Zobacz pełną wersję : matówka
mattnick
23-06-2006, 17:58
Ile kosztuje nowa matówka ?? czy może wysłać do wawy na czyszczenie matrycy (gwara) z nadzieją, że pomyślą, że to oni porysowali i mi sami wymienią ?
Witam
Ostatnio byłem w serwisie na Żytniej w Wawie i uzyskałem info że koszt wymiany wraz z matówką to około 100 zł.
Pozdrawiam
yogi-bear
22-08-2006, 11:54
Hm... ja u siebie miałem problemy z wyświetlaniem punktów AF na matówce. Usiłowałem ją przeczyścić / ustawić w dobrym położeniu. Nie pomogło więc wysłałem na Żytnią. Serwis wszystko naprawił, wymienił matówkę i tylko napisał na gwarancji że sam ją wyjmowałem.czyściłem (nie wiem po co bo sam się do tego przyznałem w "liście" załączonym do aparatu ;) ). W każdym razie wszystko bez problemu.
Witam
W 5D matówkę wyjmuje się bez problemu z czyszczeniem jest trochę problemów
robiłem to już kilka razy za każdym razem coś zostawało.
Bagnet007
19-09-2006, 14:24
O! Wątek na czasie. Nawet sam chciałem taki utworzyć. Wczoraj przy próbie wyjmowania matówki z EOSa 33 zrobiłem ochydną rysę w rogu :x A tak się cieszyłem że nic nie spaprałem... Czy ktoś ma doświadczenia w kupowaniu nowej matówki do analoga ? Znaczy się koszt. A gdyby jeszcze mieli takie z klinem :rolleyes:
O! Wątek na czasie. Nawet sam chciałem taki utworzyć. Wczoraj przy próbie wyjmowania matówki z EOSa 33 zrobiłem ochydną rysę w rogu :x A tak się cieszyłem że nic nie spaprałem... Czy ktoś ma doświadczenia w kupowaniu nowej matówki do analoga ? Znaczy się koszt. A gdyby jeszcze mieli takie z klinem :rolleyes:
O, a ja właśne dokładnie w temacie jestem (-:
Też zarysowałem sobie rożek matówki w EOS33v. Moja rysa w rogu jest dosyć subtelna (-:
Ale za drugim razem i na spokojnie udało mi się wyjąć. Najtrudniej te blaszki po bokach wyciągnąć (później równie trudno je tam wepchnąć).
Blaszki mam porysowane, ale się trzymają.
Zakupiłem na allegro (rzadko bywają, cholery) EF-M z matówką z klinem.
Za niecałe 200zł z przesyłką wyszło, hehe. Taniej niż sama matówka pewnie (-:
Nie umieściłem na stałe, bo AF (który ostrzy u mnie w eosie dobrze) ostrzył bliżej niż na matówce - czyli matówka była chyba za blisko.
W EF-M shim pod matówką był plastikowy, z boku o przekroju klina i nie był to pełen prostokąt tylko miał trzy boki. Dwa nieco dłuższe i nie pasował do 33v. Ale przypiłuję, bo muszę to tam dopasować. Shim w eosie to po prostu cieniutka blaszka była.
Aha, matówka z EF-M ma klin i mikroraster, z jasnymi szkłami to bajka, ale tak od 4.5 już ledwo co, przy 5.6 tylko na klinie widać nieco różnicę, ale już jest jedna połowa ciemna, mikroraster do połowy zamazany.
(testowałem na 100-300 4.5-5.6)
Kolekcjoner
19-09-2006, 15:54
Jeśli chodzi o wyjmowanie matówki to widziałem w sklepie Canona taki szpej, który do tego służy, nie wiem czy się nadaje do wszystkich aparatów (mam na myśli FF-y) ale może być bardzo pomocny:).
