych lepszy niz przeszukiwanie forum...
Zobacz ile osob nie zna lub boi sie takiego google.
Wydaje mi sie ze zebranie jakiegos glownego problematycznego tematu w jednym miejscu, do tego np. szkola dla poczatkujacych czy opis sprzetu, techniki zrobienia jakiego zdjecia, a galeria jako wypelnienie pozostalosci w jednym miejscu jest uzasadnione!

ripek
30-06-2006, 00:18
Co wy z tym pdf'em ?:)

Nie moze byc to w formie www?

Mnie osobiscie krew zalewa jak jakies informacje są przekazywane w formie pdf'a - to ma sens tylko wtedy gdy nie chcecie zeby ludzie kopiowali dane w nim zawarte.

Jac
30-06-2006, 00:19
A nie uwazasz ze na poczatek, dla zachecenia i zareklamowania forum?
nie sadze ;-), jak narazie forum rozwija sie bardzo dynamicznie i szybko, w googlu na chaslo canon jest na drugim miejscu ;-) wiec reklama na tym etapie rozwuj nie jest niezbedna - bardziej przydla by sie nowy serwer niz 1000 nowych uzytkownikow ;-) (ostatnie pady)

Poza tym, moze jest to moja opinia, pdf ktory mozesz sobie wydrukowac, czy po prostu miec na dysku jest dla niektorych lepszy niz przeszukiwanie forum...
Zobacz ile osob nie zna lub boi sie takiego google.
A w obecnej postaci nei mobza sobie zrobic "save as" strony albo print? - mozna tak samo latwo ;-)

Wydaje mi sie ze zebranie jakiegos glownego problematycznego tematu w jednym miejscu, do tego np. szkola dla poczatkujacych czy opis sprzetu, techniki zrobienia jakiego zdjecia, a galeria jako wypelnienie pozostalosci w jednym miejscu jest uzasadnione!

No tak jak pisalem - zrobienie z pdf esencji z ostatnich kilku tygodni mialo by sens (CB w pigulce) ale nie wiem czy nie prosciej zrobic poprostu cos w oparciu np o portal typu joomla (kiedys sie tym troche bawilem - mozna zobaczyc jak to wyglada (http://e-geo.pl//index.php?option=com_frontpage&Itemid=1))i to aktualizowac i uzupelniac na bierzaco ciekawymi dyskusjami i linkami?

nadal nie jestm przekonany do pdf'a ;-)

pazurek
30-06-2006, 09:01
Co wy z tym pdf'em ?:)

Nie moze byc to w formie www?

Mnie osobiscie krew zalewa jak jakies informacje są przekazywane w formie pdf'a - to ma sens tylko wtedy gdy nie chcecie zeby ludzie kopiowali dane w nim zawarte.

Jezeli mowimy o "gazetce", to PDF jest lepszy od strony. Raz ze wszystko jest w jednym pliku ktory mozna latwo udostepnic (np. na haslo), wyslac poczta, etc. Po drugie sposob w jaki sie wydrukuje strona www jest zalezny od przegladarki, PDF drukuje sie zawsze tak jak chcial jego autor.

Encor
30-06-2006, 10:34
Po trzecie jest przenośne. Np na kompa w miejscu, gdzie nie ma Sieci

Triszer
30-06-2006, 11:05
... wydawanie gazety ISBN chyba konieczy
ISBN jest do książek
do gazet - ISSN - może go uzyskać każdy bez problemu:)

Il fuoco
30-06-2006, 20:03
Panowie wybaczcie moją nieobecność ale mam cholerne problemy z dostępem do neta - zjarała mi się karta 802.11b, na sieci zmieniamy standard na g i mamy trochę jazzów ze wszystkim.

Jeśli niebędzie więcej problemów to od jutra jestem normalnie tylko muszę jeszcze antenę ustawić jak należy...

Mam już zebrane wszystkie info "kto co może" i opublikuję to jutro w nowym wątku albo może nawet dziś wieczorem jeśli "starczy sygnału" z tego mojego wifi.

We środę próbowałem wejść ale CB nie działało...
Więc jest tak:
Jak sami widzicie Jac wszystko ładnie ustala.
Concigliere zaoferował pomoc prawną.
Diodak jak skończy ważne sprawy też będzie dostępny.
Vitez mówi że może zajmować się korektą.
Projekt szablonu mamy tylko trzeba download zrobić z maila
i tu prośba do ripka żeby jakoś włączył starą domenę :twisted: gdzie mam maila...

Narazie tyle.

babatunde
30-06-2006, 23:18
nie sadze ;-), jak narazie forum rozwija sie bardzo dynamicznie i szybko, w googlu na chaslo canon jest na drugim miejscu ;-) wiec reklama na tym etapie rozwuj nie jest niezbedna - bardziej przydla by sie nowy serwer niz 1000 nowych uzytkownikow ;-) (ostatnie pady)

Dobrze, ale reklama przynosi potencjalnych reklamodawców.
Niedawno działałem przy tworzeniu tygodnika "drukowanego" i zalozenia zawsze sa takie ze na poczatku gazeta przynosi straty, a dopiero po roku zaczyna je odrabiac, tak wiec tworzenie PDF'a jest darmowe, a jak widać chętnych nie brakuje!

A w obecnej postaci nei mobza sobie zrobic "save as" strony albo print? - mozna tak samo latwo ;-)

Ale jak masz cos w "kupie" to dla niektorych jest to dobre, biora sobie na dysk i zalozmy ze nie maja w domu netu wiec maja dostep do tego. Moga sobie wydrukowac...
Zawsze można zrobić jakieś "zadanie do wykoniania" czy rozwiązanie jakiegoś nurtującego problemu.

Poza tym jak po roku pojdziesz z czyms takim do potencjalnego reklamodawcy, to co pojdziesz z wydrukiem strony?
Czy z powiedzmy 6/12 zlozonymi pdf'ami wygladajacymi jak gazeta np. nagranymi na CD czy wydrukowanymi!?

nadal nie jestm przekonany do pdf'a ;-)
A ja staram sie przekonac do pdf'ow, tak dla tych ktorzy zaczynają jak i tych ktorzy nie mają netu czy chcą poczytać sobie w PKP, albo wydrukować i oprawic...

Poza tym pdf zaprocentuje jesli zapał nam nie minie...

Jac
30-06-2006, 23:26
Poza tym pdf zaprocentuje jesli zapał nam nie minie...
moze tak moze nie ;-)... napewno zapal bedzie potzrebny i to z kazdym miesiacem coraz wiekszy ;-)

ja generalnie w miare moich mozliwosci pomoge - ale dlugookresowej wspolpracy poprostu nie moge obiecac bo taka praca raz wiecej czasu raz niedoczas.

Goomis
01-07-2006, 00:50
pdf zawsze jakos zaprocentuje jezeli sie rozejdzie po sieci :) Ktos wydrukuje i pokaze komus innemu kto sie tym zainteresuje itd... ;)

virpower
01-07-2006, 01:58
Jeżeli miałoby coś to pomóc, to mogę zaoferować z mojej strony reklamę dźwiękowo-słowną Canon-Board do wykorzystania w radio internetowym. Zajmuję się tym zawodowo, także to jedno co mogę zrobić, jeśli Dodiak zainteresowany. Nawet mógłbym prezentację walnąć z filmem reklamującym nas, czyli "fotkujących". Wszystko na mojej www.studiomuzyczne.com.pl jak by co. Uważam że jak ruszyć "pełną rurą" to ruszyć pełną na full.
Po drógie:
Mam dostęp do papieru dla drukarni za bardzo małe kwoty, no chyba że najpierw to wszystko będzie w *.pdf-ie. W razie co, pisać, dzwonić (łańcuchami itd - oczywiście z tym żartuję). Pozdrowionka dla całej EkIpY!!!

Il fuoco
01-07-2006, 09:55
virpower - dzięki. narazie zrobimy pdf tak jak było od początku mówione. mam nadzieję że Jac pomoże;)
Jerry99 przysłał mi na maila zrobiony na szybko kawałek szablonu...
jeśli ktoś chce zobaczyć i zasugerować co zmienić to proszę sobie ściągnąć (429kb)
http://dyras.home.pl/kanonierka.pdf

Jac
01-07-2006, 10:19
virpower - dzięki. narazie zrobimy pdf tak jak było od początku mówione. mam nadzieję że Jac pomoże;)
tak ja pisalem, z Turniejem moze cos wyskrobie - ale nie wiem czy cos wiecej sie uda zrobic

Il fuoco
01-07-2006, 10:40
świetnie Jac - dzięki;)

babatunde
01-07-2006, 16:12
Tak jak już napisałem też chętnie pomogę, kolejna sprawa to pytanie o to co miałoby znaleźć się w "zerówce"?
Może propozycje tematów, albo jakieś głosowanie nad tym co miałoby się znaleźć?

Encor
01-07-2006, 18:47
Spróbowałem skompilować propozycje działów zawarte w tym wątku. Dorzuciłem też coś od siebie. Przedstawiam je w formacie "Dział - przykładowy artykuł - ew. komentarz". Kontynuujcie jak się da...

