Zobacz pełną wersję : ciemne zdjęcia
Witam. Jestem tu nowy i mam nadzieję,że nie wyśmiejecie mojego problemu.
Otóż mam A510 i zauważyłem ostatnio, że przy wykorzystaniu lampy robi mi b.ciemne fotki. Wczoraj próbowałem fotografować na basenie i nawet przy odległości ok. 3m wychodziły za ciemne. Można to jakoś zmienić czy aparat ptrzebuje serwisu?
Za wszelką pomoc z góry dziękuję i pozdrawiam.
Flash:
• Range (wide): 0.45 - 3.5 m (Auto ISO)
• Range (tele): 0.45 - 2.2 m (Auto ISO)
123 Message is too short
Z aparatem jest wszystko OK:-D Po prostu lampki w kompaktach są słabej mocy i nie spradzą sie na dalsza odległość ani w większych pomieszczenaich. Poprawnie doświetlić potrafią jedynie na małej przestrzeni.
Zakk Wylde
24-06-2006, 13:13
NIe miałem jeszcze nigdy kompaktu ale nie zmieniłes cułości ISO ?
NIe miałem jeszcze nigdy kompaktu ale nie zmieniłes cułości ISO ?
W kompaktach używa się właściwie tylko jednego ISO - najniższego:mrgreen:
W kompaktach używa się właściwie tylko jednego ISO - najniższego:mrgreen:
wszystko zalezy od kompaktu - sa takie gdzie i nawet wyzsze iso mozna wrzucic ;-) :)
druga rzecz - w kompakcie mozna tez ustawic ekspozycje o - ... (tu wstawiamy odp. liczbe ;-) ) EV - to tez moze byc powod ciemnych zdjec.. no i na koniec - reglulacja kompensacji sily blysku - moze byc ustawiona na jakas niska wartosc..
Dzięki Wam wszystkim za podpowiedzi.Będę musiał ostro pokopać w ustawieniach.Gdzieś w kościele zrobiłem jedną w miarę dobrze doświetloną fotę,ale uleciała w kosmos i nie pamiętam na jakich ustawieniach.Ale na "auto" raczej nic z tego nie będzie,prawda??Niestety, jestem zupełnie zielony i pewnie zajmie mi to sporo czasu.Pozdrawiam
Niestety, jestem zupełnie zielony
Oj chyba daleko Ci do Zielonego (http://www.canon-board.info/member.php?u=2434) :mrgreen: ale prawdą jest że musisz jeszcze troszkę poczytać, jesli nie literaturę to chociaż zawartość tego forum.
Sorki Zielony za wskazanie ale nie mogłem się powstrzymać :-D
stratus,Twój post nic nie wnosi do tematu. Nie pisałem po to, żeby się ktoś nalewał z mojej niewiedzy. Pozdrawiam Cię serdecznie.
ms714033
24-06-2006, 20:01
stratus,Twój post nic nie wnosi do tematu. Nie pisałem po to, żeby się ktoś nalewał z mojej niewiedzy. Pozdrawiam Cię serdecznie.
Święte słowa.
stratus Ty pewnie swoje pierwsze zdjęcie zrobiłeś 20D i wygrałeś nim konkurs National Geografic? :twisted:
Daj spokój człowiekowi który nie ukrywa swojej nieznajomości fotografii, a wykazuje chęć nauczenia się jej.
Pozdrawiam.
Fosgen na forum każdy ma prawo wyrazić swoje zdanie i nie ma się co obrażać. Statusa znam osobiście i jest to porządny gość a miał rację w stwierdzeniu, że dobrze abyś poczytał instrukcję.
Co do lampek w kompkatach (a mam przynajmniej ze dwa kompakty Ixus 40 i G5) to raczej kiepsko się spisują i jesli robisz zdjęcia przy słabym oświeleniu, zrób zdjęcie bez lampy ale z dłuższą ekspozycją. Oczywiście problemem są fotki, gdzie obiekty się poruszają, no ale. Ewentualnie możesz zastosować lampę zewnętrzną.