KuchateK
19-09-2006, 16:30
Ten szpej sluzy niestety tylko do wyciagania matowek z puszek, ktore normalnie mialy taka opcje. Do calej reszty z upierdliwymi blaszkami nijak nie pasuje.
Bagnet007
19-09-2006, 16:47
O, a ja właśne dokładnie w temacie jestem (-:
Też zarysowałem sobie rożek matówki w EOS33v. Moja rysa w rogu jest dosyć subtelna (-:
Ale za drugim razem i na spokojnie udało mi się wyjąć. Najtrudniej te blaszki po bokach wyciągnąć (później równie trudno je tam wepchnąć).
Blaszki mam porysowane, ale się trzymają.
Zakupiłem na allegro (rzadko bywają, cholery) EF-M z matówką z klinem.
Za niecałe 200zł z przesyłką wyszło, hehe. Taniej niż sama matówka pewnie (-:
...
Dokładnie ! Gdybym wcześniej wiedział że te blaszki mają jeszcze "ząbki"... Pociągnąłem pensetą aż się ześlizgnęła i wprost na matówkę. Prawie omdlałem :neutral: Teraz mam taką czarną ryskę w LGR wizjera. Po kilku godzinach jak emocje opadły spróbowałem jeszcze raz. Docisnąłem blaszkę w stronę matówki i wysunąłem. Przy okazji mógłbym prosić o jakieś zdjęcie tej matówki (tej z EF-M) na maila ?
oskarkowy
19-09-2006, 20:41
Jeśli chodzi o wyjmowanie matówki to widziałem w sklepie Canona taki szpej, który do tego służy, nie wiem czy się nadaje do wszystkich aparatów (mam na myśli FF-y) ale może być bardzo pomocny:).
Ten szpej jest w komplecie z matówką, którą kupisz do wymiany. Oczywiście musi to być aparat i matówka, które "mają opcję wymiany" nie tylko w serwisie. Całość operacji z tym szpejem trwa może z pół minuty.
Ile kosztuje nowa matówka ?? czy może wysłać do wawy na czyszczenie matrycy (gwara) z nadzieją, że pomyślą, że to oni porysowali i mi sami wymienią ?
Jak masz na gwarancji, wymienią za darmo, jak nie to koszt 150 PLN. Mi przy okazji czyszczenia matrycy wymienili matówkę - ponoć jak jest zabrudzona nie opłaca się jej czyścić, lepiej wymienić.
mattnick
19-09-2006, 22:03
hmmm brzxmi obiecująco...
a tam można przyjechać od tak ?? czy trzeba się specjalnie umawiać na czyszczenie ??
hmmm brzxmi obiecująco...
a tam można przyjechać od tak ?? czy trzeba się specjalnie umawiać na czyszczenie ??
od ręki nie wyczyszczą, ja odebrałem aparat po 3-ch dniach
od ręki nie wyczyszczą, ja odebrałem aparat po 3-ch dniach
Ja oddawalem ok 13tej , mowili ze po 18tej moge odebrac :roll: .
widac zalezy od chwilowego oblozenia zleceniami.
kchmielu
20-09-2006, 22:15
Napisał Vitez
Ja oddawalem ok 13tej , mowili ze po 18tej moge odebrac .
widac zalezy od chwilowego oblozenia zleceniami.
Racja - zależy od ilości zleceń. Ja oddawałem w zeszłym tygodniu - chyba mieli mniej roboty bo po 30 minutach mój 300D był do odebrania.
Czy ktoś może mi polecić miejsce gdzie mozna kupipć matówkę EF-M. Na allegro nic nie znalazłem a chciałbym sobie zmienic standardową na matówkę z klinem.
Czy ktoś może mi polecić miejsce gdzie mozna kupipć matówkę EF-M. Na allegro nic nie znalazłem a chciałbym sobie zmienic standardową na matówkę z klinem.
Śledziłem allegro przez jakieś 3 miesiące, aż się trafił.