1) Okładka - najlepsze (jedno:)) zdjęcie z forum "Battle" - wybór poprzez ankietę, jak sądzę
2) Nowości - "Zapowiedź EF 70-210/4 L IS USM na najbliższej Photokinie" - kilka najważniejszych zapowiedzi i premier związanych ze stajnią Canona, jakie ukazały się od ostatniego numeru
3) Co jest lepsze... - "Jaki zoom standardowy do 350D do portretów na imieniny cioci w Krotoszynie?" - artykuły tworzone na podstawie nieustających pytań typu "Jaki zoom...", "Jaka lampa..." itp:) Przy czym broń Boże wcale nie neguję potrzeby pojawiania się takich postów na forum:D
4) Testy i porównania - "EF 17-55/2.8 vs Tamron 17-50/2.8" - po prostu testy i porównania optyki, mechaniki i innych aspektów technicznych i użytkowych rozmaitego sprzętu, a także przykładowe zdjęcia testowe (trzeba by opracować na forum jakąś procedurę testową:))
5) Uniwersytet - "Fotografia życia płciowego ślimaków" - artykuły zawierające poszczególne "Lekcje"; warto by też napisać nowe:)
6) CB Live - "Wspólne zwiedzanie kanałów miejskich" - relacje i zdjęcia z co ciekawszych zlotów, plenerów i wydarzeń, w których brali udział członkowie CB
7) Kącik autorski - hmmmm - prezentacja przemyśleń i dorobku jednego albo dwóch członków foróm (wybranych losowo albo w drodze głosowania:))
8) Rynek - hmmm - przykłady cen rozmaitego sprzętu wzięte z giełdy, allegro, komisów itp; również stałe oferty handlowe związane z CB, jak np Tamrony Cichego
9) Pierdoły - hmmm:)) - np. co ciekawsze wątki z Hydeparku:)

Jerry99
01-07-2006, 19:23
Sugestie świetne, jedynie zastrzeżenie mam do pozycji 'Rynek' - przy kwartalniku większość cen może okazać się nieaktualna...
Może lepiej np. 'Moderator kupiłby...' - z propozycjami na najlepszy zakup (Best Buy), czyli co najchętniej byśmy kupili (w kategoriach: body, obiektyw, akcesoria, drukarka, software)

Vitez
01-07-2006, 22:27
Może lepiej np. 'Moderator kupiłby...' - z propozycjami na najlepszy zakup (Best Buy), czyli co najchętniej byśmy kupili (w kategoriach: body, obiektyw, akcesoria, drukarka, software)

E to zbyt subiektywne bo zalezy komu, czego w danym momencie brak. A to 1D MkIIN, a to ultraszerokiego, a to 500mm Lki, a to IXUSa na imprezy :roll: .

Michal-Czuba
02-07-2006, 00:17
To ja zaproponuję okładkę ;)

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img162.imageshack.us/img162/1673/okladka5yt.jpg)

I tym samym proponuję swoją pomoc :) Tylko trudno mi powiedzieć na jakim polu, gdyż jestem początkujący. Grafiką wyłącznie się bawię, DTP to nie jest ;). Jedno co zawsze słyszę na około, to że zawsze uda mi się coś załatwić i mam gadane ;). Może do czegoś się przydam ;)

muflon
02-07-2006, 00:19
ROTFL :) W pierwszej sekundzie pomyślałem... Bonk wrócił :mrgreen:
Nie, no do zabawy w takim stylu to może i ja się przyłączę ;-)

virpower
02-07-2006, 14:16
Kochani tematów jest tak wiele że aż ...hmmm... możeby podzielić na trzy pdf-y: "dla początkujących", "średniozaawansowanych" i "zaawansowanych". Tematy można łatwo podzielić na wiadomości z forum - co gdzie kto pisze. Niewiem - to tylko taka moja sugestia. Pozatym z tego może wyjść niezłe pismo. Jeżeli miało by to się no niewiem... sprzedawać nawet, to chętnię zainwestuję choć to są niemałe pieniądze, ale też sądząc po niektórych użytkownikach z naszego forum każdy tam coś zarabia jak widac po posiadanym sprzęcie - ...ale chyba za bardzo wybiegam w przyszłość... :P
No nic - taka moja propozycja podziały pdf-ów. Narazie wiem że sprawy organizacyjne na pierwszy plan. Ja robie moje cenniki w pdf-ie i mogę też się na coś przydać. ..otwarty na wszelkie propozycje jestem :) lol
Pozdrowionka dla EkIpY!!!

...co do okładki zerowej zaproponowanej przez kolegę, to jakas ta okładka jest "ciężka" symetrycznie przez uwydatnienie biustu. Może taka uwaga czysto "graficzna", ale jakoś cos mi nie pasuje w lewym dolnym rogu, choć mogą to byc tylko takie moje jakieś zwidy, no ale coś w tym jest... ;)

babatunde
02-07-2006, 18:20
Czyli wiadomo po krótce kto by "maczał w tym palce" i co warto a czego nie warto publikowac.
Tematy zawsze sie znajdą.
Mozna stworzyc oddzielny dzial gdzie pojawialyby sie sugestie i glosowania nt. propozycji tematow.
Posty na forum, moga byc kontynacją dyskusji z numerów, np. dyskusja po opublikowaniu testu jakigos sprzetu.
Uniwersytet czyli szkółka dla początkujacych jest takze dobrym pomysłem, ktory warto rozwijac, moze pojawi sie jakis talent dzieki temu!? Choc podzielibym ja na dwie czesci, dla rzeczywiscie zaczynajacych i porady problematyczne - zachecające do ćwiczenia jakiegoś problemu focenia w konkretnych warunkach....
Podobnie testy, czy to szkiel ktore sa na rynku i dostepne sa dla roznych przedzialow finansowych...
A takze testy czy zapowiedzi nowych szkiel, pewnie nie jedna osoba przeglada sieć i widzi zapowiedzi.
Po tym mozna poprosic dana firme o przeslanie materialow prasowych i fotek w odpowiedniej rozdzielczosci.
A co do rynku, to rzeczywiscie nie ma sensu w to "wchodzic" bo ceny zmieniaja sie. Moznaby tylko umiescic tabelke np. 10 najlepej sprzedajacych sie aparatow czy szkiel i spadek czy wzrost cen.
A i jeszcze moje dwie propozycje:
W przyszlosci mozna dodać wywiady z fotografikami czy fotoreporterami. Moge sie tym zajac bo znam kilkunastu.
Oraz można dodać dział o obrobce zdjęć w najpopularniejszych programach opis narzedzi i różnych tricków związanych z fotografią.
Pamiętajmy aby bylo to pisemko dla wszystkich czytelników zainteresowanych fotografią, czyli od przedszkola fotograficznego po tych ktorzy potrafia zrobic poprawne technicznie zdjecie i zainteresuje ich tylko czesc magazynu.

Jac
02-07-2006, 22:58
Sorry, ale jesli bedziemy gloswoac kazda rzecz w tym pdfie to pierwszy numer bedzie za rok a nastepny za 3 lata ;-)

Albo bedzie Team ktory sie tym zajmie od poczatku do konca albo bedzie bicie piany - mialo byc juz kilka konkursow ale watki poumieraly - dopiero jak sam sie zabralem za Turniej to ruszylo - tu musi byc tak samo (kto jest chetny niech sie zglasza do Il Fuoco i ustalajcie to miedzy soba - a nam mozecie jedynie do oceny dac juz jakis gotowiec na 10min. przed publikacja ;-)

Inaczej nie ruszycie z miejsca

mattnick
03-07-2006, 00:23
a bedzie sudoku do rozwiązania ?? ... :lol:

Encor
03-07-2006, 08:29
Nie, ale redakcja będzie organizowała cykliczne turnieje gry w GO:D

babatunde
03-07-2006, 14:22
Sorry, ale jesli bedziemy gloswoac kazda rzecz w tym pdfie to pierwszy numer bedzie za rok a nastepny za 3 lata ;-)
Ok, ale glosowac mozna nad propozycjami do nastepnego(ych) numerow.
Co ludziom potrzebne, jaka wiedza...

Albo bedzie Team ktory sie tym zajmie od poczatku do konca albo bedzie bicie piany

Musi być, bo tak to rzeczywiście będzie bicie piany i skonczy sie na dobrych checiach, badz na numerze probnym...

Il fuoco
03-07-2006, 18:24
no Panowie:) mnie nie ma a widzę że tutaj aż kipi od pomysłów.
Ja wreszcie mam neta. ostro biorę się od dzisiaj - drżyjcie Ci z Was którzy zaoferowali pomoc:D

Jerry99
03-07-2006, 19:56
A czemu mamy drżeć???
Hehe... druga wersja szablonu PDFa już gotowa... ;)

Il fuoco
03-07-2006, 21:45
no to świetnie Jerry99 :) Ślij proszę ten szablon na ten drugi adres który Ci podałem poprzednio. Dzięki.

czeczot
03-07-2006, 22:56
Coś mi się wydaje że jestem tu jedyny którzy pamięta tzw „scene komputerową” Ci co wiedzą o co chodzi będzie im łatwiej, ci co nie wiedzą co to było opisywać nie będę, leniwy jestem :) Za czasów sceny komputerowej która najprężniej funkcjonowała jeszcze za czasów Amigi też były wydawane gazetki, wtedy na kopiowanych dyskietkach. Nikt nie bawił się w stowarzyszenie bo i po co. Był ktoś odpowiedzialny i upierdliwy prześladował innych o obiecane teksty, grafika o grafikę, programistę .. itd. Każdy robił cząstkę żeby nie zajęło mu to dużo czasu ale zebrane do kupy tworzyły gazetkę na kilka dni czytania. Oczywiście terminowość był problematyczna ale potrafiło się ukazać po kilkanaście/dziesiat numerów.

Il fuoco to wymyślił więc niech się martwi o organizacje, każdy kto chce coś zrobić napisze co potrafi, jak mu kogoś brakuje to nich on się o to martwi i pisze do tej osoby. Niech organizacja zajmie się jeden, reszta chętnych dostaje zlecenia. Wybór tekstów jak by jakimś cudem było za dużo też niech się zajmie jedna osoba, po cholerę jakieś ankiety, jak będzie wybierała teksty do **** to się ją zmieni :) Jasny podział kompetencji ułatwi prace jeden odpowiedzialny za rozdział pracy i wymuszenie rezultatów

Takich gazetek komputerowych w Polsce przed erą Internetu trochę wychodziło i zawierały ciekawe teksty. Więc skoro kiedyś się udawało teraz też się uda.