Powodzenia.
Święte słowa.
stratus Ty pewnie swoje pierwsze zdjęcie zrobiłeś 20D i wygrałeś nim konkurs National Geografic? :twisted:
Daj spokój człowiekowi który nie ukrywa swojej nieznajomości fotografii, a wykazuje chęć nauczenia się jej.
Pozdrawiam.
Jeżeli cos komuś zarzucam to tylko i wyłacznie brak chęci poczytania, jak wspominałem w pierwszym poście to rok czasu mi zajęło poznawanie forum i jego zawartości (można naprawdę wiele się dowiedzieć)
... a tak poza tym to sorki jeśli opuścił Was w dniu dzisiejszym humor bo to raczej chodziło o porównanie sie do Zielonego a nie naśmiewanie się z czyjejś niewiedzy i myśle że w tym momencie można zaprzestać niepotrzebnego nabijania postów.
Aha - chciałbym jeszcze uspokoić że moja wiedza na temat fotografii jest bardzo uboga.
Pozdrawiam również
Mac,nie ma mowy obrażaniu. Na forach ludzie tacy jak ja szukają pomocy i trochę niefajnie wyglądają posty, w których ani słowa podpowiedzi, za to przemądre rozważania. Instrukcje nie zawsze i we wszystkim są pomocne. Co do zewnętrznej lampy, to mogę zapomnieć, bo jakoś nie widze sposobu jej zamocowania...
Tomasz1972
24-06-2006, 22:07
Canon A 510 ma o ile dobrze pamiętam ręczną regulację iso , oraz obprócz automatu wszystkie inne tryby pracy dostępne dla aparatów bardziej zaawansowanych . żeby mieć jaśniejsze zdjęcia należałoby wprowadzić korekcję ekspozycji np +1 , jeżeli to nie wystarczy ( lampa dalej nie naświetli prawidłowo) ręcznie ustawić większe iso np 400 , pamiętając żę wzrosną szumy . Oczywiście polecam ustawienie trybu Av oraz minimalną przysłonę i ścisłą kontrolę czasu by mieć nieporuszone foty . Jezeli to nie pomoże to nie pozostaje dokupienie lampy typu "SLAVE" wyzwalenej lampą wbudowaną i ręczne sterowanie parametrami ekspozycji ( tryb M) .
Jeszcze jedno ;) fotografując na basenie z lampą , powstają odbicia światła tej lampy w wodzie . Automatyka aparatu odbiera to jako nadmiar światła i dlatego niedoświetla , więć możliwe jest to , żę takie zjawisko jak niedoświetlone ( za ciemne ) zdjęcia na basenie występują tylko w tych specyficznych warunkach . W takim przypadku pomaga tylko korekcja ekspozycji .
Tomasz1972,dzięki za rady.Czeka mnie ostra kopaniana w ustawieniach.Mam pytanko-czy do mojego pstykadełka występują w/w lampy? I z jakim ew. kosztem należy się liczyć? Pozdrawiam.
Tomasz1972,dzięki za rady.Czeka mnie ostra kopaniana w ustawieniach.Mam pytanko-czy do mojego pstykadełka występują w/w lampy? I z jakim ew. kosztem należy się liczyć? Pozdrawiam.
HF-DC1, koło 600PLN:
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.dpreview.com/reviews/CanonA510/Images/a510-withflash.jpg)
Tomasz1972
27-06-2006, 19:42
Dość tanią lampką slave jest sunpak remote lite II (http://www.rudimex.pl/pol/oferta/sunpak/remote_lite_ii.html) ( kosztuje około 120zł jak coś to PW ) , jednak lampka ta nie posiada żadnej automatyki więc , możesz mieć odwrotny efekt , czyli zdjęcia za jasne zwłaszcza bliskich przedmiotów , lub pozostaje fotografowanie w manualu dobierając każdorazowo odpowiednią przysłonę .