Matówka z całym aparatem znaczy (-:
Polecam popytać po komisach, albo jakieś zagraniczne eabje dodatkowo.
Sporo szukałeś a może w USA można kupić, ciekawe co na to Kuchatek? W grudniu będę w Chicago.
Dzygit-Dublin
21-09-2006, 23:28
ja polacam ebay i hong kong !! 2 tyg matowka szla poczta a wymiana no panowie to tylko jeden maly zatrzask i juz -2 min mi to zajelo :mrgreen:
tez sie zastanawialem jak sie to robi.
Pozatym matowka przyszla z instrukcja i specjanym plastikim do trzymania . Smialo mozna nim tez operowac przy zmianie zamiast nozy i skalpeli na fotach z netu.
EC-B bo taka przyszla dziala fantastycznie koszt z przesylka ok 30 euro.
ja polacam ebay i hong kong !! 2 tyg matowka szla poczta a wymiana no panowie to tylko jeden maly zatrzask i juz -2 min mi to zajelo :mrgreen:
tez sie zastanawialem jak sie to robi.
Pozatym matowka przyszla z instrukcja i specjanym plastikim do trzymania . Smialo mozna nim tez operowac przy zmianie zamiast nozy i skalpeli na fotach z netu.
EC-B bo taka przyszla dziala fantastycznie koszt z przesylka ok 30 euro.
Jeśli masz takie źródło, to może daj jakieś namiary, gdzie można zamówić matówkę, chętnie skorzystam.
Pomyśleć, że Praktika mojego ojca sprzed 30 lat ma taką w standardzie, echhh.
Dzygit-Dublin
22-09-2006, 23:36
witam
digitalishop /hong kong
Bralem z tego sklepu wsio szybko i solidnie bez sciemy ze wyslal jak sie zdarza.
mam tez link ale chyba im strona dzis padla.
ok mam tylko linki na poszczegolne aukcje wiec za sklepem musisz pogrzebac
EC-D (http://cgi.ebay.ie/NEW-Canon-Ec-D-Focusing-Screen-for-EOS-1V-1Ds-1D-MK-II_W0QQitemZ160033375889QQihZ006QQcategoryZ29982QQ rdZ1QQcmdZViewItem)
EC_B (http://cgi.ebay.ie/NEW-Canon-Ec-B-Focusing-Screen-for-EOS-1V-1Ds-1D-MK-II_W0QQitemZ160033450511QQihZ006QQcategoryZ29982QQ rdZ1QQcmdZViewItem)
EC-a (http://cgi.ebay.ie/NEW-Canon-Ec-A-Focusing-Screen-for-EOS-1V-1Ds-1D-MK-II_W0QQitemZ160033453644QQihZ006QQcategoryZ29982QQ rdZ1QQcmdZViewItem)
Polecam EC-B
Jestem slepy lekko ale widze czy jest ostro czy nie .Dziala jak stary dobry manual
KuchateK
22-09-2006, 23:57
EC-L jest jeszcze fajniejsza :D Ma podzial na krzyz.
Dzygit-Dublin
23-09-2006, 00:18
o takiej nie widzialem
Sprawdzimy :mrgreen:
Pozdrawiam i dzieki
edit
ok sprawdzone wyglada dobrze :mrgreen:
link (http://cgi.ebay.ie/NEW-Canon-Ec-A-Ec-B-Ec-D-Ec-L-for-EOS-1V-1Ds-1D-MK-II_W0QQitemZ7571787061QQihZ017QQcategoryZ4687QQssP ageNameZWD1VQQrdZ1QQcmdZViewItem)
KuchateK a Ty jaką masz matówkę w swojej puszce?
KuchateK
23-09-2006, 22:13
Mam, ale nie w puszce. Dalej jej nie docialem do 20D bo nie mam manuali a AF z elka mi wystarcza... Chyba predzej jedynke do niej dokupie ;)
Widzę, że coraz więcej osób myśli o pełnej klatce, wczoraj miałem okazję pomacać 5D i podoba mi się coraz bardziej. Jedynka jest jeszcze lepsza ale i kasa jest większa, nie jestem przekonany czy potrzebuję aż tak dobrego body.