Tylko nie jestem pewien czy jest sens wydawać gazetkę dla forum która będzie „przedrukiem” forum.

muflon
03-07-2006, 22:59
Coś mi się wydaje że jestem tu jedyny którzy pamięta tzw „scene komputerową”
No wiesz... :roll: ja kojarzę co najmniej jakieś 5 osób ;-)

Michal-Czuba
03-07-2006, 23:28
Tylko nie jestem pewien czy jest sens wydawać gazetkę dla forum która będzie „przedrukiem” forum.
Dlatego warto tego uniknąć - sprawić, by gazetka żyła własnym życiem, stanowiła odrębny człon Forum, lecz by po jakimś czasie nie była niczym syn wyrodny i nie poszła swoją drogą - dlatego tworzyć będą ją forumowicze a Naczelny swym czujnym okiem pilnować będzie, by nie wykroczyło to zbyt daleko. ;) Poza tym ma być to stosunkowo specjalizowana gazetka, więc wydaje mi się, że nie będzie miała 'ochoty' wyjść poza granice forum ;)

Il fuoco - masz dryg organizacyjny (teraz się nim wykaż! :) ), masz kilkanaście par rąk do pomocy... trzeba zrobić z tego użytek!

Co do struktury widział bym to mniej więcej tak:

0. Okładka
1. Spis treści
2. Wstęp - słowo na niedzielę od Naczelnego ;)

3. Zdjęcia
- 3a - Gość Numeru - lekcja fotografii Kanonierki
- 3b - Fotogaleria - jakaś ciekawa galeria

4. Obróbka zdjęć
- 4a - Obróbka zdjęć - dział dla początkujących
- 4b - Obróbka zdjęć - dział dla zaawansowanych

5. Testy
- 5a - Test sprzętu 1
- 5b - Test sprzętu 2
... (obiektywy, akcesoria, drukarki ....)

6. Podsumowanie obecnej sytuacji na giełdzie sprzętu foto, zaznaczenie tendecji cen poszczególnych produktów

7. Coś luźniejszego - jakiś humor fotograficzny (ale nie perfidne copy&paste paru dowcipów z hydeparku, na pewno mamy tu kilka osób z weną które mogły by skrobnąć jakąś ciekawą humorystyczną opowiastkę :) )

8. ....... co jeszcze ?

Il fuoco
03-07-2006, 23:34
nie ma problemu:) cały czas nad tym pracuję...

w tym momencie robię spis co kto zaoferował i zacznę wysyłać maile za jakieś pół godziny.

potem na papier a raczej do pliku idą propozycje działów i je rozpatrzę - po czym pójdą maile do ludzi którzy mogliby coś zadziałać w danych tematach.

wszystko po kolei i spokojnie.ciasne terminy są dobre ale pośpiech jest zły.

Il fuoco
03-07-2006, 23:51
Lista na chwilę obecną - będzie coraz lepiej;)

1. Il fuoco - koordynacja
2. Concigliere - strona prawna
3. Vitez - korekta
4. Jac - tekst o Bitwie
5. Jerry99 - layout
6. cood - DTP
7. AGO - pomoc w koordynacji
8. enter - narazie sesja ? niewiadomo co oferuje;)
9. swiderski - pomoc nieokreślona ale zaoferowana
10. Mac - pomoc w koordynacji
11. muflon - mam nadzieję że pozwoli dać poradnik o airfoto na którąś stronę;)
12. Triszer - pomocne uwagi
13. Goomis - pomoc w grafice
14. Przemoc - pomoc w biznesie i marketingu (chyba PR ;)
15. virpower - ewentualna reklama
16. Michal - Czuba - działy plus tutorial dla początkujących nt. obróbki grafy
17. Coronado - writer plus relacje z USA:D

Il fuoco
03-07-2006, 23:59
Żeby uciąć dyskutowanie bez końca na jeden temat który można szybko i bezboleśnie zakończyć na tym etapie tworzenia naszego pdf'a -

1.To będzie pdf.
Stronę WWW zawsze można a co więcej trzeba będzie stworzyć tak czy inaczej.
2.Dopóki nie okaże się to potrzebne na tyle żeby poważnie o tym myśleć - nie tworzymy stowarzyszenia.
3.Reklamą zajmiemy się gdy już będziemy mogli zaoferować szerokie grono odbiorców.
4.W niektórych fundamentalnych sprawach zastosujemy sondę dostępną w dziale Hydepark.W innych sprawach otwarta dyskusja w tym wątku, ewentualnie - PW lub mail do mnie.

Dziękuję wszystkim za dotychczasowo okazane zainteresowanie i mam nadzieję że wszystko się uda - to chcemy osiągnąć.

Il fuoco
04-07-2006, 00:35
Drodzy Moderatorzy - wybaczcie że każdą rzecz piszę w osobnym poście ale tak później będzie łatwiej coś znaleźć...

Zmodyfikowałem propozycję Michała i wyszło coś takiego:

0. Okładka

1. Spis treści
2. Wstęp - słowo na niedzielę od Naczelnego

3. Zdjęcia
3a - Gość numeru - najlepsi z CB opowiadający o swojej pasji/zawodzie plus zdjęcia
3b - Battlecage - najciekawsze battle ostatniego miesiąca (numeru)

4. Obróbka zdjęć
4a - Obróbka zdjęć - dział dla początkujących
4b - Obróbka zdjęć - dział dla zaawansowanych

5. Technicznie
5a - Test sprzętu zaadaptowany z forum plus txt
5b - Tips & Trick

6. Newsy - o tym co dzieje się na rynku (co wychodzi, co tanieje) plus newsy o eventach

7. Zdjęcie miesiąca(numeru w domyśle) CB - Zdjęcie ze Szkoły Fotografii plus opis

8. Info o aktualnym temacie Challange plus prezentacja zdjęcia które wygrało ostatnią bitwę - otwarte dla ludzi nietylko z forum

9. Informacje forumowe,stopka,info o autorach zdjęć użytych w numerze.

Do Czwartku zamykamy temat zawartości naszego periodyku więc proszę zgłaszać uwagi/propozycje.

czeczot
04-07-2006, 06:43
No wiesz... :roll: ja kojarzę co najmniej jakieś 5 osób ;-)
Kojarzysz 5 osób które pamiętają scenę Amigi czy 5 które "uczestniczyły" ? :)

Hmmm… nie chciał bym wyjść na malkontenta ale nie widzę na tej liście osób które zadeklarowały że coś skrobną regularnie, przynajmniej raz na 2 numery. Samym działem technicznym nic nie wskórasz, już masz 3x za dużo pomocników :) W dziale technicznym chociaż jakieś porównanie obiektywów, technik doświetlania zdjęć itd ale w formie artykułu. Skoro PDF jest fotograficzny to dobrze żeby w nim było też coś o robieniu zdjęć Lekcje masz ale … tyle że je skopiujesz a żeby koś to chciał przeczytać 2 numer musi być tam coś więcej / innego niż na forum.

Potrzebujesz ludzi kilku a właściwie kilkunastu którzy napiszą coś z prawdziwego zdarzenia chociaż raz na pół roku, prawdziwe artykuły!!!!!

Il fuoco
04-07-2006, 08:08
Potrzebujesz ludzi kilku a właściwie kilkunastu którzy napiszą coś z prawdziwego zdarzenia chociaż raz na pół roku, prawdziwe artykuły!!!!!

nie wyszedłeś na malkontenta.cenna uwaga, ale z tego grona kilka osób będzie coś skrobało tylko tego nie zaznaczyłem... reszta jest fizycznie gotowa tyle, że trzeba ją przerobić na artykuł. pozatym sam będę ciągnął 2 lub 3 działy.

gdybyśmy nie mieli możliwości stworzenia treści nie rozmawialibyśmy o stronie technicznej.

kami74
04-07-2006, 08:15
Moim zdaniem brak jest działu najważniejszego. Dzial ten na forum nazywa sie: TECHNIKA ROBIENIA ZDJĘĆ

gietrzy
04-07-2006, 08:20
Moim zdaniem brak jest
Moim zdaniem brakuje działu "Canon Polska odpowiada". Na pierwszy numer proponuje tekst serwisu o regulacji AF w poszczególnych grupach aparatów. Zaoszczędzą czasu w serwisie na wyjaśnianie. Poza tym da to pogląd jak Canon Polska podchodzi do tego forum.

Vitez
04-07-2006, 09:53
A kto mi pomoze w korekcie? :p
Pisalem ze sie zglaszam ale pod warunkiem ze nie bede sam :roll: .

nastier
04-07-2006, 10:24
ja moge ;) pisze bez bledow raczej ;)

Jerry99
04-07-2006, 10:39
Dziś przygotuję 3 wersję layoutu uwzględniający najnowsze propozycje działów.

czeczot
04-07-2006, 11:19
nie wyszedłeś na malkontenta.cenna uwaga, ale z tego grona kilka osób będzie coś skrobało tylko tego nie zaznaczyłem... reszta jest fizycznie gotowa tyle, że trzeba ją przerobić na artykuł. pozatym sam będę ciągnął 2 lub 3 działy.

gdybyśmy nie mieli możliwości stworzenia treści nie rozmawialibyśmy o stronie technicznej.

To ja znowu pomarudze. Na twoim miejscu bym się skupił na czymś… np na koordynacji. Po pierwsze żeby się po 3 m-c nie okazało że to Il fuoco bard bo połowa tekstów jest jego i nastąpi zmęczenie czytaniem w kółko tego samego autora albo na ty że będziesz robił wszystko po łebkach. Znajdź ludzi nie takich którzy może coś skrobną ale takich co ci się jasno zadeklarują na piśmie że na za miesiąc dostaniesz np. test, porównanie kilku obiektywów… makro, zdjęcia z nich w terenie. Np tekst jak przerabiać zdjęcia na czarno białe ale to ma być tekst z prawdziwego zdarzenia przykłady, odwołania do fotografii tradycyjnej itd. a nie pół strony i jedno zdjęci. Tematów artykułów można wymleć sporo. Na numer minimum jeden sprzętowy, jeden fotograficzny. Zróbcie rozkładówkę zdjęć jakiegoś autora, tu na forum jest sporo osób które potrafią robić zdjęcia. Po kolei jeden autor na numer i kilka jego zdjęć + mini wywiadzik tylko nie w stylu opisz nam jak się zaczęła twoja przygoda z fotografią, niech to będzie coś ciekawego, jakieś anegdotki itp.

Jeżeli ta gazeta ma stanowić uzupełnieni CB to raczej powinna wyglądać na prawdziwą gazetę tylko że w wersji elektronicznej. Tak jak magazyny foto w kioskach ale bez głupot które można w nich znaleźć.

Fajnie że macie zapal ale nie zróbcie po prostu przedruku CB bo wyjdzie gazetka o wszystkim ale naprawde o niczym.

Il fuoco
04-07-2006, 17:42
Vitez - mam kogoś do pomocy dla Ciebie.
Czeczot - masz zdrowe podejście - ale powoli.

Od 22:30 będę na forum. Zrobimy jeden lub więcej kroków do przodu.

Vitez
04-07-2006, 18:09
Od 22:30 będę na forum. Zrobimy jeden lub więcej kroków do przodu.

A ja o 21 ide spac :roll: (w tym tygodniu mam na 7 rano = 5:50 pobudka i chce sie jakos wyspac :? )

babatunde
04-07-2006, 22:33
Najpierw zastanowcie sie nad dzialami tematycznymi i tego trzeba sie trzymac, zrobic "szczotke" do ktorej wsadzac klocki z art...

hazan
05-07-2006, 00:49
A ja o 21 ide spac :roll: (w tym tygodniu mam na 7 rano = 5:50 pobudka i chce sie jakos wyspac :? )

Wstajesz 1,5 godziny wcześniej ? - jezu..

mattnick
05-07-2006, 01:17
ja wstaję d pracy o 4:35 ":)

Coronado
05-07-2006, 09:01

1. Il fuoco - koordynacja
2. Concigliere - strona prawna
3. Vitez - korekta
(...)

Troche od konca czytam watek ale tez z checia sie w cos wlacze. Robiac porzadki w domu trafilem na stare magazyny Foto - 12 lat temu pierwszy raz opublikowalem tam artukul... Co do funkcji to wedlug potrzeb - na poczatek moge byc korespondentem z USA... :)

Pozdrawiam
Coronado

Vitez
05-07-2006, 09:21
Wstajesz 1,5 godziny wcześniej ? - jezu..

1:10 min :roll: . Z czego 30-40 min to dojazd do pracy.

Il fuoco
05-07-2006, 10:54
no to niezbyt fajnie.
Ok,dzięki Coronado - dodaję Cię do listy... ;)

Triszer
05-07-2006, 11:44
Drodzy Moderatorzy - wybaczcie że każdą rzecz piszę w osobnym poście ale tak później będzie łatwiej coś znaleźć...

Zmodyfikowałem propozycję Michała i wyszło coś takiego:

0. Okładka

1. Spis treści
2. Wstęp - słowo na niedzielę od Naczelnego

3. Zdjęcia
3a - Gość numeru - najlepsi z CB opowiadający o swojej pasji/zawodzie plus zdjęcia
3b - Battlecage - najciekawsze battle ostatniego miesiąca (numeru)

4. Obróbka zdjęć
4a - Obróbka zdjęć - dział dla początkujących
4b - Obróbka zdjęć - dział dla zaawansowanych

5. Technicznie
5a - Test sprzętu zaadaptowany z forum plus txt
5b - Tips & Trick

6. Newsy - o tym co dzieje się na rynku (co wychodzi, co tanieje) plus newsy o eventach

7. Zdjęcie miesiąca(numeru w domyśle) CB - Zdjęcie ze Szkoły Fotografii plus opis

8. Info o aktualnym temacie Challange plus prezentacja zdjęcia które wygrało ostatnią bitwę - otwarte dla ludzi nietylko z forum

9. Informacje forumowe,stopka,info o autorach zdjęć użytych w numerze.

Do Czwartku zamykamy temat zawartości naszego periodyku więc proszę zgłaszać uwagi/propozycje.

Il fuoco, widzę bardzo ogólny zarys numeru 1 a co z 2,3,4....
Trzeba bardzo dokladnie rozwinąć każdy punkt, pozwala to na rozdzielenie zadań i możliwość weryfikacji materialu przed publikacją. Np. p 4a - "Obróbka zdjęć - dział dla początkujących" powiem szczerze, że mi to malo mówi, tu dopiero trzeba rozbić to na poszczególne elementy i wtedy pan x wie, że do numeru 3 musi zrobić material o "ściemnianiu" a pani y do 4 o "rozjaśnianiu" jak zrobią to zanim wyjdzie numer 2 to super, mogą się jeszcze zastanowić i wspólnie poprawić coś tam:)

Tego typu projekty muszą być robione z pewnym wyprzedzeniem...

Il fuoco
05-07-2006, 12:23
Mądra uwaga Triszer.
Narazie rozpisuję u siebie to wszystko o czym mówisz.
Michał-Czuba już coś pisze,Vitez ma nastiera do pomocy do korekty.
Jerry99 robi layouty.Coś się rusza...
Dziś zmobilizuję kilka osób do dalszej pracy i sam zacznę coś skrobać.

Michal-Czuba
05-07-2006, 16:26
Ja myślę, że będzie dobrze, gdy jednym działem zajmie się jedna osoba - tak jak ja np. zacząłem już cośtam skrobać o 'obróbce dla początkujących' - wszystko stopniowo - zaczynając od podstawowego zapoznania z paletami narzędzi, przez kadrowanie, zbalansowanie kolorów, wymiarowania obrazów (pamiętajcie, że ma to być dla początkujących, a wiem że jest taka potrzeba - sam mam znajomych którzy niby "bawią się" w fotografię, a nie potrafią nawet pomniejszyć odpowiednio zdjęcia), później maski, warstwy, poziomy i krzywe, retusz (podstawowe narzędzia, stempel itd.), konwersja kolor -> b&w, korzystanie z filtrów, jak wygładzić skórę na zdjęciu, nadać oczom życia, usunąć czerwone oczy ........ o tematy nie ma się co martwić ;) Posegreguję to sobie, żeby tworzyło jako-taką całość i będziemy lecieli od początku aż do jako-takiego opanowania programów graficznych :)

Triszer
05-07-2006, 17:46
Ja myślę, że będzie dobrze, gdy jednym działem zajmie się jedna osoba no nawet nawet, planujesz jakieś "konsultacje" czy zawsze chcesz mieć ostatnie slowo?

Michal-Czuba
05-07-2006, 17:56
no nawet nawet, planujesz jakieś "konsultacje" czy zawsze chcesz mieć ostatnie slowo?
Broń Boże, jakie ostatnie słowo... - "konsultacje" jak najbardziej wskazane, przysłowiowe kopnięcie w cztery litery niekiedy też się przyda ;) By naprowadzić na właściwą drogę ;) Zawsze powtarzam, że co 2 głowy to nie jedna :)

Vitez
05-07-2006, 20:32
Ja myślę, że będzie dobrze, gdy jednym działem zajmie się jedna osoba

A potem tobie sie odechce/wyjazd/urlop/sprawy rodzinne/pad kompa czy łącza i co ? ... I dany numer lezy albo idzie bez tego jednego dzialu.

Michal-Czuba
05-07-2006, 22:02
(...) I dany numer lezy albo idzie bez tego jednego dzialu.
W sumie racja, nie pomyślałem o tym. Chodziło mi o to, żeby to, co robią osoby odpowiedzialne za dany dział się nie dublowało. Z drugiej strony faktycznie głupi argument, bo wystarczy żeby osoby te wcześniej ustaliły kto o czym pisze ;) cofam to ;)

Triszer
05-07-2006, 22:08
o! i zaczyna się docierać zespolik.Wyjazd, choroba, pad kompa:) itp sprawy wychodzą w najmniej oczekiwanych momentach z tego powodu "redakcja" musi mieć "kogoś w zapasie" ewentualnie bazę tekstów itp. itd............
a tatuś mówil od początku, że wszystko musi być przemyślane i dobrz zorganizowane!

Il fuoco
05-07-2006, 22:16
spokojnie.
narazie może zajmiemy się okładką.
teksty swoją drogą.ważne żeby pierwszy numer miał dobrą zawartość.
niech Michał pisze, napewno znajdzie się dla niego pomocnik.

Temat - okładka....
Pierwszy numer powinien mieć coś naprawdę ciekawego.
Czy Ci z Was którzy już są na tym forum jakiś czas i są zorientowani co kto pokazuje i jaki poziom reprezentuje swoimi fotografiami, mają jakieś propozycje?
Jakieś konkretne zdjęcie/autor?
Walcie śmiało bo im więcej pomysłów tym lepiej.