Tak czy inaczej wracam na razie do myślenia o matówce do swojej 30D.
Kolekcjoner
24-09-2006, 00:58
Widzę, że coraz więcej osób myśli o pełnej klatce, wczoraj miałem okazję pomacać 5D i podoba mi się coraz bardziej. Jedynka jest jeszcze lepsza ale i kasa jest większa, nie jestem przekonany czy potrzebuję aż tak dobrego body.
Tak czy inaczej wracam na razie do myślenia o matówce do swojej 30D.
No jedynka to może też być crop 1.3 niekoniecznie FF. Zwłaszcza że Ds kosztuje horrendalną sumę:).
KuchateK
24-09-2006, 18:29
1ds nie mk2 w idealnym stanie wychodzi taniej jak 5D z gripem. Choc niestety nie ma e-ttl'a II :D
Kolekcjoner
24-09-2006, 19:14
1ds nie mk2 w idealnym stanie wychodzi taniej jak 5D z gripem. Choc niestety nie ma e-ttl'a II :D
ETTL mi potrzebny na..... Taniej znaczy ile, gdzie, jak bom bardzo ciekaw. Jeśli możesz to wyślij jakieś namiary na PW:).
Kuchatek ale kusisz, chociaż ja pewnie skłonię się do 5D albo może wyjdzie jakiś następca 1D MK II N, nie wiem. Na razie jeszcze zamierzam pomeczyć swoje poczciwe 30D.
Widzę, że coraz więcej osób myśli o pełnej klatce
Etam, do ,,pełnej klatki'' wystarczy przeciętny aparat fotograficzny i to nie jest żaden problem.
Ale niektórzy myślą o ciut więcej. Nie jakieś tam 645, ale ja całkiem serio o 67, ewentualnie 66 (-:
A żeby było w temacie, to czy wiecie, że taka niemała w końcu matówka do RB czy RZ67 kosztuje około 200zł?
KuchateK
25-09-2006, 06:49
ETTL mi potrzebny na..... Taniej znaczy ile, gdzie, jak bom bardzo ciekaw. Jeśli możesz to wyślij jakieś namiary na PW:).
E-bay oczywiscie :)
Kolekcjoner
25-09-2006, 21:08
Ale niektórzy myślą o ciut więcej. Nie jakieś tam 645, ale ja całkiem serio o 67, ewentualnie 66 (-:
A żeby było w temacie, to czy wiecie, że taka niemała w końcu matówka do RB czy RZ67 kosztuje około 200zł?
A lepiej nie myśleć ile do czegoś takiego kosztuje tylna ścianka cyfrowa:).
KuchateK dzięki aczkolwiek moje doświadczenia z kupowaniem na ebay'u nie są delikatnie powiedziawszy sympatyczne:(.
Pewnie że lepiej nie, bo i po co to komu?
KuchateK
26-09-2006, 17:40
KuchateK dzięki aczkolwiek moje doświadczenia z kupowaniem na ebay'u nie są delikatnie powiedziawszy sympatyczne:(.
To zalezy od kogo sie kupuje. Nie przekreslaj calego e-bay'a z powodu jednego kiepskiego sprzedawcy...
Kolekcjoner
26-09-2006, 18:59
To zalezy od kogo sie kupuje. Nie przekreslaj calego e-bay'a z powodu jednego kiepskiego sprzedawcy...
Chyba wyciągasz zbyt daleko idące wnioski;):). Niczego nie przekreślam ale o moich przeprawach długo by mówić:). W każdym razie mam znajomego, który dużo tam handluje i bardzo dobrze mu to idzie także jakbym coś kupował to skorzystam z jego pomocy:).