Ja miałem pomysł żeby dawać zdjęcia które były omawiane w szkole fotografii...
tak żeby było jakieś nawiązanie okładki do treści która będzie znajdowała się w środku... a dział o szkole fotografii będzie na 100%.

mattnick
05-07-2006, 22:56
a moż zdjęcia wybierać losowo ?? mniejszy problem albo....niezastąpiona sonda...które zdjęcie powinno znaleźć się na okładce...

adamek
05-07-2006, 23:12
Jeśli pismo ma być dobre, to zdjęcia wybierane losowo odpadają w przedbiegach rpzecież. :)

Il fuoco
05-07-2006, 23:38
a moż zdjęcia wybierać losowo ?? mniejszy problem albo....niezastąpiona sonda...które zdjęcie powinno znaleźć się na okładce...

sonda a później jeszcze kwestia gustu ludzi tworzących wydanie...

Triszer
05-07-2006, 23:55
losowo to ja proponuje 6 z 49 a nie okladkę, mialo być poważnie!

Il fuoco
06-07-2006, 00:00
dlatego losowo nie ma sensu robić:) a raczej byłoby to wysoce nieoodpowiednie.

ale może jakieś konkretne prace ktoś zaproponuje?

snow
06-07-2006, 00:38
A co ty Il fuoco bedziesz robil? wszystkimi dyrygowal czy cos zrobisz? :roll: Bo sam pomysl o ile fajny to wymagalby jakiejs wlasnej inwencji - moze cos zrob wkoncu zeby bylo widac jak to zgrubsza ma wygladać :wink:

asai13
06-07-2006, 00:42
wiem, że jestem tu nowa, ale pomysł pdf'a bardzo mi się podoba i chętnie bym do was dołączyła, tym bardziej, że nie za dużo kobiet na horyzoncie ;-)
mogę pomóc w korekcie oraz zbierać jakieś krótkie info o najważniejszych i najciekawszych wydarzeniach, wystawach, publikacjach fotograficznych

Il fuoco
06-07-2006, 16:19
A co ty Il fuoco bedziesz robil? wszystkimi dyrygowal czy cos zrobisz? :roll: Bo sam pomysl o ile fajny to wymagalby jakiejs wlasnej inwencji - moze cos zrob wkoncu zeby bylo widac jak to zgrubsza ma wygladać :wink:

ok... ale wiesz - czekam na jakieś teksty,na to jak w końcu ma się nazywać nasz kwartalnik i zastanawiamy się z Jerrym99 jaki ma być layout całego kwartalnika.

zaraz zabieram się za skrobnięcie czegoś,zrobie jakiś jeden artykuł na próbę - testowy i wyślę do Jerrego w celu wrzucenia tego do szablonu. okładkę też i tytuł też jakiś nadamy - do celów testowych;)
a inwencja cały czas pracuje;)

powysyłałem PW do tych z Was którzy zaoferowali swoją pomoc z prośbami o skrobnięcie/pomoc.

Naszło mnie pytanie.
Podpisujemy się
a)nickami
b)imię+nazwisko+ aka [nick]
c)samo imię+/-nazwisko
d)jakieś inne propozycje?

Michal-Czuba
06-07-2006, 17:19
Naszło mnie pytanie.
Podpisujemy się (...)
Ja myślę, że każdy będzie się podpisywał jak mu pasuje :) ale proponował bym jednak używanie nicków z CB i jeśli ktoś chce - nazwiska - bo jeśli ktoś podpisze się wyłącznie nazwiskiem to nie każdy będzie wiedział który to forumowicz :)

A przy okazji - kiedy mamy pierwszy deadline?

Il fuoco
06-07-2006, 17:27
dla Ciebie deadline to 09 07 2006 :twisted:
serio.

zresztą właśnie robię stronę z rozpiską którą będę stale aktualizował.
żeby można było sobie wszystko sprawdzić i wiedzieć co i jak.
za 30 min będzie w sieci.link zarzucę w tym wątku.

W naszym kwartalniku będzie dział Zdjęcie miesiąca.
W pierwszym numerze poprostu naradzimy się w kilka osób i damy to zdjęcie ale rówocześnie opublikujemy temat na battle'a na zdjęcie numeru na następny kwartał. poproszę Viteza i będziemy tworzyli ankietę ze zdjęć które będą do mnie nadsyłane... terminy będą długie a to zdjęcie które wygra będzie w miejscu "zdjęcie numeru" w glorii i chwale:) plus może moderatorzy się zgodzą na dodawanie podpisu pod nickiem dla tych którzy wygrali.

Vitez
06-07-2006, 18:03
plus może moderatorzy się zgodzą na dodawanie podpisu pod nickiem dla tych którzy wygrali.

To tylko Hazan moze zrobic.

Il fuoco
06-07-2006, 18:07
To tylko Hazan moze zrobic.
to zaraz do niego napiszę.dzięki za info.

czeczot
06-07-2006, 18:12
W naszym kwartalniku będzie dział Zdjęcie miesiąca.
W pierwszym numerze poprostu naradzimy się w kilka osób i damy to zdjęcie ale rówocześnie opublikujemy temat na battle'a na zdjęcie numeru na następny kwartał. poproszę Viteza i będziemy tworzyli ankietę ze zdjęć które będą do mnie nadsyłane... terminy będą długie a to zdjęcie które wygra będzie w miejscu "zdjęcie numeru" w glorii i chwale:) plus może moderatorzy się zgodzą na dodawanie podpisu pod nickiem dla tych którzy wygrali.

Ta gazeta jest coraz większą kopią CB a to coraz bardziej powoduje że nie będzie powodu do niej zajrzeć. Co za sens umieszczać w PDF zdjęcie skoro już je wszyscy będą znali z CB? Czemu tylko jedno zdjęcie? Poszukajcie autorów zdjęć nie koniecznie na CB, onephoto, fototok pewnie się zgodzą na zamieszczenie kilku zdjęć i jakiś krótki „wywiad”. Niech to będą zdjęcia nie znane dla użytkowników CB. Może 2 autorów na numer dal każdego po stronie albo jedno duże zdjęcie a na drugiej kilka małych + jakiś tekst. Odnoszę wrażenie że to będzie coraz większy przedruk CB, ciekawe kiedy wpadniecie za pomysł żeby artykuły najpierw zamieszczać na CB i robic ankiete który ma się ukazać :)

Il fuoco ten PDF to twój pomysł, znajdź sobie 2-3 pomocników i sami oceniajcie co zamieścicie – tekst, zdjęcia. Nie pytaj się tutaj wszystkich o wszystko czy to się nadaje, nie rób żadnych ankiet oprócz tytułu i albo zrobisz dobrą gazetę i będziemy cię lubili albo wielkie g… i ograniczymy kontakty z tobą :) Jak się któremuś malkontentowi nie podoba niech sobie zrobi własnego lepszego PDF a czytelnicy ocenią którego wolą.

Il fuoco
06-07-2006, 18:23
Il fuoco ten PDF to twój pomysł,(nie tylko)
znajdź sobie 2-3 pomocników i sami oceniajcie co zamieścicie ? tekst, zdjęcia. Mnie mimo wszystko chodzi i pewnie nie tylko mnie o to, by to było coś związanego z CB a nie coś prywatnego z materiałami wziętymi z CB - może gdybym był Hazanem i miałbym czas to bym tak zrobił.Ale generalnie to idea nie w tą stronę idzie.
Nie pytaj się tutaj wszystkich o wszystko czy to się nadaje, nie rób żadnych ankiet oprócz tytułu i albo zrobisz dobrą gazetę i będziemy cię lubili albo wielkie g? i ograniczymy kontakty z tobą :)
I właśnie dlatego niechcę robić Il fuoco board we 2 czy 3 osoby tylko Canon-board.info.Jak forum to demokracja.Jak demokracja to należy pytać, by była odpowiedź i możliwości rozwoju.
Jak się któremuś malkontentowi nie podoba niech sobie zrobi własnego lepszego PDF a czytelnicy ocenią którego wolą.To jest postawa aspołeczna i ciut zbyt dziecinna(to nic osobistego broń boże) chociaż jakże w naszym kraju czasem potrzebna.Ale nie tutaj.Możesz się ze mną nie zgadzać ale to będzie kwartalnik Canon-board.info.Wywiady z ludźmi spoza CB będą - ale później.Najpierw musimy fizycznie istnieć.Tzn fizycznie jak fizycznie:) W *pdf.

Zrobiłem mała, prostą,brzydką ale myślę że chociaż trochę pomocną na początek stronę o tym co kto i na kiedy ma zrobić i co mamy wszyscy do zrobienia.

http://www.dyras.home.pl/kwartalnik.htm

Każdy kto wie że ma coś do roboty niech tam sprawdza jak nie będzie pamiętał na kiedy ma zrobić to, co ma zrobić:)
Będę zajmował się utrzymaniem tej żałosnej stronki i jej stałą aktualizacją.

Mówcie proszę co tam dodać jeszcze a co wywalić.

czeczot
06-07-2006, 19:02
I właśnie dlatego niechcę robić Il fuoco board we 2 czy 3 osoby tylko Canon-board.info.Jak forum to demokracja.Jak demokracja to należy pytać, by była odpowiedź i możliwości rozwoju.To jest postawa aspołeczna i ciut zbyt dziecinna(to nic osobistego broń boże) chociaż jakże w naszym kraju czasem potrzebna.

Takie przedsięwzięcie to nie demokracja, ktoś musi to trzymać do kupy. Demokratycznie można będzie to czytać lub nie albo zrobić sobie swój PDF ewentualnie po 2-3 numerach wypowiedzieć się w ankiecie co się podoba a co zmienić. Jak będziesz się o wszystko pytał to wszyscy będą wiedzieli co tam jest i po jaka cholera będą mieli drugi raz to czytać / oglądać w PDF? Wszyscy będą tworzyć pdf dla … nikogo

Il fuoco
06-07-2006, 19:06
Takie przedsięwzięcie to nie demokracja, ktoś musi to trzymać do kupy. Demokratycznie można będzie to czytać lub nie albo zrobić sobie swój PDF ewentualnie po 2-3 numerach wypowiedzieć się w ankiecie co się podoba a co zmienić. Jak będziesz się o wszystko pytał to wszyscy będą wiedzieli co tam jest i po jaka cholera będą mieli drugi raz to czytać / oglądać w PDF? Wszyscy będą tworzyć pdf dla ? nikogo

pozwól że zastosuję Twoją propozycję - zrobię jak będę uważał.
rozumiem Twój punkt widzenia i w pewnych kwestiach zgadzamy się i dlatego staram się w jakiś sposób trzymać cały ten projekt jakoś w całości.
kwartalnik ma nas promować na zewnątrz.to nie ma być od nas dla nas tylko od nas dla nich.

czeczot
06-07-2006, 19:31
pozwól że zastosuję Twoją propozycję - zrobię jak będę uważał.
rozumiem Twój punkt widzenia i w pewnych kwestiach zgadzamy się i dlatego staram się w jakiś sposób trzymać cały ten projekt jakoś w całości.
kwartalnik ma nas promować na zewnątrz.to nie ma być od nas dla nas tylko od nas dla nich.

Zrobisz po swojemu… co nie znaczy ze zrobisz dobrze :) Periodyki maja pewien sposób ich wydawania, wszystkie jakoś tam podobny, obojętnie czy papierowe czy elektroniczne gazetki sceny komputerowej. Ty chcesz to wymyślać od nowa, wątpię żeby to był dobry pomysł.

Już widzę te tabuny nikonowców czytające wspólnie z wypiekami na twarzy canonboard info w wersji PDF :)

Il fuoco
06-07-2006, 20:13
będzie dobrze czeczot;)

Michal-Czuba
06-07-2006, 22:58
Wydaje mi się, że dobrze by było, gdybyśmy uśmiechnęli się ładnie do Hazana by stworzył małe pod-forum (dodatkową kategorie) tylko dla tworzących periodyk - dzięki temu można by było omówić niektóre kwestie (podział obowiązków na dany numer, poddawanie do oceny zalążków artykułów, obranego schematu, potrzeby [np. "chłopaki chcę w tutorialu nawiązać do usuwania czerwonych oczu, nie ma ktoś pod ręką takiej fotki?"] itd.) poniekąd 'prywatnie', ale w "redakcyjnym" gronie.

Il fuoco
06-07-2006, 23:42
też o tym marzę ale pisałem PW w innej sprawie do Hazana i ma chyba przepełnioną skrzynkę lub poprostu narazie niechce odpisywać lub zapomniał lub wogóle nie przeczytał moich PW co poniekąd rozumiem...

Il fuoco
07-07-2006, 10:35
mała zmiana - nowy adres strony z rozpiskami i terminami:

http://www.dyras.digito.com.pl/kwartalnik.htm

tamta na home jest dead

Silent Planet
08-07-2006, 14:32
Trochę się uśmiałem gdy zobaczyłem "stopkę"...
5 writerów i 2 "korektorów"... orajt... ale po ch** 3 koordynatorów no i - my favorite - 8 ludzi od ( jeszcze większy ) ch** wie czego?

Boże, Wy chcecie siakiś papierowy magazyn wydać na kredowym, w nakładzie 350.000 egz. ?

Gdy byłem młody i piękny ( nie śmiać się - kiedyś byłem piękny :mrgreen: ) to nie raz i nie dwa mieszałem przy różnych demoscenowych zinach i zawsze ( zawsze! ) stosunek zaangażowanych wyglądał zupełnie odwrotnie niż tu: 8 writerów, 2 korektorów i jeden koordynator ( czyt. koleś, który składał to do kupy ) - to brzmi logicznie.

Ale widać biurokracja i komuna płynie w naszej krwi! :mrgreen:

Pozdrawiam upalnie czekając na pierwszy numer!

czeczot
08-07-2006, 21:22
Gdy byłem młody i piękny ( nie śmiać się - kiedyś byłem piękny :mrgreen: ) to nie raz i nie dwa mieszałem przy różnych demoscenowych zinach i zawsze ( zawsze! ) stosunek zaangażowanych wyglądał zupełnie odwrotnie niż tu: 8 writerów, 2 korektorów i jeden koordynator ( czyt. koleś, który składał to do kupy ) - to brzmi logicznie.

Zapomniałeś o grafiku, programiście i muzyku :) Ale w 100% się z tobą zgadzam, najwięcej potrzeba piszących… widać czasy się zmieniły albo ...

nie będę krakał :)

mattnick
08-07-2006, 22:26
potrzeba muzyka ?? ja się zgłaszam

czeczot
08-07-2006, 22:45
potrzeba muzyka ?? ja się zgłaszam

Trzeba się było zgłoić15 lat temu jak istniała scena komputerowa :)

Il fuoco
09-07-2006, 11:04
pamiętam jak byłem w podstawówce i zaczynałem się interesować kompami i kupowałem cd-action i gamblera - były tam ziny sceny komputerowej - fajnie się to oglądało będąc w podstawówce ale pamiętam że mało kiedy rozumiałem o co chodzi:)

nastier
09-07-2006, 11:41
pamiętam jak byłem w podstawówce i zaczynałem się interesować kompami i kupowałem cd-action i gamblera

i jeszcze Secret Service bylo fajne ;)

czeczot
09-07-2006, 11:53
pamiętam jak byłem w podstawówce i zaczynałem się interesować kompami i kupowałem cd-action i gamblera - były tam ziny sceny komputerowej - fajnie się to oglądało będąc w podstawówce ale pamiętam że mało kiedy rozumiałem o co chodzi:)

My mówimy o scenie komputerowej która była za czasów Amigi (a nawet commodore 64 i ATARI 65XE) a później początków używalności PC do czegokolwiek oprócz edytora tekstu, o czasach kiedy na PC nie istniał directX, i trzeba było efekty graficzne programować w asemblerze samemu, a nie korzystać z gotowców z directX. Jak to służyło do oglądania to były to tzw dema, ziny służyły do czytania.

Il fuoco
09-07-2006, 11:55
pamiętam i to. tzn oglądałem to - świetne były te efekty.
niedawno nawet widziałem stronę gościa który robił grafiki na amidze
i powiem Wam że byłem zszokowany tym co można było z tego sprzętu wyciągnąć-prawie jak Photoshop:)

Michal-Czuba
13-07-2006, 19:03
I jak tam? Na czym stoimy?

Il fuoco
13-07-2006, 22:22
stoimy na tym że czkeamy na wszystkie teksty.
jeden jest u Viteza na korekcie. kilka pozostałych jest w trakcie tworzenia.

hazan
14-07-2006, 01:29
też o tym marzę ale pisałem PW w innej sprawie do Hazana i ma chyba przepełnioną skrzynkę lub poprostu narazie niechce odpisywać lub zapomniał lub wogóle nie przeczytał moich PW co poniekąd rozumiem...

Mam nadziej że dostałeś moje odpowiedzi?.

O forum na pod periodyk można pomyśleć po ukazaniu się 2,3 numeru - bo wiecie jak to jest czasami zapał jest słomiany.

Vitez
14-07-2006, 01:46
jeden jest u Viteza na korekcie. kilka pozostałych jest w trakcie tworzenia.

O przepraszam ale musi byc update... wyslalem ci juz poprawiony na maila jeszcze zanim napisales tego posta :p

Il fuoco
14-07-2006, 17:08
Mam nadziej że dostałeś moje odpowiedzi?.

O forum na pod periodyk można pomyśleć po ukazaniu się 2,3 numeru - bo wiecie jak to jest czasami zapał jest słomiany.

Cześć. Niestety ale serio serio nie doszły odpowiedzi...
Co to podforum to dobrze że taką możliwość rozważasz.

Vitez - sorry;)
zaraz zrobie update:)

Il fuoco
15-07-2006, 13:54
więc tak:
mamy już skończone 2 teksty. trzeci też napewno będzie. czwarty i piąty kończę...
generalnie terminy przesuwamy na 23 lipca i ostatnie dni lipca będą b. pracowite.
zwłaszcza dla Jerrego...:) i dla kolegów od składu.

narazie dziękuję wszystkim za trzymanie się terminów.
aktualne terminy - www.dyras.digito.com.pl/kwartalnik.htm

Jerry99
15-07-2006, 17:01
Czekam... :)
to co gotowe i po korekcie - proszę już na maila... :)

Goomis
15-07-2006, 20:57
a ja sie chyba nie doczekam na cokolwiek. wyjezdzam pojutrze... coz w nastepnym numerze :D

Michal-Czuba
20-07-2006, 00:32
Panowie, nie chciał bym zapeszać, ale wydaje mi się, że skoro tak ślimaczymy się z pierwszym numerem, to takie prognozy nie są zbyt optymistyczne...

nastier
20-07-2006, 08:58
tia.. do tej pory dostalem do korekty tylko jeden tekst - snowboarder'a ze szkoly fotografii CB ;)

Vitez
20-07-2006, 18:05
tia.. do tej pory dostalem do korekty tylko jeden tekst - snowboarder'a ze szkoly fotografii CB ;)

I to ode mnie ;) . Writerom sie niezbyt spieszy :roll: .

Michal-Czuba
20-07-2006, 20:36
Writerom sie niezbyt spieszy :roll: .
Uff dobrze, że mam czyste sumienie ;). Ale nie dostałem też żadnego maila co poprawiać, więc nawet nie wiem czy mój tekst przeszedł korektę.

nastier
20-07-2006, 21:44
z takim tempem to ja bez wyrzutow sumienia i strachu, ze nie zdaze skorektorowac moge jechac na dluzsze wakacje, o! ;)

Michal-Czuba
20-07-2006, 23:17
Trzeba by jakoś przycisnąć writerów ;) "Te, writer, jest taka akcja byś kopsnął piątaka... a jak nie to tekścik pisać marsz!" ;). I albo uzbieramy na serwer albo wydamy pierwszy numer ;) :mrgreen:

Vitez
21-07-2006, 16:17
nawet nie wiem czy mój tekst przeszedł korektę.

O a ja twojego tekstu nie widzialem.. pewnie nastier dostal i mi nie podeslal :roll: ?

Michal-Czuba
21-07-2006, 17:09
Oo, a on już 8 lipca był na mailu Il fuoco :)

nastier
21-07-2006, 18:56
nie dostalem nic...

nie przysylajcie do il fuoco,bo wyglada na to,ze go nie ma ;) slijcie do nas od razu ;)

Diodak
21-07-2006, 20:43
Pewnie sobie wakacje zrobił i to akurat w momencie deadline'u ;).

KuchateK
21-07-2006, 20:49
Dobry naczelny :twisted:

Michal-Czuba
21-07-2006, 22:14
Ee... a kto jeszcze jest odpowiedzialny za korektę? ;) Bo mi naczelny coś takiego odpisał (myślę, że mogę zacytować pw):

tak, tekst dotarł.
Dzięki za streszczenie się - tekst poleciał do korekty ;)
Dostałem to 7 lipca o 21:00, więc nawet wcześniej niż myślałem się wyrobiłem :)

fotoglaf
21-07-2006, 23:40
hmm, ten tego - coś tam poczytałem na tym wątku o periodyku - fajny pomysł - pisać pieknie i fachowo to ja nie umiem ale zajmuję się zawodowo grafiką (m.in. reklamą) - może mógłbym spróbować jakiś layoucik okładki zrobić ? a nóż mi sie uda i pomysł się Wam spodoba ? :) bo chyba ten temat jest teraz na tapecie ? a może coś przeoczyłem...

bo ja wogóle lubię grafikować i zapaleniec jestem :mrgreen:

nastier
22-07-2006, 07:46
Ee... a kto jeszcze jest odpowiedzialny za korektę?

tylko ja i Vitez. jesli cos masz - przeslij. do poniedzialku jestem i zajme sie tym na pewno ;)

Michal-Czuba
22-07-2006, 07:58
Ok nastier, wysłałem artykuł do Ciebie, sprawdź pocztę i w miarę możliwości potwierdź dostarczenie. Il fuoco, wybyłeś na wczasy? ;) A tekst do korekty czeka od 7 lipca :P

fotoglaf
22-07-2006, 11:28
coś widze, ze nie bardzo jestem potrzebny - a myślałem, ze każda para łap się przyda :neutral:

Michal-Czuba
22-07-2006, 12:11
coś widze, ze nie bardzo jestem potrzebny - a myślałem, ze każda para łap się przyda :neutral:
Każdy jest potrzebny :) Tylko widać naczelny (Il fuoco) wyjechał sobie ;) - poczekaj, wróci, na pewno da znać co i jak.

fotoglaf
22-07-2006, 12:15
Twoje słowa są jak miód na moje (przez chwilę) smutne serduszko :mrgreen:

Il fuoco
22-07-2006, 14:16
cześć

przepraszam wszystkich zaangażowanych za taką ciszę w eterze - nagle i na tydzień bez ostrzeżenia.
w piątek dowiedziałem się że w sobotę rano jedziemy z Dziewczyną na tydzień na wakacje - niemogłem odmówić - Wy pewnie też byście swojej kobiecie nie odmówili.moja wina że nie dałem znać ale byłem tak zabiegany przez kilka godzin które miałem do wyjazdu że nawet komp nie chodził zbytnio...dzisiaj wieczorem daje 2 teksty do korekty,wysyłam do jerrego i będzie dobrze.
jakby co to jestem cały czas online

fotoglaf
22-07-2006, 15:16
Il fuoco - gdybyś mógł zerknąć na ostatni post na 19 stronie i jakoś się do niego "ustosunkować" :mrgreen: to byłbym wdzięczny (teraz to już na pewno czuję że sie narzucam - a takie mam szlechetne intencje, buuuuu, nikt mnie nie kocha... buu.....)

Il fuoco
22-07-2006, 23:03
Il fuoco - gdybyś mógł zerknąć na ostatni post na 19 stronie i jakoś się do niego "ustosunkować" :mrgreen: to byłbym wdzięczny (teraz to już na pewno czuję że sie narzucam - a takie mam szlechetne intencje, buuuuu, nikt mnie nie kocha... buu.....)

napisałem do Ciebie na PW.

Vitez
23-07-2006, 03:52
w piątek dowiedziałem się że w sobotę rano jedziemy z Dziewczyną na tydzień na wakacje - niemogłem odmówić - Wy pewnie też byście swojej kobiecie nie odmówili.moja wina że nie dałem znać ale byłem tak zabiegany przez kilka godzin które miałem do wyjazdu że nawet komp nie chodził zbytnio...

Nie odmowilbym, ale opowiedzialbym "OK, przygotowujemy sie do wyjazdu ale aktualnie zajmuje sie tymi i tymi sprawami i musze poinformowac zainteresowanych - daj mi 5 min" (bo wiecej niz 5 min nie zajmuje odpalenie kompa i napisanie posta, chyba ze masz modem ;) ) - to prosba/sugestia na przyszlosc :roll: .

Nastier - nie zapominaj ze wymieniamy sie tekstami by ewentualnie cos dodatkowego wylapac.

nastier
23-07-2006, 09:54
Nastier - nie zapominaj ze wymieniamy sie tekstami by ewentualnie cos dodatkowego wylapac.

w porzadku. dzis zajme sie tekstem od Michala i przesle Ci jakos popoludniu/wieczorem.
niestety jutro wyjezdzam prawdopodobnie na 2 tygodnie..

Triszer
28-07-2006, 09:40
To ja ten od kubła z zimną wodą.
Kiedy toto miało "wyjść"???, a Pan Naczelny może mi to rozszyfrować:
"NUMER: 01/2006 (1)"
Co z ISSN-em? Ktoś o tym myślał?

Il fuoco
28-07-2006, 12:42
wyjdzie... nic się Triszer nie martw...
zimna woda naprawdę mi się przyda. 2 wentyle włączone, 25 stopni w pokoju...
wszystko się kręci - bez obaw. nikt nie powiedział że wyjdzie na 1 sierpnia...
w każdym razie nikt nie zaprzestał roboty a napewno nie ja jeżeli o to Ci chodzi...

Triszer
28-07-2006, 16:27
ja się nie czepiam, co z issn-em i rejestracją tytułu?
można już zobaczyć coś złamanego? (tak standardowo, żeby pomarudzić)

Diodak
28-07-2006, 20:24
Triszer, o nadanie ISSN wystapimy jak wyjdzie z jeden czy dwa numery magazynu. Co trzeba zrobić mam zapisane także jak będzie trzeba to się pociągnie za odpowiednie sznurki :). Trzeba zobaczyć czy będzie to sprawnie powstawać i narazie się obawiam bo numer można po korekcie złożyć w tydzień a tu ani widu ani słychu ;).

Głosu nie zabierałem do tej pory bo po rzuceniu pomysłu Il fuoco cakiem nieźle wział się za organizowanie zespołu itd. Ze swojej strony deklaruję pomoc przy DTP tylko niech ktoś przygotuje Layout żeby mieć gdzie wrzucać te materiały ;).

fotoglaf
28-07-2006, 21:13
Jakiś tam layout jest już gotowy - kontaktowałem się w tym temacie z Il fuoco a później z Jerry99 - przygotowałem co nieco - podesłałem projekty Jerry'emu99 - jego trzeba pytać o ten temat :)

Jerry99
28-07-2006, 21:27
Layout jest gotowy, ale nie ma go czym wypełnić - dopiero wtedy można coś zmieniać...
Pomoc Diodaka będzie nieoceniona... on z pewnością też ma Pages... :)

Diodak
29-07-2006, 00:23
Osobiście wolałbym InDesigna CS bo mam w szkole na licencji ;). Można popróbować co się lepiej sprawdzi :).

Il fuoco
29-07-2006, 11:45
no to Panowie od składu:D
dogadajcie się między sobą co do programu którego będziecie używać, a ja Wam prześlę wszystkie teksty "już soon"...

Michal-Czuba
03-08-2006, 21:33
Tak jakoś z pewną dozą dystansu zaczynam spoglądać w stronę tego wątku... :(

Il fuoco
04-08-2006, 09:41
nic się nie martw...
poprostu nie wszyscy jeszcze wrócili z urlopu i nie wszyscy oddali txty ale niedługo to się ma zmienić;)
cierpliwość Ci się kończy a ja proszę o jeszcze trochę...
nic się nie stresuj...
wkońcu to ma być periodyk a nie miesięcznik...
spokojnie... ;)

Michal-Czuba
04-08-2006, 09:44
O mnie się nie martw, cierpliwości mi nie brak, stresować też się nie zamierzam. Tylko gdy wydanie pierwszego numeru coraz bardziej się odciąga, niektórzy nie potrafili się zebrać w sobie by sprawnie coś napisać - to z czasem może być tylko gorzej. Zapał (do pisania / tworzenia itd.) będzie tylko spadał, a nie rósł.

ripek
04-08-2006, 10:00
Po 210 postach doszliście do czegoś ?:) Nawet mi sie nie chce czytac tego wszystkiego :P

Triszer
04-08-2006, 11:03
ripek, lepiej nie czytaj;) teraz redakcja jest na urlopie, później będzie zmiana turnusu i wyjadą DTPowcy, później zacznie się szkoła.... później święta, sylwester...:)

Il fuoco
04-08-2006, 15:52
aż tak źle nie będzie...
nie.nie doszliśmy jak widzisz... zwłaszcza do siebie nie doszliśmy...
:)

Diodak
05-08-2006, 01:25
Napisałem do Jerrego żeby podrzucił to co jest zrobione w kwestii layoutu i liczę że będziemy pracować razem :D.

Il fuoco
05-08-2006, 08:54
no to już jest Was trzech Diodaku.
W sumie im więcej tym lepiej...
Przy składaniu wszystkiego będzie łatwiej i szybciej.

nastier
18-08-2006, 13:17
cos ucichlo wszystko, kierowniku.... moze by pogonic towarzystwo writerow co nieco? ;)

mattnick
18-08-2006, 15:04
jednodniowe bany na forum :)

Michal-Czuba
18-08-2006, 16:16
Hmm moze i kiedys ukaże się 1 numer ... na 2 to już bym nie liczył.

Triszer
18-08-2006, 16:19
Czuba, milcz wywrotowcu:) widzisz, że machina ruszyła, już trzech ludzi dędzie "to" składać:)

fotoglaf
18-08-2006, 20:02
a ja się tyle nasiedziałem nad layoutem :) ...

nastier
18-08-2006, 22:15
za jakis czas przyjdzie nowy kierownik i temat powroci. nic straconego moze ;)

Michal-Czuba
18-08-2006, 22:37
a ja się tyle nasiedziałem nad layoutem :) ...
A ja nad tekstem ;) ... może ktoś to w końcu złoży :D

Artur Lewandowski
18-08-2006, 23:37
Ja puki co subskrybuję ten temat i będę go śledził. Jeśli na jakimś etapie stwierdzę że mogę coś interesującego od siebie dodać to się dołączę.
Mam tylko pytanie do pomysłodawcy, czy ewentualne testy będą dotyczyły tylko i wyłącznie sprzętu Canona czy coś w formie porównań z innymi markami??

Il fuoco
19-08-2006, 09:49
oj no ludzie:)
spokojnie;)
"a ja się tyle nasiedziałem"....
luuzz..
przecież temat nie umarł.
ja też nie.

Ja puki co subskrybuję ten temat i będę go śledził. Jeśli na jakimś etapie stwierdzę że mogę coś interesującego od siebie dodać to się dołączę.
Mam tylko pytanie do pomysłodawcy, czy ewentualne testy będą dotyczyły tylko i wyłącznie sprzętu Canona czy coś w formie porównań z innymi markami??

Nad tym należałoby się zastanowić.Ale generalnie wydaje mi się że jeżeli ma to być "canonowskie" no to raczej tylko nasz sprzęt.z drugiej jednak strony...
hmm...trzeba się zastanowić czy "robić dobrze" marketingowi Canona czy nie:)

nastier
19-08-2006, 10:03
A ja nad tekstem ;) ... może ktoś to w końcu złoży :D

skorektowalem i poslalem do Viteza mimo ciaglych wyjazdow kilkanascie dni temu ;)

oj no ludzie:)
spokojnie;)
"a ja się tyle nasiedziałem"....
luuzz..
ja też nie.

czy w takim razie jestes w stanie podac jakis konkretny termin dostarczenia tekstow do korekty? :roll: luz luzem, ale nie dzieje sie nic.

Il fuoco
19-08-2006, 10:05
tak.zjem śniadanie. dokończę dwa teksty i wszystko Ci przyślę.Vitezowi też.
tak więc dzisiaj spodziewaj się trochę tekstów do korekty.

Vitez
19-08-2006, 19:00
skorektowalem i poslalem do Viteza mimo ciaglych wyjazdow kilkanascie dni temu ;)

Il fuoco tez dostal i to on powinien pchac wozek dalej :roll: .

Michal-Czuba
19-08-2006, 20:30
Nie no, ja wiem, że chłopaki już dawno po korekcie ...

Taak? :roll: A to dobrze, że mówisz, bo nie widać.

tak.zjem śniadanie. dokończę dwa teksty i wszystko Ci przyślę.Vitezowi też.
Stary no sorry ale na kiedy to miało być?

nastier
19-08-2006, 21:41
Stary no sorry ale na kiedy to miało być?

Stary, nadal nie ma. :twisted: :mrgreen:

Michal-Czuba
19-08-2006, 22:25
Ojciec dyrektor il fuoco żondzi! :twisted: :mrgreen:

Il fuoco to nic osobistego ale jak się już tak tym zajmowałeś ambitnie to weźże dociągnij choćby pierwszy numer do końca :razz: *

* - u mnie na to mówią "d**a w troki", ale nie chcę, żebyś wziął to zbytnio do siebie.

Il fuoco
20-08-2006, 07:14
nie wezmę.już jestem net nie działał.
już wysyłam.

babatunde
20-08-2006, 19:42
za jakis czas przyjdzie nowy kierownik i temat powroci. nic straconego moze ;)
Ale nowy kierownik moze po nowemu zamiatac;)

Il fuoco
20-08-2006, 21:45
niecierpliwość to pierwszy stopień do piekła......:twisted: czy jakoś tak.
zawsze mi się myliły te staropolskie przysłowia:P

Michal-Czuba
21-08-2006, 00:46
Ciekawość ;). W tym przypadku ciekawość pierwszego numeru...

A diablice są miłymi modelkami :twisted:

Il fuoco
21-08-2006, 08:02
albowiem gdyż należałoby zakończyć dywagacje bezcelowe:)
coś się dzieje.jest gut.

nastier
21-08-2006, 08:46
co ty chrzanisz, czlowieku?
wczoraj w poludnie mialem dostac tekst 'za pare chwil'.i co? i nic.
ladnie sie musi dziac,tylko szkoda,ze nikt nic nie wie i nic nie widzi...

Il fuoco
21-08-2006, 09:26
ej spokojnie kolego.
niezbyt podobaja mi sie takie teksty.
wysłałem do Ciebie drugi tekst i czekam na odzew ale widocznie masz
coś nie tak z mailem.możliwe również że ja mam.
zaraz wysyłam jeszcze raz.i nie gorączkuj się tak.młody jeszcze jesteś.
tak jak ja:twisted:
sprawdź maila jeszcze raz za trzy minuty.

nastier
21-08-2006, 09:42
skrzynke mam otwarta przez caly dzien, na pasku, odswieza mi co minute i dopiero teraz doszlo. i wszystko jest z nia w porzadku.

dalej, nie goraczkuje sie, ale wnerwia mnie jesli ktos mi kity wciska :twisted:

Il fuoco
21-08-2006, 09:44
nie no really wysyłałem wczoraj.
tyle że używam outlooka i b.możliwe że to u mnie się spierdzieliło.
już nie pierwszy raz.

Il fuoco
21-08-2006, 09:47
więc tak:
osoby które kiedyś prosiłem i wstępnie zgodziły się coś skrobnąć to Jac i Coronado.
wysłałem do nich zapytania "co i jak".

kolejna rzecz do zrobienia to ankieta nt. zdjęcia na okładkę.
będę na tyle bezczelny że sam stworzę taką ankietę a później w trakcie głosowania przez 3 dni (krótka piłka :twisted: ) wyłoni się zwycięzca...

edit:ankietę stworzę wieczorem.muszę zebrać zdjęcia i pozwolenia na wrzucenie ich do ankiety.

teksty do składania wysyłam jak nastier odeśle poprawiony tekst do tips&tricks.

Ojciec dyrektor il fuoco

proszę. tylko nie ojciec.za młody jestem jeszcze i kieruje się doktryną Viteza jeśli chodzi o rodzinę i związane z nią wydatki...

nastier
21-08-2006, 10:00
nie no really wysyłałem wczoraj.
tyle że używam outlooka i b.możliwe że to u mnie się spierdzieliło.
już nie pierwszy raz.

winrar tez musial ci sie spierdzielic :twisted: pliku nie da sie rozpakowac...

Il fuoco
21-08-2006, 10:03
sprawdź teraz.

Vitez
21-08-2006, 17:36
kieruje się doktryną Viteza jeśli chodzi o rodzinę i związane z nią wydatki...

To ci zazdroszcze przyszlego sprzetu bo 5 lat wczesniej niz ja zaczales zbierac ;) .

Il fuoco
21-08-2006, 22:01
:twisted:"nie dziękuję..."
ale również mam wrażenie że będzie dobrze.

edit:
Założenie ankiety nt. okładki troszkę się przedłuży.
chwiliowo sam robię wszystko i trochę to zajmuje:)

Michal-Czuba
08-09-2006, 21:06
"Już niedługo, już za chwilę ... " :mrgreen: tiaa.... :D:D:D

Il fuoco
09-09-2006, 13:53
no sorry ale ostatni tekst oddałem nastierowi do korekty ze dwa tygodnie temu... i ciiiszaa:)

Michal-Czuba
09-09-2006, 20:22
Ja Tobie, Ty nastierowi, nastier Panu Bogu ... (a przepraszam, po drodze jest jeszcze Vitez ;) ) - to jako naczelny mógłbyś zapytać jak się sprawy mają, maile są przecież zawodne...

Vitez
10-09-2006, 01:07
no sorry ale ostatni tekst oddałem nastierowi do korekty ze dwa tygodnie temu... i ciiiszaa:)

Nastier cos mi podeslal ale nie bylo co poprawiac... tobie go nie podeslal?

Cos tu szwankuje w komunikacji :roll: .

Il fuoco
10-09-2006, 09:10
niestety :( nie odesłał.